Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Prostorske prakse in politike: delavnica+predavanje o skupnostnem načrtovanju in oblikovanju prostora

16.05.2011


Delavnica in predavanje o participativnem in skupnostnem načrtovanju in oblikovanju prostora

Mentor delavnice in predavatelj je Mathias Heyden, arhitekt, mizar, aktivist, profesor in vodja ISPARA, Inštituta za participativno arhitekturo in prostorsko apropriacijo v Berlinu.

16. in 17. maj 2011
lokacija: Onkraj gradbišča, Resljeva ul. 34, Ljubljana in
Fakulteta za arhitekturo, Vurnikova predavalnica (pritličje), Zoisova 12 (predavanje).

Delavnica: Participativno oblikovanje z ad-hoc konstrukcijo, 16.-17. maj 2011

Javno predavanje: Skupnostno oblikovanje v Berlinu in onkraj!, 16. maj 2011, ob 19.00 Fakulteta za arhitekturo, Vurnikova predavalnica (pritličje), Zoisova 12.
Delavnica in predavanje sta brezplačna. Potekala bosta v angleškem jeziku. Rok prijave za delavnico: četrtek, 12. 5. 2011. Število mest na delavnici je že zapolnjeno!

Delavnica: PARTICIPATIVNO OBLIKOVANJE Z AD-HOC KONSTRUKCIJO, 16.-17. maj 2011
Delavnica je namenjena zainteresiranim za participativno in skupnostno prostorsko načrtovanje in urejanje. Na dvodnevni delavnici bodo udeleženci razvili in izvedli ideje za nadgradnjo lokacije Onkraj gradbišča. Na delavnici sodelujejo tudi študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo in Visoke šole za dizajn ter uporabniki in soustvarjalci Onkraj gradbišča. Obrat s projektom Onkraj gradbišča preverja in predstavlja možnosti redefiniranja degradiranih mestnih predelov z začasnimi in kolaborativnimi intervencijami. S podporo zavoda Bunker in v sodelovanju s stanovalci Tabora in drugimi zainteresiranimi spreminjamo dolgo zaprto gradbišče v skupnostni prostor namenjen vrtovom, druženju, ekologiji, izobraževanju in kulturi. Onkraj gradbišča smo doslej uspeli dodobra napolniti z vrtovi. Cilj delavnice je na lokaciji zasnovati in izvesti del opreme, ki bi prostor nadgradila v prijeten prostor druženja. Izdelovali bomo iz lesa, s poudarkom na modularnosti in enostavnosti gradnje.

Ponedeljek, 16. maj 2011: Proizvodnja želj
Delo bo potekalo v 3 skupinah in v 3 korakih: oblikovanje idej; izboljšava idej; predstavitev idej. Tri skupine vsaka zase razvijajo idejo, potem se skupine zamenjajo in prevzamejo idejo druge skupine, ki jo razvijajo naprej. Vsaka skupina tako nadgrajuje načrte oz. ideje drugih dveh skupin.
10:00-11.50: uvodne predstavitve
11.15-12.00: faza1 / A5 format: oblikovanje idej
12.00-13.00: odmor za kosilo
13:00-14:15: faza 2 / A4 format: izboljšava idej
14:15-15:00: faza 3 / A3 format: predstavitev idej
15:00-15:15: odmor za kavo
15:15-16:30: izbor idej, ki se bodo izvedle naslednji dan
16:30-18:00: organizacija dela za naslednji dan

Torek, 17. maj 2011: Ad-hoc konstrukcija
10:00-18:00: izvedba izbranih idej
18:00-20:00: proslavitev rezultatov delavnice

Javno predavanje, ponedeljek, 16. maj 2011, ob 19:00
MATHIAS HEYDEN: SKUPNOSTNO NAČRTOVANJE IN OBLIKOVANJE V BERLINU IN ONKRAJ!
Samogenerirane utopije in radikale-emancipatorne civilne politike za arhitekturo in urbanizem na poti Na predavanju bo avtor predstavil nekaj tipičnih berlinskih “od zgoraj navzdol” ter “od spodaj navzgor” urbanih križišč, preizpraševal neformalni razvoj mesta, ki je v porastu in obravnaval možnosti proizvodnje in rabe grajenega okolja za spodbujanje (direktno-)demokratične in trajnostne družbe. Govora bo o slavnem berlinskem skvotu K77 (ust. 1992), projektu Under Construction: Strategies of Participative Architecture and Spatial Appropriation ter pobudi Forum K 82 – center za kooperativno in samoorganizirano izobraževanje in delo. Izhajajoč iz teh projektov, v katere je bil vključen tudi sam, ter skozi primerjavo drugih urbanih kontekstov, bo Heyden kritično preizprašal nekatere strategije, metode in tehnike t. i. samoorganiziranih in skupnostno naravnanih družbeno-prostorskih pobud. Predavanje bo osvetlilo teorije in prakse, ki delujejo v smeri radikalne spremembe urbane politike na politični, upravni, ekonomski in civilni ravni.

Mathias Heyden, arhitekt, mizar in vodja ISPARA – Inštituta za participativno arhitekturo in prostorsko apropriacijo v Berlinu. Je soustanovitelj in član K77 (1992-2002), nekdanjega berlinskega skvota, kjer se je kalil kot arhitekt, politični in kulturni aktivist. Je soavtor projekta in publikacije Under Construction: strategies of participative architecture and appropriation of space. Trenutno pa predavatelj na Technische Universität v Berlinu (Institut für Architektur, Lehrstuhl für Städtebau und Architektur). Področja njegovega delovanja in raziskovanja so: (1) (direktna-)demokratična, trajnostna in holistična produkcija in raba grajenega okolja; (2) samoorganiziran in skupnostno naravnan pristop v arhitekturi; (3) participativno oblikovanje v Evropi in Severni Ameriki. -------------------------------------------------------
Prijave: kud.obrat@googlemail.com Kontakt: 040 654 876 (Urška Jurman) www.obrat.org / www.onkrajgradbisca.wordpress.com