Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Predstavitev nove knjige Mestno drevje za projektante

08.12.2011 (Čet)


Drevju se v sodobnem mestu priznava novo, pomembnejšo vlogo kot jo je imelo doslej. Drevesa znižujejo temperature, zadržujejo padavinsko vodo, znižujejo emisije, zadržujejo veter ... sooblikujejo kakovost in lepoto mestnega okolja. Saditev dreves je politično privlačna in župani po svetu obljubljajo visoke številke novih dreves. hkrati praksa kaže, da je danes v večini mest drevo težje posaditi kot zgraditi novo hišo. Prostor za rast in razvoj dreves je tako omejen, mestno okolej pa tako neprijanz odo dreves, da postaja saditev dreves že na strateški ravni načrtovanja razovja nasleja pomembna načrtovalska naloga, izbira pravih vrst in dobra izvedba saditve pa tako kot odgovrnost vzdrževanja in varstva mesntega drevja sploh nista več vprašanje. Slovenija na tem področju še zaostaja za dobro tujo prakso, čeprav se pomena dreves tudi pri nas zaveda vse več posameznikov.

Knjiga "Mestno drevje" je zbirka priporočil in pravil za ravnanje z mestnim drevjem v slovenskih razmerah. Knjiga je namenjena vsem, ki se pri svojem delu kot načrtovalci, vzdrževalci, upravitelji, graditelji, nadzorniki, lastniki in različne druge vrste skrbniki drevja in javnih ureditev srečujejo z odločanjem o saditvi, vzdrževanju, varstvu in odstranjevanju dreves v mestu. Prispevala naj bi h kakovosti ravnanja z mestnim drevjem v vseh njegovih življenjskih fazah in preprečevala nepovratno škodo, ki jo lahko povzročijo nedomišljeno načrtovanje, slaba izvedba novih saditev, malomarno vzdrževanje in neustrezna zaščita drevja pred vplivi iz okolja ter tako sporočala, da je v mestu treba za drevesa neprestano skrbeti.

Na predstavitvi bodo projektanti izvedeli, kako naj normative in standarde dobre praske vgradijo v načrte in poskrbijo za zadovoljstvo naročnikov in vzdržno kakovost svojih rešitev.

Predavatelji: prof. dr. Aleksander Šiftar, Tanja Maljevac, mag. Maja Simoneti, dr. Jože Bavcon

Predstavitev bo potekala v četrtek 08.12.2011 s pričetkom ob 17:00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, 1000 Ljubljana.

Za predavanje je še nekaj prostih mest, do zapolnitve sprejemamo prijave in sicer jo pošljete na elektronski naslov izobrazevanje@zaps.siVljudno vabljeni!