Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Razpisan natečaj za STANOVANJSKO POSLOVNI OBJEKT NT6 V NOVEM MESTU

26.03.2020 20:32

Trgograd d.o.o. je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisal odprti projektni natečaj s predizborom (dvostopenjski natečaj) za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije za STANOVANJSKO POSLOVNI OBJEKT NT6 V NOVEM MESTU.

V prvi stopnji (predizbor) se elaborati oddajajo preko interneta. Oddaja elaboratov v drugi stopnji bo potekala skladno z razmerami v času oddaje.

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Evropa potrebuje vaše veščine

26.03.2020 20:20

ACE - Svet arhitektov Evrope, poziva svoje člane in tudi ZAPS, da prispevajo v boju proti COVID-19.
Na ACE se je obrnil Generalni direktorat za raziskave in razvoj pri Evropski komisiji GD RTD – da poišče podjetja, usposobljena za hitro izgradnjo bolnišnic.

 
Iščejo na primer, a ne izrecno:
- mobilne 3D tiskalnike, ki lahko bolnišnicam pomagajo z rezervnimi deli (npr. inkubacijski ventili)
- modularne proizvodne linije, ki bi lahko zapolnile vrzel v prekinjeni proizvodni verigi
- zmogljivosti za modeliranje ali simulacijo širitve virusa
- modularne gradbene dele, ki bi lahko pomagali pri hitri gradnji zdravstvenih ustanov (primer bolnišnice v Wuhanu)
- karkoli drugega, kar bi lahko pomagalo
 
Če poznate takšna podjetja, to sporočite ACE, ki bo posredoval kontaktne podatke GD RTD.
Vnaprej se vam zahvaljujemo za podporo.
 
Kontakt ACE:
Catalina Olteanu
Administrative Assistant
Architects' Council of Europe
Tel: +32 2 543 11 40
Mail: info@ace-cae.euNatečaji v času Covid-19

23.03.2020 19:09

V prihodnjih dneh bomo na ZAPS razpisali nekaj novih natečajev. Navkljub izrednim razmeram si prizadevamo, da natečajna dejavnost poteka še naprej in kar se da tekoče, predvsem pa varno, brez osebnih stikov: 

- Delovanje pisarne ZAPS in natečajne službe je preusmerjeno na splet;
- Za tekoče natečaje smo zagotovili možnost spletne oddaje; 
- Oddaja novih natečajev bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje;
- Delo ocenjevalnih komisij bo potekalo preko internetnih video konferenc;  
- Razstave rezultatov natečajnih elaboratov bomo objavljali na naši spletni strani.
 
Z nadaljevanjem natečajne dejavnosti želimo našim članom omogočiti, da kljub morebitni začasni ustavitvi nekaterih projektov lahko nadaljujejo z delom birojev (seveda od doma), hkrati pa bi želeli postaviti pozitiven zgled, da tudi času nujne samoizolacije ni potrebno prenehati z našimi aktivnostmi.
 Razpisan natečaj za VRTEC V BOHINJSKI BISTRICI

20.03.2020 19:13

Občina Bohinj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za VRTEC V BOHINJSKI BISTRICI

Oddaja natečaja bo potekala v skladu z razmerami v času oddaje. V kolikor bodo 15 dni pred oddajo elaboratov še vedno v veljavi izredni ukrepi, bo zagotovljena možnost digitalne oddaje elaboratov.

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Apel vladi RS za sprejetje ukrepov, povezanih z upravnimi postopki v času epidemije Covid-19

20.03.2020 17:32

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je poslala dopis Vladi Republike Slovenije, v kateri predlagamo, da za čas epidemije Covid-19 zamrzne tek vseh rokov v upravnih postopkih, ki se tičejo izdaje dovoljenj za graditev objektov, ter v čim krajšem času vzpostavi polno elektronsko poslovanje vseh javnih organov, ki izdajajo pogoje, mnenja in dovoljenja v upravnih postopkih, povezanih z graditvijo objektov.

 
 Interventni ukrepi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v času posebnih okoliščin

18.03.2020 21:33

Pojasnilo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, o uveljavljanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa, namenjeno delodajalcem in delavcem. 
 

Predlog Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki so ga pripravili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlaga odlog plačila prispevkov za socialno varnost za samozaposlene in preimenovanje zakona v Predlog Zakona o interventnem ukrepu na področju plač in prispevkov. APEL ZA IZREDNO DRŽAVNO POMOČ SAMOZAPOSLENIM V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

17.03.2020 00:21

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije se pridružuje pobudi nevladnih organizacij za pomoč samozaposlenim v času Covid-19 in je s tem v zvezi na Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije in pristojnih ministrstev naslovila apel, da tudi za samozaposlene najde rešitev za izpad dohodka v času epidemije virusa Covid-19.

apel >> 
Covid-19 - odpoved dogodkov in dostopa v poslovne prostore

16.03.2020 07:30

Zaradi nevarnega širjenja novega koronavirusa ZAPS odpoveduje vse dogodke v tem mesecu.
Do nadaljnjega bo za člane in ostale obiskovalce dostop v poslovne prostore zbornice omogočen le po predhodnem dogovoru preko e-poštnih naslovov zbornice v času uradnih ur.

V kolikor želite osebno oddati natečajni elaborat za natečaj Hotel Europa Bled, nas prosimo predhodno kontaktirajte po telefonu 041 751 461.

Želimo vam trdno zdravje, vse dobro in čim manj težav s koronavirusom in njegovimi morebitnimi posledicami.
konferenca ARHIKULT se prestavlja na 28.maj

10.03.2020 18:36

Obveščamo vas, da se strokovna konferenca Arhikult skladno z aktualno »Uredbo o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih« prestavlja na kasnejši datum. Odvila se bo 28.maja 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.
Skladno z odlogom konference se podaljša tudi rok oddaje projektov za nagrado Arhikult, letos iz segmenta Kulture ter Ureditev javnih površin. Vabljeni h kandidaturi!
Spremljajte osvežene novosti na spletni stranii Arhikult.ZAPS in covid-19

09.03.2020 14:05

Ministrstvo za zdravje je z odločbo prepovedalo prireditve v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi, organizatorjem pa priporoča tudi, naj razmislijo o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Dogodek Share Ljubljana 2020, na katerem je bilo predvidenih okrog 350 obiskovalcev, je bil že predhodno prestavljen na konec aprila, enako velja tudi za dogodek Arhikult, ki se prestavlja v maj. V prihodnjem mesecu načrtujemo nekaj izobraževalnih dogodkov, na katerih pa ne pričakujemo več kot 50 udeležencev. Zaenkrat teh dogodkov ne nameravamo odpovedati, v primeru spremembe boste o tem obveščeni takoj. Tudi pisarna ZAPS do nadaljnjega deluje nemoteno. 
 
Udeležence naših dogodkov in obiskovalce naše pisarne prosimo, da dosledno upoštevajo navodila za preprečevanje okužbe s covid-19, ki jih je izdal NIJZ in da se v primeru slabega počutja dogodkov ne udeležijo, oziroma ne obiščejo naše pisarne. V prostorih zbornice so na voljo tudi razkužila za roke.
 
V naslednjih tednih bomo spremljali morebitna nova navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega urada za javno zdravje ter ravnali v skladu z njimi. 5. dan odprtih vrat ateljejev

05.03.2020 08:54

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2020, Center arhitekture Slovenije organizira peti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat ponuja projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.
Vzporedno s projektom je od 5. marca 2020 v Hiši arhitekture Maribor na ogled razstava V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki je bila tretja arhitekturna razstava v ciklu V ospredje.

več >>
KONFERENCA SHARE LJUBLJANA 2020 SE PRESTAVLJA NA 21. APRIL

03.03.2020 13:17

Konferenca SHARE Ljubljana 2020 se zaradi nevarnosti Corona virusa (Covid-19) prestavlja z 12.3. na 21.4.2020. Podaljšan je tudi rok za brezplačno registracijo članov ZAPS in sicer do 20.3.2020. Odločitev o spremembi datuma dogodka je organizator sprejel zaradi varnosti vseh udeleženih na konferenci. Vabljeni ste, da podrobnosti o SHARE Ljubljana 2020 spremljate na uradni spletni strani organizatorja.
Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

26.02.2020 13:43

Vabljeni na predavanje Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

Predavanje se bo odvilo v ponedeljek 9. marca 2020 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana, med 16.00 in 19.00 uro. Izobraževanje organizira Društvo krajinskih arhitektov Slovenije – DKAS s partnerjema, IPOP – Inštitutom za politike prostora in Društvom za varstvo Alp CIPRA Slovenija

Govorci bodo
- mag. Jelka Hudoklin,
- dr. Aleš Mlakar in
- dr. Maja Simoneti

Predstavljen bo projekt »Varstvo in razvoj slovenske krajine« s katerim DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo izhodišča za Krajinsko politiko. Projekt je namenjen prepoznavanju problemov in oblikovanju rešitev za izboljšanje razmer v varstvu, načrtovanju in upravljanju krajine v Sloveniji. Program predstavlja priložnost zato, da se prostorski načrtovalci in urbanisti seznanijo z aktualnimi razmerami na področju urejanja krajine in z ukrepi, ki lahko, na osnovi primerjalne analize dobrih praks, prispevajo k izboljšanju razmer. Program je zasnovan odprto, vključuje predstavitev metodološkega pristopa k analizi razmer problema in predstavlja mednarodne in interdisciplinarne razsežnosti varstva in urejanja krajine ter ponuja priložnost tudi priložnost za razpravo o izzivih krajinskega načrtovanja v praksi.

