Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu

27.01.2014 (Pon)


Posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu v Kazini na Kongresnem trgu v Ljubljani, 27. januarja 2014, 16.00–20.30

Razčiščevanje nasilnih in travmatičnih konfliktov iz naše polpretekle zgodovine ter sprava je v zadnjih nekaj tednih zopet postala zelo aktualna tema. Javne razprave o nezakonitih pobojih v nekdanji državi in prispevki o tem, kako priti do sprave, se vrstijo v političnih krogih in medijih. V tem razgretem ozračju Socialna akademija v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije prireja posvet, s katerim želimo prispevati k demokratičnemu in strpnemu dialogu o teh občutljivih vprašanjih.

Posvet, na katerem bodo sodelovali strokovnjaki s področja zgodovine, sociologije, filozofije in arhitekture, bo skušal podati odgovore na to, kako si različni akterji spravnega procesa v Sloveniji predstavljajo spravo in kakšno vlogo ima umetnost pri njenem doseganju. Kot primer bomo obravnavali načrtovani spomenik žrtvam vsem vojn, ki naj bi stal poleg Kazine, in druga spravna obeležja v državi.

Prvi sklop posveta je namenjen razpravi o zgodovinskih in politično-filozofskih vidikih spravnega procesa. Kot uvodni strokovni govorci bodo sodelovali:
sociologinja dr. Spomenka Hribar,
zgodovinar prof. ddr. Igor Grdina in
filozof prof. dr. Lenart Škof.

V drugem sklopu pa bodo:
arhitekt Aleksander Ostan, med drugim predsednik ocenjevalne komisije natečaja za spomenik žrtvam vseh vojn  in
doc. dr. Leon Debevec ter
etnolog in sociolog Silvester Gaberšček
podali spodbude za razpravo o umetniško-arhitekturnih in kulturnosocioloških vidikih spravnega procesa.
 

V okviru obeh sklopov bodo imeli udeleženci posveta priložnost razpravljati s strokovnjaki in odločevalci v več manjših moderiranih omizjih. Prav tako si bodo lahko ogledali vse nagrajene predloge rešitev z javnega natečaja za predvideni spomenik ob stavbi Kazine.

Program in prijave na posveta
http://socialna-akademija.si/posvet-o-vlogi-umetnosti-v-spravnem-procesu

Sodelovanje na posvetu sta potrdila svetovalec predsednika republike dr. Boštjan Žekš in podžupan Ljubljane prof. Janez Koželj.

Vabljeni!