Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Vlada sprejela predloge zakonov iz svežnja gradbene in prostorske zakonodaje

26.05.2017 16:58

Vlada je na seji dne 24.05.2017 potrdila predlog Zakona o urejanju prostora (ZUreP-2), in tako kompletirala sveženj prostorske in gradbene zakonodaje, ki vsebuje še Gradbeni zakon (GZ) in Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID), ki ju je vlada že potrdila na seji dne 17.05.2017. Vlada bo vse predloge zakonov predložila Državnemu zboru RS v sprejetje po rednem zakonodajnem postopku.

Novica MOP>

Predlog Gradbenega zakona>
Predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti>
Predlog Zakona o urejanju prostora>

 
Razpisan natečaj za Izdelavo natečajne rešitve in projektne dokumentacije IDP, PGD in PZI za most na novi štiripasovni cesti in vzporedni most za pešce in kolesarje čez reko Krko, na 1. in 2. etapi nove prometne povezave med avtocesto A2 Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu in priključkom Maline

19.05.2017 11:45

Javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za 
Izdelavo natečajne rešitve in projektne dokumentacije IDP, PGD in PZI za most na novi štiripasovni cesti in vzporedni most za pešce in kolesarje čez reko Krko, na 1. in 2. etapi nove prometne povezave med avtocesto A2 Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu in priključkom Maline

Več: Podrobnosti na strani Natečaji – aktualni.
Razpisan natečaj za DOM ZA BIVANJE NA REGENTOVI V LJUBLJANI

18.05.2017 12:50

Javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za: DOM ZA BIVANJE NA REGENTOVI V LJUBLJANI

Več: Podrobnosti na strani Natečaji – aktualni.
Prekinitev natečaja za Markov hrib v Kopru

16.05.2017 13:00

Naročnik - Mestna občina Koper je dne 15.05.2017 na Portalu JN v rubriki VI.3 objavil informacijo o ustavitvi postopka javnega naročila za javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za vertikalno mobilno povezavo obalnega območja z Markovim hribom v Kopru na podlagi sklepa župana št. 351-73/2017.

Občina Koper je natečaj prekinila sredi roka za izdelavo natečajnih elaboratov, kar pomeni, da so sodelujoči arhitekti opravili že veliko dela s pripravo natečajnih elaboratov.
Prekinitev natečajev sredi postopka v katerikoli fazi predstavlja slabo prakso, ki je v škodo tako prostoru, kot stroki. Zmanjšuje zaupanje v institut javnega natečaja, obenem pa arhitekte odvrača od sodelovanja na natečajih. Posledično to pomeni, da se manj stroke in znanja vključi v reševanje konkretnih prostorskih in arhitekturnih problemov, kar je temeljni namen natečajev.

ZAPS zato obsoja prekinitev postopka natečaja na polovici roka za izdelavo natečajne rešitve,  posebej, ker je to že tretji primer, da je MO Koper postopek natečaja prekinila pred njegovim zaključkom.
Ker so natečajniki, ki so se odločili sodelovati na natečaju v izdelavo elaboratov doslej vložili določeno delo in materialna sredstva, ZAPS smatra, da so upravičeni do ustreznega nadomestila oziroma odškodnine. Pozivamo natečajnike, ki so sodelovali na natečaju, da se obrnejo na ZAPS, da jim bo zbornica lahko nudila pomoč pri nastali situaciji. Obrnejo naj se na natečajno službo ZAPS - natecaji@zaps.si  najpozneje do četrtka, 18.05.2017., vsekakor pa čim prej, saj so pritožbeni roki izredno kratki.

Aleš Prijon, predsednik ZAPS

18.05.2017
Natečajnike, ki so sodelovali na natečaju vabimo na sestanek v petek 19.05.2017 na ZAPS.
PREGLEDNA RAZSTAVA IN PRIZNANJA ZAPS 2017 - razpis

16.05.2017 11:54

Člane ZAPS vabimo, da oddate svoja dela in kandidirate za eno od nagrad Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Letošnja pregledna razstava in svečana podelitev nagrad bo zaključek Dneva arhitektov, ki bo v petek, 13. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Priznanja ZAPS podeljuje vsako leto nepretrgano od leta 2004. Priznanja so častna (ne finančna), zanje pa lahko kandidirajo člani ZAPS. Namen priznanj je, da stimulirajo ustvarjalno delo, usmerjajo pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, ureditve odprtega prostora, kakovostno prostorsko noačrtovanje in njihovo kulturno razsežnost ter da ZAPS pridobi predloge za druge nagrade. Priznanja bodo prejeli projekti, ki ustvarjajo kvalitetni prispevek h grajenju lokalnega okolja. Priznanja se podeljujejo skladno s spremenjim pravilnikom o podeljevanju nagrad ZAPS, ki ga je januarja 2017 sprejela skupščina ZAPS. 