Kotizacije ni.

prijava >>

Člani ZAPS za udeležbo na izobraževanju prejmejo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.
strokovna konferenca ARHIKULT

25.02.2020 15:04

Zavod za promocijo arhitekture ZPAR vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 26. marca 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodo Kulturni objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in s publiko delili svoja strokovna prepričanja. V sklopu dogodka bo predstavljen pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu objektov za kulturo, njihovih prenovah, notranjih ter zunanjih ureditvah.
program konference  >>

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in bo akreditirana v skladu s s stalnim poklicnim izobraževanjem članov ZAPS in IZS. Člani ZAPS so upravičeni do 2 kreditnih točk - sklop B za dopoldanski in 2 za popoldanski del konference. Člani ZAPS in IZS bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo izpolnite v spletnem obrazcu dogodka.
vstopnice >>

Svoje predloge realiziranih objektov s področja kulturnih objektov iz obdobja zadnjih 7 let lahko prijavite za nagrado ARHIKULT 2020. Izbor bo opravila strokovna komisija. Projekti bodo objavljeni na spletni strani dogodka. Člani komisije bodo izbrani izmed predavateljev na konferenci.
prijava projekta za nagrado Arhikult 2020  >>
Konferenca SHARE Ljubljana 2020

24.02.2020 14:11

Druga izdaja mednarodnega Foruma za arhitekturo in gradbeništvo, SHARE Ljubljana 2020, bo v Ljubljano pripeljala direktorje in partnerje birojev Witherford Watson Mann Architects, MVDRV, Zaha Hadid Architects, Stefano Boeri Architetti in druge.

Konferenca se bo odvijala 12. marca 2020 od 9.30 - 18.00 v hotelu InterContinental Ljubljana. Organizira jo kulturno društvo ProEvent v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. 

Osrednji predavatelji:
- Stephen WITHERFORD, direktor Witherford Watson Mann Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo "Mesto in soba - delo z zrnom"
- Maurizio MEOSSI, partner pri Zaha Hadid Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo ‘Zaha Hadid Arhitekti – stanovanjski projekti’.
- Sven THORISSEN, direktor MVRDV (Nizozemska), Sven Thorissen s predstavitvijo 'Jezik MVRDV'.
- Pepe GASCON, vodilni arhitekt pri Pepe Gascon Arquitectura (Španija), s predstavitvijo 'Urbani kontekst'.
- Paolo RUSSO, vodja ekipe pri Stefano Boeri Architetti (Italija), s predstavitvijo 'Vertikalni gozd: oblikovanje in perspektiva'.

Gostujoči predavatelji:
- Sonja RADOVIC, ustanoviteljica Studia SYNTHESIS (Črna Gora)
- Dean LAH, soustanovitelj biroja ENOTA (Slovenija)
- Krzysztof INGARDEN, dekan Fakultete za arhitekturo in umetnost Andrzej Frycz Modrzewski, Univerza v Krakowu (Poljska)

Upravni odbor dogodka:
- Florin MINDIRIGIU, predsednik društva ProEvent
- Tomaž KRIŠTOF, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Na konferenci SHARE Ljubljana 2020 si obetamo povezovanje arhitektov, uradnikov, inženirjev, urbanistov in drugih strokovnjakov, povezanih s področjem arhitekture. Predstavljeni bodo večkrat nagrajeni projekti in se odvile razprave in delavnice o najrazličnejših z arhitekturo povezanih temah.

Glavni poudarki dogodka:
- Notranja arhitektura, oblikovanje in pohištvo, oblikovanje svetlobe, fasade, strehe, izolacija, krajina
- Mednarodna razprava "Preoblikovanje sveta skozi arhitekturo"
- Razstavna aleja polna inovativnih rešitev, izdelkov in storitev

 
Registracija za dogodek je odprta tukaj, do 2. marca pa je na voljo posebna ponudba za zgodnji nakup. Mladi arhitekti in študentje do 30 leta imajo možnost nakupa Mladih vstopnic. Za člane ZAPS je ob prijavi do 2.marca 2020 vstop brezplačen s kodo ZAPS20. Dogodek je akreditiran kot izobraževanje s tremi kreditnimi točkami v sklopu B. Več podrobnosti lahko najdete na uradni strani dogodka.
 
SHARE Forum je v preteklih 20 letih ustvaril pomembno povezovalno platformo strokovnjakov s področij arhitekture, gradbeništva in inženirstva iz osrednje in vzhodne Evrope, ki razumejo raznolikost sodobnega arhitekturnega fenomena. Trenutno se SHARE dogodki izvajajo v 10 državah osrednje in vzhodne Evrope, SHARE skupnost pa šteje več kot 50.000 članov po vsem svetu.
Pomoč uporabnikom, rezervacije in priložnosti za sponzorstvo >>
Sledite na Facebooku >>
Obiščite spletno stran >> 
 skupinski nakup BIM programske opreme

23.02.2020 14:30

ZAPS v sodelovanju s ponudnikom BIM programske opreme Allplan ponavlja akcijo skupinskega nakupa. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

ALLPLAN ARCHITECTURE 2020 Squared: akcijska cena 1.600 € + DDV (redna cena 3.996 € + DDV);
ALLPLAN ARCHITECTURE 2020 Cubed: akcijska cena 2.300 € + DDV (redna cena 5.196 € + DDV).
 Razpisan natečaj za HOTEL EUROPA BLED

19.02.2020 14:21

Družba HOTEL E.BLED d.o.o. je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, dvostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za HOTEL EUROPA BLED.


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
SKUPINSKI NAKUP BIM PROGRAMSKE OPREME ACAD-BAU IN REVIT

12.02.2020 16:41

ZAPS v sodelovanju s ponudnikom BIM programske opreme Acad – Bau in Revit ponavlja akcijo skupinskega nakupa. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

ACAD-BAU paket: akcijska cena 2.600€ + DDV (redna cena 3.622€ + DDV);
ACAD-BAU: akcijska cena 1.800€ + DDV (redna cena 2.822€ + DDV);
REVIT: akcijska cena 2.060€ + DDV (redna cena 2.515€ + DDV);
AEC Collection paket: akcijska cena 2.400€ + DDV (redna cena 3.075€ + DDV);
 Posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve

10.02.2020 18:29

V četrtek, 30.1.2020 smo na ZAPS v sodelovanju z MOP organizirali posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve za območje osrednjeslovenske regije, na katerega smo povabili predstavnike MOP, MOL, MJU in predstavnike vseh upravnih enot te regije. Na posvetu smo iskali razloge za različne interpretacije zakonskih določil in zakasnitve pri delu upravnih enot ter skušali najti rešitve.
 
Vsi prisotni smo se strinjali, da je glavni razlog različnih interpretacij nedorečena zakonodaja in dodatno še z zakonodajo neusklajeni OPN-ji. Skupna je bila tudi ugotovitev, da je nujno potreben Pojmovnik, ki bi za celotno državo opredelil osnovne pojme, kakor tudi, da je do uskladitve OPN-jev z novo zakonodajo, popravka GZ in sprejetja Pojmovnika potrebno določiti vsaj skupna načelna »pravila igre«, ki bi veljala v vseh upravnih enotah.
 
