Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Zaključen natečaj za zdravstveno postajo Tabor v Mariboru

03.08.2020 11:04

Natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Zdravstveno postajo Tabor v Mariboru je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Uroš Lobnik univ. dipl. inž. arh., David Mišič univ. dipl. inž. arh., Žiga Kreševič univ. dipl. inž.arh., Sašo Žolek mag. inž. arh., Goran Piršić dipl. inž. arh. (UN), Davor Fistrič dipl. inž. arh. (UN)


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Objavljen je predlog sprememb Gradbenega zakona

03.08.2020 00:43

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predlog sprememb Gradbenga zakona >>

Javna razprava je odprta do 31.8.2020, predlog zakona je možno komentirati na zgornji povezavi. Člani ZAPS lahko svoje pripombe do dne 20.8.2020 oddate tudi zbornici na naslov zakonodaja@zaps.si - združene in usklajene pripombe bomo ob koncu javne razprave posredovali na MOP. Pri pripravi pripomb bomo sodelovali tudi z IZS.
Sprememba uredbe o posegih v okolje, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje

02.08.2020 10:46

Vlada RS je sprejela spremembo uredbe o posegih v okolje, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje. Sprememba dviguje prag za uvedbo predhodnega postopka. Kot pojasnjuje MOP, je cilj sprememb pospešitev upravnih postopkov - število posegov, za katere bo potrebno izvesti predhodni postopek, naj bi se zmanjšalo za dobro polovico.

Sprememba je objavljena v uradnem listu >> 
RAZPISAN NATEČAJ ZA URBANIZEM ROŠKA

29.07.2020 10:17

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisalo natečaj za urbanistično zasnovo območja med Poljansko in Roško cesto, Strupijevim nabrežjem in Mesarsko cesto, t. i. območja »Roške«. Na območju je predvidena izgradnja nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), novega študentskega doma (ŠDL) ter nove Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) s športno dvorano z zunanjimi športnimi igrišči.


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Objavljen je predlog sprememb Stanovanjskega zakona

24.07.2020 14:30

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predlog sprememb Stanovanjskega zakona >> 


Javna razprava je odprta do 20.8.2020, predlog zakona je možno komentirati na zgornji povezavi. Člani ZAPS lahko svoje pripombe do dne 10.8.2020 oddate tudi zbornici na naslov zakonodaja@zaps.si - združene in usklajene pripombe bomo ob koncu javne razprave posredovali na MOP.
Zaključen natečaj za stanovanjsko poslovni objekt NT6 v Novem mestu

16.07.2020 10:58

Dvostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije za stanovanjsko poslovni objekt NT6 v Novem mestu je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Arhitekti Počivašek Petranovič d.o.o.: Urban Petranovič, univ. dipl. inž. arh., Davorin Počivašek, univ. dipl. inž. arh., Aleksi Vičič, mag. inž. arh., Astrid Magajna, štud. arh., Urša Gantar, mag. inž. arh., Tinka Dolinar, abs. arh. 


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Ustavno sodišče zadržalo gradbeni del drugega svežnja vladnih ukrepov

16.07.2020 10:52

Ustavno sodišče je zadržalo gradbeni del drugega svežnja vladnih ukrepov, ki pomeni začasno prenehanje izvajanja nekaterih spornih določb Gradbenega zakona, sprejetih v okviru izrednih ukrepov v času epidemije COVID-19. Tri nevladne organizacije so z okoljsko pravnico Senko Šifkovič Vrbica sprožile postopek na Ustavnem sodišču o presoji ustavnosti brez javne razprave ter povezave zaradi pandemije sprejetih določb in dosegle prvi pomemben uspeh v procesu oporekanja spornim spremembam GZ. Spremembe sprejete v seriji ukrepov v času pandemije so omogočale, da bi se v Sloveniji lahko začelo graditi brez pravnomočnega GD in omejilo pravico sodelovanja nevladnim organizacijam v postopkih odločanja. Gre za prvi pomemben uspeh pri ohranjanju varovalk posegov v prostor, ki lahko povzročijo za okolje in naravo težko popravljive posledice.
anketa o vertikalni ozelenitvi

10.07.2020 13:24

Urbanistični Inštitut RS prosi arhitekte za sodelovanje v anketi o zaznavanju vertikalnih ozelenitev oz. ozelenjenih fasad. Anketa spada v okvir širše raziskave, ki poteka v sklopu mednarodnega projekta Urban Vertical Green 2.0 (JPI Urban Europe). Z anketo želijo pridobiti informacije o tem, kako zaznavamo ozelenjene fasade glede na njihovo pojavnost v urbanem prostoru. Anketo izpolnite v celoti, za kar predvidoma potrebujete 10 - 15 minut. Anketa je anonimna in bo aktivna do konca avgusta 2020. Trenutno se izpolnjuje tudi v tujini. 


anketa >>
Nagrada Europa Nostra

08.07.2020 15:05

Europa Nostra od leta 2002 organizira nagrade European Heritage Awards, namenjene spodbujanju najboljših praks na področju ohranjanja dediščine, upravljanju, raziskavam, izobraževanju in komunikaciji. Na ta način prispevajo k večjemu javnemu prepoznavanju kulturne dediščine kot strateškega vira za evropsko družbo in gospodarstvo.

Vsako leto je podeljenih do 30 izjemnih dediščinskih dosežkov iz vseh delov Evrope. Do štirje projekti so izbrani za dobitnike Grand Prix, eden pa prejme nagrado Public Choice, izbrano v spletni anketi. Vsi nagrajenci prejmejo potrdilo in plaketo. Nagrajenci najvišje kategorije, Grand Prix, prejmejo tudi po 10.000 EUR.

Strokovne žirije, ki jih sestavljajo neodvisni strokovnjaki, ocenjujejo prijave in v štirih kategorijah izberejo zmagovalce.
1. Ohranjanje
Izjemni dosežki na področju ohranjanja, izboljšanja in prilagajanja novim načinom uporabe kulturne dediščine.
2. Raziskave
Izjemni raziskovalni projekti in projekti prenosa znanja, ki vodijo do oprijemljivih učinkov na ohranjanje in povečanje kulturne dediščine v Evropi.
3. Dejavnosti posameznikov ali organizacij
Odprto za posameznike ali organizacije, katerih prispevki v daljšem časovnem obdobju kažejo odličnost na področju varovanja, ohranjanja in povečanja kulturne dediščine v Evropi
4. Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje
Izjemne pobude, povezane z izobraževanjem, usposabljanjem in ozaveščanjem na področju opredmetene in / ali nesnovne kulturne dediščine, za spodbujanje in / ali prispevanje k trajnostnemu razvoju okolja.

Rok za prijavo je 1. oktober 2020 (datum pošiljanja).


prijava >>
Zaključen natečaj za vrtec v Bohinjski Bistrici

03.07.2020 17:09

Natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za vrtec v Bohinjski Bistrici je zaključen. Znižano prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Ana Jerman, abs. arh., Janja Šušnjar, mag. inž. arh., Sofia Romero Guerra – Nozaleda, M. Arch., Miguel Sotos Fernandez – Zuniga, M. Arch., Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh. in Luka Javornik, univ. dipl. inž. kraj. arh.


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Razstava natečajnih rešitev za Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo

03.07.2020 13:00

Vabimo vas na razstavo natečajnih rešitev za nova objekta Fakultete za farmacijo in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.
Razstava bo na ogled do 15. julija 2020, od torka do nedelje med 10-18 uro, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Grad Fužine, Rusjanov trg 7, Ljubljana.

