Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Ogled prenovljenih prostorov FGPA UM

05.10.2016


Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo vabi na ogled prenovljenih prostorov Oddelka za arhitekturo FGPA UM na Krekovi ulici 2 v Mariboru ter večih razstav, ki predstavljajo dela njenih študentov v študijskem letu 2015/16.
Vodeni ogledi stavbe bodo organizirani v sredo, 5. oktobra 2016, od 12.00 do 14.00 ure.

Vludno vabljeni!Arhitektura bivakov

05.10.2016


Spoštovani!

V sredo, 5. oktobra vas vabimo v galerijo Dessa, kjer bo najprej
ob 17. uri predavanje arhitekta Mihe Kajzelja: Arhitektura bivakov - projektne strategije,

nato pa bo ob 18. uri na pobudo Planinske zveze Slovenije, ki si želi intenzivnejšega sodelovanja z arhitekturno stroko, sledila
okrogla miza z naslovom Izzivi gradnje in prenove slovenske gorske arhitekture.

Moderator okrogle mize bo arhitekt Aleksander S. Ostan,
edini slovenski udeleženec natečaja Fanton, gosti pa:

_Miro Eržen, podpredsednik PZS
_Janko Rabič, načelnik gospodarske komisije pri PZS
_Miha Kajzelj, v zadnjih 15 letih projektant treh bivakov
_Janez Martinčič, Ofis arhitekti, v zadnjih 2 letih aktivni projektanti bivakov
_Aleksandra Penca, predstavnica avtorjev projekta zimske sobe ob koči na Prehodavcih
_dr. Bruno Dujič, projektant gradbenih konstrukcij na projektu zimske sobe

Oba dogodka sta del razstave natečajnih rešitev za BIVAK FANTON V ITALIJANSKIH DOLOMITIH,
ki jo v Galeriji Dessa gostimo do 21. oktobra.

GORSKA ARHITEKTURA

Razstava natečajnih del za bivak Fanton v italijanskih Dolomitih v skupini Marmarole je za slovensko okolje pomembna zato, ker prikazuje primer dobre prakse: mednarodni arhitekturni natečaj, ki se je zaključil februarja 2015, je eden prvih natečajev za načrtovanje/oblikovanje bivakov na svetu nasploh. Z natečajem se izpostavlja pomen objektov gorskih postojank in njihovega načrtovanja. V nasprotju z ustaljenim javnim mnenjem, da gre za marginalne arhitekture, so bivaki v resnici pomembni javni objekti, vredni najboljšega arhitekturnega načrtovanja: ključni so za preživetje marsikaterega gornika. Ob tem pa ne gre pozabiti na dejstvo, da so postavljeni v neokrnjeno in dragoceno okolje gorske narave in da predstavljajo rob urbanizacije, zato je njihova premišljena umestitev in načrtovanje še kako pomembno.

Bivaki kot funkcionalno poseben in hkrati univerzalen tip gorske postojanke predstavljajo izjemen arhitekturni izziv. Načrtovanje mora upoštevati ekstremne naravne danosti ter izjemno zahtevne pogoje postavitve in gradnje. Kot arhitektura robnih pogojev urbanizacije izpostavljajo odnos človeka do narave in ponovno postavljajo pod vprašaj vse najpomembnejše vidike gradnje v naravi: umestitev v naravno okolje, pritrditev na matična tla (temeljenje), prilagojenost ekstremnim vremenskim pogojem (veter in velike količine snega), notranja izkoriščenost prostora (ergonomija), energetska učinkovitost, fleksibilnost notranje zasnove, hiter način gradnje v kratki gradbeni sezoni, uporaba odpornih materialov in sodobne visoke tehnologije.

Natečajna naloga je zahtevala nadomestitev starega, dotrajanega bivaka z novim objektom na višji, bolj atraktivni, a tudi bolj izpostavljeni lokaciji. Na mednarodni natečaj z žirijo uglednih strokovnjakov iz Italije in Švice je prispelo 274 elaboratov. Zmagovalni projekt je pogumna in pametna arhitektura, ki se domiselno in spoštljivo vključuje v naravno okolje, obenem pa kvalitetno razrešuje vse naštete vidike gradnje v gorah.

Natečaj je pomemben tudi za Slovenijo, kjer se v zadnjih petnajstih letih na področju gradnje bivakov marsikaj dogaja: od petnajstih bivakov jih je kar pet sodobno arhitekturno zasnovanih. Še bolj pomembna pa je prenova celotnega fonda okrog 160-ih planinskih koč, katerih prenova bi lahko oz. bi morala potekati z arhitekturnimi natečaji. Mednarodni natečaj za bivak Fanton je primer dobre prakse, za katero se moramo potruditi tudi pri nas.

Miha Kajzelj