Predstavnikom UE smo na posvetu zastavili več vprašanj kako bi se odločali glede konkretnih situacij, pri čemer se je takoj pokazalo, da se resnično vsak odloča po svoje. To projektantom povzroča velike težave, saj je nemogoče vnaprej vedeti, kako se bo o določenem vprašanju odločalo. Izpostavili smo vprašanja glede odločanja o skladnosti s prostorskimi akti, glede funkcionalne povezanosti in posledično glede odmikov objektov, glede določanja etažnosti, izračunavanja faktorja zazidanosti, obveznosti uporabe obrazcev iz Uradnega lista, poleg tega pa tudi več sistemskih vprašanj glede ponovnega preverjanja (kljub pozitivnemu mnenju) skladnosti s prostorskimi akti in področnimi predpisi na upravnih enotah, možnosti združevanja legalizacije in rekonstrukcije, glede smiselnosti predodločb in glede upoštevanja mnenj, pojasnil in odgovorov, ki jih pripravlja MOP.
 
Predstavniki upravnih enot so se strinjali, da prihaja do odstopanj, saj ni enotnih navodil. Poudarili pa so, da se v vseh primerih odločajo tako, da kar se da zmanjšajo možnost pritožb stranskih udeležencev. Po njihovih besedah se pritožbe na drugi stopnji MOP največkrat rešijo v prid pritožnika. Omenili so tudi grožnje, ki jih referenti prejemajo s strani stranskih udeležencev, ter žalitve s strani arhitektov. 
 
Izvedeli smo tudi, da upravne enote prejemajo 90 % vsebinsko in formalno nepopolnih vlog, ki pa so mnogokrat tudi tehnično slabo pripravljene, zato je po njihovem mnenju toliko dopolnitev. Menijo, da projektanti nalašč oddajajo nepopolne vloge, zato da si »držijo vrsto«, s tem pa povzročijo še več dela.
 
Glede ponovnega preverjanja izpolnjevanja pogojev mnenjedajalcev pa si na upravnih enotah želijo, da se mnenja spet spremenijo v soglasja, saj so le ta zavezujoča, medtem ko so vsebino mnenj dolžni ponovno preverjati. Mnenja bi ohranili le glede preverjanja skladnosti s prostorskimi akti, saj menijo, da so za to najbolj usposobljeni prav referenti na upravnih enotah. 
 
V zaključku posveta je bilo dogovorjeno, da se zberejo že izdana mnenja, pojasnila in odgovori MOP, pripravi se tudi dodatne odgovore še nedorečenih tem ter vse skupaj posreduje na vse upravne enote po državi. Vendar pa, kot so pojasnili predstavniki MOP, mnenja, pojasnila in odgovore pišejo ves čas, a žal za upravne enote niso zavezujoča, saj so uradne osebe na upravnih enotah pri vodenju in odločanju v upravnem postopku samostojne in niso vezane na njihovo mnenje. Na to so predstavniki večine upravnih enot, ne pa vseh, zagotovili, da bodo takšna navodila vseeno upoštevali, predstavniki ZAPS pa smo poudarili da se bomo še naprej trudili za ohranjanje dialoga med vsemi udeleženci, k temu pa bo, kot vse kaže, potrebno pozvati tudi predstavnike druge stopnje MOP.
 
Kaj nam torej preostane? 
 
Pred pričetkom projektiranja vsekakor velja podrobno preučiti OPN, pri tem pa ne smemo pozabiti na podrobne prostorske izvedbene pogoje (PPIP) za posamezne enote urejanja prostora, in predlagane rešitve pri opisovanju skladnosti čim bolje obrazložiti. Za pripravo projektne dokumentacije so lahko v pomoč vzorčni primeri, ki smo jih pripravili na ZAPS v okviru strokovne pomoči. Če kljub skrbno pripravljeni in po našem mnenju s prostorskimi akti in zakonskimi določili skladni projektni dokumentaciji iz upravne enote prejmemo zahtevo za dopolnitev, skušajmo zahteve najprej razrešiti s pristojno uradno osebo. Če kljub vsem naporom pride do zavrnitve zahtevka, nam preostane pritožba. Ravno reševanje pritožb na drugi stopnji ali celo upravni spor namreč lahko postane osnova zavezujočega načina odločanja glede nekega vprašanja. Vprašanje pa je, ali nam bo razumevanje arhitekture in umeščanja v prostor, kot ga razumejo pravniki druge stopnje MOP in upravnega sodišča tudi všeč.
 Vabilo k podaji pripomb na osnutek SPRS 2050

10.02.2020 10:51

Kot smo že poročali, je Ministrstvo za okolje in prostor objavilo Osnutek Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050 (SPRS). V teku je javna razprava, ki bo trajala do 15. marca 2020. Ker gre za strateško izjemno pomemben dokument, je zaželeno, da se stroka v čim večji meri vključi v njegovo pripravo.
Gradivo je dostopno na spletni strani >>

 
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bo sodelovala v javni razpravi s podajanjem svojih pripomb in predlogov. Člane ZAPS pozivamo, da se seznanite z gradivom in nam pošljete pripombe na elektronski naslov  zakonodaja@zaps.si.STROKOVNI IZPITI ZAPS - 2020

03.02.2020 19:03

Bliža se zadnji rok za prijavo na pomladne roke ustnih izpitov po ZAID:
Dopolnilni izpit za vodenje izdelave OPPN - ustni del:
 - sreda 25.3.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 3. 2. 2020
Osnovni izpiti za pooblaščenega arhitekta / krajinskega arhitekta / prostorskega načrtovalca - ustni del:
- sreda, 15.4.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 17. 2. 2020

Obenem ne spreglejte, da bo že naslednji teden potekal prvi del pripravljalnega seminarja (prilagojen PA, a namenjen tudi kandidatom za PKA in PPN) in sicer v ponedeljek in torek, 10. in 11.2. 2020 med 9. in 15.00 uro (Zbornični sistem, PPK, EU Direktive, ZAID, Upravni postopek - ZUP, Gradbeni zakon - GZ, Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in Uredba o razvrščanju objektov, Projektna dokumentacija)
Drugi del seminarja (OPPN: ZUreP-2, PRS, Teorija urbanistične analize prostora, Primer urbanistične analize prostora iz prakse, Sestavine OPPN, Izvedbena regulacija v OPPN) bo potekal v sredo 4.3.2020 prav tako med 9.00 in 15.00 uro.
Strokovni izpiti in seminar potekajo na ZAPS, Vegova 8, Ljubljana.Skupinski nakup BIM programa Archicad

03.02.2020 09:25

Zaradi izjemnega zanimanja bomo ponovili akcijo skupinskega nakupa BIM programa za arhitekturno načrtovanje ARCHICAD. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

Akcija se bo zaključila 2. marca 2020, ko bo tudi izvedeno naročilo in tako kasnejših prijav ne bodo mogli upoštevati. V akcijo je vključena trajna licenca programa ARCHICAD 23, osnovno izobraževanje, slovenska predloga in katalog materialov po PURES in program za izdelavo vizualizacij in animacij v realnem času Twinmotion 2020. Vključeno osnovno izobraževanje bo trajalo štiri dni po šest ur. Potekalo bo na ZAPS (Vegova 8, Ljubljana) in sicer 26. in 30. marca ter 1. in 3. aprila z začetkom ob 9:00 in zaključkom ob 15:00 uri. Več informacij in prijava na povezavi.
POSVET – KAKO REGULIRATI GRAFIKO NATEČAJNIH ELABORATOV?