 Apel ministrstvu za brezplačen dostop do obveznih standardov

02.07.2020 13:06

Po mnenju ZAPS je ureditev, po kateri obvezni standardi niso brezplačni in prosto dostopni, v nasprotju z ustavo. Zato smo na MOP poslali apel za vzpostavitev prostega dostopa do obveznih standardov na področju graditve objektov z obširno razlago neustavnosti sedanje ureditve.


apel >>
ZNIŽANO ŠTEVILO TOČK SPU ZA LETO 2020

01.07.2020 13:47

ZAPS je za leto 2020 zaradi epidemije Covid-19 znižala število potrebnih kreditnih točk stalnega poklicnega usposabljanja iz 6 kreditnih točk na 3 kreditne točke. Umaknjena je tudi obveza pridobivanja kreditnih točk iz najmanj dveh različnih vsebinskih sklopov - člani lahko letos vse kreditne točke SPU pridobite iz istega vsebinskega sklopa.


podrobnosti >>
Razpis za mladega raziskovalca na področju BIM

30.06.2020 15:33

ZAG, Zavod za gradbeništvo Slovenije, išče kandidata (m/ž) za mladega raziskovalca v letu 2020 pri izbrani mentorici na raziskovalnem področju BIM, informacijsko modeliranje gradenj. Gre za triletno redno zaposlitev, kjer kandidat dela na raziskavah, ki jih zaključi z zagovorom doktorske disertacije. Prednost bodo imeli kandidati s predznanjem programiranja oziroma zanimanjem za pridobitev teh znanj. Starostna omejitev je 28 let.


razpis >>
RAZPIS ZA PRIZNANAJE NAJ LESENA GRADNJA 2020

30.06.2020 14:31

SPIRIT Slovenija je objavil javni natečaj za podelitev 3. nacionalne nagrade za naj-leseno gradnjo 2020.

Namen nagrade je krepiti zavedanje o lesu in njegovi kulturni razsežnosti, spodbujati uporabo lesa tako pri gradnji objektov kot pri uporabi v vsakdanjem življenju ter usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo. Predmet odprtega javnega natečaja je nacionalno priznanje za odlično realizacijo lesene gradnje, za zgrajene objekte v preteklih 5 letih v naslednjih kategorijah; stanovanjske stavbe, javne stavbe, poslovno-industrijski objekti ter inženirski objekti in tehnične rešitve.
Rok za prijavo je do 10. julija 2020.


razpis >> 
Program projektov eProstor - eNovice št. 11

30.06.2020 12:29

Izšla je nova številka eNovice projekta Program projektov eProstor. Do vsebine lahko dostopate na spodnji povezavi.


eNovice št.11 >>
razstava Plečnikovih odličij 2020

29.06.2020 12:59

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2020  letos prvič poteka v javnem prostoru. Na ogled bo v galeriji na prostem mesta Ljubljana, na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici, od 22. 6. do 1. 7.2020. 

V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.
 Obvestilo članom glede odločbe Ustavnega sodišča

29.06.2020 12:45

Ustavno sodišče RS je 23. aprila 2020 sprejelo odločitev, da je OPN Občine Bled v delu, ki spreminja namensko rabo zemljišča v privatni lasti iz stavbnega v kmetijsko, v neskladju z Ustavo RS. V javnosti in tudi med člani ZAPS so se pojavile interpretacije te odločitve, po katerih občine zazidljivih zemljišč odslej ne bodo več smele spreminjati v kmetijska brez soglasja njihovih lastnikov. Te interpretacije ne držijo, zato v prilogi podajamo razlago odločbe Ustavnega sodišča.


odločba US št. U-I-139/15-16 >>

odločba US - razlaga ZAPS >> 
Plečnikova odličja 2020

22.06.2020 18:00

 

Plečnikova nagrada 2020 - Islamski versko-kulturni center v Ljubljani; avtorji: Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss

Strokovna komisija je soglasno podelila Plečnikovo nagrado in tri Plečnikove medalje.
Plečnikovo nagrado prejmejo Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani.

Plečnikovo medaljo
za realizacijo prejmeta Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod, za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica, za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture Matevž Vidmar Čelik za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti.

Podeljeni sta bili dve študentski Plečnikovi priznanji, ki ju prejmeta Vid Žnidaršič za magistrsko delo Drama! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo Fužinska Copacabana.

Izbor Plečnikovih odličij 2020 je pripravila strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina.

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličija 2020 bo letos prvič potekala v javnem prostoru, in sicer bo na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici od 22. 6. do 1. 7.2020.
V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.

Iskrene čestitke nagrajencem!


več v končnem poročilu žirije >>
PRENOVA HOTELA BRDO - IZJAVA ZAPS

22.06.2020 12:08

V medijih je v zadnjih tednih izpostavljena problematika spornega naročila izdelave projektne dokumentacije za načrtovano prenovo hotela Brdo. ZAPS je v skladu z Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti dolžna spremljati javne razpise na področju projektiranja in opozarjati na nepravilnosti. Na vsa nam znana dejstva v zvezi z oddajo naročila podajamo izjavo za javnost.


izjava >>
Vodeni ogledi po razstavi Mladi smo in živi: 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani

19.06.2020 17:20

Stoletnica Fakultete za arhitekturo je priložnost za premislek o preteklem delovanju in njenem današnjem poslanstvu tako v stroki kot v družbi. Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani je v okviru praznovanja stoletnice študija arhitekture v Ljubljani v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma 10. marca 2020 otvorila razstavo, posvečeno stoletju študijskih del, nastalih na fakulteti.
Po razstavi Mladi smo in živi, ki bo na ogled še do 31. julija 2020, se bo možno v prihodnjih tednih sprehoditi ob vodstvih in zgodbah profesorjev in profesoric Fakultete za arhitekturo in priznanih arhitektov in arhitektk, urbanistov in urbanistk, ki so tudi s svojimi študijskimi in mentorskimi projekti udeleženi na razstavi. 

Po razstavi bodo vodili izr. prof. Domen Fras, doc. Rok Žnidaršič, prof. mag. Peter Gabrijelčič, Andrej Hrausky, dr. Miloš Kosec, doc. mag. Polona Filipič, doc. Aleksander S. Ostan in asist. Katarina Čakš. Z obiskovalci bodo delili svoje zgodbe o študiju in vlogi Fakultete za arhitekturo UL na njihovi poklicni poti in v slovenskem in mednarodnem prostoru. 
Urnik vseh vodstev lahko spremljate na spletni >> in Facebook >> strani Cankarjevega doma in na Facebook >> strani Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. 
Brezplačne vstopnice za udeležbo na vodstvih lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma, število mest na posameznem vodstvu je omejeno.
Na voden ogled se lahko prijavite po elektronski pošti >> , kjer so vam na voljo tudi za vsa vprašanja v zvezi z organizacijo vodstev za zaključene skupine.
 
Vljudno vabljeni!
 Zlati red za zasluge v roke Borisu Podrecci

18.06.2020 11:09

Arhitektu Borisu Podrecci, častnemu članu ZAPS, je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači vročil Zlati red za zasluge. Državno odlikovanje je izraz spoštovanja in zahvala slovenskega naroda izjemnemu ustvarjalcu. Odlikovanje je prejel za izstopajoče arhitekturno ustvarjanje v mednarodnem prostoru. Spoštovanemu kolegu ob prejemu visokega priznanja iskreno čestitamo.


več >> 
ŽENSKE V ARHITEKTURI

17.06.2020 14:35

Na ZAPS je bila ustanovljena delovna skupina Ženske v arhitekturi, na pobudo kolegic iz Kammer der ZiviltechnikerInnen f. Steiermark und Kärnten iz Avstrije. Skupina je tudi del Women in Architecture v okviru ACE (Architects' Council of Europe), od novembra 2019 pa kot partnerska organizacija pri projektu Erasmus+ z naslovom Yes, we plan!.

