Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Avtorstvo v arhitekturi

24.01.2018 (Sre)


V polpreteklem obdobju intenzivne natečajne aktivnosti je na površje splavalo nekaj nevralgičnih točk, kot so: udeležba avtorjev v prednatečajnih aktivnostih, ustrezen način prenosa materialnih avtorskih pravic od natečaja do izvedbe objekta in razsežnosti avtorskih pravic pri prostorskem načrtovanju, zlasti OPPN. Ker se nevralgične točke pojavljajo na stičiščih različnih pravnih sistemov, in sicer: avtorstvo, javno naročanje ter prostorska in gradbena zakonodaja, se je izkazala potreba po oblikovanju stališča v zvezi s to problematiko. Skupaj z osnutkom stališča smo pripravili še predavanje, na katerem bomo v prvem delu predstavili teoretične in pravne osnove avtorstva, v drugem konkretne vsebinske rešitve in osnutek stališč, v tretjem bomo obravnavali konkretne primere iz prakse. Vprašanja za tretji sklop lahko pošljete na e_naslov natecaji@zaps.si z navedbo zadeve: Avtorstvo - vprašanje.

Predavanje bo potekalo na ZAPS v veliki predavalnici Fakultete za arhitekturo v Ljubljani v sredo, 24. 1. 2018, od 16:00 - 19:00.
Predavala bosta odvetnica Mojca Starec (Odvetniška družba Čeč - Gruden in Starec o.p. d.o.o.) in Branko Oman, univ.dipl.iur., prokurist AAS d.o.o, soavtor komentarja k ZASP.

Prijave do zasedbe mest sprejemamo na e_naslov izobrazevanje@zaps.si.

 

Vsebina predavanja

I. Avtorstvo
- uvod
- moralne avtorske pravice
- materialne avtorske pravice (omejene, neomejene, prenos, nadomestilo itn)
- avtorske pravice zaposlenih

II. Natečaji in avtorstvo
- sodelovanje avtorjev v prednatečajnih aktivnostih (predstavitev stališča ZAPS)
- avtorske pravice od natečaja do projektantske pogodbe
- avtorstvo v primeru različnih projektantov (PGD in PZI)
- avtorske pravice na zgrajenem objektu

III. Primeri iz prakse
- izdelava prostorskih aktov in avtorstvo
- zamenjava naročnika (investitorja)
- obveznost naročnika (če je naročil samo IDZ)
- sprememba projekta
- plagiat, kraja projekta in ukrepanje v praksi

IV. Vprašanja in razprava
- odgovori na vnaprej poslana vprašanja
- razpravaRazstava natečajnih rešitev za Projekt reševanja prostorske problematike Zavoda za prestajanje kazni Ig na obstoječi lokaciji tega zapora in projekt reševanja prostorske problematike Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana na lokaciji OPPN MOL 147 (območje ob vzhodni obvoznici in Litijski cesti)

17.01.2018 do 05.02.2018 (Sre)


Otvoritev razstave bo v sredo 17.1.2018 ob 17:00 uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, MAO, Grad Fužine, Ljubljana. Razstava bo na ogled vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 18.1.2018 do vključno 5.2.2018, med 10:00 in 18:00 uro.
Vljudno vabljeni.
vabilo