28.01.2020 16:27

ZAPS pri organizaciji natečajev po zgledih iz tujine postopoma uvaja prakso omejevanja uporabe renderjev in drugih vizualizacij v natečajnih elaboratih. Da bi v okviru stroke skupaj ocenili rezultate te prakse in se pogovorili, v katerih primerih in kakšno omejevanje je smiselno in produktivno, je bil 15. januarja v prostorih ZAPS organiziran posvet na temo reguliranja grafike v natečajnih elaboratih. V dve uri trajajoči razpravi, ki se je je udeležilo osemnajst vabljenih udeležencev, je bil prepoznan predvsem jasen konsenz o nujnosti zmanjševanja količine natečajnega gradiva. 


uvodni prispevek posveta >>
poročilo o posvetu >>
Razstava natečajnih rešitev za REVITALIZACIJO STARE STEKLARSKE IN VRAZOVEGA TRGA S PRIPADAJOČIMI ULICAMI NA PTUJU

23.01.2020 11:28

Otvoritev razstave bo v soboto 8. 2. 2020 ob 17.00 uri v Stari steklarski na Ptuju.
Razstava bo na ogled od 10. do 17. 2. 2020, vsak dan, razen nedelje, od 12. do 18. ure.
Vljudno vabljeni!


vabilo >>
Constructive Alps

21.01.2020 13:16

Razpis za mednarodno arhitekturno nagrado »Constructive Alps« je namenjen iskanju najprodornejših realizacij trajnostne gradnje in prenove v Alpah. Med tri najboljše prispevke bo razdeljen nagradni sklad 50.000 €. Rok za prijavo se izteče 14.3.2020.


razpis >>
 
Razstava natečajnih rešitev za ŠPORTNO DVORANO BOVEC

16.01.2020 14:46

Otvoritev razstave bo v petek 24.1.2020 ob 18.00 uri v Kulturnem domu Bovec.
Vljudno vabljeni.


vabilo >>
Ministrstvo za okolje in prostor objavilo štiri priročnike v sklopu Državnega prostorskega reda

15.01.2020 18:21

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu Državnega prostorskega reda poleg priročnika Tipologija stavb izdalo nove tri priročnike: Zeleni sistem v mestih in naseljih; Regulacijski elementi; Mirujoči promet v urbanih naseljih. 

Priročniki (pdf):
Tipologija stavb >>
Zeleni sistem v mestih in naseljih >>
Regulacijski elementi >>
Mirujoči promet v urbanih naseljih >>

ZAPS bo v sodelovanju z MOP organiziral predstavitev priročnikov predvidoma 13.02.2020 od 10:00 do 13:00 na ZAPS. Prijave bomo začeli zbirati v kratkem.
Javna razprava o osnutku Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050

15.01.2020 13:42

Ne spreglejte in sodelujte!
V nastajanju je Strategija prostorskega razvoja Slovenije 2050, dokument, ki bo desetletja usmerjal prostorski razvoj v naši državi. S Strategijo opredeljujemo dolgoročne strateške cilje države in usmeritve razvoja dejavnosti v prostoru, ki bodo podlaga za usklajeno delovanje vseh deležnikov, ki sooblikujemo prostor in tako neposredno vplivamo na raven kakovosti življenja v državi.
Predloge in pripombe posredujte na elektronski naslov MOP do 15. marca 2020.

Po predhodni prijavi se lahko udeležite tudi javnih posvetov:
Maribor, 21. januarja 2020
Velenje, 22. januarja 2020
Novo mesto, 23. januarja 2020
Ljubljana, 24. januarja 2020
Nova Gorica, 28. januarja 2020
Koper, 29. januarja 2020.

Osnutek SPRS, prijavnica na posvet in obrazec za podajanje predlogov in pripomb so dosegljivi tukaj.
Plečnikova odličja 2020

15.01.2020 10:37

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika razpisuje Plečnikovo nagrado za leto 2020 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.
Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.
Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.
Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 20. februarja 2020 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si.
Navodila za pripravo predlogov so objavljena na tukaj.
Umetniška rezidenca v Avstriji 2021

14.01.2020 12:00

ORTE Architekturnetzwerk Niederösterreich vsako leto razpisuje umetniško rezidenco v Kremsu. Štipendija v znesku 1300 € mesečno in stanovanje/atelje bosta leta 2021 namenjena bivanju in delu ustvarjalcem, ki delujejo na področju arhitekture. Rezidenca traja od enega do treh mesecev in se zaključi s predstavitvijo projekta, ustvarjenega v tem obdobju. 

Štipendirajo se prvenstveno projekti praktične aplikativne vrednosti (in manj teoretične ali globalne teme), ki obravnavajo življenjska okolja in lokalne vplive. Rok za oddajo vlog za rezidenco 2021 je 31.05.2020. Predpogoj za prijavo na razpis je diploma iz arhitekture, oziroma podpornega področja (arhitektura, krajinsko načrtovanje, urbanizem, teoretiki in kustosi), ki svoje delo osredotočajo na arhitekturo.
 Razpisan natečaj za BAZENSKI KOMPLEKS V OKVIRU ŠPORTNO REKREACIJSKEGA PARKA V ČEŠČI VASI

27.12.2019 11:48

Mestna občina Novo mesto je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, dvostopensjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za BAZENSKI KOMPLEKS V OKVIRU ŠPORTNO REKREACIJSKEGA PARKA V ČEŠČI VASI


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Razpisan natečaj za MINIPLEKS MESTNEGA KINA

24.12.2019 08:05

Mestna občina Ljubljana je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala odprti, enostopenjski, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za: MINIPLEKS MESTNEGA KINA


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
Državni prostorski red - tipologija stavb

23.12.2019 15:26

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu Državnega prostorskega reda, skupaj s Fakulteto za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, izdalo priročnik Tipologija stavb.

Z novim pristopom v okviru vzpostavitve novega državnega prostorskega reda bodo priročniki in primeri dobrih praks v pomoč predvsem občinskim urbanistom, projektantom, upravnim delavcem na področju urejanja prostora in prostorskim načrtovalcem. V priročniku so obravnavani tipi stavb, njihova delitev na skupine stavb, ter vidiki, ki jih je treba upoštevati pri njihovem umeščanju in načrtovanju v prostor. Gre za nadgradnjo strokovnega znanja na področju stavbne tipologije, ki naj bi prinesla k poenotenju pojmov na državni in občinski ravni.

Prvemu priročniku Tipologija stavb bodo v kratkem sledili še priročniki s področja zelenega sistema v mestih in naseljih, regulacijskih elementov in mirujočega prometa.
PODALJŠAN ROK ZA ZBIRANJE KREDITNIH TOČK ZA LETO 2019

20.12.2019 12:44

V skladu s spremembami v novem Splošnem aktu o stalnem poklicnem usposabljanju, ki ga je skupščina ZAPS sprejela na seji, dne 10.12.2019, bo možno manjkajoče kreditne točke za leto 2019 zagotoviti v naknadnem roku in sicer do 30.9.2020.

Akt bo objavljen po potrditvi s strani Ministrstva za okolje in prostor.
Izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika

09.12.2019 08:00

Objavljamo izhodišča za posodobitev natečajnega pravilnika.

Veljavni Pravilnik o javnih natečajih za izbiro strokovno najprimernejših rešitev prostorskih ureditev in objektov je z manjšimi spremembami preživel več kot 15 let, kar je v obdobju razbrzdanih sprememb zakonodaje in predpisov spoštljiva doba, in je tako nadživel zakone, na katere se je navezoval in so veljali v času njegovega sprejetja (ZGO-1, ZPN, ZJN-1 itn.). V vsem tem času je zagotavljal vsebinsko in postopkovno strukturo za uspešno izvedbo številnih natečajev, ki so pustili in še bodo pustili sled kakovostne arhitekture v javnem prostoru.

Po sprejetju ZJN-3, ki je zaradi opredelitve nedvoumnih meril za obveznost razpisa natečaja spodbudil intenzivno natečajno prakso, smo rešitve v Pravilniku podrobno analizirali in ustvarjalno preizkušali v praksi z namenom, da izkušnje iz prakse vgradimo v novi pravilnik. V natečajni službi, ki je pripravila dokument Izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika, smo mnenja, da so načela, struktura in večina rešitev v obstoječem pravilniku univerzalna osnova, na kateri lahko zgradimo novi pravilnik. Zato so pripombe in predlogi podani v obliki komentarjev k členom obstoječega pravilnika.

Dokument smo poslali MOP, ki bo pripravljalec novega pravilnika, o poteku priprave bomo članstvo tekoče obveščali. ZAPS bo v času priprave novega pravilnika organiziral javno strokovno obravnavo ter vrsto posvetov in delavnic, na katerih bomo obravnavali nekatere problemske sklope izvedbe natečajev.

 

izhodišča za posodobitev Natečajnega pravilnika >>

 

 
Program projektov eProstor - eNovice št. 9

02.12.2019 17:55

Izšla je nova številka eNovice projekta: Program projektov eProstor


povezava do eNovic >>
Lokacijska preveritev v praksi

27.11.2019 16:47

Na spletni strani STROKOVNA POMOČ smo odprli rubriko LOKACIJSKA PREVERITEV, na kateri objavljamo primere dobre in slabe prakse ter usmeritve glede obravnave lokacijskih preveritev.


podrobnosti >>
Program projektov eProstor - eNovice št. 8

26.11.2019 18:08

Izšla je nova številka eNovice projekta: Program projektov eProstor


povezava do eNovic >>
Javni poziv

24.11.2019 15:01

Z uveljavitvijo Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID), je stopil v veljavo tudi Splošni akt o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev.