Spremembe in dopolnitve pravilnika so: ukinitev nagrade Zeleni svinčnik ter splošno uveljavitev spoštovanja načel trajnostne gradnje kot glavnega kriterija za podeljevanje nagrad, spoštovanje Zakona o javnih naročilih, možnost, da člani Platinaste komisije sami predlagajo kandidate za nagrado ter možnost uvedbe posebnih komisij, ki jih lahko uvede upravni odbor ZAPS s posebnim sklepom.

RAZPIS
Razstava natečajnih rešitev za PRIZIDEK NOVE TELOVADNICE K OSNOVNI ŠOLI VIŽMARJE BROD

05.05.2017 08:11

Otvoritev razstave bo v sredo, 10.5.2017 ob 17:00 uri v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1.
Razstava bo na ogled vsak dan do 17.5.2017 med 8:00 in 20:00 uro.
Vljudno vabljeni.

Vabilo
Arhitekt Marjan Ocvirk je odšel

05.05.2017 07:58

Vsi arhitekti rišemo. To je naš jezik, poklicno orodje.

Arbitrarno ga predstavljajo trije segmenti.
Prvi segment je konceptualna skica. Ta pomeni nekakšen monolog, zapis – zaris idej, ki se porajajo v ustvarjalni vročici, izven »delovnega časa«, v stimulativnem ali tudi manj prijaznem okolju – takrat se s svojimi mislimi avtistično umakneš v svoj svet, rišeš s čemerkoli na karkoli (Foster skicira v letalu, Bitenc je risal na cigaretne škatle). Taka risba je pretežno abstraktna, brez podrobnosti, proporcij, merila, a vsaka črta ima pomen, čeprav je potegnjena samo kot spontana gesta.
Drugi segment ja risba, ki v popolnosti predoča nekaj kar še ne obstoja, a naj bi bilo realizirano (zgrajeno). To so načrti. Definirati morajo vse oblike, dimenzije, materiale in celo vrsto informacij , navodil in pravil za izvedbo. Ta segment je danes že v celoti prevzel računalnik.
Tretji segment je risanje obstoječega: arhitekture, ambientov, detajlov, krajine…To je odziv na svet okoli sebe, njegovo spoznavanje in razumevanje.
Marjan Ocvirk je to vrsto risbe – skice na terenu – zavestno gojil. To je bilo njegovo življenjsko delo. Zorel je v krogu A. Bitenca, M. Mušiča in E. Ravnikarja. Od vsakega je dobil nekaj tistega, kar je pozneje dozorelo v njegov predmet. Tega je sam zasnoval in po vztrajnem premagovanju nasprotovanja okolja uspel, da je postal eden od osrednjih sestavin študijskega programa. V njem je združil dvoje: svoje risarsko znanje in organizacijske sposobnosti. Risal je vsak dan, kar naprej, ni mogel brez tega. »Kilometrina« je seveda pripeljala do izrazito prepoznavne risbe, lahko bi rekli rokopisa. Tako kot pri mnogih mojstrih, ki se s tako risbo ukvarjajo, je bila njegova črta zanesljiva do te mere, da ni zahtevala nobenih popravkov. Risal je vedno s takim ali drugačnim peresom, ki se ne da radirati, a se kot dokument ohrani brez poškodb.
Kot organizator je vsaki generaciji nudil strokovno ekskurzijo, večinoma v severno Italijo. S svojim obsežnim poznavanjem tamkajšnje arhitekture, posebej renesanse in baroka, je študente postavil v sredo lepih krajev da na samem kraju vidijo, doživijo, analizirajo in razumejo tisto, kar je sicer dostopno v literaturi. Ekskurzije so bile po eni strani naporne – ko se je hodilo, se je hodilo, ko se je risalo se je risalo – jedlo se je navadno izven mesta, da se ne bi razkropili po vseh kotičkih… Po drugi strani pa so bile seveda tudi polne veselih trenutkov, ki se jih bodo študentje vedno spominjali. Morda se je nekaterim zdel tudi prezahteven in strog: prav hitro je spoznal, kaj je prerisano ali narejeno po fotografiji.
Skiciranje na terenu danes gojijo le redki. Nadomešča ga fotografija, ki ne vzame posebnega časa, a kasneje v digitalnih medijih omogoča tudi vsakovrstne manipulacije. Skica pa zahteva svoj čas , v katerem se odvija kompleksen proces: najprej opazovanje, analiza, potem razumevanje, nato spontan zapis kot posledica poteze roke, ki ni nujno popolnoma kontrolirana… Temu se pridruži še nakopičeno predhodno znanje, spomin, ugibanje, sklepanje in nazadnje tudi nagonska ali pridobljena želja - ambicija, da bi bila tudi sama risba na papirju lepa, pravilna, tehnično in kompozicijsko korektna, celo umetniško kvalitetna.
Marjan Ocvirk je to počel na žlahten način. Opus njegovih risb je po eni strani zakladnica arhitekturne zgodovine, po drugi strani pa tudi pričevanje o njegovem širšem strokovnem in drugem delovanju… Bil je tudi velik poznavalec Plečnika in vnet zagovornik ohranjanja njegove dediščine, ki jo je promoviral tudi v skicah na posebni zgibanki. Njegove risane razglednice in novoletne voščilnice hranijo številni prijatelji in znanci. Bil je med ustanovitelji strokovne revije AB, v kateri je objavljal in vzpodbujal skiciranje tudi med kolegi. Svoja dela je razstavljal doma in tudi v tujini. Spadal je v krog intelektualne srenje, ki ga je poznala po mnogih oblikah njegovega delovanja (bil je tudi športnik), poznavanja umetnosti, kritičnega pogleda na dogajanja v stroki In tudi po njegovem slogu uživanja življenja.

