Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Ursula von der Leyen: Novi evropski Bauhaus

26.10.2020 11:53

"Če bomo trajnostnost znali združiti z dobrim oblikovanjem, bo evropski zeleni dogovor dobil zagon, tudi zunaj naših meja." "Evropski zeleni dogovor mora biti tudi – in še posebno – nov kulturni projekt za Evropo."

Po dovoljenju slovenskega predstavništva Evropske komisije objavljamo pismo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o novem evropskem zelenem dogovoru - gospodarskem in okoljskem projektu, v katerem poudarja pomen arhitekture in dobrega oblikovanja. 


novi evropski Bauhaus >>
Vizije SO-15: Univerza in mesto

25.10.2020 13:00

Društvo arhitektov Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani vabi na razstavo Vizije SO-15 z naslovom Univerza in mesto. Razstava bo odprta od 26. oktobra do 6. novembra 2020 na Kongresnem trgu v Ljubljani in od 17. novembra do 3. decembra 2020 v Galeriji Kresija ali virtualno >>.

Raziskovalni projekt študentov in mentorjev FA se osredotoča na prostorski in vsebinski potencial Univerze v Ljubljani na življenje v mestu. Namen razstave je razprava o prihodnosti prostorskega razvoja Univerze v Ljubljani. V času trajanja razstave na Kongresnem trgu, do 6.novembra 2020, se na e-poštnem naslovu urednistvo@drustvo-dal.si  zbirajo mnenja, komentarji, sugestije in prispevki, ki bodo objavljena na spletni strani in v katalogu razstave.


vizije SO:15 >>
Novi sveženj protikoronskih ukrepov PKP5

24.10.2020 17:12

S 24. oktobrom 2020 je stopil v veljavo tako imenovani peti protikoronski paket. 

Novi sveženj protikoronskih ukrepov PKP5 predvideva podaljšanje ukrepa čakanje na delo doma do konca leta 2020 za vse panoge, pogoj je upad prihodkov glede na leto 2019. Od 1. septembra dalje zakon prinaša možnost uveljavljanja 80-odstotnega nadomestila za odsotnost z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile, to je, če je bila zanj odrejena karantena. Za zaposlene je podaljšan ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Samozaposleni bodo upravičeni do povračila nadomestila v vrednosti 250 evrov, če jim je bila odrejena karantena.

Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka v vrednosti 700 evrov in povračila prispevkov v vrednosti 400 evrov mesečno. Temeljni dohodek lahko samozaposleni uveljavljajo za obdobje od 1. oktobra do 31. decembra 2020 v primeru upada prihodkov zaradi epidemije za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019. Mesečni temeljni dohodek je oproščen vseh davkov in prispevkov (glej 88 - 97.člen zakona na spodnji povezavi)

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št. 152/20) >>
Skupinski nakup programske opreme

24.10.2020 13:53

V dogovoru s proizvajalci in dobavitelji programske opreme ponovno organiziramo skupinske nakupe programov pod ugodnejšimi pogoji. Podjetje Arhinova objavlja izjemne BIM akcije.


podrobnosti >>
Zaključki 31. Sedlarjevega srečanja

22.10.2020 12:25

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije – DUPPS je izpeljalo že 31. Sedlarjevo srečanje z naslovom “Kako do boljše podobe slovenskih naselij in krajine – načrtovanje in ukrepi«. Potekalo je v petek, 2. oktobra 2020 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, tokrat kot spletna konferenca v živo.


zaključne ugotovitve >>
 

video posnetki dogodka in fotogalerija >>
Dan arhitektov in podelitev priznanj ZAPS 2020

13.10.2020 17:48

 

V petek 9. oktobra se je na Fužinskem gradu odvil Dan arhitektov z naslovom Mednarodna zgodba slovenske arhitekture. Dogodek je zaradi epidemije potekal v okrnjeni obliki, brez tradicionalnega stanovskega druženja. Simpozij in otvoritev razstave smo lahko spremljali virtualno, slavnostna podelitev priznanj ZAPS  pa je bila izpeljana v intimnem vzdušju jesensko obarvanega grajskega dvorišča, ob žlahtni glasbi in v družbi letošnjih nagrajenk in nagrajencev, ki so jih na oder pospremili slavnostni govorci, člani komisij in predstavniki Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Vsem prejemnikom priznanj ponovno čestitamo in se jim zahvaljujemo za njihove dosežke, ki dvigajo ugled celotni arhitekturni in krajinsko arhitekturni stroki!

posnetek simpozija >>

posnetek podelitve priznanj >>

nagovor predsednika ZAPS >>

fotogalerija >>
Dva nova prevoda smernic SZPV

12.10.2020 12:27

Obveščamo vas, da sta na spletni strani Slovenskega združenja za požarno varnost SZPV objavljena dva nova prevoda smernic CFPA-E (Confederation of Fire Protection Associations Europe):

CFPA-E 29:2019 F: Zaščita umetniških slik: transport, razstavljanje in deponiranje >> 
CFPA-E 5:2012 S: Varnostne smernice za muzeje in razstavne prostore >>  

Vse smernice CFPA-E najdete na spletni strani CFPA-E, slovenske prevode pa tudi na spletni strani SZPV. V zimskih mesecih SZPV načrtuje usposabljanja o temah, ki jih obravnavata smernici, predvidoma preko spleta.
DAN ARHITEKTOV: POMEMBNO OBVESTILO

10.10.2020 13:25

Glede na kritično rast okužb s Covid-19 v zadnjem tednu bomo prireditev Dneva arhitektov izvedli v okrnjeni obliki brez fizično prisotne publike in brez družabnega dela dogodka.

Predavanja bomo prenašali v živo preko internetnih servisov v obliki webinarja, podelitev nagrad zbornice pa bo potekala v MAO, vendar brez publike. Vse člane, z izjemo nekaterih predavateljev, nagrajencev in organizatorjev obveščamo, da vstop na dogodek v MAO odpade!

Vsi na dogodek prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli povezavo na webinar, ki bo potekal 9.10.2020 od 15.00 do 18.00 preko spletne platforme ZOOM.
Po končanih predavanjih bo ob 18.00 slavnostna podelitev priznanj in ogled razstave, ki bosta na voljo javnosti kot posnetek na kanalu youtube v prihodnjih dneh.

prijava na dogodek >>

ZAPS ima sicer pridobljeno dovoljenje in vsa navodila NIJZ za izvedbo dogodka v polnem obsegu, vendar pa odgovorno vedenje v času epidemije pomeni tudi, da se sami odpovemo druženjem, ki za naše delovanje niso nujno potrebna. Člane prosimo za razumevanje.
Dan arhitektov 2020

09.10.2020 22:16

 

Dan arhitektov 2020 bo potekal 9.oktobra 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Kljub pridobljenemu pozitivnemu mnenju NIJZ za izvedbo dogodka, bo zaradi epidemije Dan arhitektov letos izpeljan brez publike. Ob 15.uri bomo začeli z virtualnim simpozijem na temo Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, ki ga bodo udeleženci lahko spremljali preko spletne platforme. Po uvodnem nagovoru Mihe Dešmana bodo letošnjo temo osvetlili vabljeni predavatelji:

 

Miha Dešman

Boris Bežan, Studio BAX

Tina Javornik, sodelavka biroja V+

     

Tomaž Krušec. Lena Krušec
Krušec arhitektura
 

Špela Videčnik, OFIS arhitekti


Boštjan Vuga, Sadar+VugaČlani ZAPS za udeležbo na popoldanskem sklopu predavanj prejmejo 3 kreditne točke / Sklop B (Teorija in referenčna praksa).

Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletne prijave >>
Vsi na dogodek prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli povezavo na webinar, ki bo potekal v živo 9.10.2020 od 15 do 18 ure preko spletne platforme ZOOM, kasneje pa bo na razpolago javnosti kot posnetek na kanalu Youtube.

Ob 18 uri se z nagovorom predsednika ZAPS Tomažem Krištofom začne slovesna podelitev nagrad za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja v letu 2020. Podelili bomo nagrade Platinasti svinčnik, Zlati svinčnik ter Častni član. Tudi podelitev priznanj bo potekala brez publike.
Slavnostni govornik bo dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongre

 

Ob razstavi bo izšel zbornik Slovenska arhitektura in prostor 2020, ki prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta ter letos prvič tudi prispevke vabljenih predavateljev.

 

 

Razstavljalci prejmejo en brezplačni izvod kataloga na projekt. Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 8. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine). Redna cena kataloga od petka 9. oktobra bo 17,00 EUR za člane ZAPS ter 20,00 EUR za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 9.10.2020.

naročilnica  >>

Želimo vam, da ohranite vedrino, zdravje in optimizem in se nam pridružite na osrednjem dogodku ZAPSa.
Vabljeni!
Javna obravnava osnutka 2. izdaje smernic SZPV

06.10.2020 12:02

Obveščamo vas, da do 12.10.2020 do 15. ure lahko na elektronski naslov info@szpv.si podate morebitne pripombe na osnutek 2. izdaje smernic SZPV 408, Požarnovarnostne zahteve za električne in cevne napeljave v stavbah.


gradivo >>
Svetovni Dan arhitekture

05.10.2020 21:26

Drage kolegice arhitektke in kolegi arhitekti, 5. oktobra praznujemo svetovni Dan arhitekture!

Dan arhitekture je leta 2005 ustanovilo Mednarodno združenje Arhitektov (UIA) z namenom, da se javnost pokloni naši stroki in našemu delu v širšem družbenem in kulturnem kontekstu.
Arhitektura izraža naš pogled na svet in tudi na to, kako vidimo sebe. Je disciplina, ki oscilira med znanostjo in umetnostjo in s svojim likovnim jezikom nagovarja tako poznavalsko kot širšo javnost. Govori analogno in je hkrati tehnološko napredna, tematizira večna vprašanja na nov način. Arhitektura je tisti del umetnosti in kulture, ki se ji ni moč izogniti ali je spregledati. Vpliva na posameznika in na družbo. Prepleta se s politiko, ekonomijo, psihologijo, sociologijo, zato, da bi bil svet boljši in lepši.

Dan arhitekture je namenjen našemu delu in vlogi v družbi.
Nagrade ZAPS 2020

30.09.2020 15:35

Častna članica ZAPS

 

Maja Ivanič, arhitektka

Arhitektura nas spremlja na vsakem koraku. Čeprav naše izkušnje, povezane z njo, marsikdaj niso ozaveščene, njen kulturni izraz pa je pogosto spregledan, se ji ne moremo izogniti. Prav zato je pomembno opozarjati na dobro arhitekturo, dobre arhitekte in njihovo delo pa predstavljati strokovni in približati širši javnosti.