Posvečale se bodo arhitekturnemu poklicu kot celoti in ne zgolj podpori ženskam v stroki. Cilj delovne skupine je sprožiti spremembe z raziskavo trenutnega stanja, s pripravo predlogov za usposabljanja v sklopu ZAPS ter z ozaveščanjem in vzpostavitvijo dialoga v strokovni ter širši javnosti.
Vabimo vas, da Ženske v arhitekturi spremljate na naših spletnih straneh in drugih komunikacijskih kanalih.
Pisarna ZAPS ponovno odpira svoja vrata

08.06.2020 18:31

V skladu z odlokom o preklicu epidemije Covid-19 pisarna ZAPS z današnjim dnem ponovno odpira svoja vrata. Veljajo uradne ure, za obisk pa ni več potrebna vnaprejšnja najava.

Ukrepi za preprečevanje širitve Covid-19 ostajajo: razkuževanje rok in medsebojna fizična distanca. Obiskovalce prostorov ZAPS prosimo, da te ukrepe upoštevajo in da se ravnajo v skladu z navodili, ki so izobešena ob vhodu v naše prostore. Prav tako prosimo, da v primeru bolezni dihal namesto obiska naše pisarne uporabite naše internetne in telefonske kontakte.
PREGLEDNA RAZSTAVA IN PRIZNANJA ZAPS 2020 - razpis

08.06.2020 11:38

Izteka se rok za prijavo realiziranih del na pregledno razstavo in za priznanja Zlati svinčnik. Člane vabimo, da dela in predloge pošljite na e-naslov barbara.pungercar@zaps.si do 22. junija 2020.
Vabilo k sodelovanju v anketi o uporabi Uredbe o razvrščanju objektov

03.06.2020 21:33

Na podlagi Gradbenega zakona je bila julija 2018 sprejeta Uredba o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 37/18 – v nadaljevanju Uredba). Uredba je združila klasifikacijo objektov in razvrščanje. Istočasno je minister objavil tudi Tehnično smernico za graditev TSG-V-006: 2018 Razvrščanje objektov (v nadaljevanju TSG). 

Po skoraj dveh letih uporabe so na Direktoratu za prostor, graditev in stanovanja pripravili krajšo spletno anketo. Z anketo želijo ugotoviti, kako se Uredba uporablja v praksi ter oceniti njene dobre in manj dobre rešitve. Podatki, pridobljeni v anketi, bodo služili kot ena od osnov za pripravo spremembe Uredbe.
Izpolnjevanje ankete ne vzame več kot 10 minut časa. Vabljeni k sodelovanju!
 Vurnikovi dnevi 2020

27.05.2020 20:11

Letošnje leto vas z veseljem vabimo na dogodke ob 136. obletnici Vurnikovega rojstva, ki bodo potekali od 1. do 30. junija 2020. Zaradi trenutnih razmer v Sloveniji bo del prireditev potekalo na spletu, vse razstave pa bodo na ogled na posameznih lokacijah in razstaviščih, kot tudi na spletni strani Centra arhitekture Slovenije.

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in tam leta 1971 tudi umrl.

Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko in oblikovalko Heleno Kottler Vurnik.

Vsi videoposnetki in razstave bodo dostopni na Facebook strani Centra arhitekture Slovenije in na spletni strani www.centerarhitekture.org.

Ogled videoposnetka otvoritve Vurnikovih dni 2020 bo v ponedeljek, 1. junija 2020, ob 19. uri, na Facebook strani Center arhitekture Slovenije, kasneje pa si ga boste lahko ogledali tudi njihovi spletni strani.

Napovednik spletnih dogodkov najdete na povezavi >>.
Predlogi za spremembo GZ

18.05.2020 13:42

Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje nov sveženj sprememb Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora. V okviru njegove priprave je zbornica na ministrstvo naslovila svoj predlog sprememb Gradbenega zakona.

 Odšel je arhitekt Miloš Florijančič

16.05.2020 18:44

Pravijo, da je arhitektura edina umetnost, ki se ji ne moreš izogniti. Da je zato toliko bolj pomembno, da je arhitekt odgovoren, da so njegove misli iskrene in da je takšna tudi njegova arhitektura.

Odšel je Miloš. Naša generacija je bila na sredini študija, ko so zgradili njegov prizidek Fakultete za arhitekturo, kasneje nagrajen s Plečnikovo medaljo. Sekvenco prostorov poznamo na pamet: hodnik s klančino, levo galerija brez oken, desno zelo svetla učilnica, v naslednjem kadru najprej avla, v katero gleda podest stopnišča s kiparsko izdelano železno ograjo, in potem velika Plečnikova predavalnica. Parter se strmo dviga, grob beton, mehke lesene akustične obloge, okrogli kovinski zračniki in kar dva dostopa iz zadnje strani za zamudnike. Učna knjiga iskrene arhitekture, odprta v branje bodočim arhitektom. Sledi nadstropje s knjižnico in na vrhu seminarske učilnice. V eni izmed njih je v mentorstvo prevzel tudi svoje prve študente. 
 
Arhitektura je življenje, nas je učil, in življenje smo dolžni užiti. Na splavih po Ljubljanici, v Skaručni, pri Vitezu, na študentskih ekskurzijah, kjerkoli že se dogaja nova in zanimiva arhitektura. Vedno znova se je treba znati tudi vrniti za mizo in ustvarjati naprej. Povrniti, kar nam je življenje dalo. Med njegova pomembnejša dela spadajo poslovno stanovanjska stavba Šmartinka (Zupančičeva nagrada), stanovanjski stavbi Dunajski vogal in Dunajski mozaik, poslovno garažna stavba Šentpeter, prenova Jakopičeve galerije, knjižnica Grosuplje (Plečnikova medalja) in nordijski center Planica (Plečnikova nagrada in nagrada Maksa Fabianija). 
 
Miloš Florijančič je bil profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer je poučeval predmet Arhitekturno oblikovanje, študentom pa se je vtisnil v spomin predvsem kot odličen mentor pri seminarskem delu in kot eden tistih profesorjev, ki je študente kljub razkoraku v znanju obravnaval kot sebi enake, kot prijatelje. Leta 1998 je s svojim tedanjim asistentom, sedaj dekanom Fakultete za arhitekturo, dr. Matejem Blenkušem ustanovil studio Abiro, v katerem je sodeloval skoraj 20 let in v soavtorstvu tudi ustvaril prej omenjena dela, z izjemo zgodnejšega prizidka fakultete. Z dr. Matejem Blenkušem sta leta 2014 za brezčasnost in pronicljivo natančnost njunih arhitekturnih del pri umeščanju v prostor prejela osrednjo nagrado ZAPS - Platinasti svinčnik za obširen arhitekturni opus.
 
Kakšna zmes naredi dobrega arhitekta? Kakšne lastnosti mora imeti? Miloš je imel senzibilnost. Senzibilnost do prostora, do svetlobe, do materialov, do ljudi. Senzibilni ljudje redko ostanejo nedotaknjeni. Tudi Miloš ni. Odhajal je dolgo in počasi, a vendar je danes težko verjeti, da ga ni več.
 
