Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Nova poklicna, gradbena in prostorska zakonodaja (ZUreP-2, GZ, ZAID) - Murska Sobota

21.03.2019


Obveščamo vas, da bo naslednje regijsko izobraževanje na temo nove zakonodaje z naslovom Nova poklicna, gradbena in prostorska zakonodaja (ZUreP-2, GZ, ZAID), ki ga organizirata ZAPS in IZS za svoje člane

v MURSKI SOBOTI, v četrtek, 21. 3. 2019 ob 12:00 uri, 
Cineplexx Murska Sobota, Ul. Štefana Kovača 43, 9000 Murska sobota

Na izobraževanju s področja nove poklicne, gradbene in prostorske zakonodaje, ki je 17. novembra 2017 stopila v veljavo, in se uporablja s 1. junijem 2018, bomo predstavili Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2), Gradbeni zakon (GZ) in Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID). Čas bo tudi za razpravo.

Program izobraževanja:

12:00 -  ZUreP-2 - Prostorsko načrtovanje, Bogdana DRAŽIĆ, univ.dipl.inž.arh. 
13:15 -  ZUreP-2 - Ukrepi zemljiške politike in prostorski informacijski sistem, mag. Tomaž ČERNE, univ.dipl.inž.geod. 
14:30 -  Odmor  
14:45 -  Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti - ZAID, mag. Barbara ŠKRABA FLIS, univ.dipl.inž.arh.
16:00 -  Gradbeni zakon – GZ, Helena KOVAČ, univ.dipl.inž.arh. 
17:15 -  Razprava 

Izobraževanje je v prvi vrsti namenjeno članom ZAPS in IZS, v primeru prostih mest dobrodošli vsi, ki jih ta tematika zanima. Prednost pri prijavi imajo člani/ce iz regije. Prijavite se tukaj>>

Izobraževanje je za člane ZAPS brezplačno, za ostale udeležence pa znaša kotizacija 150,00 EUR z vštetim DDV (razen za člane IZS, ki se prijavijo tukaj>>). Skrajni rok za morebitno odpoved (pisno) je štiri dni pred izobraževanjem tako za člane ZAPS kot tudi za ostale prijavljene. Če se boste odjavili kasneje ali če se ne boste odjavili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije (za člane ZAPS v višini 60,00 € z vštetim DDV, za ostale v višini 150,00 € z vštetim DDV).Konferenca Arhihome 2019

21.03.2019


Zavod za promocijo arhitekture (ZPAR) vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 21. marca 2019,  v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodo stanovanjski objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. V sklopu dogodka bomo naredili pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu stanovanjske gradnje, večstanovanjskih in enostanovanjskih objektov in njihovih notranjih ter zunanjih ureditvah.

Konferenca se bo pričela s pogledom v bogat opus stanovanjske gradnje iz 70. in 80. let ter nadaljevala s predstavitvijo izbranih arhitekturnih birojev in vrsto strokovnih prispevkov. Zaključila se bo z okroglo mizo na temo sanacij večstanovanjskih objektov ter s podelitvijo nagrad najboljšim realizacijam. Povabiljeni so izbrani strokovnjaki s področij, kot so energetske sanacije, lesenih konstrukcij, trajnostne gradnje, naravne svetlobe, dotaknili se bodo tudi področja inteligentnih hiš in instalacij in sorodnih tem.

Cilj konference je združiti strokovnjake, kot tudi nacionalne predstavnike institucij, civilno družbo, javne organe, raziskovalne institucije, da delijo znanje in razpravljajo o lastnih izkušnjah, težavah, priložnostih in izzivih.

Na konferenci se bo s pomočjo povabljenih predavateljev poskušalo odgovoriti na številna vprašanja in odprlo problematiko v zvezi s projektno dokumentacijo za sanacije večstanovanjskih objektov. Cilj je vzpodbuditi zakonodajalce, da se implementira obvezna izdelava PZI dokumentacije za vse vrste energetskih sanacij, kar bi pripomoglo tako k kvalitetnejšim rešitvam kot razvoju in kondiciji stroke.

Program konference

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in je akreditirana v skladu s splošnim Aktom o stalnem poklicnem izobraževanju članov ZAPS (3 kreditne točke) in IZS (2 kreditni točki) . Člani ZAPS in IZS bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo  izpolnite v spletnem obrazcu dogodka pod menijem VSTOPNICE. (najkasneje do 28.februarja 2018 oziroma do zapolnitve mest). Avtorji, ki se bodo uvrstili v ožji izbor kandidatov za nagrado ARHIHOME 2019, imajo v standardno vstopnico vključeno tudi večerjo.