Marjan Ocvirk je bil osebnost, ki je dala pečat polpreteklemu obdobju ljubljanske šole za arhitekturo. Tako kot noben facebook ne more nadomestiti pogovora s prijateljem tudi nobena tehnična naprava ne more nadomestiti neposrednega odziva oči, možganov in roke na okolje v realnem času in na realnem kraju. Ocvirkovo delo je dokaz za to in najlepša dediščina šoli in stroki.

Vladimir Brezar
Plečnikova odličja 2017

25.04.2017 11:58

Žirija v sestavi: Igor Sapač - predsednik, Nejc Černigoj, Tanja Simonič Korošak, Urša Vrhunc in Maša Živec - člani je podelila letošnjo Plečnikovo nagrado za Materinski dom Ljubljana - delo avtorjev: Rok Jereb, Blaž Budja, Nina Majoranc.
Plečnikovi medalji za aktualno realizacijo so prejeli: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič /avtorji arhitekture/ in Ana Kučan, Luka Javornik /avtorji krajinske ureditve/ za Nogometni center Brdo pri Kranju ter Aleksander Lužnik, Ana Ocvirk Šafar, Monika Fink Serša za Hišo na Bledu.
Plečnikovi medalji za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture sta podeljeni za Prenovo palače na Krekovi ulici 2 v Mariboru za potrebe Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru avtorjema: Janku J. Zadravcu in Urošu Lobniku ter reviji OUTSIDER avtorjev: Nina Granda, Matevž Granda, Tinka Beltram Prekovič, Miloš Kosec, Petra Čeferin.

Več v končnem poročilu žirije
PROF TRAC Izobraževanje za načrtovanje SnES

20.04.2017 09:00

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je partner v EU projektu PROF / TRAC, ki razvija izobraževalno platformo in certifikacijsko shemo za strokovnjake s področja sNES.

Projekt PROF/TRAC je triletni projekt, ki ga financira EU in se je začel izvajati marca 2015. Projektna skupina razvija evropski program usposabljanja, kot dopolnitev nacionalnih programom dodatnega strokovnega izobraževanja strokovnjakov, ki sodelujejo pri načrtovanju in gradnji skoraj nič-energijskih stavb, v prvi vrsti arhitektom, strojnikom in vodjem projektov.
Za doseganje ciljev SnES, ki so opredeljeni v EU Direktivi o Energetski učinkovitosti stavb in Energetskem zakonu ter v skladu z Akcijskim načrtom za skoraj nič-energijske stavbe za obdobje do leta 2020 bo potrebno posodobiti obstoječa znanja, zlasti pa razviti oblike in veščine multidisciplinarnega sodelovanja. Projekt PROF / TRAC razvija metodologijo evidentiranja obstoječih in potrebnih znanj za uspešno delovanje pri načrtovanju in gradnji SnES, zbira učno gradivo iz prejšnjih, že zaključenih EU projektov, razvija skupno platformo in certifikacijski sistem in oblikuje spletni učni center.

Drugo, pilotsko izobraževanje bo potekalo 17., 25., 26. maja na ZAPS in 27. maja v OŠ Brezovica.

Vabilo in program>
Razpisan natečaj za BRV IN KOLESARSKO POT - IRČA VAS

19.04.2017 11:19

 

Javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za: BRV IN KOLESARSKO POT - IRČA VAS

Podrobnosti na strani Natečaji – aktualni.
Volitve 2017 - Poročilo o rezultatih volitev za predsednika in člane skupščine ZAPS

18.04.2017 11:05

Glasovanje za predsednika zbornice in člane skupščine je zaključeno.
Volilna komisija ZAPS je dne 12.4.2017 ob navzočnosti notarja Bojana Podgorška pregledala prispele glasovnice na razpisane funkcije. Volilna udeležba na tokratnih volitvah za funkcionarje ZAPS je bila 33,71%.
Vsem članom se zahvaljujemo za sodelovanje na volitvah. 

