Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Alumni klub FA -

13.06.2019


Alumni klub Fakultete za arhitekturo v Ljubljani v letnem semestru 2018/19 organizira ’BERLAGE REUNION’.

Predaval bo Vedran Mimica, na okrogli mizi pa bodo sodelovali Tadej Glažar, Mika Cimolini, Saša Randić, Davor Katušić, Peter Šenk, Polona Filipič in Miha Čebulj.

Dogodek bo v četrtek, 13. 06. 2019 ob 18h, v Plečnikovi predavalnici UL FA (Zoisova 12, Ljubljana).

 

Program dogodka:

17.45: sprejem gostov v avli Fakultete za arhitekturo

18.00: uvodni nagovor dekana izr. prof. dr. Mateja Blenkuša in organizatorjev dogodka

18.15: predavanje prof. Vedrana Mimice (v angleškem jeziku)

19.00: kratek premor

19.10: okrogla miza, moderatorja Jure Grohar in Ana Kreč (v slovenskem jeziku)

20.30: zahvala udeležencem in pogostitev 

 

Vljudno vabljeni!

Za udeležbo na izobraževanju udeleženec prejme 2 kreditni točki - Sklop B (Teorija in referenčna praksa).

 

Inštitut Berlage je leta 1990 ustanovil Herman Hertzberger in bil tudi prvi dekan šole, ki je na začetku delovala v nekdanji sirotišnici Alda van Eycka v Amsterdamu. Pri vodenju šole, ki se je kasneje preselila v Rotterdam, je ves čas sodeloval tudi Vedran Mimica, ki je bil tudi njen zadnji direktor do leta 2012, ko se je prestrukturirala v 'The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design' in deluje v okviru TU Delft. Postdiplomska arhitekturna šola se je uveljavila s programom, ki je v nasprotju s klasičnim univerzitetnim izobraževanjem, ki deluje na piramidalen - hierarhičen način, deloval horizontalno – mrežno, z metodo raziskovanja skozi projektiranje, t.i. 'research by design'. Študenti so projekte razvijali pod mentorstvom najzanimivejših arhitektov tistega časa (Elia Zenghelis, Rem Koolhaas, Wiel Arets, Alejandro Zaera -Polo, Willem Jan Neutelings, Zaha Hadid, Kenneth Frampton,…) in so danes sami vidni, evropsko uveljavljeni projektanti in pedagogi.

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani je v okviru Alumni kluba FA povabila Vedrana Mimico, ki bo imel predavanje na temo načina študija in metod ter razvoja Inštituta Berlage. Predavanju bo sledila okrogla miza z alumni različnih generacij inštituta. Udeleženci okrogle mize bodo govorili o življenju in delu na Berlagu, vplivu tega študija na njihovo projektantsko in pedagoško prakso, primerjavo tega načna študija s klasičnim univerzitetnim ter potencialom povezovanja obeh modelov.

Vedran Mimica je diplomiral na Fakulteti za Arhitekturo Univerze v Zagrebu leta 1979, kjer je poučeval med leti 1984-1991. Med leti 1991 in 2012 je bil pedagoški direktor, prodekan in na koncu direktor na inštitutu Berlage v Amsterdamu in Rotterdamu. Od leta 2012 je gostujoči profesor na Fakulteti za arhitekturo IIT v Chicagu. Je avtor knjig Notes on Children, Environmentand architecture, Randić&Turato: The Architecture of Transiion, Contemporary Croatian Architecture: Testing Reality, The Berlage Affair, itd.