Stalno poklicno usposabljanje (v nadaljevanju SPU) je tako postala dolžnost vseh članov ZAPS s ciljem ohranjanja visoke ravni strokovne usposobljenosti, zaradi zagotavljanja javnega interesa in zaščite potrošnikov. SPU se izvaja na podlagi letnega programa stalnega poklicnega usposabljanja (v nadaljevanju letni program), ki ga sprejme upravni odbor ZAPS na predlog komisije za izobraževanje, ki jo sestavljajo predstavniki vseh matičnih sekcij ZAPS, najpozneje do 1. februarja tekočega leta. Letni program se med letom lahko dopolnjuje ali spreminja.

Član ZAPS pridobi za udeležbo na usposabljanju ZAPS ali pri drugem pravnem subjektu v Sloveniji z akreditiranim programom kreditne točke. Vsak član mora zbrati 6 točk letno.

Z željo, da članom zagotovimo čim bolj raznolik program, vas vabimo, da s svojimi dogodki sodelujete pri oblikovanju Letnega programa ZAPS in sicer s prošnjo za akreditacijo. Izpolnjeno vlogo pošljete na ZAPS vsaj en (1) mesec dni pred dogodkom. Komisija za izobraževanje bo ob pregledu vloge, na podlagi meril za akreditiranje dogodkov in meril za točkovanje dogodkov, posameznemu dogodku dodelila ustrezno število kreditnih točk. Posledično lahko v vašem vabilu na dogodek navedete število dodeljenih kreditnih točk, ki jih bodo člani prejeli za udeležbo. Rok za odgovor komisije je vsaj 14 dni.

V sodelovanju z ZAPS se kot predlagatelj programa zavežete, da boste na dogodku beležili prisotnost članov ZAPS, na podlagi katere boste po zaključku dogodka vsakemu udeležencu izdali potrdilo o udeležbi, v tiskani ali e-obliki. Najkasneje en teden po dogodku morate na ZAPS dostaviti seznam udeležencev v tabelarični obliki (xlsx), ki mora obvezno vsebovati informacijo o identifikacijski številki člana ZAPS ter listo prisotnosti s podpisi (zaradi varstva osebnih podatkov, naj bodo imena in podpisi drugih udeležencev, ki niso člani ZAPS, prekriti). Poleg tega dostavite tudi listo predavateljev, v kolikor so le-ti člani ZAPS. Na podlagi dostavljene dokumentacije bo služba ZAPS članom pripisala pripadajoče kreditne točke.

V upanju na sodelovanje, vas lepo pozdravljamo!

Komisija za izobraževanje
Petra Ostanek, univ. dipl. inž. arh., predsednica
Bogdana Dražič, univ. dipl. inž. arh.
Saša Piano, univ. dipl. inž. kraj. arh.
Mitja Zorc, univ. dipl. inž. arh.
ODPRTI POZIV ZA MILANO 2020: OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI

22.11.2019 18:30

Na Centeru za kreativnost, ki deluje pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, so razpisali natečaj Oblikovanje prihodnosti, na podlagi katerega bo žirija izbrala produkte, ki bodo uvrščeni v skupinsko predstavitev na mednarodnih tednih oblikovanja (Milano Design Week 2020). Največ 20 izbranih projektov bo upravičenih do finančne spodbude za izdelavo ali izboljšavo izdelka. 

Iščejo se kreativci, izdelki in z izdelki povezane storitve, ki si upajo napovedati prihodnost bivanja. Predloge je potrebno posredovati do 6.1.2020, po elektronski pošti. 
 
 Mednarodni natečaj za prenovo palače

18.11.2019 10:08

Evropski parlament razpisuje mednarodni natečaj z namenom izbora najboljše arhitekturne rešitve za prenovo osrednje stavbe evropskega parlamenta "Paul Henri Spaak" v Bruslju. Natečaj bo potekal v dveh fazah (prva faza: sprejemanje in izbor kandidatur; druga faza: izbor najboljše arhitekturne zasnove izmed rešitev 25ih kandidatov, izbranih v prvi fazi).

Rok oddaje 1. faze: 16. december 2019

poziv: več1 >>več2 >>
dokumentacija: več >>
Regijski posveti o občinskih prostorskih načrtih (OPN)

22.10.2019 13:53

Člane in članice ZAPS vljudno vabimo na Posvete o občinskih prostorskih načrtih (OPN), ki se bodo v organizaciji regijskih odborov ZAPS začeli odvijati konec meseca oktobra 2019 v vseh regijah Slovenije.

Posveti so namenjeni izdelovalcem, pripravljavcem ter projektantom in drugim uporabnikom OPN, torej v prvi vrsti članom ZAPS. Na srečanja pa so povabljeni tudi predstavniki Ministrstva za okolje in prostor ter predstavniki občin in upravnih enot. Do konca meseca novembra se bo odvilo 10 regijskih posvetov, na katerih bodo udeleženci poročali in razpravljali o svojih izkušnjah pri izdelavi, pripravi in uporabi OPN ter pri tem ocenili, kje so njegove prednosti in slabosti. Srečanja so namenjena tudi predstavitvi izkušenj pri uporabi starejših prostorskih aktov v občinah, kjer OPN še ni sprejet.

Po zaključku regijskih dogodkov bo 18. decembra izveden zaključni posvet, na katerem bodo predstavljene končne ugotovitve opravljenih razprav po regijah.

Kraji in datumi dogodkov:
1. Posvet o OPN v Regiji Koper (R6): sreda, 23.10.2019 ob 15:00 (KS Bertoki, Cesta borcev 1, Koper); prijava >>
2. Posvet o OPN v Regiji Novo mesto (R7): sreda, 6.11.2019 ob 17:00 (Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Topliška cesta 2, Novo mesto); prijava >>
3. Posvet o OPN v Regiji Nova Gorica (R5): sreda, 6.11.2019 ob 14:00 (Zavod KŠTM Šempeter-Vrtojba - Mala dvorana , Ul. 9. septembra 72, Vrtojba); prijava >>
4. I. del Posveta o OPN v Regiji Maribor (R2) – Štajerska in Koroška: sreda, 13.11.2019 ob 10:00 (Razstavišče Urban, Grajska ulica 7, Maribor); prijava >>
5. II. del Posveta o OPN v Regiji Maribor (R2) – spodnje Podravje in Pomurje: sreda,  20.11.2019 ob 10:00 (Poročna dvorana MO Ptuj, Mestni trg 1, Ptuj); prijava >>
6. Posvet o OPN v Regiji Celje (R3): sreda, 27.11.2019 ob 18:00 (Narodni dom Celje - Sejna soba, Trg celjskih knezov 9, Celje); prijava >>
7. Posvet o OPN v Regiji Kranj (R4): 28.11.2019 – ura in kraj dogodka bosta sporočena naknadno; prijava >>
8. I. del Posveta o OPN v Regiji Ljubljana (R1) – območje občin južno od Ljubljane: datum, ura in kraj dogodka bodo sporočeni naknadno; 
9. II. del Posveta o OPN v Regiji Ljubljana (R1) – območje občin severno od Ljubljane: datum, ura in kraj dogodka bodo sporočeni naknadno;
10. III. del Posveta o OPN v Regiji Ljubljana (R1) – območje občin vhodno od Ljubljane: datum, ura in kraj dogodka bodo sporočeni naknadno;
11. Zaključni posvet o OPN: 18.12.2019 – ura in kraj dogodka bosta sporočena naknadno.

Za udeležbo na posvetih člani ZAPS dobijo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa..
Izobraževanja ZAPS 10-12/2019

18.10.2019 09:43

V oktobru, novembru in decembru napovedujemo sledeča izobraževanja v organizaciji ZAPS:

- Razvrščanje objektov in projektna dokumentacija (Maribor 23.10., Ljubljana 13.11.),
- Zakonodajni vidiki varstva kulturne dediščine in njena energetska prenova - v sklopu Piranskih dni arhitekture 2019 (Piran 22.11.),
- Predavanji: prof. Untertrifaller in prof. Riewe - gostujoči predavanji na FA (Ljubljana 5. in 7.11.),
- Regijski posveti OPN (Koper 23.10, Novo mesto 6.11., Nova Gorica 6.11., Maribor 13.11., Ptuj 20.11., Celje 27.11., Kranj 28.11., Ljubljana - Severna lj. regija 4.12),
- Nova poklicna, gradbena in prostorska zakonodaja (Braslovče 14.11., Kranj 21.11., Krško 5.12., Škofije 12.12.),
- Triplewood - Seminar za arhitekte in projektante (Maribor 26.11.).
 