Maja Ivanič že vrsto let skrbi za izmenjavo in spoznavanje različnih arhitekturnih idej. Slovenskim arhitektom z raznolikimi razstavami v prvi slovenski arhitekturni galeriji DESSA ter s predavanji na že kar legendarnih Piranskih dnevih arhitekture omogoča vpogled v delo kolegov po vsem svetu, širši javnosti pa z iskanjem svežih, še ne uveljavljenih arhitekturnih praks omogoča razumevanje arhitekture onkraj populističnega.

Maja Ivanič je diplomirala leta 1995 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani pri profesorju Janezu Koželju. Že isto leto je postala članica arhitekturne galerije DESSA, leta 2013 pa je prevzela njeno vodenje. V tem času je organizirala več kot sedemdeset razstav, s svojim mednarodnim angažiranjem pa skrbela za mednarodno prepoznavnost galerije in sodobne slovenske arhitekture. Od leta 2008 predseduje organizacijskemu odboru mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture, ki vsako leto pripravi predavanja in razstave z mednarodno udeležbo. Bila je tudi kuratorica, selektorica in organizatorica številnih drugih slovenskih in mednarodnih arhitekturnih razstav, dogodkov in konferenc, kot so Arhitektura inventura (DAL), Vizije so (DAL), 11xena hiša. Leta 2018 je s sokustosinjama Kristino Dešman in Špelo Nardoni Kovač pripravila pregledno razstavo Slovenska alpska arhitektura 2008–2018, lani pa s sokustosi Boštjanom Bugaričem, Kristino Dešman, Špelo Kuhar, Evo Mavsar, Špelo Nardoni Kovač in Damjano Zaviršek Hudnik zelo odmevno mednarodno razstavo Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991. Obakrat je bila tudi gostujoča urednica revije ab (Arhitekturni bilten) z istoimenskim tematskim naslovom in preglednim katalogom obeh razstav.

Njena publicistična dejavnost sega že v leto 1997, ko je začela triletno obdobje pripravljanja arhitekturnih prispevkov za oddajo Trend na Televiziji Slovenija. Od leta 2000 je bila članica uredniškega odbora, nato pa v letih 2005–2010 glavna urednica revije Hiše. Še vedno piše za razne slovenske in tuje arhitekturne revije (Hiše, ab, Piranesi, Oris, ArchAlp itd.). Od leta 2019 je članica uredniškega odbora slovaške arhitekturne revije ARCH.

Leta 2008 sta v sodelovanju s Špelo Kuhar pri mednarodni založbi Springer izdali knjigo Sodobna arhitektura šol v Sloveniji 1991–2007 (Contemporary School Architecture in Slovenia 1991–2007), nato pa aprila 2009 skupaj z Ministrstvom za šolstvo in šport RS organizirali še mednarodno konferenco Sustainable School Buildings: From Concept to Reality.

Bila je članica različnih slovenskih in mednarodnih arhitekturnih komisij in žirij, kot so žirija za Plečnikovo nagrado, mednarodno nagrado piranesi, mednarodno Baumit award, nacionalno slovaško nagrado ARCH, madžarsko nagrado Media Prize of Architecture. Od leta 2013 je kot direktorica DESSA članica svetovalnega odbora za evropsko nagrado Mies van der Rohe, ki jo Evropska unija bienalno podeljuje za sodobno arhitekturo. Leta 2014 sta bila z Miho Turšičem na 14. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah komisarja slovenske razstave Problem vožnje po vesolju – supre:arhitektura.

V letih 2011–2016 je predsedovala Društvu arhitektov Ljubljana, od leta 2011 do danes pa Zvezi društev arhitektov Slovenije. V času njenega predsedovanja so bili izvedeni mnogi pomembni projekti društva, med drugim ponovna umestitev natečajev v zakonodajo, razstave, ki opozarjajo na pomembnost slovenske in jugoslovanske arhitekture modernizma, prizadevanja za uveljavitev cen arhitekturnih storitev in statusa arhitekturne stroke v družbi.

Kot projektantka se je Maja Ivanič specializirala za arhitekturo vrtcev in šol. V letu 2018 je s soavtorji (Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič) prejela nagrado Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije zlati svinčnik 2018 za novi vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo v Ljubljani, ter posebno priznanje na Salonu arhitekture 2018 v Novem Sadu. Vrtec je bil nominiran za nagrado Mies van der Rohe 2019 in za Plečnikovo odličje 2019. Predstavljen je bil na več razstavah v Sloveniji in tujini.

Maja Ivanič je s svojim udejstvovanjem na področju promocije arhitekture nepogrešljiva. S širokim poznavanjem področja in nezmotljivim čutom za prepoznavanje kakovosti nam, kolegom in kolegicam arhitektom, omogoča slišati in videti kakovostno arhitekturo iz prve roke, slovensko arhitekturo pa z gostovanji razstav in predavanj umešča na svetovni arhitekturni zemljevid. Upravni odbor se ji za njeno predano delo zahvaljuje in ji podeljuje naziv častne članice Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.
 

Častna članica ZAPS

 

dr. Maja Simoneti, krajinska arhitektka

Poklicno delovanje Maje Simoneti temelji na tridesetletnih izkušnjah s prostorskim načrtovanjem v praksi, ki jih je v zadnjih letih prenesla in nadgradila v svetovanje in zagovorništvo javnega interesa v urejanju prostora in varstvu okolja, pri čemer ji je uspelo načrtovalske izkušnje povezati z razvojem novih praks in aplikativnim raziskovanjem. Z obsegom svojega delovanja in angažiranostjo, ki presega običajne okvire poklicnega udejstvovanja, je bistveno zaznamovala in pripomogla k uveljavitvi krajinske arhitekture kot stroke, hkrati pa s tem utrla pot novejšim generacijam v krajinski arhitekturi in drugih strokah, med drugim s pedagoškim delom na več fakultetah.

Dr. Maja Simoneti je diplomirala na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete (1986) in na tem oddelku v letih 1990–1995 delala kot mlada raziskovalka. Leta 1995 je magistrirala na področju krajinske arhitekture z delom Vključevanje javnosti v urejanje mestnih zelenih površin, ki ga je kasneje izdala v znanstveni monografiji Mestne zelene površine.

Delo na področju prostorskonačrtovalskih, urbanističnih, krajinskoarhitekturnih in raziskovalnih projektov je nadaljevala na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (LUZ), kjer je kot vodja projektov ali sodelavka v interdisciplinarnih skupinah izdelala več kot sto projektov različne narave, meril in ravni. Kot ena ključnih oseb je na LUZ-u vzpostavila delo avtonomne skupine krajinskih arhitektov, ki je v devetdesetih letih sodelovala pri razvoju metodologije ter izdelavi različnih strokovnih podlag, primerjalnih študij in prostorskih aktov na vseh ravneh prostorskega načrtovanja. Po letu 2000 se je omenjena skupina krajinskih arhitektov uveljavila z izdelavo inovativnih strokovnih podlag za potrebe priprave Strategije prostorskega razvoja Slovenije ter za Prostorsko zasnovo Mestne občine Ljubljana, uspešno pa se je vključila tudi v izdelavo razvojnih programov ter strokovnih podlag za druge kraje in občine.

Po letu 2005 je prevzela vodenje prvih mednarodnih projektov in drugih razvojnih nalog ter aplikativnih raziskav na področju prostorskega načrtovanja in urejanja javnega odprtega prostora, s težiščem predvsem na ohranjanju in revitalizaciji krajin, načrtovanju in vzdrževanju javnih mestnih zelenih površin ter načrtovanju otroških igrišč. Slednje ji je s kakovostnimi in nadstandardnimi rešitvami v soavtorstvu uspelo prenesti v nekatere uspešne realizacije (Šmartinski park, otroško igrišče na Trgu 9. maja v Ljubljani).

Participacija javnosti je ena od osrednjih tem njenega poklicnega delovanja. Kot (so)avtorica je izdelala številna ekspertna mnenja, priporočila in raziskave, s katerimi je bistveno prispevala h krepitvi sposobnosti različnih akterjev za sodelovanje v sistemu prostorskega načrtovanja. Na osnovi tega dela v okviru Inštituta za politike prostora (IPoP) podrobno raziskuje možnosti za nove modele upravljanja prostora, ki izvirajo iz participativne kulture in prakse.

Ugotovitve strokovnega in raziskovalnega dela redno objavlja kot avtorica ali soavtorica prispevkov v publikacijah, tudi znanstvenih in strokovnih monografijah (Mestne zelene površine, Mestno drevje, Berilo za trajnostno urejanje prostora), ter o njih poroča na znanstvenih in strokovnih konferencah in seminarjih tako doma kot v tujini.

V letu 2016 je doktorirala z raziskavo Celovit sistem ukrepov za urejanje javnih zelenih površin v slovenskih naseljih. Raziskala je način delovanja aktualnega slovenskega sistema urejanja javnih zelenih površin glede na dejstvi, da se pomen javnih zelenih površin za kakovost bivanja v urbanem okolju z razvojem povečuje in da novi koncepti izpostavljajo pomen celovitega in vključujočega urejanja za zagotavljanje družbenih, ekoloških in gospodarskih koristi urbanih zelenih površin.

Maja Simoneti je s svojim pronicljivim in pogosto kritičnim odnosom do aktualnih in sistemskih problemov prostorskega načrtovanja, ki so velikokrat odraz trenutnih družbenih razmer, ključna oseba, ki s svojim delovanjem podira in premika meje razumevanja, zaznavanja in obravnavanja problemov v urejanju prostora na politični, strokovni in splošni ravni, zaradi česar ji upravni odbor podeljuje naziv častna članica Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.
 

Platinasti svinčnik

Komisija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije letos ni prejela nobenega predloga za podelitev nagrade. To je člane komisije v sestavi doc. mag. Polone Filipič, dr. Maje Simoneti, doc. Janke J. Zadravca in skrbnice Dunje Šutanovac presenetilo in postavilo v položaj, ko so morali razmisliti o možnosti in pravici, da nominiranko ali nominiranca poiščejo sami.

"Kot zbornica, tj. »javnoupravna skupnost ljudi istega poklica, ustanovljena z namenom, da ščiti interese svojih članov« (SSKJ), smo priznanja ustanovili pred petnajstimi leti z namenom spodbujati kvaliteto dela, ki ga v najširšem smislu zaobjemata arhitektura in prostor. Platinasti svinčnik je naše najvišje priznanje, »priznanje za obsežen opus avtorja in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja«.
Nekaj besed je treba reči o obsežnosti. Z njo se naše stroke spopadajo za preživetje in hkrati služijo zelo različnim interesom javnega in zasebnega poseganja v prostor. Obsežnost našega dela ni nujno povezana s kvaliteto tega, kar izdelamo, še manj tega, kar se v prostoru realizira. Kosovela ne ljubimo zaradi skoraj nepredstavljivega razmerja med obsežnostjo opusa in starostjo, ki jo je doživel, temveč zaradi umetniške moči in brezčasnosti njegove poezije, besed in misli. Obsežnost Plečnikovega opusa ni merilo njegove izjemnosti. Zato morda v prihodnje lahko razmislimo in sklenemo, da platinasti svinčnik podeljujemo za opus, ki obsega vrhunske dosežke presežne kvalitete na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja.
Naše delo so procesi v času, malo tega se zgodi na hitro. Opusi nastajajo, se zaokrožujejo, z nekaj časovne distance se pokažejo kvalitete. Zato ni ne razumljivo in še manj ohrabrujoče, da letos ni bilo predloga za nagraditev opusa. Vzrok za to gotovo ne more biti virus. V prepričanju, da je naša strokovna produkcija dovolj obsežna, da je v njej tudi kaj presežnega in da sodi izpostavljanje in nagrajevanje kvalitetega dela med pomembne oblike ščitenja interesov članstva Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, smo kot komisija pretehtali nekaj svojih predlogov in med njimi soglasno izbrali nosilko letošnjega platinastega svinčnika, magistrico Jelko Hudoklin, diplomirano inženirko krajinske arhitekture."