Tomaž Krištof
 konferenca ARHIKULT se prestavlja na 13. oktober

08.05.2020 10:24

Obveščamo vas, da se strokovna konferenca Arhikult skladno s še vedno aktualno »Uredbo o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih« ponovno prestavlja na kasnejši datum. Odvila se bo 13.oktobra 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Skladno z odlogom konference se podaljša tudi rok oddaje projektov za nagrado Arhikult, letos iz segmenta Kulture ter Ureditev javnih površin. Vabljeni h kandidaturi!
Spremljajte osvežene novosti na spletni stranii Arhikult.PREGLEDNA RAZSTAVA IN PRIZNANJA ZAPS 2020 - razpis

30.04.2020 15:00

Člane ZAPS vabimo, da oddate svoja dela in kandidirate za eno od nagrad Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Letošnja pregledna razstava in svečana podelitev nagrad bo zaključek Dneva arhitektov, ki bo v petek, 9. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). V primeru, da nam takrat vladni ukrepi ne bodo dovoljevali organizacije večjih dogodkov in druženja v živo, bomo organizirali spletni dogodek.

 
Namen priznanj je, da spodbujajo ustvarjalno delo, usmerjajo pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, ureditve odprtega prostora, kakovostno prostorsko načrtovanje in njihovo kulturno razsežnost ter da pridobijo predloge ZAPS za druge nagrade. Priznanja bodo prejeli projekti, ki ustvarjajo kvaliteten prispevek h grajenemu okolju. Priznanja so častna (ne finančna), zanje pa lahko kandidirajo člani ZAPS v več kategorijah.
 Stališče ZAPS do ZIUZEOP

30.04.2020 14:40

Državni zbor je na predlog vlade sprejel drugi sveženj ukrepov za zajezitev epidemije Covid-19 in njenih posledic, v okviru katerih so tudi spremembe postopkov pri izdaji gradbenih dovoljenj (100. člen ZIUZEOP).

 
Zbornica je na vlado RS in ministrstvo za okolje in prostor poslala dopis s stališčem glede sprememb postopkov.
 Pripombe ZAPS na SPRS 2050

17.04.2020 00:23

ZAPS je v okviru javne razprave na Ministrstvo za okolje in prostor poslal strokovne pripombe na Strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2050 (SPRS 2050). Pripombe sta ločeno pripravili matična sekcija prostorskih načrtovalcev in matična sekcija krajinskih arhitektov.

SPRS 2050 >>
pripombe ZAPS-MSPN >>
pripombe ZAPS-MSKA (strategija) >>
pripombe ZAPS-MSKA (okoljsko poročilo) >>
Zaključen natečaj za MINIPLEKS MESTNEGA KINA

16.04.2020 20:53

Natečaj za Minipleks mestnega kina je zaključen. Prvo nagrado >>  je prejela ekipa avtorjev: mag. Peter Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Tomaž Ebenšpanger, univ.dipl.inž.arh., Boštjan Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Aleš Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Anja Mencinger, abs.arh., Nik Solina, abs.arh., Lovre Mohorič, štud.arh..


Vabljeni na ogled spletne razstave vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!

 
ZAKLJUČEN NATEČAJ ZA BAZENSKI KOMPLEKS V ČEŠČI VASI

16.04.2020 20:00

Natečaj za Bazenski kompleks v Češči vasi je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev Deana Laha in Milana Tomca. 


Vabljeni na ogled spletne razstave vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Razstava natečajnih rešitev za Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo

16.04.2020 13:34

Vabimo vas k ogledu spletne razstave natečajnih rešitev javnega, dvostopenjskega (urbanističnega in arhitekturnega) natečaja za izbiro strokovno najprimernejših rešitev za nove objekte za Fakultete za strojništvo in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

1. faza urbanizem >>
2. faza arhitektura: Fakulteta za strojništvo >>
2. faza arhitektura: Fakulteta za farmacijo >>

Ko bodo razmere dopuščale, bo razstava izvedena tudi v fizični obliki.

Čestitamo zmagovalcem posameznih sklopov natečaja in naročnikom!
POROČILO O DELU ZAPS V LETU 2019

10.04.2020 15:25

Objavljamo poročilo o delu ZAPS v letu 2019 >>

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je dolžna delovati v javnem interesu in interesu stroke ter ob tem zastopati poklicne, socialne in gospodarske interese naših članov. Upamo, da ste člani z delom zbornice zadovoljni!ZNIŽANA ČLANARINA ZA LETO 2020

10.04.2020 15:05

Člane obveščamo, da smo kot pomoč v času epidemije Covid-19 predvideli izredno znižanje članarine za leto 2020. Članarina bo za člane z aktivnim poklicnim statusom znašala 236€ (namesto 315€), za člane s poklicnim statusom v mirovanju pa 75€ (namesto 100€).
Interventni ukrepi - podrobnejša pojasnila in opozorilo FURS

08.04.2020 18:00

FURS je na svoji spletni strani dne 7.4.2020 objavil spletno brošuro Interventni ukrepi - Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa s koristnimi podrobnejšimi informacijami v zvezi s sprejetimi interventnimi ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa. 

več >>

 
FURS na svoji spletni strani še opozarja, da je uveljavljanje izredne pomoči v obliki temeljnega mesečnega dohodka po ZIUZEOP vezano na pravočasno plačilo akontacije dohodnine, ki zapade v plačilo na dan 10.4.2020, to je na dan, ko banke in hranilnice ne bodo izvajale medbančnega prometa. Zato svetujejo izpolnitev te obveznosti že dan pred tem, to je dne 9.4.2020.Pomembne informacije v povezavi s COVID-19

06.04.2020 18:51

Informacije o sprejetih predpisih  v času interventnih ukrepov in splošna navodila za urejanje pravnih zadev pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti bomo objavljali na spletni strani ZAPS, v zavihku Strokovna pomoč, v rubriki COVID19 >>, in sicer po naslednjih temah, ki jih bomo po potrebi dopolnjevali:

izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID19 >>
Pomembnejši interventni predpisi z bistvenimi poudarki >>
Vodenje postopka občinskih prostorskih aktov v času COVID19 >>
SHARE Ljubljana Webinar v živo: Preoblikovanje sveta skozi arhitekturo

06.04.2020 18:30

SHARE Architects pričenja serijo živih webinarjev v okviru splošne teme: "Preoblikovanje sveta skozi arhitekturo". Med aprilom in junijem bodo potekali tedenski spletni dogodki z mednarodnimi gosti in govorci, ki bodo razpravljali o naslednjih temah:

- Arhitektura v obdobju po pandemiji
- Kako naj bi arhitekti odigrali svojo zgodovinsko vlogo danes?
- Kakšna naj bo vizija prihodnosti mesta in arhitekture?
- Zdravstvene ustanove za prihodnost človeštva
- Varno kolektivno bivanje
- Izobraževanje in delo po zdravstveni krizi
- Pandemija je tudi urbana težava
- Socialna distanca, bližina s pomočjo tehnologije
- Pripovedi onstran krize
 
SHARE webinar Ljubljana bo potekal v živo 16.4.2020 ob 16h in bo kot uvodni dogodek v konferenco SHARE Ljubljana, ki se prestavlja na 9.julij 2020, nekoliko potešil našo radovednost. Format webinarja predvideva tri vabljene udeležence omizja (Pepe Gascon/ Pepe Gascón Arquitectura, Sven Thorissen/ MVRDV in Kerem Yazgan/ Yazgan Design Architecture), ki bodo nastopili vsak z deset minutno predstavitvijo. Moderatorja, Miloš Kosec in Andreea Movila, bosta v naslednjih tridesetih minutah postavila gostom nekaj vprašanj, zadnjih trideset minut pa je namenjenih interaktivnim vprašanjem publike.
 