Nagrada »ARHIHOME 2019« 

Svoje predloge realiziranih objektov s področja stanovanjskih stavb iz obdobja zadnjih 7 let lahko prijavite za nagrado ARHIHOME 2019. Izbor bo opravila strokovna komisija. Projekti bodo objavljeni na spletni strani dogodka ARHIHOME 2019. Člani komisije so izmed vrst predavateljev na konferenci.

Druženje

Pomemben cilj te konference je povezovanje strokovnjakov in razprava med tokrat do 250 inženirji iz različnih področij. Z vašim sodelovanjem lahko pomagate pri razvoju vprašanj in tematike.

Večerni del

Po končani konferenci sledi večerni program s podelitvijo nagrad, večerjo ter inštrumentalnim koncertom ter žrebom številk za naslednji dan, ko bo tokrat tradicionalno Odprto smučarsko prvenstvo arhitektov Slovenije »SPAS OPEN 2019« odprto tudi za vse člane IZS in 22.03. 2019 na Krvavcu izvedeno tudi Smučarsko prvenstvo inženirjev Slovenije, »SPIS 2019«.

V primeru da boste udeleženi tudi na večernem delu konference, vas opozarjamo na zgodnjo prijavo zaradi kapacitet.Razstava natečajnih rešitev za CENTER ZNANOSTI

21.03.2019 do 04.04.2019 (Čet)


Otvoritev razstave bo v četrtek 21.3.2019 ob 13.00 uri v MAO, grad Fužine Pot na Fužine 2, Ljubljana
Razstava bo na ogled do 4. 4. 2019, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.
V četrtek dne 4.4.2019 bo razstava na ogled do 14.00 ure.

Vabilo
Vljudno vabljeni.Razstava Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955-1985

21.03.2019 do 19.05.2019


Vabljeni na otvoritev razstave "Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985", ki bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v četrtek, 21. marca 2019, ob 19.00.
Razstava širši in tudi strokovni javnosti na enem mestu ponuja vpogled v manj znane povojne arhitekturne stvaritve, velikopotezno urbanizacijo in množično stanovanjsko gradnjo v tretjem največjem slovenskem mestu, ki je ravno med petdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja dobilo današnjo razsežnost. Avtorji razstave so Adam Breznik, Domen Ermenc, Timotej Jevšenak, Pia Klančar in Monika Vešligaj.
Razstava je del programa Projektni prostor.
Več o razstavi>>Okrogla miza Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi

21.03.2019


V sklopu razstave Arhitektura inventura vljudno vabljeni na zaključno okroglo mizo z naslovom "POZICIJA ARHITEKTURE IN UREJANJE PROSTORA V DANAŠNJI DRUŽBI", ki bo v četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.
V obravnavi prostora smo po eni strani priča odločitvam, ki jih usmerjajo kratkoročni gospodarski interesi in imajo po mnenju mnogih škodljive posledice, državotvorne investicije, za katere velja presoja, da ne prinašajo neposrednega dobička, pa čakajo že desetletja. Po drugi strani opazujemo, kako mnoge lokalno usmerjene občinske prostorske politike v male občine razkosane Slovenije razprodajajo zemljo za gradnjo individualnih hiš. Tako se dežela suburbanizira, uničuje se kulturna krajina.
Sogovorniki:
- Aleš Prijon, Ministrstvo za okolje in prostor,
- Miran Gajšek, MOL, oddelek za prostor,
- prof. dr. Pavel Gantar - Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo,
- Martina Lipnik, članica Izvršnega odbora Društva arhitektov Ljubljane.
Okroglo mizo vodi Jurij Kobe, predsednik Društva arhitektov Ljubljane.Predavanja Fakultete za arhitekturo v Ljubljani

21.03.2019 do 31.03.2019


Vljudno vabljeni na predavanja, ki se bodo zvrstila tekom letnega semestra 2019 na Fakulteti za arhitekturo.
Lokacije in čas posameznih predavanj bodo objavljene sproti na spletni strani ter uradnem facebook profilu fakultete.
Vabljeni na predavanji Adama Carusa in biroja Central + Maxime Delvaux. Predavanja organizira Fakulteta za arhitekturo v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12.