 

 

mag. Jelka Hudoklin, krajinska arhitektka

Jelka Hudoklin je krajinska arhitektka in prostorska načrtovalka z izredno bogatim in kakovostnim opusom. Njena dela so prepoznavna tako po izvrstnosti kot po strokovnosti.

Jelka Hudoklin že od začetka svojega delovanja prispeva h kakovostnemu soustvarjanju prostora in dviguje raven prostorske kulture v Sloveniji. Njen opus je raznolik in obsega različna področja in ravni prostorskega tin urbanističnega načrtovanja, od državnih do občinskih prostorskih načrtov, urbanističnih in regionalnih zasnov, sega pa tudi v polje krajinskoarhitekturnega projektiranja, varstva okolja in raziskovalnega dela. Za podelitev nagrade Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) sta pomembni predvsem visoka kakovost njenega dela in njena strokovna integriteta. Oboje se kaže v njenem angažiranem soustvarjanju slovenske prostorske kulture ter sodelovanju v organih in delovnih telesih ZAPS, Društva za krajinsko arhitekturo Slovenije (DKAS), Društva urbanistov in prostorskih planerjev (DUPPS) ter Društva arhitektov Dolenjske (DAD), kjer je doma in od koder deluje.

Seznam njenih strokovnih dosežkov je dolg in impresiven ter kaže visoko profesionalen in ustvarjalen pristop na raznolikih področjih. Jelka Hudoklin že skoraj 35 let deluje kot načrtovalka in projektantka, revidentka in raziskovalka. V njenem opusu je več kot 170 bibliografskih enot, med katerimi so številni državni in občinski prostorski načrti, občinski izvedbeni načrti, regionalni prostorski akti in programi, primerjalne študije variant prostorskih ureditev, strokovne podlage za državne ter občinske planske in izvedbene akte, strokovne podlage za načrtovanje prostorskega razvoja regij in države, presoje vplivov na okolje, razvojno-raziskovalni in mednarodni projekti s področja urejanja prostora ter tudi projektna dokumentacija s področja krajinske arhitekture.

Za svoje delo je kot vodja projekta prejela nagradi ZAPS zlati svinčnik leta 2007 za državni lokacijski načrt HE Krško in zlati svinčnik letu 2013 za državni prostorski načrt za območje HE Brežice ter nagradi Maks Fabiani za izjemna dela na področju urbanističnega in prostorskega načrtovanja leta 2010 za urbanistični načrt Novega mesta in leta 2015 za regionalno zasnovo prostorskega razvoja jugovzhodne Slovenije.

Jelka Hudoklin je vsestranska in celovita načrtovalska osebnost. Z vso predanostjo v praksi udejanja žlahtno tradicijo ljubljanske šole krajinske arhitekture. Kot soavtorica raziskav o krajinski tipologiji se je v okviru Tipologije kulturnih krajin prva lotila opredeljevanja in raziskovanja izjemnih krajin Slovenije, je soavtorica raziskav o identiteti slovenskih krajin, soustvarjalka Terminološkega slovarja urejanja prostora ter Koncepta Krajinske politike Slovenije. Sodeluje pri uveljavljanju strokovnih standardov dobre prakse urejanja prostora na formalni in neformalni ravni ter še posebno varstva in razvoja krajine na različnih strokovnih dogodkih doma in v tujini. Je aktivna članica stanovskih organizacij (DKAS, DAD, DUPPS), soustanoviteljica skupine Odgovorno do prostora! in članica razširjenega strokovnega sveta ZAPS. Svoje izkušnje in znanje tudi več kot radodarno prenaša na mlajše.

Njena dela in strokovni ugled kažejo izjemno strokovnost in sposobnost resnično spoštljivega in tvornega sodelovanja z zelo raznolikimi akterji. Kot krajinska arhitektka si je za svoje polje delovanja izbrala prostorsko načrtovanje kot tisto področje, na katerem lahko najbolj vpliva na kakovost razvoja in varstva prostora in na katerem je avtorska identiteta posameznika na prvi pogled zabrisana. Vendar se njen osebni, avtorski prispevek kaže v razvijanju strokovnega jezika, v poznavanju in rabi metodoloških in praktičnih rešitev, v njej lastnem načinu sodelovanja in sposobnosti usklajevanja znanja in idej. Kot tak je njen avtorski prispevek vedno naravnan v oblikovanje za okolje, človeka in prostor najboljših možnih rešitev, ki v daljšem časovnem obdobju puščajo jasne in prepoznavne sledi v prostoru.

Opus Jelke Hudoklin je v razponu od oblikovanja idej, strategij, zakonodaje pa vse do realizacij in prostorskih sprememb izjemen, vsestranski in dragocen prispevek h kakovosti prostorskega načrtovanja in naši prostorski kulturi, pri čemer gre še posebej izpostaviti načrtovanje velikih in okoljsko zahtevnih posegov v prostor ter sposobnost prefinjenega in učinkovitega usklajevanja varstvenih in razvojnih interesov. Prav tako je posebnega priznanja vredna njena neomajna strokovna pokončnost pri uveljavljanju javnega interesa v urejanju prostora. Prostorsko načrtovanje in urbanizem sta izrazito skupinsko in s formalnimi procesi zaznamovano delo, avtorska poetika v klasičnem projektantskem smislu tu ni sprejemljiva, avtorska moč se izraža v kompetencah sodelovanja in ustvarjanja sinteznih rešitev. Obojega Jelki Hudoklin ne manjka.
 

Zlati svinčnik za odlično izvedbo

V izbor za strokovne nagrade zlati svinčnik 2020 se je uvrstilo 52 projektov, od tega je komisija v sestavi Mojce Gregorski, Roberta Potokarja, Suzane Simič, prof. Aleša Vodopivca in skrbnice komisje Dunje Šutanovac v ožji izbor uvrstila 16 predlogov.

"Letošnji nabor projektov je za stroko nadvse obetaven, saj zgovorno kaže, da se kvaliteta arhitekture iz leta v leto dviguje in dosega zavidljivo visoko raven. Žal tega ne moremo trditi o področju krajinske arhitekture, saj je prispelo le nekaj manjših projektov, očitna odsotnost naročil pa kaže na zaskrbljujoč odnos do urejanja odprtih površin.
Komisija je  ob vsakem ogledu znova ugotovila, da bi prav vsa izbrana dela lahko povsem upravičeno prejela nagrado zlati svinčnik, saj po arhitekturni zasnovi, kakovosti oblikovanja, obdelavi uporabljenih materialov, dovršenosti detajlov in zahtevnosti izvedbe niso povsem primerljiva le s projekti, ki so prejeli priznanja v preteklih letih, temveč tudi z vidnejšimi arhitekturnimi dosežki v gospodarsko najmočnejših državah sveta. Končni izbor za nagrade je bil zato izredno zahtevna in nehvaležna naloga.
Odlična arhitekturna dela sama postavljajo kriterije umetniške vrednosti. Zato smo se odločili, da bomo nagradili tista dela, ki odstopajo od ustaljenih predstav o sodobni slovenski arhitekturi in so se nas ob obisku zaradi svoje avtentičnosti dotaknila na poseben, povsem oseben način. To niso le vrhunsko oblikovani objekti, ki služijo svojemu namenu, temveč predvsem prostori ali stavbe, ki nam nekaj povedo o življenju, kulturi in resničnosti našega prostora, obenem pa niso le izraz trenutka in modnih trendov, temveč zaradi svoje poetičnosti presegajo dimenzije našega časa." 

Islamski versko kulturni center
Bevk Perović arhitekti: Matija Bevk, Vasa Perović, Christophe Riss

Islamski versko-kulturni center Novozgrajeni islamski versko-kulturni center v Ljubljani govori o simbolni odprtosti slovenskega prostora do drugače verujočih, hkrati pa je njegova arhitektura zasnovana tako, da ni namenjena le pripadnikom islamske veroizpovedi, marveč tudi vsem zunanjim obiskovalcem. Osnovni motiv je namreč odprt javni prostor s ploščadjo, trgom, ki ga določajo trije, v kleti med seboj povezani objekti. Ploščad je razširjen del odprtega prostora, ki je namenjen vhodom v posamezne dele centra, prostoru srečevanja in prostoru vizualnega dojemanja arhitekture. Bela arhitektura centra preseneti s svojim izčiščenim jezikom, v katerem se skrivajo plasti tradicionalnega bosanskega kot tudi otomanskega arhitekturnega izročila, predvsem s svojo miselnostjo in logiko, kjer prevladujeta jasnost linij in geometrijska abstrakcija vzorcev na fasadi, v notranjosti in v tlaku na ploščadi. Princip arabeske v obliki geometrijske mreže poenoti vse tri arhitekturne volumne v enotno kompozicijo, hkrati pa skozi čipko preseva svetloba, čuti se igra senc, iz notranjosti se vidi ven, obratno pa je notranjost za pogled od zunaj zastrta. Kupola je v tradicionalni džamiji poleg minareta drugi najrazpoznavnejši zunanji element, vendar je v primeru ljubljanske džamije simbolno prenesena v notranjost osrednjega prostora v obliki tekstilne modre poloble, ki ustvarja asociacijo na nebesni svod. Tudi tradicionalni elementi notranje opreme so reinterpretirani v sodobnem arhitekturnem jeziku, a še vedno jasno izražajo navezavo na islamsko izročilo.

Pomen islamskega centra je tudi v preoblikovanju degradiranega območja ob železniški progi. Javna funkcija osrednjega trga, ki ga dopolnjuje skrbno načrtovani, v terasah zasnovani park z zelenjem in vodnim elementom, značilnim za zunanje prostore islamskih verskih centrov, bo nedvomno privabljala tako verujoče kot tudi okoliške prebivalce in obiskovalce. Celostna rešitev, ki zajema vse ravni zasnove, od urbanistične in arhitekturne prek oblikovanja notranjosti do grafične podobe, islamski center spreminja v brezčasno arhitekturno delo, ne le v slovenskem, ampak tudi v širšem evropskem in svetovnem merilu.