 Med nujnimi zadevami tudi izdajanje gradbenih dovoljenj

06.04.2020 18:00

Kljub razmeram zaradi epidemije Covid-19, mora državna uprava nadaljevati z delom. Nujne zadeve, ko se tek rokov ne prekine, opredeljuje tretji odstavek 6. člena Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Glede na namen te določbe med nujne zadeve lahko med drugimi štejemo tudi izdajanje gradbenih dovoljenj.
 Izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID-19

03.04.2020 22:18

V času epidemije COVID-19 je zaradi okoliščin, povezanih z ukrepi za njeno zajezitev, zelo oteženo delo projektantskih ekip in marsikatero projektantsko podjetje ne bo zmožno izpolniti vseh obveznosti, ki izhajajo iz pogodb z naročniki – predvsem spoštovanje dogovorjenih rokov za dokončanje izdelave posameznih faz projektne dokumentacije. Projektantom podajamo nekaj informacij, ki bi lahko služile kot pomoč pri sprejemu odločitev, kako ravnati v takšnem primeru.

izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID19 >>
Državni zbor sprejel #protiKoronapaket

03.04.2020 21:27

Vlada Republike Slovenije je na svoji 8. redni seji 29.3.2020 sprejela besedilo Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, Državni zbor pa je ti. »mega-anti-korona« zakon potrdil na večerni seji 2.4.2020.
Zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in je po svoji naravi začasen, saj ureja vsebino, povezano z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19). Ukrepi iz tega dela zakona ter iz aktov, sprejetih na njegovi podlagi, se uporabljajo do 31. maja 2020.
 Razpisan natečaj za ZDRAVSTVENO POSTAJO TABOR V MARIBORU

01.04.2020 19:52

Mestna občina Maribor je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za ZDRAVSTVENO POSTAJO TABOR V MARIBORU.

Oddaja natečaja bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje. V kolikor bodo 15 dni pred oddajo elaboratov še vedno v veljavi izredni ukrepi, bo zagotovljena možnost digitalne oddaje elaboratov.

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Vodenje postopka občinskih prostorskih aktov v času koronavirusa

01.04.2020 12:17

Ministrstvo za okolje in prostor – Direktorat za prostor, graditev in stanovanja je na vse občine in ZAPS naslovilo dokument s priporočili in navodili, kako naj občine v času izrednih razmer vodijo postopke sprejemanja občinskih prostorskih aktov.

podrobnosti >>
Razpisan natečaj za STANOVANJSKO POSLOVNI OBJEKT NT6 V NOVEM MESTU

26.03.2020 20:32

Trgograd d.o.o. je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisal odprti projektni natečaj s predizborom (dvostopenjski natečaj) za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije za STANOVANJSKO POSLOVNI OBJEKT NT6 V NOVEM MESTU.

V prvi stopnji (predizbor) se elaborati oddajajo preko interneta. Oddaja elaboratov v drugi stopnji bo potekala skladno z razmerami v času oddaje.

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Evropa potrebuje vaše veščine

26.03.2020 20:20

ACE - Svet arhitektov Evrope, poziva svoje člane in tudi ZAPS, da prispevajo v boju proti COVID-19.
Na ACE se je obrnil Generalni direktorat za raziskave in razvoj pri Evropski komisiji GD RTD – da poišče podjetja, usposobljena za hitro izgradnjo bolnišnic.

 
Iščejo na primer, a ne izrecno:
- mobilne 3D tiskalnike, ki lahko bolnišnicam pomagajo z rezervnimi deli (npr. inkubacijski ventili)
- modularne proizvodne linije, ki bi lahko zapolnile vrzel v prekinjeni proizvodni verigi
- zmogljivosti za modeliranje ali simulacijo širitve virusa
- modularne gradbene dele, ki bi lahko pomagali pri hitri gradnji zdravstvenih ustanov (primer bolnišnice v Wuhanu)
- karkoli drugega, kar bi lahko pomagalo
 
Če poznate takšna podjetja, to sporočite ACE, ki bo posredoval kontaktne podatke GD RTD. Vnaprej se vam zahvaljujemo za podporo.
 
Kontakt ACE:
Catalina Olteanu
Administrative Assistant
Architects' Council of Europe
Tel: +32 2 543 11 40
Mail: info@ace-cae.euNatečaji v času Covid-19

23.03.2020 19:09

V prihodnjih dneh bomo na ZAPS razpisali nekaj novih natečajev. Navkljub izrednim razmeram si prizadevamo, da natečajna dejavnost poteka še naprej in kar se da tekoče, predvsem pa varno, brez osebnih stikov: 

- Delovanje pisarne ZAPS in natečajne službe je preusmerjeno na splet;
- Za tekoče natečaje smo zagotovili možnost spletne oddaje; 
- Oddaja novih natečajev bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje;
- Delo ocenjevalnih komisij bo potekalo preko internetnih video konferenc;  
- Razstave rezultatov natečajnih elaboratov bomo objavljali na naši spletni strani.
 
Z nadaljevanjem natečajne dejavnosti želimo našim članom omogočiti, da kljub morebitni začasni ustavitvi nekaterih projektov lahko nadaljujejo z delom birojev (seveda od doma), hkrati pa bi želeli postaviti pozitiven zgled, da tudi času nujne samoizolacije ni potrebno prenehati z našimi aktivnostmi.
 Razpisan natečaj za VRTEC V BOHINJSKI BISTRICI

20.03.2020 19:13

Občina Bohinj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za VRTEC V BOHINJSKI BISTRICI

Oddaja natečaja bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje. V kolikor bodo 15 dni pred oddajo elaboratov še vedno v veljavi izredni ukrepi, bo zagotovljena možnost digitalne oddaje elaboratov.

Sporočilo za javnost št. 2, 4.5.2020
Rok za oddajo natečajno ponudbene dokumentacije za natečaj "Vrtec v Bohinjski Bistrici" je v četrtek 21. 5. 2020 do 16:00 ure. Zaradi sproščanja omejitvenih ukrepov v povezavi z epidemijo COVID-19, ostaja oddaja natečajno ponudbene dokumentacije v tiskani oz. fizični obliki. Natečajno ponudbena dokumentacija mora prispeti najpozneje do predpisanega termina, ne glede na način dostave (osebno, dostavne službe, poštna pošiljka). Elaborate prevzema Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), na naslovu Vegova 8, 1000 Ljubljana. Za osebno oddajo natečajnega elaborata se je potrebno predhodno najaviti po telefonu na številko 041 751 461. Predhodna najava na dan oddaje 21.5.2020 ni potrebna. Digitalna oddaja natečajno ponudbene dokumentacija ne bo mogoča.

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Apel vladi RS za sprejetje ukrepov, povezanih z upravnimi postopki v času epidemije Covid-19

20.03.2020 17:32

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je poslala dopis Vladi Republike Slovenije, v kateri predlagamo, da za čas epidemije Covid-19 zamrzne tek vseh rokov v upravnih postopkih, ki se tičejo izdaje dovoljenj za graditev objektov, ter v čim krajšem času vzpostavi polno elektronsko poslovanje vseh javnih organov, ki izdajajo pogoje, mnenja in dovoljenja v upravnih postopkih, povezanih z graditvijo objektov.

 
 Interventni ukrepi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v času posebnih okoliščin

18.03.2020 21:33

Pojasnilo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, o uveljavljanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa, namenjeno delodajalcem in delavcem. 
 

Predlog Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki so ga pripravili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlaga odlog plačila prispevkov za socialno varnost za samozaposlene in preimenovanje zakona v Predlog Zakona o interventnem ukrepu na področju plač in prispevkov. APEL ZA IZREDNO DRŽAVNO POMOČ SAMOZAPOSLENIM V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

17.03.2020 00:21

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije se pridružuje pobudi nevladnih organizacij za pomoč samozaposlenim v času Covid-19 in je s tem v zvezi na Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije in pristojnih ministrstev naslovila apel, da tudi za samozaposlene najde rešitev za izpad dohodka v času epidemije virusa Covid-19.

apel >> 
Covid-19 - odpoved dogodkov in dostopa v poslovne prostore

16.03.2020 07:30

Zaradi nevarnega širjenja novega koronavirusa ZAPS odpoveduje vse dogodke v tem mesecu.
Do nadaljnjega bo za člane in ostale obiskovalce dostop v poslovne prostore zbornice omogočen le po predhodnem dogovoru preko e-poštnih naslovov zbornice v času uradnih ur.

