Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Sodelovanje arhitekta in krajinskega arhitekta - primer Velike Britanije

18.06.2015 (Čet)


Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bo letos organizirala več dogodkov na temo sodelovanja med arhitektom, krajinskim arhitektom in prostorskim načrtovalcem saj opažamo, da je prav to sodelovanje ena izmed problematičnih točk, ki se kasneje odraža tako v odnosu med objektom in njegovo okolico kot tudi v samem urbanističnem načrtovanju. V prizadevanju za boljšo projektantsko prakso, predvsem pa za družbeni dogovor o prostorski kulturi in kulturi gradnje, bomo posvetili posebno pozornost tudi povsem praktičnim vidikom sodelovanja. Predvsem pa poskusili odgovoriti na vprašanje, kako lahko s tvornim sodelovanjem med vsemi deležniki v procesu načrtovanja prostora, pridemo do boljših rezultatov?

Pod okriljem matične sekcije arhitektov in matične sekcije krajinskih arhitektov
18. junija na Fakulteti za arhitekturo, Plečnikova predavalnica ob 17h
organiziramo predavanje vrhunskih arhitektov iz Velike Britanije:
- krajinski arhitekt Christopherjem Bradley- Hole
- arhitekt Chris Bearman, Allies and Morrison.

*Predavanja bodo v angleškem jeziku.
Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.si.


Christopher Bradley Hole
je sicer študiral arhitekturo ter se šele v podiplomskem študiju posvetil krajinski arhitekturi. Je eden izmed prvih angleških minimalistov v krajinskem oblikovanju. Svoj studio Christopher Bradley-Hole Landscape je ustanovil leta 1995. Trije izmed vrtov, ki jih je zasnoval za Chelsea Flower Show, eno izmed najpomembnejših britanskih festivalov za vrtno oblikovanje, je sponzoriral Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan in vsi trije so bili nagrajeni z zlato medaljo. Zasnoval je tudi več javnih krajinskih ureditev, med njimi je najpomembnejša ureditev pred stavbo BBC v White Cityju, pa na primer vrt za nekdanje nogometno igrišče Arsenala, ki je bilo spremenjeno v stanovanjske namene. Napisal je dve knjigi s področja oblikovanja vrtov: Making the Modern Garden (Mitchell Beazley) in The Minimalist Garden (Mitchell Beazley).
Trenutno sodeluje pri več urbanističnih ureditvah z arhitekturnim birojem Allies and Morrison Architects iz Londona. Biro ima okoli 200 zaposlenih, za svoje delo pa prejeli 39 RIBA nagrad ter bili dvakrat v ožjem izboru za nagrado Sterling za projekt Royal Festival Hall leta 2008 ter za projekt New Court Rothschild Bank, v sodelovanju z OMA leta 2012. Projekt za Rambert Dance and the Boarding House at Brighton College je bil nagrajen z RIBA nagrado leta 2014. Biro so ustanovili leta 2004, od takrat pa so realizirali več objektov, interjerjev, predvsem pa urbanističnih ureditev. Projekte Allies and Morrison, predvsem te, ki so nastali v sodelovanju s krajinskim arhitektom Christopherjem Bradleyem - Hole, bo predstavil partrner biroja, arhitekt Chris Bearman.2. Mednarodna akademska konferenca o Mestih in Tehnologijah

18.06.2015 do 19.06.2015


2nd International Academic Conference on Places and Technologies
Places and Technologies 2015: Keeping up with technologies to make healthy places
18. in 19. June 2015, Nova Gorica, Congress center Perla, Slovenia

2. Mednarodna akademska konferenca o Mestih in Tehnologijah
Mesta in tehnologije 2015: V korak s sodobnimi tehnologijami do zdravih mest
18.-19.6.2015, Nova Gorica, Kongresni center Perla, Slovenija

Univerza v Ljubljani – Fakulteta za arhitekturo, Univerza iz Beograda – Arhitektonski fakultet, Strokovno društvo Urbana Laboratorija in Splošna bolnišnica „Dr Franc Derganc“, Nova Gorica vas vabi, da se udeležite 2. mednarodne akademske conference “Mesta in tehnologije”, katere osrednja tema v letu 2015 je “V korak s sodobnimi tehnologijami do zdravih mest”. Konferenca bo potekala v Novi Gorici v Kongresnem centru Perla, 18. in 19. junija 2015.

Cilj konference je predstavitev, diskusija in spodbujanje oblikovanja novih znanj ter zamisli o tehnologijah in okolju kot tudi preučitev etičnih vidikov in morebitnih tveganj, razvojnih rešitev, strokovnega znanja ter spodbujanje razprav v povezavi z enim od najpomembnejših strateških vprašanj – javnim zdravjem. Navedeni cilj izpostavlja nujnost multidisciplinarnega pristopa k tej temi ter prepoznavanje in vzpostavitev odnosov med vprašanji tehnološkega razvoja, varstva okolja in družbenih sprememb. Program konference zato vključuje raziskave, ki temeljijo na poznavanju različnih akademskih ved: inženirskih in tehničnih ved, medicinskih ved ter humanističnih in družbenih ved.

Uvodna predavanja
Dr. Ružica Božović Stamenovi, University of Belgrade, Faculty of Architecture, Belgrade, Serbia and National University of Singapore, Singapore
Dr. Cor Wagenaar, Delft University of Technology, Delft, The Nederlands
Dr. Pedro Ressano Garcia, Universida de Lusófona, Lisbon, Portugal
Dr. Ilka Čerpes, University of Ljubljana, Faculty of Architecture, Ljubljana, Slovenia
Prof. Roger Riewe, Graz University of Technology, Institute of Architecture Technology, Austria

Info
Predavanja so za lokalno skupnost brezplačna (možna udeležba do zapolnitve prostih mest), vendar je potrebna prijava organizatorju na e-pošni naslov: alenka.fikfak@fa.uni-lj.si

www.placesandtechnologies2015.orgDan trajnostne gradnje v Vzhodnoslovenski regiji

18.06.2015


Slovensko združenje za trajnostno gradnjo – GBC Slovenia v sodelovanju s partnerjema dogodka, podjetjema Wienerberger, d.o.o. in Tondach Slovenija, d.o.o., vljudno vabi, da se udeležite dogodka „Dan trajnostne gradnje v Vzhodnoslovenski regiji“, ki bo v četrtek, 18.6.2015 na grajski Pristavi v Ormožu.
Dogodek je brezplačen, namenjen predstavljanju trajnostne gradnje ter najboljšega, kar s tega področja ponujajo lokalni proizvajalci in ponudniki storitev ter zavezanci trajnostni gradnji iz vrst članov GBC Slovenia v tej slovenski regiji in širše.
Več o dogodku v vabilu.