 

Soba za keramiko
Sanja Premrn

Vstop po kamnitem, relativno ozkem stopnišču starejše stavbe ob Tržaški cesti z ničimer ne nakazuje, da se za vrati stanovanja odpira visok, svetel in čutnih dražljajev poln prostor. Hrup ceste v trenutku zamenjata popolna ustvarjalna tišina in svež vonj po smrekovem gozdu. Interier preseneti z zadržano zasnovo, a hkrati z bogato in senzibilno atmosfero, ki se dotakne prav vsakega obiskovalca, lastnici pa predstavlja izjemno ustvarjalen in navdihujoč prostor za umetniško ustvarjanje.

Soba za keramiko je delovni in razstavni prostor oblikovalke keramike, ki je v svojem poklicu geodetke in v stiku z gradbišči odkrila ustvarjalni izziv preoblikovanja gline v prefinjene keramične izdelke. Njeno delavnico in razstavni del ločuje lahka drsna stena iz platna, ki omogoča delitev funkcij, a hkrati ohranja prostorsko povezanost obeh delov sobe. Osnovna oprema so enostavni in v detajlu premišljeni leseni regali, surove lesene podnice ter lesena delovna miza. Zasnova ne gradi na impresiji oblike, temveč se poigrava s kreiranjem prostorskih in čutnih doživetij. Dvignjeni leseni podij razstavnega dela prikliče izkušnjo japonske čajne hiše, nizka miza in trinogi stol, izdelana po starih načrtih iz etnografskega muzeja, pa sta s svojim unikatnim, a preprostim oblikovanjem glasnika slovenske tradicije. Močan vonj po smrekovem lesu dopolnjujejo zemeljski odtenki glineno kremenčeve barve in vonj po surovi glini, iz katere lastnica oblikuje svoje izdelke. Vsi profili, stiki, napeljave in detajli arhitekturne zasnove so vidni, iskreni v svoji pripovednosti, spoštljivi drug do drugega. Med prenovo odkrite plasti barv se manifestirajo v obliki kroga, ki nas simbolno poveže s preteklim življenjem tega prostora.

Ves uporabljeni les je iz družinskega gozda lastnice, ki so ga bili prisiljeni posekati zaradi nove trase avtoceste. Arhitektka je sušeni smrekov les uporabila kot osnovni material prenove, ki skupaj s kamninami in glino prikliče izkušnjo dotika z naravo. Tišina prostora in vonj lesa zabrišeta prisotnost mestnega vrveža tik pod oknom; obiskovalca potopita v mirno, čutnih zaznav polno doživetje. Ne preseneča, da studio gosti tudi čajne večere in ure joge.

Interier se nas dotakne s svojo enostavno zasnovo, a hkrati emocionalno bogato izkušnjo, kar je še posebno spodbudno v času, ko smo priča številnim prenovam starejših stavb, izvedenim v duhu globalnih trendov. Soba za keramiko je prostor kulture, identitete in brezčasnega oblikovanja, prostor umetnosti in umetnost prostora.

 

Poglobljen oblikovalski studio
Dekleva Gregorič arhitekti: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič

Za slovenski prostor in arhitekturo zadnjih nekaj desetletij je značilna kultura prizidkov, ki se v veliki večini manifestira v prostorsko, oblikovno in ambientalno nekakovostnih dozidavah. Problematika je na terenu še veliko bolj zaskrbljujoča, saj dozidave pogosto uničujejo prostorska razmerja in materialni izraz sicer redke kakovostne arhitekture. Popolno nasprotje tega je poglobljeni oblikovalski studio, izveden kot dozidava stanovanjske hiše iz sedemdesetih let. Dekleva Gregorič arhitekti so z zadržano, a hkrati premišljeno intervencijo ustvarili kakovosten primer na poti k (re)generaciji stanovanjskih sosesk, še posebno v času aktualnosti dela na domu.

Za dozidavo je značilna krajinska intervencija nagnjene, z grmovnicami obrasle površine na mestu nekdanjega vrta. Da se pod zelenim jezikom skriva ustvarjalni studio, nakazuje zgolj ozka, betonska cezura s poliranimi kovinskimi vrati, ki, presenetljivo, ne vodijo v studio, temveč v minimalističen, z japonskim pridihom zasnovan atrij. Atrij je hkrati cezura med dozidavo in hišo, vir svetlobe za nove delovne prostore, za lastnika in uporabnike pa prostor miru in usmerjenega, vedno zanimivega pogleda v nebo. Višinski nivo atrija se skozi zasteklitev napol vkopanega studia prelije v nivo delovnih miz ter tako spaja notranji in zunanji prostor, ustvarjalci pa so ob delu pred zaslonom dobesedno potopljeni v naravo.

Studio je majhen, s premišljeno in dobro izkoriščeno organizacijo prostora; s pomočjo mobilnih omar ga je mogoče spremeniti tudi v manjši razstavni prostor. Sicer minimalistična zasnova je po funkciji kompleksna in po ambientu bogata. Projekt odlikuje tudi natančna izvedba detajlov in unikatnih rešitev, ki sta jih delno izvedla sama lastnika.

Arhitektom je uspelo zasnovati v prostor in okolico vpet objekt, ki je zgleden primer kakovostne kontekstualne arhitekture. Na aktualne prostorske probleme stanovanjskih zidav prejšnjega stoletja so odgovorili z nizom premišljenih in inovativnih rešitev, ki pa so polne nasprotij: dozidava ne povečuje, temveč zmanjšuje, atrij ne ločuje, temveč povezuje, streha ne razkriva, temveč prikriva.

Skoraj neopazna, oblikovno zadržana dozidava je arhitekturni presežek, katerega sporočilnost in poslanstvo presegata marsikatere večje projekte. Sporočata, da dobra arhitektura ni nujno tista, ki se bohoti v svoji obliki in veličini, temveč tista, ki se ji uspe vpeti v prostor – v primeru studia za oblikovalca tako, da je skoraj nevidna.

 

Gozdna vasica Theodosius
Detajl: Marko Lavrenčič

V času ekspanzije glampingov, ki kar tekmujejo, kateri bo zasedel lepši, naravneje ohranjen košček narave, je na gozdnem pobočju nad Vipavsko dolino zrasla mala gozdna vasica Theodosius. Njena umestitev na očem neizpostavljeno lokacijo in oblikovanje sta zadržani, spoštljivi do krajine, ki je njen dom, in še nadgrajujeta naravne danosti, ki tu nikakor niso skromne.

Hiške s prefinjenim oblikovanjem in materiali ter že s samo razmestitvijo prinašajo prostoru novo, posebno vrednost. Posamezne enote se kot spalno-bivalne sobe z velikimi okenskimi stenami odpirajo v gozdno scenerijo in obenem gozd povabijo v sam objekt. Pri tem je še posebno zanimiva hiška s fasado iz ogledal, ki je sama po sebi presenečenje oziroma suspenz, obenem pa reflektira gozdno okolico in s tem povečuje gozdni prostor.

Tudi pri izbiri materialov, konstrukcijski zasnovi in ureditvi komunalne infrastrukture je čutiti angažiranost in predanost arhitekta, kar je dal celotni ureditvi potrebno funkcionalnost in trdnost tudi ob ostrejših vremenskih razmerah, hkrati pa toplino in funkcionalnost po meri uporabnikov. Hiške iz lesa in kortena ter stekla in ogledal so le na videz tipske, v resnici pa unikatne, tako da vsaka na svoj način dopolnjujejo gozdni prostor in strukturo celotne gruče. Poti in elementi drobne urbane opreme so ob tem primerno zadržani, skoraj neopazni.

Arhitekt je skalovito gozdno pobočje premišljeno uporabil za postavitev objektov in minimalistično, skoraj nevidno posegel v relief in vegetacijo ter ustvaril vtis lebdenja posameznih objektov. S tem je omogočil avtentično izkušnjo bivanja, primerljivo s tisto »tam zgoraj – v krošnjah dreves«. Gozdna vegetacija, ki je ohranjena v vseh vertikalnih slojih, in ohranjene posamezne skalne gmote, ki predirajo površinski pokrov, dajejo vasici posebno, dosti več kot le naravno kuliso in osmišljajo celotno ureditev. Vasica je kljub svoji arhitekturni zadržanosti izjemno atraktivna, zato ni naključje, da že privlači številne domače in tuje goste.

Arhitektu je z umestitvijo in oblikovanjem skupine svojstvenih objektov uspelo na pravi lokaciji in v pravem času zgraditi v več pogledih prepričljivo zgodbo, zato si nedvomno zasluži zlati svinčnik.

 

Sveti Urh, Razstava 1941-1945 (prenova mežnarije)
Atelierhitekti: Jurij Kobe, Maja Kovačič

Obeležje spomina na medvojno mučenje v domobranski postojanki na svetem Urhu pri Ljubljani je bilo v petdesetih letih 20. stoletja zaupano arhitektu Borisu Kobetu, ki je poleg obnove cerkve in mežnarije zasnoval spominski krajinski park z monumentalnim spomenikom na jasi sredi gozda. Nadaljevanje njegovega dela in ponovna postavitev spominske razstave sta bili zaupani njegovemu sinu, arhitektu Juretu Kobetu. S soavtorico arhitektko Majo Kovačič sta nekdanje prostore mežnarije, v katerih so se dogajala od oči odmaknjena grozodejstva, obnovila in nadgradila s subtilnimi posegi. Mojstrsko zasnovani in izpeljani detajli zapirajočih mrež sicer odprte lope funkcionalno prekrijejo odprtine med strešnim napuščem in obodnim zidom, hkrati pa jih lahko razumemo kot sloj pajčevine, ki se nabira z leti in prekriva narodov spomin – sloj, ki ga moramo vsake toliko časa odstreti, simbolno odstraniti, da se seznanimo z bolečo resnico.

V vhodni lopi so postavljeni pojasnjevalni panoji, ki s svojo zadržano črno-belo grafiko delujejo umirjeno in nas pripravijo na odhod v kletne prostore, v katerih so mučili jetnike. Obokani prostori so očiščeni, na tleh ostaja prvinska zemlja, v kateri lahko razberemo zapise krvi in potu, temačni prostor pa je osvetljen zgolj z diskretno svetlobo, ki se s tal razliva po neobdelanih kamnitih zidovih. Svetloba skupaj s senco poudarja vtis temačnosti. V obstoječi leseni vratni okvir vstavljena nova kovinska vrata so spremenjena v spominski zapis s fotografijami mučenih in usmrčenih. S svojo velikostjo in nemožnostjo premikanja ali odpiranja nakazujejo brezizhodnost položaja, v katerem so se znašli jetniki.

