Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dan arhitektov 2019

11.10.2019 (Pet)


Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019
Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije

Tema letošnjega dneva arhitektov je Ex-YU 2019 Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije.
Lani je bila v MOMA v New Yorku velika pregledna razstava Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na kateri je bila predstavljena skupna jugoslovanska arhitektura iz časa socializma kot fenomen, ki presega lokalne meje.
Utemeljena na antifašističnem boju po drugi svetovni vojni je Jugoslavija, ta večjezična in večetnična federacija, s pomočjo arhitektov, oblikovalcev in inženirjev proizvedla model arhitekture, ki ima kljub raznolikosti slogov v gradnji skupne imenovalce: cenovno dostopno stanovanjsko gradnjo, nove civilne in družabne ustanove, javne prostore, turistično infrastrukturo itd., predvsem pa prepoznavne avtorske poetike arhitekture poznega modernizma.

Kaj pa ti prostori (in države) danes? Ali je sploh, in če, kje in kako, še živ potencial arhitekture za družbeni angažma in transformacijo? Ali se drugi od drugega še lahko česa naučimo? Na ta vprašanja bodo odgovorili povabljeni arhitektke in arhitekti ter teoretiki in teoretičarke iz držav, ki so nastale na območju bivše skupne države.

Dan arhitektov je osrednji dogodek arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, na katerem se srečajo člani ZAPS ter širša zainteresirana javnost.

Člani ZAPS za udeležbo na popoldanskem sklopu predavanj prejmejo 3 kreditne točke Sklop B (Teorija in referenčna praksa). Predhodna prijava ni potrebna. Ob prihodu boste opravili registracijo. Ni kotizacije.
Za oglede nagrajenih objektov pa 1 kreditno točko Sklop B (Teorija in referenčna praksa). Obvezna je prijava. Ni kotizacije.

Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 11. oktobra 2019 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana.

Program in več informacij