Podrobnejše opise in povezave na prijave najdete na spletni strani ZAPS. Ostala akreditirana predavanja so objavljena tukaj >>.

Do 31.12.2019 morajo vsi člani, z aktivnim statusom, pridobiti 6 kreditnih točk iz najmanj dveh različnih sklopov, od tega najmanj 2 iz sklopa A. Vabimo vas, da se predavanj udeležite!
Dan arhitektov 2019

11.10.2019 23:17

Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019
Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije

Tema letošnjega dneva arhitektov je Ex-YU 2019 Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije.
Lani je bila v MOMA v New Yorku velika pregledna razstava Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na kateri je bila predstavljena skupna jugoslovanska arhitektura iz časa socializma kot fenomen, ki presega lokalne meje.
Utemeljena na antifašističnem boju po drugi svetovni vojni je Jugoslavija, ta večjezična in večetnična federacija, s pomočjo arhitektov, oblikovalcev in inženirjev proizvedla model arhitekture, ki ima kljub raznolikosti slogov v gradnji skupne imenovalce: cenovno dostopno stanovanjsko gradnjo, nove civilne in družabne ustanove, javne prostore, turistično infrastrukturo itd., predvsem pa prepoznavne avtorske poetike arhitekture poznega modernizma.

Kaj pa ti prostori (in države) danes? Ali je sploh, in če, kje in kako, še živ potencial arhitekture za družbeni angažma in transformacijo? Ali se drugi od drugega še lahko česa naučimo? Na ta vprašanja bodo odgovorili povabljeni arhitektke in arhitekti ter teoretiki in teoretičarke iz držav, ki so nastale na območju bivše skupne države.

Dan arhitektov je osrednji dogodek arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, na katerem se srečajo člani ZAPS ter širša zainteresirana javnost.

Člani ZAPS za udeležbo na popoldanskem sklopu predavanj prejmejo 3 kreditne točke / Sklop B (Teorija in referenčna praksa). Predhodna prijava ni potrebna. Ob prihodu boste opravili registracijo. Ni kotizacije. Za oglede nagrajenih objektov pa 1 kreditno točko / Sklop B (Teorija in referenčna praksa). Obvezna je prijava. Ni kotizacije.

Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 11. oktobra 2019 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana.


program in več informacij >>
Razprava ob začetku dopolnitev OPN MOL ID

08.10.2019 10:30

Vabimo vas na razpravo strokovne javnosti ob začetku četrtih sprememb in dopolnitev OPN MOL ID, ki bo v četrtek 10. oktobra 2019 ob 13.00 v pritlični dvorani Oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana, Poljanska c. 28, Ljubljana.
Zahteve UE glede dopolnitev projektne dokumentacije

08.10.2019 10:13

Na Ministrstvo za okolje in prostor smo poslali dopis z najpogostejšimi vprašanji članov ZAPS, ki se nanašajo na interpretacijo Pravilnika o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov, kot jo zagovarjajo na Upravnih enotah. Ker gre zlasti za dokumentacijo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, je ključnega pomena, da imamo projektanti pravilna navodila, saj morebitne dopolnitve in popravki podaljšujejo že tako dolg postopek pridobivanje dovoljenja, projektant pa nosi dodatno finančno breme in odgovornost. Dopis je dostopen na spodnji povezavi.


dopis MOP >>
Uporaba BIM v projektiranju

07.10.2019 13:37

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v lanskem letu pripravilo Akcijski načrt uvedbe digitalizacije na področju grajenega okolja v Republiki Sloveniji. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) spremlja in podpira nastajanje dokumenta. Pred potrditvijo načrta, ki na široko odpira vrata uporabi sistema BIM (Building information modeling) pri načrtovanju, gradnji in v življenjski dobi objektov, si MOP želi pridobiti mnenja prvih uporabnikov, t.j. arhitektov in inženirjev. K sodelovanju so povabili tudi Zbornico za arhitekturo in prostor.

Z namenom pridobiti čim širši nabor mnenj in dosedanjih izkušenj, vas vljudno naprošamo za izpolnitev ankete. Prejete odgovore bomo posredovali na MOP.
PREDNAROČILO KATALOGA SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2019

04.10.2019 14:26

Ob razstavi bo izšel katalog razstave Slovenska arhitektura in prostor 2019. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta. Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 10. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov ali osebni prevzem na ZAPS).

Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.
Piranesi 2019

26.09.2019 11:33

Na spletni strani PIDA je objavljen razpis za nagrado Piranesi 2019.
Vabimo vas, da svoja dela, realizirana v zadnjih dveh letih, prijavite na razpis. Letošnja slovenska selektorica je arhitektka prof. Maruša Zorec.
Hkrati vabljeni tudi na Piranske dneve arhitekture 2019.

 

podrobnosti >> 
Mnenje glede zahteve po izdelavi načrta arhitekture za razpise EKO sklada

26.09.2019 10:55

Objavljamo odgovor na vprašanje Eko sklada glede upravičenosti zahteve razpisa za prenovo fasad, ki jih sofinancira Eko sklad, po izdelavi načrta arhitekture.

Ker gre za vzdrževanje objektov in khrati za posege z znatno prostorsko zaznavnostjo, je poleg izboljšanja energijske učinkovitosti stavb pomembno zagotoviti tudi skladnost z določili prostorskih aktov in določili drugih predpisov. Naknadno odpravljanje morebitnih neskladnosti je pri tovrstnih posegih nesorazmerno drago.

Odgovor ZAPS
Sofinanciranje izobraževanj za starejše zaposlene

26.09.2019 08:55

Na spletni strani Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije je objavljen razpis ASI 2019: Javno povabilo - podpora podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih ter krepitvi njihovih kompetenc.

 
Ciljna skupina so starejši zaposleni in zaposlene 45 +, ki si želijo z izobraževalnimi in motivacijskimi programi krepiti kompetence. Rok za oddajo vlog je najkasneje do 30.10.2019.
 
Lahko ste sami kot poslovni subjekt ali zaposleni v njem. Če ste 45 + in vas zanima, kakšne je izkušnja pridobivanja dodatnih kompetenc v ravnokar iztekajočem se razpisu ASI 2017,  se z vprašanji lahko obrnete na Heleno Kovač. V sklopu tega projekta lahko do konca februarja 2021 uresničite marsikateri projekt usposabljanja, obenem lahko pridobite tudi kreditne točke ali pa udejanite kakšen drug motivacijski projekt. Program ASI vas lahko sofinancira. Vabljeni.Pravilnik o spremembah Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj

25.09.2019 14:49

Na spletni strani e-demokracija je bil 25. 9. 2019 objavljen osnutek Pravilnika o spremembah Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj. Morebitne komentarje lahko oddate direktno preko portala ali pa jih posredujete na ZAPS, kjer bomo oblikovali enoten predlog. Rok za podajanje pripomb je 25.10.2019.
Izvoljeni novi organi zbornice za mandatno obdobje 2019 -2023

20.09.2019 10:57

52. Volilno-programska skupščina je dne 18.9.2019 izvolila nove funkcionarje v organe zbornice s štiriletnim mandatom.

Za predsednika zbornice je izvoljen Tomaž Krištof, univ.dipl.inž.arh.

V Upravni odbor zbornice so poleg predsednika zbornice izvoljeni:
- Sergej Hiti, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Jernej Prijon, univ.dipl.inž.arh.
- Mima Suhadolc, univ.dipl.inž.arh.

V Skupščino zbornice so izvoljeni:

Predstavniki Matične sekcije arhitektov:
- Mihael Dešman, univ.dipl.inž.arh.
- Helena Kovač, univ.dipl.inž.arh.
- Aleksander Ostan, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki Matične sekcije krajinskih arhitektov:
- Špela Kragelj Bračko, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Ana Pantelin, univ.dipl.inž.kraj.arh
- Radovan Romih, univ.dipl.inž.kraj.arh.