Tankočutna prenova nekdanje mežnarije in postavitev spominske razstave sta majhno arhitekturno delo, ki pa s svojo zadržano zasnovo, z izredno premišljeno uporabo materialov in oblik, predvsem pa na simbolni ravni bistveno presega svojo materialnost.

Za medije
31. Sedlarjevo srečanje

28.09.2020 10:39

Vabljeni na 31. Sedlarjevo srečanje Kako do boljše podobe slovenskih naselij in krajine - načrtovanje in ukrepi, ki bo potekalo v petek, 2. oktobra od 9 - 14.15 ure preko spleta v živo.  

Glede na potek Sedlarjevih srečanj na daljavo letos ne bo običajne kotizacije. Za udeležbo pa je vseeno potrebna prijava >> in plačana znižana članarina DUPPS za leto 2020 oziroma plačilo prispevka (znižane kotizacije) za udeleženca, če ni član DUPPS.

Člani ZAPS za udeležbo prejmejo 3 kreditne točke v klopu B - Teorija in referenčna praksa. 

podrobnosti >>
SKUPINSKI NAKUPI PROGRAMSKE OPREME

26.09.2020 16:15

V dogovoru s proizvajalci in dobavitelji programske opreme ponovno organiziramo skupinske nakupe programov pod ugodnejšemi pogoji.
Podjetje CGS LABS ponuja program AUTOPATH, ki je profesionalna programska rešitev za analizo manevrov vožnje ter analizo poti.

podrobnosti >>
 

Podjetji GRAPHISOFT  in PILON ponovno organizirata akcijo skupinskega nakupa BIM programa za arhitekturno načrtovanje ARCHICAD 24. Akcija se bo zaključila 16. oktobra 2020.

podrobnosti >>
razpisan natečaj za Vodni center Brežice

25.09.2020 18:30

Razpisan je nov javni, projektni natečaj za za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za dostopni Vodni center Brežice.

Občina želi pridobiti kakovostno idejno rešitev za arhitekturno in krajinsko oblikovanje kajakaškega centra, dostopov do vode na izbranih lokacijah in ureditev rekreacijskih poti na obstoječih nasipih akumulacijskega bazena. Cilj natečaja je tudi izbor izdelovalca projektne dokumentacije. Dostopni vodni center bo imel pomembno vlogo pri razvoju športa za gibalno ovirane ljudi. Izhajamo iz želje po vzpostavitvi Dostopnega vodnega centra Brežice, ki bo zgrajen ob akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Brežice in bo omogočal dostop do športno rekreativnih aktivnosti za vse.

Vabljeni k sodelovanju!


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
konferenca ARHIKULT 2020

25.09.2020 18:03

Zavod za promocijo arhitekture vas vabi na dogodek »ARHIKULT 2020«, ki bo 6.oktobra 2020 v dvorani Splendens v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja je Arhitektura in Kultura ter javne površine.

Na dogodku bodo predavatelji predstavili nove standarde, zakonodajo, raziskave in strokovne poglede ter svoja dela. Predstavili bomo pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu objektov ter zunanjih ureditev. Po inženirsko obarvanem začetku bomo nadaljevali s predstavitvijo izbranih arhitekturnih birojev in njihovih del. Zaključili bomo z okroglo mizo na temo »arhitektura kot jezik«, ki nas razlikuje, povezuje, izobražuje ter s podelitvijo nagrad najboljšim realizacijam.

Arhitekte vabimo, da oddajo svoje predloge realiziranih arhitektur s področja kulturnih objektov in ureditev javnih površin (dela realizirana med leti 2013 – 2020). Več o prijavah projektov >> za nagrado Arhikult 2020.

Člani ZAPS za 1. sklop prejmejo 2 kreditni točki ter za 2. sklop 2 KT. Udeleženci obeh sklopov bodo prejeli skupaj 4 KT. Število slušateljev je zaradi ukrepov letos omejeno na 104, zato pohitite s prijavo  na dogodek >> 


več o programu >> 

več o predavateljih >> 
IZDELAVA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA NOVO ŽELEZNIŠKO POSTAJO LJUBLJANA - IZJAVA ZAPS

25.09.2020 10:20

Ministrstvo za infrastrukturo je v začetku meseca septembra objavilo razpis za izdelavo projektne dokumentacije za nadgradnjo železniške infrastrukture na območju postaje Ljubljana.Gre za prvo fazo izgradnje nove železniške postaje.

ZAPS je v skladu z Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti dolžna spremljati javne razpise na področju projektiranja in opozarjati na nepravilnosti. Na osnovi vseh nam znanih dejstev v zvezi z objavljenim razpisom podajamo izjavo za javnost >>.
Objavljen je predlog sprememb Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3)

25.09.2020 09:56

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predlog sprememb Zakona o urejanju prostora >>. Javna razprava je odprta do 24.10.2020, predlog zakona je možno komentirati na zgornji povezavi.

Člani ZAPS lahko svoje pripombe do dne 10.10.2020 oddate tudi zbornici na naslov zakonodaja@zaps.si - združene in usklajene pripombe bomo ob koncu javne razprave posredovali na MOP.
Festival odprte hiše 2020

24.09.2020 14:02

Vabljeni na enajsti festival Odprte hiše Slovenije, ki se bo odvil med 25. in 27. septembrom 2020. Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete na spletni strani OHS. Prijave >> na posamezne oglede so že odprte. Ne zamudite!


Na ogled bo več kot 90 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija. Tema letošnjega festivala je »Arhitektura za prihodnje generacije«. Obiskovalci si bodo v sklopu festivala v Ljubljani lahko ogledali tudi gradbišče prenove Cukrarne, kjer bodo pobliže spoznali delo na gradbišču in konstrukcijske posebnosti projekta. Na ogled javnosti bo svoja vrata odprla poslovna stavba Zavarovalnice Triglav na Miklošičevi ulici v Ljubljani, ki predstavlja pomembno Plečnikovo arhitekturno dediščino. Prav tako pa si bo mogoče ogledati tudi prvo virtualno predstavitev stavbe novega Centra znanosti (MIZŠ). Obiskovalci se bodo preko aplikacije, ki spodbuja k aktivnemu raziskovanju grajenega prostora na zanimiv in sodoben način, spoznali s ključnimi prostori in arhitekturnimi značilnostmi predvidenega objekta. Pred ogledom si lahko naložite aplikacijo na svoj telefon in raziskujete prihodnost v Centru znanosti. Aplikacija je dostopna na povezavah: iOS >>, Android >>
 


Vsi arhitekti prejmete za udeležbo na festivalu 1 kreditno točko.

Tudi letos bomo skupaj z obiskovalci in zainteresirano javnostjo podelili nagrado OHS AWARD za najboljšo stavbo in zunanjo ureditev. Glasovanje po potekalo od 15. 9. do 27. 9. 2020 na spletni strani OHS >>.

Vabljeni k ogledom in glasovanju!
Zaključen natečaj za urbano rekonstrukcijo Trga Evrope / Piazza Transalpina

19.09.2020 15:03

Mestna občina Nova Gorica in občina Gorizia sta, v sodelovanju Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Gorica EZTS GO, in pod okriljem Mednarodne zveze arhitektov UIA, organizirali in izpeljali Mednarodni arhitekturni natečaj za idejni rešitev urbane rekonstrukcije Trga Evrope / Piazza Transalpina (z objektom EpiCenter), v okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Prvo nagrado je prejela ekipa avtorjev iz Studio Associato di Architettura Baglivo Negrini (Italija).
Predlogi ZAPS za spremembe gradbenega zakona

16.09.2020 10:42

ZAPS je v okviru javne razprave na Ministrstvo za okolje in prostor poslala pripombe in predloge za spremembe gradbenega zakona. Pri pripravi pripomb smo intenzivno sodelovali tudi z IZS. Po dogovoru je vsaka zbornica pripravila svoj končen predlog, v predlogu druge zbornice pa označila tiste dele, ki jih podpira tudi sama. Na ZAPS smo ob tem pripravili še predlog informativne tabele obveznosti pri gradnji objektov. Objavljamo vse tri dokumente.


GZ-1: Predlogi ZAPS (s komentarji IZS) >>
GZ-1: Predlogi IZS (s komentarji ZAPS) >>
GZ-1: Predlog tabele obveznosti (ZAPS) >>
Zlati grb mesta Maribor za leto 2020 v roke krajinskemu arhitektu Niku Staretu

16.09.2020 10:21

Mariborska občina bo na oktobrski svečanosti ob prazniku mestne občine podelila Zlati grb mesta Maribor, ki ga letos prejme mag. Niko Stare, za dolgoletno delo na področju krajinske arhitekture in urbanističnega načrtovanja, za učinkovit, sodoben in trajnostni razvoj mesta. Pobudo za nagrado sta podala Regijski odbor Maribor Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in Društvo arhitektov Maribor. Svečana podelitev bo predvidoma 20. oktobra 2020.

Nagrajencu iskreno čestitamo!
Program projektov eProstor - eNovice št. 12

15.09.2020 17:16

Izšla je nova številka eNovice projekta Program projektov eProstor. Do vsebine lahko dostopate na spodnji povezavi.

eNovice št.12 >>
razpisan natečaj za urbano prenovo medicinskega območja Vodmat

14.09.2020 19:06

Zavod RS za Transfuzijsko medicino v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisujeta javni, urbanistični natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za urbano prenovo medicinskega območja Vodmat.

Predmet natečaja je razmestitev, oblikovanje in funkcionalne usmeritve za novo predvideno stavbo Zavoda RS za transfuzijsko medicino, novih objektov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana z ter objekta druge faze Univerze v Ljubljani Medicinske fakultete, oblikovanje in funkcionalna zasnova pripadajočih zunanjih površin (dvorišča, parkirišča, dovozi, manipulacija), predvsem pa javnih odprtih površin pred vhodi v predvidene stavbe v ožjem natečajnem območju ob upoštevanju funkcionalnih povezav in predlaganih ureditev v širšem prostoru.

Vabljeni k sodelovanju!
 

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
razpisan natečaj za zdravstveno postajo Tezno v Mariboru

14.09.2020 10:51

Mestna občina Maribor je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala nov odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za zdravstveno postajo Tezno v Mariboru.

Natečaj ima dva cilja:
- pridobiti najprimernejšo idejno urbanistično zasnova natečajnega območja z umestitvijo objekta Zdravstvene postaje Tezno z lekarno ter Četrtnega centra Tezno na natečajno območje obdelave.
- pridobiti najprimernejšo idejno arhitekturno zasnovo objekta Zdravstvene postaje Tezno v Mariboru, ki bo zagotovila nove ambulantne prostore za izvajanje zdravstvene dejavnosti in prostore lekarne, v skladu s Programsko nalogo, ki sta jo posredovala ZDM in Mariborske lekarne.

Vabljeni h kreativnemu sodelovanju!


