Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

AVTORSKA PRAVICA ZA ARHITEKTE

11.12.2014Janez Lajovic: Hotel Prisank, Krajnska Gora, 1961, porušen 2003.

V zadnjem času se na ZAPS vedno pogosteje obračajo člani z vprašanji, ki imajo opraviti z zaščito njihovih avtorskih pravic. Ker ZAPS daje velik poudarek varstvu avtorskih pravic arhitektov, smo se odločili izdati knjižico „Avtorska pravica v arhitekturi“. Pri tem je najpomembnejše področje izobraževanje strokovne in laične javnosti, arhitektov in naročnikov arhitekture o varstvu avtorskih pravic.

Vabimo vas na posvet Avtorska pravica v arhitekturi in predstavitev novega portala ARHINFO, ki bo 11. decembra  v sejni sobi ZAPS, Vegova ulica 8, 1000 Ljubljana.

Program dogodka:

16h : Nataša Mrkonjić: ARHINFO, nov spletni portal za predstavitev arhitekture
Člani ZAPS smo dobili nov spletni medij za predstavitev naše dejavnosti. Na enem mestu bodo zbrane vse reference, realizacije članov in projektantskih podjetij. Spletna stran v slovenskem in angleškem jeziku bo vstopni portal za potencialne naročnike, za iskanje žirij natečajev ipd. Ob tem vas vabimo, da portal čimprej založite s svojimi referenčnimi projekti! http://www.arhinfo.si/

17h: Saša Krajnc bo predstavila priročnik  „Avtorska pravica v arhitekturi“:
Besedilo je plod večmesečnega dela in sodelovanja med ZAPS in pravnico Sašo Krajnc, ki je diplomsko delo posvetila problematiki varstva avtorskih pravic v arhitekturi. Z njeno pomočjo smo želeli čim bolje odgovoriti na pogosta vprašanja o avtorskih pravicah arhitektov. Upajmo, da nam bo vsem v pomoč pri vsakdanjem strokovnem delu in iskanju rešitev za spoštljivejši odnos do arhitekturnih izvirnikov.

Temu bo sledil pogovor o aktualni tematiki zaščite avtorskih pravic v arhitekturi. Sodelovali bodo:
dr. Maja Bogataj Jančič, Inštitut za intelektualno lastnino
Miha Dešman,
Dans arhitekti in Fakulteta za arhitekturo
Janez Lajovic, Ab biro
Saša Krajnc.


Prijave na dogodek sprejemamo na izobrazevanje@zaps.si.

Vabljeni!
 EPOurban_motiviranje privatnih lastnikov za obnove zgodovinskih stavb v Celju

11.12.2014 (Čet)


Predstavitev projekta EPOurban_motiviranje privatnih lastnikov za obnove zgodovinskih stavb v Celju.
10.12.2014 ob 10:00 v zgornji stranski dvorani Mestne občine Celje, Trg celjskih knezov 9, Celje.
Program>
Vabilo>Zunanja razsvetljava - seminar, ponovitev

11.12.2014 (Čet)


11. december 2014, Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana

Pravilno načrtovanje naprav zunanje razsvetljave je pomembno za zagotovitev ustreznih pogojev dela in gibanja v nočnih razmerah oziroma ob nezadostni osvetljenosti objektov in transportnih poti. Pri načrtovanju je potrebno upoštevati tudi finančne in ekološke vidike. Seminar nudi vsem ki se ukvarjajo z načrtovanjem, projektiranjem, inštalacijo in vzdrževanjem sistemov in naprav zunanje razsvetljave ustrezne napotke.

Podrobnosti>Kulturni dom v Trstu - Predstavitev knige Čar prostora in otvoritev razstave Mihevc

11.12.2014 (Čet)


Ob 50-letnici otvoritve Kulturnega doma v Trstu
vabljeni na predstavitev knjige Čar prostora (Založništvo tržaškega tiska)
in na otvoritev retrospektivne razstave Mihevc100,
v četrtek, 11.decembra 2014, ob 19.45 v Kulturnem domu v Trstu, ulica Petronio 4.

Čar prostora prikazuje stoletje notranjega oblikovanja slovenskih arhitektov v Furlaniji Julijski krajini. Knjga opisuje najpomembnejše stvaritve nekaterih arhitektov, ki so zaznamovali prostor Slovencev v Italiji, od nekaterih detajlov ureditve notranjosti tržaškega Narodnega doma, preko stvaritev Josipa Costaperarie in Ivana Vurnika, do Eda Mihevca, Benečana Valentina Simonittija, in mlajše generacije, ki jo predstavljata Aleš Prinčič in Dimitri Waltritsch.

Razstava Mihevc100, postavljena v vhodnem atriju Kulturnega doma, je posvečena arhitektu, urbanistu in oblikovalcu Edu Mihevcu. Razstava je bila že postavljena julija 2011 v Veliki sprejemni dvorani Cakarjevega doma v Ljubljani ob 100-letnici arhitektovega rojstva, pripravil pa jo je Iniciativni odbor EM100, v sodelovanju z Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Visoko šolo za dizajn v Ljubljani, Pokrajinskim arhivom Koper, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in podpisanim.Razpis za predavatelje (M/Ž) za izvedbo usposabljanj za neodvisne strokovnjake za izdajo energetskih izkaznic

11.12.2014 do 22.12.2014


ZAPS je skupaj s partnerjem Laboratorijem za okoljske tehnologije Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani kandidirala in bila pred kratkim na javnem razpisu izbrana za izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za neodvisne strokovnjake za izdajo energetskih izkaznic. Eden od bistvenih pogojev razpisa je bilo izkazovanje referenc predavateljev za vsebine, ki jih v okviru usposabljanja pokriva ZAPS. Za potrebe razpisa sta bila nominirana naša člana Slavko Gabrovšek in Helena Kovač, ki sta uspela v kratkem času trajanja razpisa izkazati zadostno število ustreznih referenc za uspešno kandidaturo.

Skladno s sklepom Upravnega odbora ZAPS po transparentnem delovanju želimo pred podpisom pogodbe z Ministrstvom za infrastrukturo povabiti k sodelovanju tudi ostale člane ZAPS, ki jih vključevanje v projekt zanima in lahko izkažejo enake ali boljše reference.


Rok za vprašanja: do torka 16.12.2014 na e-naslov: izobrazevanje@zaps.si
Rok za odgovore: do četrtka 18.12.2014
. Odgovori bodo objavljeni na spletni strani www.zaps.si, rubrika novice.
Rok za oddajo prijave: do ponedeljka 22.12.2014 do 14.00 ure ne glede na način dostave

Razpisna dokumentacijaArhitektura s pobudo gregorc /vrhovec arhitekti

04.12.2014 do 06.01.2015 (Čet)


Predavanje in otvoritev razstave.
Hiša arhitekture Maribor / Univerza v mariboru, Slomškov trg 15 v mezzaninu.
04.12.2014 ob 18:00 predavanje, ob 19:00 otvoritev razstave.
Razstava bo odprta do 06.01.2015

Vabilo>