Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dan arhitektov, 12.11.2009

12.11.2009 (Pon, Tor, Sre, Čet, Pet)


Dan arhitektov 2009

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto organizira pregledno razstavo in podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.  Zadnji DAN ARHITEKTOV smo otvorili 12.novembra, 2009 v Hiši arhitekture.

V okviru dogodka smo otvorili razstavo SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2007 – 2009 ter svečano podelili priznanja Zlati svinčnik, Platinasti svinčnik in Častni član ZAPS najboljšim arhitekturnim stvaritvam in najvidnejšim ustvarjalcem na področju arhitekturnega in urbanističnega projektiranja za leto 2009.

Častni član ZAPS

Priznanje častni član podeli Upravni Odbor ZAPS za organizacijske in strokovne prispevke pri razvoju in uveljavitvi ZAPS in stroke. Letošnja nagrajenca sta:
Dr. Viktor Pust, za prispevek k ustanovitvi in postavitvi temeljev za polno delovanje stanovske zbornice ter
Andrej Hrausky, za prispevek k promociji slovenske arhitekture.

Platinasti svinčnik

Častno priznanje Platinasti svinčnik se podeli članu ZAPS za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Priznanje je podelila »Platinasta žirija«, ki so jo sestavljali dosedanji nagrajenci:
Bogdan Reichenberg, Dr. Davorin Gazvoda, Dr. Kaliopa Dimitrovska Andrews, Janko Zadravec in Janez Kobe.

Platinasti svinčnik za leto 2009 prejmeta:
Prof.dr. Andrej Pogačnik in mag. Andrej Černigoj za prispevek k prostorskem in arhitekturnem načrtovanju.

Zlati svinčnik

Strokovna priznanja Zlati svinčnik se podeljuje najboljšim realiziranim projektom na področju arhitekture in krajinske arhitekture. Letos je o nagrajencih odločala štiričlanska, mednarodna »Zlata žirija«, sestavljena iz uglednih mednarodnih arhitektov in krajinskega arhitekta. Žirija je pregledala prispele predloge ter tudi obiskala projekte, ki jih je uvrstila v ožji izbor. Dobitnike priznanj je izbrala na podlagi kompleksnosti, inovativnosti in oblikovalske odličnosti, ne glede na stil ali velikost projekta.
 

Zlato žirijo so sestavljali:
Hans Ibelings, urednik revije za novo evropsko arhitekturo A10
Dr. Petra Čeferin, arhitektka, kritičarka in teoretičarka arhitekture
Tom Kovac, profesor arhitekture na melbournski univerzi RMIT in SCI_Arc v Los Angelesu
Robert Schäfer, odgovorni urednik mednarodne revije za krajinsko arhitekturo Topos

Zlati svinčnik 2009 prejemejo:
Enota / Bruto za projekt Wellness Orhidelia, Podčetrtek
Jože Peterkoč za hiše na Jurčkovi, Ljubljana
Sadar Vuga Arhitekti za Vilo Beli Križ, Portorož
Enota za projekt prostocarinska prodajalna, Gruškovje
Dekleva Gregorič Arhitekti za obrat za recikliranje kovin, Pivka

Zlati svinčnik 2009 s področja prostorskega načrtovanja Strokovna priznanja Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja je podelila interdisciplinarna »Zlata žirija«, ki so jo sestavljali:
Ivan Stanič, arhitekt in urbanist, mestna občina Ljubljana
Marco Venturi, urbanist in profesor na Univerzi za arhitekturo v Benetkah (IUAV)
Dr. Drago Kos, izredni profesor za prostorsko in okoljsko sociologijo na FDV-IDV

Zlati svinčnik 2009 prejemejo:
Karla Jankovič s skupino za Strokovne podlage za zasnovo prostorskega razvoja območja Boštanj
Kaliopa Dimitrovska Andrews s skupino za Prostorsko - urbanistični načrt občine Tivat, Črna goracukrarna

27.10.2009 do 20.11.2009 (Pon, Tor, Sre, Čet, Pet)


Mestna občina Ljubljana in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na razstavo natečajnih rešitev Ureditev območja Cukrarne in Ambroževega trga z nabrežjem Ljubljanice ter arhitekturno zasnovo upravnega središča
Otvoritev bo v torek, 27. 10. 2009, ob 12:30 uri v osrednjem atriju magistrata, Mestni trg 1, v Ljubljani.
Razstava bo odprta do vključno 20.11.2009 vsak dan med 9.00 in 18.00 uro.
Vabljeni!Pregledna razstava in priznanja ZAPS 2007/09

24.06.2009 do 12.11.2009 (Pon, Tor, Sre, Čet, Pet)


Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto organizira pregledno razstavo in podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Namen pregledne razstave članov in podelitve priznanj je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja. Priznanja bodo prejeli projekti, ki ustvarjajo kvalitetni prispevek h grajenju lokalnega okolja. Priznanja ZAPS podeljuje vsako leto nepretrgano od leta 2004. Strokovna priznanja Zlati svinčnik na področju arhitekture in krajinske arhitekture bo podelila štiričlanska, mednarodna Zlata komisija. Strokovna priznanja Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja bo podelila interdisciplinarna mednarodna Zlata komisija. Prilagamo datoteke s pogoji in navodili za udeležbo na pregledni razstavi ter kandidiranje za eno od nagrad. V primeru nejasnosti nas kontaktirajte. Dela pošljite ali prinesite osebno v času uradnih ur do 10.septembra 2009 na naslov ZAPS.