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Razstava natečajnih rešitev za zdravstveno postajo Tabor v Mariboru

09.09.2020 14:07

Vabimo vas na razstavo natečajnih rešitev odprtega, enostopenjskega natečaja za novo zdravstveno postajo Tabor v Mariboru. Razstava bo na ogled do 23. septembra 2020, od ponedeljka do petka med 10-13 in 16-18 uro v razstavišču Urban, Grajska ulica 7, Maribor.
Z veseljem vas pričakujemo! 

SHARE Ljubljana 2020

04.09.2020 14:21

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in SHARE Architects z veseljem objavljata dogodek Mednarodnega foruma za arhitekturo in inženiring, SHARE Ljubljana 2020. Konferenca bo potekala 22. septembra 2020 v okviru novega hibridnega koncepta, ki bo v času pandemije združil konferenco v živo v hotelu Intercontinental z virtualnimi vsebinami.


SHARE Forum za prihodnost

Dogodek se bo osredotočil na nekaj glavnih tem: napredek v oblikovanju, nove gradbene tehnologije in novi materiali; Transformativni premiki v oblikovanju domov in pisarn, prihodnost urbanega življenja, prihodnost funkcionalnih, trajnostnih in cenovno dostopnih fasad.
Med glavnimi govorci bodo Sonja Radovic, Jan Knikker, Maurizio Meossi, Jeremy Edmiston, Dean Lah, Kerem Yazgan, Begum Yazgan, Martin Knuijt.

Za člane ZAPS je ob registraciji na voljo brezplačen dostop do vsebin, ki vključujejo predavanja v živo, okrogle mize in delavnice (več kot 10 ur visokokakovostnih vsebin), priložnost za vprašanja in odgovore v živo, dostop do posnetkov, video posnetkov in diapozitivov po dogodku, neposredno komuniciranje z drugimi udeleženci, dostop do virtualne razstavne dvorane in izmenjavo vizitk.
Dogodek je akreditiran z dvema kreditnima točkama v sklopu B.

Za brezplačen dostop do vsebin je potrebna registracija >> v Skupnost SHARE, ki vam naknadno posreduje povezavo do virtualnega dogodka. Za ogled dogodka je potrebno prenesti uradno aplikacijo dogodka na svoje namizje ali mobilni telefon. Če ste že registrirani, lahko aplikacijo prenesete s te povezave >> 

 

SHARE Future Projects Awards 2020

Vabimo vas, da do 12.septembra na razpis prijavite svoja najnovejša dela, ki imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje ali so v fazi izgradnje, vendar še niso dokončana. Vabljeni, da izkoristite možnost promocije v mednarodnem prostoru.

Projekte lahko prijavite v eno ali več kategorij:
1. Javna arhitektura
2. Trgovina in pisarne / prenova v arhitekturi / industrija
3. Stanovanjska arhitektura
4. Gostinstvo in interier


več informacij >>
 
POBUDA ZA OCENO USTAVNOSTI PLAČLJIVIH STANDARDOV

02.09.2020 12:16

ZAPS je na Ustavno sodišče RS vložila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti določb Zakona o standardizaciji (ZSta-1), ki po našem mnenju kršijo ustavno načelo zagotavljanja dostopnosti do predpisov (154. člen Ustave RS), načelo pravne države in z njo povezane pravne varnosti (2. člen Ustave RS). Po stališču ZAPS standardi, katerih uporaba je določena za obvezno po gradbeni in z njo povezani zakonodaji, vse dokler niso javno objavljeni kot vsi drugi predpisi, ne morejo zavezovati kot obvezni.

S tem nadaljujemo s prizadevanji za spremembo sedanje ureditve, po kateri obvezni standardi niso javno objavljeni in po kateri so javnosti le navidezno prosto dostopni (le za branje v čitalnici SIST po predhodni najavi in le ob sredah med 8.00 in 12.00 uro), sicer pa jih je potrebno kupiti. Ustavno sodišče je zadevi dodelilo številko U-I-354/20-3.

Pri opravljanju poklicnih nalog je do morebitne odločitve ustavnega sodišča potrebno še naprej upoštevati veljavno zakonodajo in standarde, katerih uporaba je predpisana.


pobuda za oceno ustavnosti >>
Konferenca o dostopnosti in uporabi objektov pri univerzalni gradnji

01.09.2020 18:32

Ministrstvo za okolje in prostor organizira v torek, 15. 9. 2020, ob 9h, konferenco o dostopnosti in uporabi objektov pri univerzalni gradnji. Potekala bo preko platforme Zoom

Konferenca je prednostno namenjena inšpektorjem in strokovnjakom, ki se ukvarjajo s področjem projektiranja in zagotavljanja univerzalne gradnje ter predstavnikom občin in drugim investitorjem objektov v javni rabi.

Število udeležencev je omejeno. Potrebna je prijava, najkasneje do 7. septembra oz. do zapolnitve mest.
Kotizacije ni. Člani ZAPS za udeležbo na izobraževanju prejmejo 3 kreditne točke / Sklop B - Teorija in referenčna praksa. 


program konference >>
 
Pripravljalni seminar za strokovni izpit

28.08.2020 13:24

ZAPS organizira pripravljalni seminar pred jesenskim rokom za strokovni izpit, s poudarkom na novi gradbeni zakonodaji (GZ, ZAID, ZUreP-2) in pripravi OPPN, ki bo potekal od ponedeljka 7. 9. do srede 9. 9. 2020 od 9.00 in do 15.00 / 16.00 ure. Odločitev glede izvedbe seminarja v predavalnici v Ljubljani ali na daljavo bo objavljena naknadno. Prosimo za razumevanje.

program seminarja >>

Udeležba na seminarju ni pogoj za pristop k opravljanju strokovnega izpita, je pa priporočljiva. Za seminar je predvidena kotizacija.
- za kandidate za izpit in za člane ZAPS znaša kotizacija za vse tri dni 240,00 € z ddv, za 2 dni 160,00 € z ddv ter za enodnevno udeležbo 100,00 € z ddv,
- za člane IZS znaša kotizacija za udeležbo na tridnevnem seminarju 300,00 € z ddv, na dvodnevnem 200,00 € z ddv ter za enodnevno udeležbo 125,00 € z ddv,
- za druge zainteresirane znaša kotizacija za vse tri dni 360,00 € z ddv, za 2 dni 240,00 € z ddv ter za enodnevno udeležbo 150,00 € z ddv.

Prijave sprejemamo do četrtka, 3. 9. do 16. ure, prijavo pošljite na e-naslov andreja.divjak@zaps.si. Prednost pri prijavi imajo kandidatke in kandidati prijavljeni na novembrski termin ustnega izpita.
NOMINACIJE ZA NAGRADO MIES VAN DER ROHE 2021

26.08.2020 14:57

ZAPS je imenovala pet realizacij, ki so se uvrstile v nacionalni izbor za nagrado Mies van der Rohe 2021. Izbor del je bil opravljen izmed Plečnikovih priznanj in Zlatih svinčnikov preteklih dveh let. Za priznanja se bodo v mednarodni konkurenci potegovali:

Bevk Perović arhitekti, Islamski versko-kulturni center v Ljubljani, 2020 >> 
Atelier arhitekti, Prenova odprtih javnih površin mestnega jedra Novega mesta, 2019 >> 
Scapelab, Tehnološko središče Eles, faza 1, Beričevo, 2019 >> 
Ofis, Prenova konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana, 2019 >> 
Air_Marjan Zupanc, Velodrom in atletska dvorana, Novo mesto, 2019 >> 

Nominiranim arhitekturam želimo veliko sreče pred mednarodno žirijo!
Obvestilo članom glede sodbe Upravnega sodišča št. I U 254/2020-9

24.08.2020 19:47

Sodba Upravnega sodišča RS št. I U 254/2020-9 ima pomemben vpliv na prakso umeščanja objektov z znatnimi vplivi na okolje v prostor. Pri umeščanju takšnih prostorskih posegov mora biti vplivno območje posega opredeljeno pravilno, pri čemer je potrebno vključiti ves predel, na katerem nameravani poseg povzroča obremenitve okolja, ki lahko vplivajo na zdravje ali premoženje ljudi. Oseba, ki na takšnem območju stalno prebiva, ali je lastnik ali drug posestnik nepremičnine, sme sodelovati v procesu izdaje okoljevarstvenega soglasja, pri čemer mora imeti možnost, da se v njem izreče o omilitvenih ukrepih, predvidenih za načrtovani poseg. Pri tem je potrebno upoštevati vse relevantne okoljevarstvene predpise, vključno z Direktivo 2008/50/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 21. maja 2008 o kakovosti zunanjega zraka in čistejšem zraku za Evropo (Direktiva), katero Sodišče Evropske unije smatra za dovolj natančno in brezpogojno, da jo morajo nosilci umeščanja posegov v prostor na območju Evropske unije pri zmanjševanju škodljivih vplivov na okolje upoštevati.


obvestilo članom glede sodbe Upravnega sodišča št. I U 254/2020-9 >>

sodba Upravnega sodišča št. I U 254/2020-9 >>
Obvestilo članom glede odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-151/15-13

24.08.2020 19:41

Člane zbornice obveščamo o novi Odločbi Ustavnega sodišča RS (Odločba št. U-I-151/15-13), ki ima tako kot Odločba št. U-I-139/15-16, o kateri smo člane ZAPS v mesecu juniju letos že obvestili, pomemben vpliv na prakso spreminjanja namenske rabe prostora iz zazidljive v nezazidljivo. V njej je ponovno poudarjena potreba po dovolj skrbnem tehtanju javnega in zasebnega interesa. Pri takšni spremembi namenske rabe prostora ni dovolj, da ima občina za to razumen razlog. Za spremembo je potrebno pripraviti kvalitetne strokovne podlage, s katerimi je možno poseg v zasebno lastnino dovolj trdno utemeljiti in dokazati sorazmernost med javno in zasebno koristjo. Pri tem je potrebno tudi ves čas sodelovati z lastniki zemljišča, ki se jim bo spremenila namenska raba prostora iz zazidljive v nezazidljivo, in državnimi nosilci urejanja prostora, ki s sprejetjem smernic in mnenj zagotavljajo spoštovanje zahtev predpisov s posameznih področij.


obvestilo članom glede odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-151/15-13 >>

odločba Ustavnega sodišča št. U-I-151/15-13 >>
Enajsti festival OHS

20.08.2020 08:47

Med 25. in 27. septembrom 2020 bo potekal enajsti festival Odprte hiše Slovenije. Na ogled bo več kot 80 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija. Predstavljeni projekti prikazujejo najkakovostnejšo arhitekturno produkcijo zadnjih nekaj let. Na ogled pa bodo odprti tudi nekateri starejši objekti, ki s svojo pojavnostjo in družbeno vlogo pomembno prispevajo k oblikovanju slovenske arhitekturne krajine.

