Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Svetovni dan Habitata 2010

04.10.2010 (Pon)


V okviru Svetovnega dneva Habitata, katerega letošnji naslov je enak kot na Expu v Shanghaju "Boljše mesto, boljše življenje"
ZAPS pripravlja dva dogodka.

Ponedeljek 4. oktober 2010 ob 10.00 in ob 11.00
ARHITEKTURNA OTROŠKA DELAVNICA IN PREDSTAVITEV OTROŠKE KNJIGE "Kje pa ti živiš?"
v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.
Projekt je nastal v sodelovanju: Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, delovne skupine Arhitektura in otroci ter Založbe Rokus Klett. Delavnica za otroke bo ob 10.00 pred Mestnim muzejem, predstavitev knjige pa ob 11.00 v atriju Mestnega muzeja

10:00 Delavnica za otroke na kateri se bodo otroci seznanili z različnimi načini bivanja in sami načrtovali tloris hiše v naravni velikosti. Delavnico bosta vodili arhitektki dr. Živa Deu in Špela Kuhar. (delavnica je zaprtega tipa, prijeve niso več možne).
11:00 Predstavitev izvirne otroške slikanice o prostoru in arhitekturi z naslovom »Kje pa ti živiš?« avtoric Dr. Žive Deu in Bare Kolenc, ter ilustratorja Damijana Stepančiča, ki je izšla pri založbi Rokus Klett, v atriju Mestnega muzeja.

Ponedeljek 4. oktober 2010, ob 19.00
PREDSTAVITEV ZLOŽENKE »Prednosti sodelovanja s pooblaščenim arhitektom«
v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.
Projekt je pripravila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije.
Predstavitev zloženke »Prednosti sodelovanja s pooblaščenim arhitektom« Vsebina letaka je namenjena občanom, ki se srečujejo z gradnjo. Na enostaven način želimo prikazati pomen gradnje za investitorja in javnost, postopek gradnje in vlogo arhitekta v tem procesu. Osnovno sporočilo letaka je, da premišljeno načrtovanje zniža stroške gradnje in izboljšuje kakovost bivanja.

Ponedeljek 4. oktober 2010, ob 13.00
DAN V PROSTORU
v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.
V okviru praznovanja Svetovnega dneva Habitata v Mestnem muzeju Ljubljana (MML) se bodo sestali partnerji Odgovorno do prostora!. Praznovanje Dneva za prostor pod pokroviteljstvom predsednika Državnega zbora dr. Pavla Gantarja organizira Inštitut za politike prostora. Ob 13:00 uri je napovedana tiskovna konferenca z nastopom predsednika DZ in predstavitivjo projekta Mreža za prostor in zbornika Čas je za spremebe v urejanju prostora, ki je nastal po posvetu v Državnem svetu in ga bo predstavi lpredsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič
Ob 14.15 je napovedano srečanje partnerjev Odgovorno do prostora!, ki se bo končalo z druženjem ob kavi
Ob 16:00 je napovedano predavanje izredne profesorice dr. Srne Mandič
Ob 19:00 pa bo v MML družabno srečanjeMatevž Granda - Članska razstava ZAPS

21.09.2010 do 05.10.2010 (Pon, Tor, Sre, Čet, Pet)


V galeriji Hiše Arhitekture bo svoja dela razstavljal arhitekt
MATEVŽ GRANDA

Otvoritev v torek 21. septembra 2010 ob 19.uri v galeriji Hiše arhitekture,
Vegova 8, Ljubljana.
Razstavo bo odprl dr. Peter Krečič.
Razstavljena dela bodo na ogled od 21.septembra do 5. oktobra 2010, od ponedeljka do petka od 8.00 do 16.00 ure.

Matevž Granda (1978) je med arhitekti najmlajše generacije že nekajkrat opozoril nase. Najprej z diplomsko nalogo na temo prenove Cukrarne v Ljubljani pri prof. Milošu Florjančiču, v kateri je prepričljivo nakazal možnosti sožitja propadajočega spomenika z novo arhitekturno vsebino in formo. V letih po diplomi je deloval na slovenski obali in pripravil vrsto kakovostnih projektov, denimo za obrambni stolp v Štanjelu, verski center v Luciji in urbanistično ureditev kanala Fazan ter druge. Opazen je bil njegov nastop na nekaj pomembnih natečajih: mladinski kulturni center v Izoli (2005), ureditev trgov v Kopru (2006), ljubljanske Tržnice (2008), Center za sodobne umetnosti Rog (2008), Cukrarno (2009). Njegovi najnovejši načrti pa že kažejo na prvo zrelost, to je poklicno zavezanost največji mogoči arhitekturni kakovosti ob upoštevanju nujnih omejitev in zmožnosti družbenega trenutka. O tem govori zlasti načrt za osnovno šol na Lavrici (2009). A s tem se njegovo umetniško angažiranje ne konča. Z nekaterimi razstavami in akcijami skupine CYP2C9, pri katerih sodeluje z oblikovalcem in slikarjem, se s sodobno govorico razstav kot umetniških instalacij živo odziva na pereča prostorska in družbena vprašanja. S širokim pogledom na raznovrstne arhitekturne, urbanistične in čisto umetniške naloge si sistematično gradi oporišča za prihodnje velike naloge.
dr. Peter Krečič