V kolikor želite osebno oddati natečajni elaborat za natečaj Hotel Europa Bled, nas prosimo predhodno kontaktirajte po telefonu 041 751 461.

Želimo vam trdno zdravje, vse dobro in čim manj težav s koronavirusom in njegovimi morebitnimi posledicami.
konferenca ARHIKULT se prestavlja na 28.maj

10.03.2020 18:36

Obveščamo vas, da se strokovna konferenca Arhikult skladno z aktualno »Uredbo o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih« prestavlja na kasnejši datum. Odvila se bo 28.maja 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.
Skladno z odlogom konference se podaljša tudi rok oddaje projektov za nagrado Arhikult, letos iz segmenta Kulture ter Ureditev javnih površin. Vabljeni h kandidaturi!
Spremljajte osvežene novosti na spletni stranii Arhikult.ZAPS in covid-19

09.03.2020 14:05

Ministrstvo za zdravje je z odločbo prepovedalo prireditve v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi, organizatorjem pa priporoča tudi, naj razmislijo o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Dogodek Share Ljubljana 2020, na katerem je bilo predvidenih okrog 350 obiskovalcev, je bil že predhodno prestavljen na konec aprila, enako velja tudi za dogodek Arhikult, ki se prestavlja v maj. V prihodnjem mesecu načrtujemo nekaj izobraževalnih dogodkov, na katerih pa ne pričakujemo več kot 50 udeležencev. Zaenkrat teh dogodkov ne nameravamo odpovedati, v primeru spremembe boste o tem obveščeni takoj. Tudi pisarna ZAPS do nadaljnjega deluje nemoteno. 
 
Udeležence naših dogodkov in obiskovalce naše pisarne prosimo, da dosledno upoštevajo navodila za preprečevanje okužbe s covid-19, ki jih je izdal NIJZ in da se v primeru slabega počutja dogodkov ne udeležijo, oziroma ne obiščejo naše pisarne. V prostorih zbornice so na voljo tudi razkužila za roke.
 
V naslednjih tednih bomo spremljali morebitna nova navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega urada za javno zdravje ter ravnali v skladu z njimi. KONFERENCA SHARE LJUBLJANA 2020 SE PRESTAVLJA NA 21. APRIL

03.03.2020 13:17

Konferenca SHARE Ljubljana 2020 se zaradi nevarnosti Corona virusa (Covid-19) prestavlja z 12.3. na 21.4.2020. Podaljšan je tudi rok za brezplačno registracijo članov ZAPS in sicer do 20.3.2020. Odločitev o spremembi datuma dogodka je organizator sprejel zaradi varnosti vseh udeleženih na konferenci. Vabljeni ste, da podrobnosti o SHARE Ljubljana 2020 spremljate na uradni spletni strani organizatorja.
Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

26.02.2020 13:43

Vabljeni na predavanje Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

Predavanje se bo odvilo v ponedeljek 9. marca 2020 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana, med 16.00 in 19.00 uro. Izobraževanje organizira Društvo krajinskih arhitektov Slovenije – DKAS s partnerjema, IPOP – Inštitutom za politike prostora in Društvom za varstvo Alp CIPRA Slovenija

Govorci bodo
- mag. Jelka Hudoklin,
- dr. Aleš Mlakar in
- dr. Maja Simoneti

Predstavljen bo projekt »Varstvo in razvoj slovenske krajine« s katerim DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo izhodišča za Krajinsko politiko. Projekt je namenjen prepoznavanju problemov in oblikovanju rešitev za izboljšanje razmer v varstvu, načrtovanju in upravljanju krajine v Sloveniji. Program predstavlja priložnost zato, da se prostorski načrtovalci in urbanisti seznanijo z aktualnimi razmerami na področju urejanja krajine in z ukrepi, ki lahko, na osnovi primerjalne analize dobrih praks, prispevajo k izboljšanju razmer. Program je zasnovan odprto, vključuje predstavitev metodološkega pristopa k analizi razmer problema in predstavlja mednarodne in interdisciplinarne razsežnosti varstva in urejanja krajine ter ponuja priložnost tudi priložnost za razpravo o izzivih krajinskega načrtovanja v praksi.

Kotizacije ni.

prijava >>

Člani ZAPS za udeležbo na izobraževanju prejmejo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.
strokovna konferenca ARHIKULT

25.02.2020 15:04

Zavod za promocijo arhitekture ZPAR vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 26. marca 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodo Kulturni objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in s publiko delili svoja strokovna prepričanja. V sklopu dogodka bo predstavljen pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu objektov za kulturo, njihovih prenovah, notranjih ter zunanjih ureditvah.
program konference  >>

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in bo akreditirana v skladu s s stalnim poklicnim izobraževanjem članov ZAPS in IZS. Člani ZAPS so upravičeni do 2 kreditnih točk - sklop B za dopoldanski in 2 za popoldanski del konference. Člani ZAPS in IZS bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo izpolnite v spletnem obrazcu dogodka.
vstopnice >>

Svoje predloge realiziranih objektov s področja kulturnih objektov iz obdobja zadnjih 7 let lahko prijavite za nagrado ARHIKULT 2020. Izbor bo opravila strokovna komisija. Projekti bodo objavljeni na spletni strani dogodka. Člani komisije bodo izbrani izmed predavateljev na konferenci.
prijava projekta za nagrado Arhikult 2020  >>
Konferenca SHARE Ljubljana 2020

24.02.2020 14:11

Druga izdaja mednarodnega Foruma za arhitekturo in gradbeništvo, SHARE Ljubljana 2020, bo v Ljubljano pripeljala direktorje in partnerje birojev Witherford Watson Mann Architects, MVDRV, Zaha Hadid Architects, Stefano Boeri Architetti in druge.

Konferenca se bo odvijala 12. marca 2020 od 9.30 - 18.00 v hotelu InterContinental Ljubljana. Organizira jo kulturno društvo ProEvent v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. 

Osrednji predavatelji:
- Stephen WITHERFORD, direktor Witherford Watson Mann Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo "Mesto in soba - delo z zrnom"
- Maurizio MEOSSI, partner pri Zaha Hadid Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo ‘Zaha Hadid Arhitekti – stanovanjski projekti’.
- Sven THORISSEN, direktor MVRDV (Nizozemska), Sven Thorissen s predstavitvijo 'Jezik MVRDV'.
- Pepe GASCON, vodilni arhitekt pri Pepe Gascon Arquitectura (Španija), s predstavitvijo 'Urbani kontekst'.
- Paolo RUSSO, vodja ekipe pri Stefano Boeri Architetti (Italija), s predstavitvijo 'Vertikalni gozd: oblikovanje in perspektiva'.

Gostujoči predavatelji:
- Sonja RADOVIC, ustanoviteljica Studia SYNTHESIS (Črna Gora)
- Dean LAH, soustanovitelj biroja ENOTA (Slovenija)
- Krzysztof INGARDEN, dekan Fakultete za arhitekturo in umetnost Andrzej Frycz Modrzewski, Univerza v Krakowu (Poljska)

Upravni odbor dogodka:
- Florin MINDIRIGIU, predsednik društva ProEvent
- Tomaž KRIŠTOF, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Na konferenci SHARE Ljubljana 2020 si obetamo povezovanje arhitektov, uradnikov, inženirjev, urbanistov in drugih strokovnjakov, povezanih s področjem arhitekture. Predstavljeni bodo večkrat nagrajeni projekti in se odvile razprave in delavnice o najrazličnejših z arhitekturo povezanih temah.