V letošnjem letu je večji poudarek namenjen javnim in izobraževalnim objektom, ki nakazujejo da se znova vse več investicij vlaga v urejanje skupnega prostora. Predstavili bomo tudi nekaj nagrajenih objektov in zunanjih ureditev. Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete na spletni strani OHS >>.
Podaljšana javna razprava o predlogu spremembe Gradbenega zakona

19.08.2020 09:40

Na Ministrstvo za okolje in prostor smo poslali skupen dopis ZAPS in IZS s prošnjo za podaljšanje javne razprave o predlogu spremembe Gradbenega zakona, saj bi sicer ta v celoti potekala v času dopustov. MOP je javno razpravo podaljšal za deset dni, do 10.9.2020.

podrobnosti >>
Razstava natečajnih rešitev za vrtec v Bohinjski Bistrici

18.08.2020 12:33

Vabimo vas na otvoritev razstave natečajnih rešitev javnega, enostopenjskega, projektnega natečaja za nov vrtec v Bohinjski Bistrici. Otvoritev razstave bo v ponedeljek, 24.8.2020 ob 18.00 uri, v domu Joža Ažmana, Triglavska cesta 16, Bohinjska Bistrica. Razstava bo na ogled do 18. septembra 2020, od ponedeljka do petka med 8-20 uro.
Z veseljem vas pričakujemo!


vabilo >>
Zaključen natečaj za zdravstveno postajo Tabor v Mariboru

03.08.2020 11:04

Natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Zdravstveno postajo Tabor v Mariboru je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Uroš Lobnik univ. dipl. inž. arh., David Mišič univ. dipl. inž. arh., Žiga Kreševič univ. dipl. inž.arh., Sašo Žolek mag. inž. arh., Goran Piršić dipl. inž. arh. (UN), Davor Fistrič dipl. inž. arh. (UN)


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Objavljen je predlog sprememb Gradbenega zakona

03.08.2020 00:43

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predlog sprememb Gradbenega zakona >>

Javna razprava je odprta do 31.8.2020, predlog zakona je možno komentirati na zgornji povezavi. Člani ZAPS lahko svoje pripombe do dne 20.8.2020 oddate tudi zbornici na naslov zakonodaja@zaps.si - združene in usklajene pripombe bomo ob koncu javne razprave posredovali na MOP. Pri pripravi pripomb bomo sodelovali tudi z IZS.
Sprememba uredbe o posegih v okolje, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje

02.08.2020 10:46

Vlada RS je sprejela spremembo uredbe o posegih v okolje, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje. Sprememba dviguje prag za uvedbo predhodnega postopka. Kot pojasnjuje MOP, je cilj sprememb pospešitev upravnih postopkov - število posegov, za katere bo potrebno izvesti predhodni postopek, naj bi se zmanjšalo za dobro polovico.

Sprememba je objavljena v uradnem listu >> 
RAZPISAN NATEČAJ ZA URBANIZEM ROŠKA

29.07.2020 10:17

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisalo natečaj za urbanistično zasnovo območja med Poljansko in Roško cesto, Strupijevim nabrežjem in Mesarsko cesto, t. i. območja »Roške«. Na območju je predvidena izgradnja nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), novega študentskega doma (ŠDL) ter nove Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) s športno dvorano z zunanjimi športnimi igrišči.


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Objavljen je predlog sprememb Stanovanjskega zakona

24.07.2020 14:30

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predlog sprememb Stanovanjskega zakona >> 


Javna razprava je odprta do 20.8.2020, predlog zakona je možno komentirati na zgornji povezavi. Člani ZAPS lahko svoje pripombe do dne 10.8.2020 oddate tudi zbornici na naslov zakonodaja@zaps.si - združene in usklajene pripombe bomo ob koncu javne razprave posredovali na MOP.
Zaključen natečaj za stanovanjsko poslovni objekt NT6 v Novem mestu

16.07.2020 10:58

Dvostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije za stanovanjsko poslovni objekt NT6 v Novem mestu je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Arhitekti Počivašek Petranovič d.o.o.: Urban Petranovič, univ. dipl. inž. arh., Davorin Počivašek, univ. dipl. inž. arh., Aleksi Vičič, mag. inž. arh., Astrid Magajna, štud. arh., Urša Gantar, mag. inž. arh., Tinka Dolinar, abs. arh. 


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Ustavno sodišče zadržalo gradbeni del drugega svežnja vladnih ukrepov

16.07.2020 10:52

Ustavno sodišče je zadržalo gradbeni del drugega svežnja vladnih ukrepov, ki pomeni začasno prenehanje izvajanja nekaterih spornih določb Gradbenega zakona, sprejetih v okviru izrednih ukrepov v času epidemije COVID-19. Tri nevladne organizacije so z okoljsko pravnico Senko Šifkovič Vrbica sprožile postopek na Ustavnem sodišču o presoji ustavnosti brez javne razprave ter povezave zaradi pandemije sprejetih določb in dosegle prvi pomemben uspeh v procesu oporekanja spornim spremembam GZ. Spremembe sprejete v seriji ukrepov v času pandemije so omogočale, da bi se v Sloveniji lahko začelo graditi brez pravnomočnega GD in omejilo pravico sodelovanja nevladnim organizacijam v postopkih odločanja. Gre za prvi pomemben uspeh pri ohranjanju varovalk posegov v prostor, ki lahko povzročijo za okolje in naravo težko popravljive posledice.
Nagrada Europa Nostra

08.07.2020 15:05

Europa Nostra od leta 2002 organizira nagrade European Heritage Awards, namenjene spodbujanju najboljših praks na področju ohranjanja dediščine, upravljanju, raziskavam, izobraževanju in komunikaciji. Na ta način prispevajo k večjemu javnemu prepoznavanju kulturne dediščine kot strateškega vira za evropsko družbo in gospodarstvo.

Vsako leto je podeljenih do 30 izjemnih dediščinskih dosežkov iz vseh delov Evrope. Do štirje projekti so izbrani za dobitnike Grand Prix, eden pa prejme nagrado Public Choice, izbrano v spletni anketi. Vsi nagrajenci prejmejo potrdilo in plaketo. Nagrajenci najvišje kategorije, Grand Prix, prejmejo tudi po 10.000 EUR.

Strokovne žirije, ki jih sestavljajo neodvisni strokovnjaki, ocenjujejo prijave in v štirih kategorijah izberejo zmagovalce.
1. Ohranjanje
Izjemni dosežki na področju ohranjanja, izboljšanja in prilagajanja novim načinom uporabe kulturne dediščine.
2. Raziskave
Izjemni raziskovalni projekti in projekti prenosa znanja, ki vodijo do oprijemljivih učinkov na ohranjanje in povečanje kulturne dediščine v Evropi.
3. Dejavnosti posameznikov ali organizacij
Odprto za posameznike ali organizacije, katerih prispevki v daljšem časovnem obdobju kažejo odličnost na področju varovanja, ohranjanja in povečanja kulturne dediščine v Evropi
4. Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje
Izjemne pobude, povezane z izobraževanjem, usposabljanjem in ozaveščanjem na področju opredmetene in / ali nesnovne kulturne dediščine, za spodbujanje in / ali prispevanje k trajnostnemu razvoju okolja.

Rok za prijavo je 1. oktober 2020 (datum pošiljanja).


prijava >>
Zaključen natečaj za vrtec v Bohinjski Bistrici

03.07.2020 17:09

Natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za vrtec v Bohinjski Bistrici je zaključen. Znižano prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Ana Jerman, abs. arh., Janja Šušnjar, mag. inž. arh., Sofia Romero Guerra – Nozaleda, M. Arch., Miguel Sotos Fernandez – Zuniga, M. Arch., Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh. in Luka Javornik, univ. dipl. inž. kraj. arh.


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Razstava natečajnih rešitev za Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo

03.07.2020 13:00

Vabimo vas na razstavo natečajnih rešitev za nova objekta Fakultete za farmacijo in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.
Razstava bo na ogled do 15. julija 2020, od torka do nedelje med 10-18 uro, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Grad Fužine, Rusjanov trg 7, Ljubljana.

 Apel ministrstvu za brezplačen dostop do obveznih standardov

02.07.2020 13:06

Po mnenju ZAPS je ureditev, po kateri obvezni standardi niso brezplačni in prosto dostopni, v nasprotju z ustavo. Zato smo na MOP poslali apel za vzpostavitev prostega dostopa do obveznih standardov na področju graditve objektov z obširno razlago neustavnosti sedanje ureditve.


apel >>
ZNIŽANO ŠTEVILO TOČK SPU ZA LETO 2020

01.07.2020 13:47

ZAPS je za leto 2020 zaradi epidemije Covid-19 znižala število potrebnih kreditnih točk stalnega poklicnega usposabljanja iz 6 kreditnih točk na 3 kreditne točke. Umaknjena je tudi obveza pridobivanja kreditnih točk iz najmanj dveh različnih vsebinskih sklopov - člani lahko letos vse kreditne točke SPU pridobite iz istega vsebinskega sklopa.


podrobnosti >>
Program projektov eProstor - eNovice št. 11

30.06.2020 12:29

Izšla je nova številka eNovice projekta Program projektov eProstor. Do vsebine lahko dostopate na spodnji povezavi.


eNovice št.11 >>
razstava Plečnikovih odličij 2020

29.06.2020 12:59

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2020  letos prvič poteka v javnem prostoru. Na ogled bo v galeriji na prostem mesta Ljubljana, na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici, od 22. 6. do 1. 7.2020. 

V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.
 Obvestilo članom glede odločbe Ustavnega sodišča

29.06.2020 12:45

Ustavno sodišče RS je 23. aprila 2020 sprejelo odločitev, da je OPN Občine Bled v delu, ki spreminja namensko rabo zemljišča v privatni lasti iz stavbnega v kmetijsko, v neskladju z Ustavo RS. V javnosti in tudi med člani ZAPS so se pojavile interpretacije te odločitve, po katerih občine zazidljivih zemljišč odslej ne bodo več smele spreminjati v kmetijska brez soglasja njihovih lastnikov. Te interpretacije ne držijo, zato v prilogi podajamo razlago odločbe Ustavnega sodišča.


obvestilo članom glede sodbe Upravnega sodišča št. U-I-139/15-16 >> 
odločba Upravnega sodišča št. U-I-139/15-16 >>
 
Plečnikova odličja 2020

22.06.2020 18:00

 

Plečnikova nagrada 2020 - Islamski versko-kulturni center v Ljubljani; avtorji: Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss

Strokovna komisija je soglasno podelila Plečnikovo nagrado in tri Plečnikove medalje.
Plečnikovo nagrado prejmejo Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani.

Plečnikovo medaljo
za realizacijo prejmeta Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod, za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica, za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture Matevž Vidmar Čelik za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti.

Podeljeni sta bili dve študentski Plečnikovi priznanji, ki ju prejmeta Vid Žnidaršič za magistrsko delo Drama! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo Fužinska Copacabana.

Izbor Plečnikovih odličij 2020 je pripravila strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina.