Skladno s sklepom o razpisu volitev z dne 26.1.2017 bodo rezultati volitev in poročilo predani skupščini zbornice v potrjevanje mandatov za razpisane funkcije.
Volilna skupščina ZAPS bo 9. maja 2017 s pričetkom ob 16.00 uri.

Iskrene čestitke bodočim funkcionarjem.

Poročila o rezultatih volitev ZAPS 2017

 
Urbanistični načrt in ZUREP

14.04.2017 12:00

Matična sekcija arhitektov ZAPS, Fakulteta za arhitekturo Ljubljana, Oddelek za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, promet in arhitekturo Maribor, Društvo arhitektov Ljubljana ter Zveza društev arhitektov Slovenije so pripravljalce nove sistemske zakonodaje opozorili na neustrezno rešitev problematike urbanističnega načrta v ZUREP-u.

Dopis>
Razpisan natečaj za VERTIKALNO MOBILNO POVEZAVO OBALNEGA OBMOČJA Z MARKOVIM HRIBOM V KOPRU

14.04.2017 09:16

Javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za: VERTIKALNO MOBILNO POVEZAVO OBALNEGA OBMOČJA Z MARKOVIM HRIBOM V KOPRU

Podrobnosti na strani Natečaji – aktualni.
MOP - Priročnik o inkluzivnem oblikovanju in dostopu do informacij, MJU - Smernice za javno naročanje gradenj

31.01.2017 17:00

Ministrstvo za okolje in prostor je v sodelovanju s predstavniki različnih invalidskih organizacij in kot nadaljevanje dela v zvezi s pripravo Pravilnika o univerzalni gradnji, izdal priročnik z naslovom Inkluzivno oblikovanje in dostop do informacij >>.
Priročnik obravnava vsebine, ki se nanašajo na prikaz raznih informaciji v prostoru s ciljem enakopravnega sodelovanja vseh uporabnikov javnih prostorov in javnih storitev, tudi invalidov. Invalidi in druge funkcionalno ovirane osebe so enakopravni z drugimi uporabniki prostora in storitev, kar vključuje tudi enakopraven dostop do informacij.
Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov zavezuje k sprejemanju ustreznih ukrepov, s katerimi se razvijajo, širijo in spremljajo uveljavljanje minimalnih standardov in smernic za dostopnost objektov, naprav in storitev, ki so namenjeni javnosti ali se zanjo opravljajo, ter omogočijo izobraževanje vseh, ki jih zadeva urejanje dostopnosti, s katero se srečujejo invalidi.
Priročnik je namenjen projektantom, oblikovalcem, investitorjem, odgovornim v javnih ustanovah in vsem, ki kakorkoli s svojimi dejanji vplivajo na podajanje informacij v prostoru.

Priročnik >>

 


 

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije ter mnogimi drugimi deležniki s področja gradbeništva pripravilo Smernice za javno naročanje gradenj >>.
Na voljo bodo vsem deležnikom kot orodje in zbirka priporočil za lažje delo na področju javnih naročil v gradbeništvu. Smernice bodo strokovni sodelavci Direktorata za javna naročila v prihodnje postopoma predstavili različnim deležnikom, ki bi jim utegnile biti uporaben in dobrodošel priročnik pri delu.

Smernice temeljijo na izhodiščih, ki jih določa ZJN-3, vsebujejo pa pravne podlage, ki so pomembne pri javnem naročanju gradenj, napotila za vodenje in načrtovanje gradnje, način izračuna ocenjene vrednosti, prav tako zajemajo primerne načine določanja pogojev za sodelovanje, tako tehničnih, kot tudi kadrovskih in finančnih. Vsebujejo tudi primere ustreznega definiranja referenc za različne objekte. Velik poudarek smernic je zlasti na naboru in opisu meril za izbor ponudnika, ki niso zgolj kakovostne narave, temveč tudi okoljske in socialne. Smernice pojasnijo tudi vidike neobičajnih nizkih ponudb in napotila glede primerne uporabe gradbene pogodbe.
Namen smernic, ki so že tretje v nizu, ki jih je ministrstvo pripravilo v sodelovanju s širšo strokovno javnostjo, je tako povečati kompetence uslužbencev, ki se ukvarjajo z oddajo javnih naročil na področju gradnje in dvigniti kvaliteto investicij v javnem naročanju.

Smernice >>
 arhiv novic:

maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009