Glavni poudarki dogodka:
- Notranja arhitektura, oblikovanje in pohištvo, oblikovanje svetlobe, fasade, strehe, izolacija, krajina
- Mednarodna razprava "Preoblikovanje sveta skozi arhitekturo"
- Razstavna aleja polna inovativnih rešitev, izdelkov in storitev

 
Registracija za dogodek je odprta tukaj, do 2. marca pa je na voljo posebna ponudba za zgodnji nakup. Mladi arhitekti in študentje do 30 leta imajo možnost nakupa Mladih vstopnic. Za člane ZAPS je ob prijavi do 2.marca 2020 vstop brezplačen s kodo ZAPS20. Dogodek je akreditiran kot izobraževanje s tremi kreditnimi točkami v sklopu B. Več podrobnosti lahko najdete na uradni strani dogodka.
 
SHARE Forum je v preteklih 20 letih ustvaril pomembno povezovalno platformo strokovnjakov s področij arhitekture, gradbeništva in inženirstva iz osrednje in vzhodne Evrope, ki razumejo raznolikost sodobnega arhitekturnega fenomena. Trenutno se SHARE dogodki izvajajo v 10 državah osrednje in vzhodne Evrope, SHARE skupnost pa šteje več kot 50.000 članov po vsem svetu.
Pomoč uporabnikom, rezervacije in priložnosti za sponzorstvo >>
Sledite na Facebooku >>
Obiščite spletno stran >> 
 SKUPINSKI NAKUP BIM PROGRAMSKE OPREME ACAD-BAU IN REVIT

12.02.2020 16:41

ZAPS v sodelovanju s ponudnikom BIM programske opreme Acad – Bau in Revit ponavlja akcijo skupinskega nakupa. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

ACAD-BAU paket: akcijska cena 2.600€ + DDV (redna cena 3.622€ + DDV);
ACAD-BAU: akcijska cena 1.800€ + DDV (redna cena 2.822€ + DDV);
REVIT: akcijska cena 2.060€ + DDV (redna cena 2.515€ + DDV);
AEC Collection paket: akcijska cena 2.400€ + DDV (redna cena 3.075€ + DDV);
 Posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve

10.02.2020 18:29

V četrtek, 30.1.2020 smo na ZAPS v sodelovanju z MOP organizirali posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve za območje osrednjeslovenske regije, na katerega smo povabili predstavnike MOP, MOL, MJU in predstavnike vseh upravnih enot te regije. Na posvetu smo iskali razloge za različne interpretacije zakonskih določil in zakasnitve pri delu upravnih enot ter skušali najti rešitve.
 
Vsi prisotni smo se strinjali, da je glavni razlog različnih interpretacij nedorečena zakonodaja in dodatno še z zakonodajo neusklajeni OPN-ji. Skupna je bila tudi ugotovitev, da je nujno potreben Pojmovnik, ki bi za celotno državo opredelil osnovne pojme, kakor tudi, da je do uskladitve OPN-jev z novo zakonodajo, popravka GZ in sprejetja Pojmovnika potrebno določiti vsaj skupna načelna »pravila igre«, ki bi veljala v vseh upravnih enotah.
 
Predstavnikom UE smo na posvetu zastavili več vprašanj kako bi se odločali glede konkretnih situacij, pri čemer se je takoj pokazalo, da se resnično vsak odloča po svoje. To projektantom povzroča velike težave, saj je nemogoče vnaprej vedeti, kako se bo o določenem vprašanju odločalo. Izpostavili smo vprašanja glede odločanja o skladnosti s prostorskimi akti, glede funkcionalne povezanosti in posledično glede odmikov objektov, glede določanja etažnosti, izračunavanja faktorja zazidanosti, obveznosti uporabe obrazcev iz Uradnega lista, poleg tega pa tudi več sistemskih vprašanj glede ponovnega preverjanja (kljub pozitivnemu mnenju) skladnosti s prostorskimi akti in področnimi predpisi na upravnih enotah, možnosti združevanja legalizacije in rekonstrukcije, glede smiselnosti predodločb in glede upoštevanja mnenj, pojasnil in odgovorov, ki jih pripravlja MOP.
 
Predstavniki upravnih enot so se strinjali, da prihaja do odstopanj, saj ni enotnih navodil. Poudarili pa so, da se v vseh primerih odločajo tako, da kar se da zmanjšajo možnost pritožb stranskih udeležencev. Po njihovih besedah se pritožbe na drugi stopnji MOP največkrat rešijo v prid pritožnika. Omenili so tudi grožnje, ki jih referenti prejemajo s strani stranskih udeležencev, ter žalitve s strani arhitektov. 
 
Izvedeli smo tudi, da upravne enote prejemajo 90 % vsebinsko in formalno nepopolnih vlog, ki pa so mnogokrat tudi tehnično slabo pripravljene, zato je po njihovem mnenju toliko dopolnitev. Menijo, da projektanti nalašč oddajajo nepopolne vloge, zato da si »držijo vrsto«, s tem pa povzročijo še več dela.
 
Glede ponovnega preverjanja izpolnjevanja pogojev mnenjedajalcev pa si na upravnih enotah želijo, da se mnenja spet spremenijo v soglasja, saj so le ta zavezujoča, medtem ko so vsebino mnenj dolžni ponovno preverjati. Mnenja bi ohranili le glede preverjanja skladnosti s prostorskimi akti, saj menijo, da so za to najbolj usposobljeni prav referenti na upravnih enotah. 
 
V zaključku posveta je bilo dogovorjeno, da se zberejo že izdana mnenja, pojasnila in odgovori MOP, pripravi se tudi dodatne odgovore še nedorečenih tem ter vse skupaj posreduje na vse upravne enote po državi. Vendar pa, kot so pojasnili predstavniki MOP, mnenja, pojasnila in odgovore pišejo ves čas, a žal za upravne enote niso zavezujoča, saj so uradne osebe na upravnih enotah pri vodenju in odločanju v upravnem postopku samostojne in niso vezane na njihovo mnenje. Na to so predstavniki večine upravnih enot, ne pa vseh, zagotovili, da bodo takšna navodila vseeno upoštevali, predstavniki ZAPS pa smo poudarili da se bomo še naprej trudili za ohranjanje dialoga med vsemi udeleženci, k temu pa bo, kot vse kaže, potrebno pozvati tudi predstavnike druge stopnje MOP.
 
Kaj nam torej preostane? 
 