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličija 2020 bo letos prvič potekala v javnem prostoru, in sicer bo na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici od 22. 6. do 1. 7.2020.
V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.

Iskrene čestitke nagrajencem!


več v končnem poročilu žirije >>
PRENOVA HOTELA BRDO - IZJAVA ZAPS

22.06.2020 12:08

V medijih je v zadnjih tednih izpostavljena problematika spornega naročila izdelave projektne dokumentacije za načrtovano prenovo hotela Brdo. ZAPS je v skladu z Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti dolžna spremljati javne razpise na področju projektiranja in opozarjati na nepravilnosti. Na vsa nam znana dejstva v zvezi z oddajo naročila podajamo izjavo za javnost.


izjava >>
Zlati red za zasluge v roke Borisu Podrecci

18.06.2020 11:09

Arhitektu Borisu Podrecci, častnemu članu ZAPS, je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači vročil Zlati red za zasluge. Državno odlikovanje je izraz spoštovanja in zahvala slovenskega naroda izjemnemu ustvarjalcu. Odlikovanje je prejel za izstopajoče arhitekturno ustvarjanje v mednarodnem prostoru. Spoštovanemu kolegu ob prejemu visokega priznanja iskreno čestitamo.


več >> 
ŽENSKE V ARHITEKTURI

17.06.2020 14:35

Na ZAPS je bila ustanovljena delovna skupina Ženske v arhitekturi, na pobudo kolegic iz Kammer der ZiviltechnikerInnen f. Steiermark und Kärnten iz Avstrije. Skupina je tudi del Women in Architecture v okviru ACE (Architects' Council of Europe), od novembra 2019 pa kot partnerska organizacija pri projektu Erasmus+ z naslovom Yes, we plan!.

Posvečale se bodo arhitekturnemu poklicu kot celoti in ne zgolj podpori ženskam v stroki. Cilj delovne skupine je sprožiti spremembe z raziskavo trenutnega stanja, s pripravo predlogov za usposabljanja v sklopu ZAPS ter z ozaveščanjem in vzpostavitvijo dialoga v strokovni ter širši javnosti.
Vabimo vas, da Ženske v arhitekturi spremljate na naših spletnih straneh in drugih komunikacijskih kanalih.
Predlogi za spremembo GZ

18.05.2020 13:42

Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje nov sveženj sprememb Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora. V okviru njegove priprave je zbornica na ministrstvo naslovila svoj predlog sprememb Gradbenega zakona.

 konferenca ARHIKULT se prestavlja na 13. oktober

08.05.2020 10:24

Obveščamo vas, da se strokovna konferenca Arhikult skladno s še vedno aktualno »Uredbo o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih« ponovno prestavlja na kasnejši datum. Odvila se bo 13.oktobra 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Skladno z odlogom konference se podaljša tudi rok oddaje projektov za nagrado Arhikult, letos iz segmenta Kulture ter Ureditev javnih površin. Vabljeni h kandidaturi!
Spremljajte osvežene novosti na spletni stranii Arhikult.Stališče ZAPS do ZIUZEOP

30.04.2020 14:40

Državni zbor je na predlog vlade sprejel drugi sveženj ukrepov za zajezitev epidemije Covid-19 in njenih posledic, v okviru katerih so tudi spremembe postopkov pri izdaji gradbenih dovoljenj (100. člen ZIUZEOP).

 
Zbornica je na vlado RS in ministrstvo za okolje in prostor poslala dopis s stališčem glede sprememb postopkov.
 Pripombe ZAPS na SPRS 2050

17.04.2020 00:23

ZAPS je v okviru javne razprave na Ministrstvo za okolje in prostor poslal strokovne pripombe na Strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2050 (SPRS 2050). Pripombe sta ločeno pripravili matična sekcija prostorskih načrtovalcev in matična sekcija krajinskih arhitektov.

SPRS 2050 >>
pripombe ZAPS-MSPN >>
pripombe ZAPS-MSKA (strategija) >>
pripombe ZAPS-MSKA (okoljsko poročilo) >>
Zaključen natečaj za MINIPLEKS MESTNEGA KINA

16.04.2020 20:53

Natečaj za Minipleks mestnega kina je zaključen. Prvo nagrado >>  je prejela ekipa avtorjev: mag. Peter Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Tomaž Ebenšpanger, univ.dipl.inž.arh., Boštjan Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Aleš Gabrijelčič, univ.dipl.inž.arh., Anja Mencinger, abs.arh., Nik Solina, abs.arh., Lovre Mohorič, štud.arh..


Vabljeni na ogled spletne razstave vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!

 
ZAKLJUČEN NATEČAJ ZA BAZENSKI KOMPLEKS V ČEŠČI VASI

16.04.2020 20:00

Natečaj za Bazenski kompleks v Češči vasi je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev Deana Laha in Milana Tomca. 


Vabljeni na ogled spletne razstave vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!
 
Razstava natečajnih rešitev za Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo

16.04.2020 13:34

Vabimo vas k ogledu spletne razstave natečajnih rešitev javnega, dvostopenjskega (urbanističnega in arhitekturnega) natečaja za izbiro strokovno najprimernejših rešitev za nove objekte za Fakultete za strojništvo in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

1. faza urbanizem >>
2. faza arhitektura: Fakulteta za strojništvo >>
2. faza arhitektura: Fakulteta za farmacijo >>

Ko bodo razmere dopuščale, bo razstava izvedena tudi v fizični obliki.

Čestitamo zmagovalcem posameznih sklopov natečaja in naročnikom!
POROČILO O DELU ZAPS V LETU 2019

10.04.2020 15:25

Objavljamo poročilo o delu ZAPS v letu 2019 >>

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je dolžna delovati v javnem interesu in interesu stroke ter ob tem zastopati poklicne, socialne in gospodarske interese naših članov. Upamo, da ste člani z delom zbornice zadovoljni!ZNIŽANA ČLANARINA ZA LETO 2020

10.04.2020 15:05

Člane obveščamo, da smo kot pomoč v času epidemije Covid-19 predvideli izredno znižanje članarine za leto 2020. Članarina bo za člane z aktivnim poklicnim statusom znašala 236€ (namesto 315€), za člane s poklicnim statusom v mirovanju pa 75€ (namesto 100€).
Interventni ukrepi - podrobnejša pojasnila in opozorilo FURS

08.04.2020 18:00

FURS je na svoji spletni strani dne 7.4.2020 objavil spletno brošuro Interventni ukrepi - Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa s koristnimi podrobnejšimi informacijami v zvezi s sprejetimi interventnimi ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa. 

več >>

 
FURS na svoji spletni strani še opozarja, da je uveljavljanje izredne pomoči v obliki temeljnega mesečnega dohodka po ZIUZEOP vezano na pravočasno plačilo akontacije dohodnine, ki zapade v plačilo na dan 10.4.2020, to je na dan, ko banke in hranilnice ne bodo izvajale medbančnega prometa. Zato svetujejo izpolnitev te obveznosti že dan pred tem, to je dne 9.4.2020.Pomembne informacije v povezavi s COVID-19

06.04.2020 18:51

Informacije o sprejetih predpisih  v času interventnih ukrepov in splošna navodila za urejanje pravnih zadev pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti bomo objavljali na spletni strani ZAPS, v zavihku Strokovna pomoč, v rubriki COVID19 >>, in sicer po naslednjih temah, ki jih bomo po potrebi dopolnjevali:

izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID19 >>
Pomembnejši interventni predpisi z bistvenimi poudarki >>
Vodenje postopka občinskih prostorskih aktov v času COVID19 >>
Med nujnimi zadevami tudi izdajanje gradbenih dovoljenj

06.04.2020 18:00

Kljub razmeram zaradi epidemije Covid-19, mora državna uprava nadaljevati z delom. Nujne zadeve, ko se tek rokov ne prekine, opredeljuje tretji odstavek 6. člena Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Glede na namen te določbe med nujne zadeve lahko med drugimi štejemo tudi izdajanje gradbenih dovoljenj.
 Izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID-19

03.04.2020 22:18

V času epidemije COVID-19 je zaradi okoliščin, povezanih z ukrepi za njeno zajezitev, zelo oteženo delo projektantskih ekip in marsikatero projektantsko podjetje ne bo zmožno izpolniti vseh obveznosti, ki izhajajo iz pogodb z naročniki – predvsem spoštovanje dogovorjenih rokov za dokončanje izdelave posameznih faz projektne dokumentacije. Projektantom podajamo nekaj informacij, ki bi lahko služile kot pomoč pri sprejemu odločitev, kako ravnati v takšnem primeru.

izpolnjevanje pogodbenih obveznosti projektantov v času epidemije COVID19 >>
Vodenje postopka občinskih prostorskih aktov v času koronavirusa

01.04.2020 12:17

Ministrstvo za okolje in prostor – Direktorat za prostor, graditev in stanovanja je na vse občine in ZAPS naslovilo dokument s priporočili in navodili, kako naj občine v času izrednih razmer vodijo postopke sprejemanja občinskih prostorskih aktov.

podrobnosti >>
Natečaji v času Covid-19

23.03.2020 19:09

V prihodnjih dneh bomo na ZAPS razpisali nekaj novih natečajev. Navkljub izrednim razmeram si prizadevamo, da natečajna dejavnost poteka še naprej in kar se da tekoče, predvsem pa varno, brez osebnih stikov: 

- Delovanje pisarne ZAPS in natečajne službe je preusmerjeno na splet;
- Za tekoče natečaje smo zagotovili možnost spletne oddaje; 
- Oddaja novih natečajev bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje;
- Delo ocenjevalnih komisij bo potekalo preko internetnih video konferenc;  
- Razstave rezultatov natečajnih elaboratov bomo objavljali na naši spletni strani.
 
Z nadaljevanjem natečajne dejavnosti želimo našim članom omogočiti, da kljub morebitni začasni ustavitvi nekaterih projektov lahko nadaljujejo z delom birojev (seveda od doma), hkrati pa bi želeli postaviti pozitiven zgled, da tudi času nujne samoizolacije ni potrebno prenehati z našimi aktivnostmi.
 Javna obravnava osnutka 2. izdaje smernic SZPV

00.00.0000 00:00

Obveščamo vas, da do 12.10.2020 do 15. ure lahko na elektronski naslov info@szpv.si podate morebitne pripombe na osnutek 2. izdaje smernic SZPV 408, Požarnovarnostne zahteve za električne in cevne napeljave v stavbah.

gradivo >>
Javna obravnava osnutka 2. izdaje smernic SZPV

00.00.0000 00:00

Obveščamo vas, da do 12.10.2020 do 15. ure lahko na elektronski naslov info@szpv.si podate morebitne pripombe na osnutek 2. izdaje smernic SZPV 408, Požarnovarnostne zahteve za električne in cevne napeljave v stavbah.

gradivo >>
 arhiv novic:

oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000