Predstavniki Matične sekcije prostorskih načrtovalcev:
- Bogdana Dražić, univ.dipl.inž.arh.
- Viljem Fabčič, univ.dipl.inž.arh.
- Nande Korpnik, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki Regijskega odbora Ljubljana:
- mag. Peter Bassin,univ.dipl.inž.arh.
- Maja Friedl, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Ariana Furlan Prijon, univ.dipl.inž.arh.
- Slavko Gabrovšek, univ.dipl.inž.arh.
- Lenka Kavčič, univ.dipl.inž.arh.
- Alenka Korenjak, univ.dipl.inž.arh.
- Jana Kozamernik, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Špela Prezelj, univ.dipl.inž.arh.
- Irena Rozman Fattori, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Dunja Šutanovac, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki Regijskega odbora Maribor:
- Alenka Debenjak, univ.dipl.inž.arh.
- Rozalija Lužnik, univ.dipl.inž.arh.
- Uroš Reiter, univ.dipl.inž.arh.
- Veselin Zatezalo, mag.inž.arh.

Predstavniki Regijskega odbora Celje:
- Mateja Kričej, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki regijskega odbora Kranj:
- Rok Jereb, univ.dipl.inž.arh.
- Špela Nardoni Kovač, univ.dipl.inž.arh.
- Boštjan Žepič, univ.dipl.inž.arh.

Predstavnik Regijskega odbora Nova Gorica:
- Jana Bavdaž, univ.dipl.inž.arh.
- Vladimir Filipič, univ.dipl.inž.arh.
- Matjaž Pegan, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki Regijskega odbora Koper:
- Romana Toš, univ.dipl.inž.arh.
- Manuela Varljen, univ.dipl.inž.arh.
- Arnela Vidošević, univ.dipl.inž.arh.

Predstavniki Regijskega odbora Novo mesto:
- Ivanka Kraljić, univ.dipl.inž.arh.
- Mateja Sušin Brence, univ.dipl.inž.arh.

Na funkcijo namestnika disciplinskega tožilca sta izvoljena:
- Andrej Logar, univ.dipl.inž.arh.

- Miha Milič, univ.dipl.inž.arh.

Na funkcijo člana disciplinskega sodišča so izvoljeni:
- Alenka Divjak, univ.dipl.inž.arh.

- Monika Fink-Serša, univ.dipl.inž.arh.
- Gregor Gregorčič, univ.dipl.inž.arh.
- Borut Hafner, mag.inž.arh.
- dr. Andreja Jan, univ.dipl.inž.arh.
- Boris Kapelj, univ.dipl.inž.arh.
- Jana Malenšek, univ.dipl.inž.arh.
- mag. Darja Marinček Prosenc, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Jaka Napotnik, univ.dipl.inž.arh.

- Urša Pogačnik, univ.dipl.inž.arh.

- Urban Švegl, univ.dipl.inž.kraj.arh.
- Boris Volk, univ.dipl.inž.arh.

- dr. Domen Zupančič, univ.dipl.inž.arh.

Vsem funkcionarjev čestitamo k izvolitvi in želimo uspešno delo v novem mandatnem obdobju.
Razpisan natečaj za ŠPORTNO DVORANO BOVEC

19.09.2019 17:16

Občina Bovec je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala odprti, enostopenjski, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Športno dvorano Bovec.

 

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
BIM programska oprema - akcijski nakup

17.09.2019 23:18

V sklopu predavanj BIM Osnovni modul, ki jih organiziramo v mesecu septembru, smo se v sodelovanju s ponudniki BIM programske opreme dogovorili za možnost akcijskih nakupov BIM programov:

- programi Acad-Bau, Revit, Bricscad BIM, več >>
- program Allplan, več >>
- program Archicad, več >>
Poziv inženirski zbornici k umiku razlage glede vodij nadzora

13.09.2019 13:50

IZS je na svoji spletni strani objavila poziv svojim članom, da fotografirajo gradbiščne table, na katerih je zaznati nepravilnosti, iz nadaljnjega besedila pa je moč razumeti, da s tem mislijo predvsem primere, ko vodenje nadzora prevzemajo arhitekti.

ZAPS je Inženirski zbornici poslal poziv k umiku razlage, po kateri pooblaščeni arhitekt praviloma ne more biti vodja nadzora. Ovajanje na podlagi napačnih razlag zakona se lahko hitro sprevrže v lov na čarovnice, ki nikakor ne pripomore k medsebojnem spoštovanju med predstavniki različnih strok pri načrtovanju in gradnji objektov. To pa je v praksi nujno za delovanje v dobrobit uporabnikov in javnega interesa po varnem, kvalitetnem in kulturnem grajenem okolju.

Ob tem pa vendarle z veseljem ugotavljamo, da je končno tudi Inženirska zbornica Slovenije prepoznala pomen načela prevladujoče stroke, s katerim gradbeni zakon določa vodjo projekta, vodjo nadzora in vodjo del.

 

dopis >>
posnetek strani >>
Razstava natečajnih rešitev za POKOPALIŠČE ANKARAN

13.09.2019 11:44

Ogled natečajnih elaboratov v času uradnih ur med 16. in 27. septembrom 2019 na sedežu občinske uprave, Regentova 2.
Vljudno vabljeni!

 

vabilo >>
Zaps uspešna v ustavitvi spornega postopka oddaje javnega naročila

12.09.2019 12:43

Na portalu javnih naročil je bilo 27.8.2019 objavljeno obvestilo o naročilu male vrednosti za izdelavo idejne zasnove za umestitev garažne hiše na železniških postajah ŽP Litija in ŽP Ivančna Gorica, ki so ga razpisale Slovenske železnice d.o.o.

V točki 5 razpisne dokumentacije, v kateri so navedeni Pogoji za sodelovanje glede kadrovske sposobnosti, je bilo eksplicitno zapisano, da je ključni kader, ki ga nominira ponudnik za vodjo projekta, lahko samo pooblaščeni inženir gradbene stroke po veljavnem ZAID, (zahtevah IZS), medtem ko je bil prvotno navedeni pooblaščeni arhitekt po veljavnem ZAID z rdečo barvo prečrtan. Zraven je v oklepaju zapisano, da gre za zahteve IZS.

Na Slovenske železnice smo poslali dopis, v katerem smo jih opozorili da razpisna dokumentacija ni skladna z zakonodajo in da so v njej neupravičeno diskriminirani pooblaščeni arhitekti.

Obenem smo jih opozorili tudi na to, da po naših ocenah vrednost investicije znaša vsaj 7.500.000 EUR (Ivančna gorica) oziroma 3.750.000 EUR (Litija), kar v obeh primerih presega mejno vrednost 2.500.000 EUR, zaradi česar je za takšno javno investicijo obvezen javni natečaj.

Vodstvo Slovenskih železnic je nato 11.9.2019 sprejelo odločitev o ustavitvi postopka oddaje javnega naročila.

 

dopis >>
odločitev o ustavitvi postopka >>
ZBIRANJE KREDITNIH TOČK V 2019

11.09.2019 00:19

Spoštovane članice, spoštovani člani,

zaradi velikega števila vprašanj v zvezi s kreditnimi točkami, ki jih dnevno prejmemo na Zbornici, vam ponovno pošiljamo pojasnila.

Letni program, ki je objavljen na spletni strani ZAPS, predstavlja nabor raznolikih tematik vseh treh matičnih sekcij ZAPS in pokriva štiri osnovne vsebinske sklope. V njem navedena predavanja bodo izpeljana v letošnjem ali prihodnjem koledarskem letu.

Dogodki, za katere je datum izvedbe znan, se objavljajo na Seznamu usposabljanj ZAPS  in na Seznamu usposabljanj drugih organizacij. Oba seznama se sproti dopolnjujeta.

Član ZAPS mora v koledarskem letu zbrati najmanj šest (6) kreditnih točk, iz vsaj dveh vsebinskih sklopov (A, B, C, D). V letošnjem letu je izmed teh šestih (6) potrebno zbrati vsaj dve (2) točki iz sklopa A.

Vse točke iz leta 2018 se prenesejo v leto 2019. Podrobnejša merila so objavljena na spletni strani ZAPS.

Vpogled članom v zbrano število kreditnih točk za enkrat še ni mogoč. Nova programska oprema, ki bo le-to omogočala, bo vzpostavljena predvidoma konec leta. Zaradi tega bomo konec oktobra vsem članom, ki do takrat še ne bodo imeli zbranega zadostnega števila (in vrste) kreditnih točk, poslali obvestilo.

