Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Zaključni regijski posvet OPN - Ljubljana / ZASEDENO

18.12.2019


ZAPS je v jeseni 2019 izvedel regijske posvete o aktualnih vprašanjih prostorskega načrtovanja. Posveti so bili zamišljeni kot razprave o najrazličnejših problemih, s katerimi se člani ZAPS srečujejo pri izdelavi in uporabi prostorskih aktov. Namenjeni so bili širokemu krogu članov ZAPS – projektantom in prostorskim načrtovalcem, da si na njih izmenjajo izkušnje v zvezi z obravnavano temo in po možnosti predlagajo izboljšave. Na njih so sodelovali tudi predstavniki MOP, občin in upravnih enot. Zaključni posvet bo strnil vtise z regijskih posvetov, saj bodo na njem predstavniki posameznih regij poročali o ugotovitvah z njihovih dogodkov

OPN je glavni izvedbeni prostorski akt slovenskih občin in podlaga za največ izdanih gradbenih dovoljenj. Gre za izjemno kompleksen in obsežen dokument, ki je zahteven zalogaj tako za tiste člane ZAPS, ki ga izdelujejo, kot za člane, ki na njegovi podlagi pripravljajo projekte. Zbornica se je v okviru javne razprave o prvih spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/2017 – ZUreP-2), ki je potekala v letošnjem juniju, do OPN v obliki, kot ga poznamo, opredelila precej kritično in predlagala njegovo poenostavitev. Predlagala je tudi poenostavitev z ZUreP-2 uvedenega postopka priprave OPN in OPPN. Izhajajoč iz navedenega bodo zato prvi regijski posveti o aktualnih vprašanjih prostorskega načrtovanja namenjeni OPN.

Zaključni regijski posvet OPN bo v Ljubljani v sredo 18.12.2019 (ZAPS, Vegova 8, 1000 Ljubljana) ob 10h. Trajal bo okvirno 3 ure. Dvema uvodnima prezentacijama bo sledila razprava udeležencev posveta.

Vljudno vabljeni!

Prijave>>

Kotizacije ni.

Člani ZAPS za udeležbo na regijskem posvetu OPN prejmejo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.Projekt Ljubo Humek, mariborski urbanist in arhitekt

18.12.2019 do 10.01.2019


Združenje Ljubor je zaključilo projekt, posvečeno delovanju Ljuba Humeka v Mariboru (1913-1988).
Vljudno vabljeni na otvoritev razstav v sredo, 18. 12. 2019, prve ob 15:30 na promenadi Mestnega parka, pol ure kasneje, ob 16:00 pa še razstavo v občinskem razstavišču Urban (nasproti I. gimnazije oz. Jurčičevega spomenika).
Pred sedmimi desetletji, leta 1949, je bil pod vodstvom Ljuba Humeka za mesto Maribor in njegovo širitev izdelan enovit regulacijski načrt. S pomočjo arhivskih virov, biografskih podatkov, strokovnih besedil in fotografij osvetljujemo Humekov obširni opus, ki je doživel vrhunec v dveh desetletjih po drugi svetovni vojni (ureditev Trga generala Maistra in Trga Borisa Kidriča in več primerov sodobno zasnovanih stanovanjskih sosesk, ki še danes služijo svojemu namenu).
Zadevni projekt spodbuja h kritičnemu razmišljanju o večplastnosti in raznolikosti našega skupnega urbanega prostora oz. okolja. 

 

Vabilo >>
Brošura >>