Pred pričetkom projektiranja vsekakor velja podrobno preučiti OPN, pri tem pa ne smemo pozabiti na podrobne prostorske izvedbene pogoje (PPIP) za posamezne enote urejanja prostora, in predlagane rešitve pri opisovanju skladnosti čim bolje obrazložiti. Za pripravo projektne dokumentacije so lahko v pomoč vzorčni primeri, ki smo jih pripravili na ZAPS v okviru strokovne pomoči. Če kljub skrbno pripravljeni in po našem mnenju s prostorskimi akti in zakonskimi določili skladni projektni dokumentaciji iz upravne enote prejmemo zahtevo za dopolnitev, skušajmo zahteve najprej razrešiti s pristojno uradno osebo. Če kljub vsem naporom pride do zavrnitve zahtevka, nam preostane pritožba. Ravno reševanje pritožb na drugi stopnji ali celo upravni spor namreč lahko postane osnova zavezujočega načina odločanja glede nekega vprašanja. Vprašanje pa je, ali nam bo razumevanje arhitekture in umeščanja v prostor, kot ga razumejo pravniki druge stopnje MOP in upravnega sodišča tudi všeč.
 STROKOVNI IZPITI ZAPS - 2020

03.02.2020 19:03

Bliža se zadnji rok za prijavo na pomladne roke ustnih izpitov po ZAID:
Dopolnilni izpit za vodenje izdelave OPPN - ustni del:
 - sreda 25.3.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 3. 2. 2020
Osnovni izpiti za pooblaščenega arhitekta / krajinskega arhitekta / prostorskega načrtovalca - ustni del:
- sreda, 15.4.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 17. 2. 2020

Obenem ne spreglejte, da bo že naslednji teden potekal prvi del pripravljalnega seminarja (prilagojen PA, a namenjen tudi kandidatom za PKA in PPN) in sicer v ponedeljek in torek, 10. in 11.2. 2020 med 9. in 15.00 uro (Zbornični sistem, PPK, EU Direktive, ZAID, Upravni postopek - ZUP, Gradbeni zakon - GZ, Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in Uredba o razvrščanju objektov, Projektna dokumentacija)
Drugi del seminarja (OPPN: ZUreP-2, PRS, Teorija urbanistične analize prostora, Primer urbanistične analize prostora iz prakse, Sestavine OPPN, Izvedbena regulacija v OPPN) bo potekal v sredo 4.3.2020 prav tako med 9.00 in 15.00 uro.
Strokovni izpiti in seminar potekajo na ZAPS, Vegova 8, Ljubljana.Ministrstvo za okolje in prostor objavilo štiri priročnike v sklopu Državnega prostorskega reda

15.01.2020 18:21

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu Državnega prostorskega reda poleg priročnika Tipologija stavb izdalo nove tri priročnike: Zeleni sistem v mestih in naseljih; Regulacijski elementi; Mirujoči promet v urbanih naseljih. 

Priročniki (pdf):
Tipologija stavb >>
Zeleni sistem v mestih in naseljih >>
Regulacijski elementi >>
Mirujoči promet v urbanih naseljih >>

ZAPS bo v sodelovanju z MOP organiziral predstavitev priročnikov predvidoma 13.02.2020 od 10:00 do 13:00 na ZAPS. Prijave bomo začeli zbirati v kratkem.
Umetniška rezidenca v Avstriji 2021

14.01.2020 12:00

ORTE Architekturnetzwerk Niederösterreich vsako leto razpisuje umetniško rezidenco v Kremsu. Štipendija v znesku 1300 € mesečno in stanovanje/atelje bosta leta 2021 namenjena bivanju in delu ustvarjalcem, ki delujejo na področju arhitekture. Rezidenca traja od enega do treh mesecev in se zaključi s predstavitvijo projekta, ustvarjenega v tem obdobju. 

Štipendirajo se prvenstveno projekti praktične aplikativne vrednosti (in manj teoretične ali globalne teme), ki obravnavajo življenjska okolja in lokalne vplive. Rok za oddajo vlog za rezidenco 2021 je 31.05.2020. Predpogoj za prijavo na razpis je diploma iz arhitekture, oziroma podpornega področja (arhitektura, krajinsko načrtovanje, urbanizem, teoretiki in kustosi), ki svoje delo osredotočajo na arhitekturo.
 Državni prostorski red - tipologija stavb

23.12.2019 15:26

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu Državnega prostorskega reda, skupaj s Fakulteto za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, izdalo priročnik Tipologija stavb.

Z novim pristopom v okviru vzpostavitve novega državnega prostorskega reda bodo priročniki in primeri dobrih praks v pomoč predvsem občinskim urbanistom, projektantom, upravnim delavcem na področju urejanja prostora in prostorskim načrtovalcem. V priročniku so obravnavani tipi stavb, njihova delitev na skupine stavb, ter vidiki, ki jih je treba upoštevati pri njihovem umeščanju in načrtovanju v prostor. Gre za nadgradnjo strokovnega znanja na področju stavbne tipologije, ki naj bi prinesla k poenotenju pojmov na državni in občinski ravni.

Prvemu priročniku Tipologija stavb bodo v kratkem sledili še priročniki s področja zelenega sistema v mestih in naseljih, regulacijskih elementov in mirujočega prometa.
PODALJŠAN ROK ZA ZBIRANJE KREDITNIH TOČK ZA LETO 2019

20.12.2019 12:44

V skladu s spremembami v novem Splošnem aktu o stalnem poklicnem usposabljanju, ki ga je skupščina ZAPS sprejela na seji, dne 10.12.2019, bo možno manjkajoče kreditne točke za leto 2019 zagotoviti v naknadnem roku in sicer do 30.9.2020.

Akt bo objavljen po potrditvi s strani Ministrstva za okolje in prostor.
Izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika

09.12.2019 08:00

Objavljamo izhodišča za posodobitev natečajnega pravilnika.

Veljavni Pravilnik o javnih natečajih za izbiro strokovno najprimernejših rešitev prostorskih ureditev in objektov je z manjšimi spremembami preživel več kot 15 let, kar je v obdobju razbrzdanih sprememb zakonodaje in predpisov spoštljiva doba, in je tako nadživel zakone, na katere se je navezoval in so veljali v času njegovega sprejetja (ZGO-1, ZPN, ZJN-1 itn.). V vsem tem času je zagotavljal vsebinsko in postopkovno strukturo za uspešno izvedbo številnih natečajev, ki so pustili in še bodo pustili sled kakovostne arhitekture v javnem prostoru.

Po sprejetju ZJN-3, ki je zaradi opredelitve nedvoumnih meril za obveznost razpisa natečaja spodbudil intenzivno natečajno prakso, smo rešitve v Pravilniku podrobno analizirali in ustvarjalno preizkušali v praksi z namenom, da izkušnje iz prakse vgradimo v novi pravilnik. V natečajni službi, ki je pripravila dokument Izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika, smo mnenja, da so načela, struktura in večina rešitev v obstoječem pravilniku univerzalna osnova, na kateri lahko zgradimo novi pravilnik. Zato so pripombe in predlogi podani v obliki komentarjev k členom obstoječega pravilnika.

Dokument smo poslali MOP, ki bo pripravljalec novega pravilnika, o poteku priprave bomo članstvo tekoče obveščali. ZAPS bo v času priprave novega pravilnika organiziral javno strokovno obravnavo ter vrsto posvetov in delavnic, na katerih bomo obravnavali nekatere problemske sklope izvedbe natečajev.

 

izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika >>

 

 
Lokacijska preveritev v praksi

27.11.2019 16:47

Na spletni strani STROKOVNA POMOČ smo odprli rubriko LOKACIJSKA PREVERITEV, na kateri objavljamo primere dobre in slabe prakse ter usmeritve glede obravnave lokacijskih preveritev.


podrobnosti >>
Zahteve UE glede dopolnitev projektne dokumentacije

08.10.2019 10:13

Na Ministrstvo za okolje in prostor smo poslali dopis z najpogostejšimi vprašanji članov ZAPS, ki se nanašajo na interpretacijo Pravilnika o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov, kot jo zagovarjajo na Upravnih enotah. Ker gre zlasti za dokumentacijo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, je ključnega pomena, da imamo projektanti pravilna navodila, saj morebitne dopolnitve in popravki podaljšujejo že tako dolg postopek pridobivanje dovoljenja, projektant pa nosi dodatno finančno breme in odgovornost. Dopis je dostopen na spodnji povezavi.


dopis MOP >>
 arhiv novic:

avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009