Vabimo vas, da se predavanj udeležite! V kratkem sledijo:

- BIM Osnovni modul (Koper, Novo mesto, Ljubljana, Maribor, Celje),
- Nova prostorska, gradbena in poklicna zakonodaja (Maribor, Ljubljana, Novo mesto, Nova Gorica, Braslovče, Kranj, Krško, Koper).
Primeri lokacijskih prikazov in tehničnega poročila

09.09.2019 16:28

V zavihku Strokovna pomoč > Projektna dokumentacija > Načrt arhitekture so objavljeni primeri lokacijskih prikazov za vse faze projektne dokumentacije ter posodobljen vzorec tehničnega poročila za fazo DGD, usklajen z veljavno zakonodajo.
SODBA EVROPSKEGA SODIŠČA V ZADEVI HOAI

30.08.2019 13:13

Objavljamo odločitev Evropskega sodišča v zadevi HOAI (Evropska komisija proti Zvezni republiki Nemčiji zaradi kršitve evropskega prava) in analizo dogajanja na sodišču, ki jo je pripravila pravna služba španske nacionalne zbornice CSCAE.
Evropski komisiji je uspelo zrušiti še zadnji zavezujoči tarifni pravilnik v državah članicah EU. Od sprejetja Direktive o storitvah na notranjem trgu (2006) ji je to zlepa ali zgrda, navidezno ali dejansko, uspelo v vseh ostalih državah. Nekatere so se upognile takoj,  Nemčija pa se je dolgo in uspešno upirala. Odločilno je bilo dejstvo, da je HOAI sprejela država (in ne kakšno združenje ali zbornica), da so ga branili tudi predstavniki javnih naročnikov tudi takrat, ko so v parlamentu poslanci glasovali o odpravi pravilnika, da so ga v vmesnem času »razrahljali« na način, da so obvezne cene veljale le za z drugimi predpisi obvezne vsebine (faze projektiranja, nadzora itn.), pa tudi zato ker so ponudniki iz drugih držav pogodbenic lahko v Nemčiji ponujali storitve po nižjih cenah, kot so predpisane v HOAI.
Čeprav so vsi arhitekti v Eu, v želji po obuditvi cenikov tudi v svojih okoljih upali, da bo HOAI obveljal, se to ni zgodilo – Nemčija mora umakniti zavezujoča določila iz HOAI. Če obstaja pozitivna plat tega dejanja, potem je to dejstvo, da bo sodba sprožila aktivnosti za iskanje ustreznih utemeljitev tarifnih pravilnikov in rešitev, ki ne bodo v nasprotju s pravili notranjega trga. Prepričani smo, da bodo podporne pravne službe pravnikov specialistov za konkurenčno pravo in regulirane poklice znale oblikovati ustrezne utemeljitve in  rešitve tarifnih pravilnikov, da bodo veljale ne le za stare, »privilegirane« članice Eu, ampak tudi za nove, tranzicijske države. Medtem ko prve, kljub vsemu, uspevajo ohranjati ustrezno vrednotenje arhitekturnih in inženirskih storitev, kar je predpogoj za doseganje kakovosti, nam ostalim to nikakor ne uspeva.


sodba (v angleščini) >>
analiza (prevod) >>

 
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi s položajem gradbene stroke

28.08.2019 15:59

Vlada RS je na 65. dopisni seji sprejela odgovor na poslansko vprašanje Francija Kepe v zvezi s položajem gradbene stroke. Gradbeni inženirji namreč menijo, da so pri sprejemanju nove gradbene zakonodaje v primerjavi z arhitekti postavljeni v podrejeni položaj.

Vlada odgovarja, da uveljavitev novega Gradbenega zakona (GZ) ni prinesla zakonskih sprememb pri vsebinski definiciji in opredelitvi odgovornega vodje projekta (ZGO-1) oziroma vodje projekta (GZ), saj je prišlo le do spremembe pri poimenovanju te osebe. Obveznosti imenovanja vodje projekta v skladu s »prevladujočo stroko« v preteklosti se niso striktno izvajale niti nadzirale in je zaradi tega pri izvajanju predpisov prišlo tudi do odstopanj. Vlada med drugim pojasnjuje, da navodilo, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) poslalo na upravne enote, Inženirsko zbornico Slovenije in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije napotuje udeležene, da se držijo pravila, ki je bilo uzakonjeno že s spremembo Zakona o graditvi objektov (ZGO-1) leta 2008. Takratni zakon je določal, da kot odgovorni vodja projekta nastopa odgovorni projektant iz stroke, ki pri nameravani gradnji, glede na namen objekta, prevladuje. V zvezi s to določbo, je bilo s strani MOP v vseh teh letih podanih veliko mnenj in navodil, kaj pomeni pojem prevladujoče stroke in kako se ta odraža pri vodenju projekta. Objavljeni so bili tako na spletni strani, v konkretnih odgovorih na postavljena vprašanja, v knjigi Zbirka predpisov o graditvi objektov z uvodnimi pojasnili, itd.

Poklicne naloge pooblaščenega inženirja s področja gradbeništva se nanašajo na strokovno področje gradbene stroke (izdelava načrtov gradbenih, geotehničnih, voziščnih in podobnih konstrukcij stavb in drugih objektov, izdelavo gradbenih načrtov gradbeno inženirskih objektov, izdelavo statičnih in potresnih analiz, študij potresne ogroženosti objektov, geološko geomehanskih analiz ter preskušanje gradbenega materiala). Pooblaščeni inženirji gradbene stroke so nujno potrebni za vodenje projektov na tistih objektih, kjer so gradbene rešitve ključne za realizacijo projekta in za katere imajo največ potrebnih znanj za razumevanje samega projekta in delovanja objekta, ne morejo pa nastopati kot vodje projekta na objektih, katerih druge stoke so bistvenega pomena za delovanje objekta in njegovo umeščenost v prostoru (npr. daljnovod – elektroinženirji, plinovod – strojni inženirji, stanovanjske stavbe ter stavbe v javni rabi - arhitekti,itd.).


povezava >>
celoten odgovor >>
Pobuda za ustanovitev sindikata arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev

27.08.2019 10:38

Nastala je neodvisna pobuda za ustanovitev sindikata arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev (SAKAP). Pobudniki vabijo vse zainteresirane na posvet, ki bo 28.8.2019 ob 18:00 na Dalmatinovi ulici 4 v Ljubljani. Udeležbo je potrebno potrditi na mail: info.sakap@gmail.com

 

kako urediti delo v arhitekturi - pobuda za ustanovitev sindikata >> 
Odgovor Fakultete za arhitekturo v Ljubljani na članek časnika Delo z dne 10.8.2019

26.08.2019 08:51

Objavljamo odgovor Fakultete za arhitekturo v Ljubljani na članek "Je vodja gradnje arhitekt ali gradbeni inženir?", objavljen v časopisu Delo dne 10.8.2019.
Celoten odgovor si lahko preberete tukaj >>.
MIROVANJE POKLICNEGA NAZIVA IN ODPIS DELA ČLANARINE

16.07.2019 18:39

V skladu s 55. členom Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) je zbornica vsem svojim članom z aktivnim statusom poklicnega naziva, ki do dne 1.6.2019 niso izkazali ustreznega načina izpolnjevanja pogojev po ZAID glede načina opravljanja poklicnih nalog in zavarovanja poklicne odgovornosti, vpisala mirovanje poklicnega naziva.

Po sklepu Upravnega odbora z dne 6.7.2019 bo zbornica vsem tem članom odpisala razliko med polno in znižano članarino za drugo polovico leta 2019. Za vračilo članarine morajo člani zbornici vrniti žig in podati vlogo za vračilo članarine.

 

vloga pdf >>
vloga doc >>
Pravilnik o zaščiti stavb pred vlago - osnutek

16.07.2019 17:33

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za okolje in prostor na portalu E-demokracija objavilo osnutek Pravilnika o zaščiti stavb pred vlago. Javna obravnava bo potekala do 20.8.2019.
Pripombe na osnutek pravilnika lahko posredujete neposredno na zgornji povezavi ali na e-mail zakonodaja@zaps.si. Pripombe na ZAPS zbiramo do dne 13.8.2019.
Javna obravnava je podaljšana do 5. septembra 2019. Prosimo, da morebitne pripombe pošljete na elektronski naslov gp.mop@gov.si do navedenega datuma.


dopis MOP >>
Razpisan natečaj DOŽIVLJAJSKI MOST MUSTE

15.07.2019 18:58

Mestna občina Ljubljana je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala odprti, enostopenjski, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za: DOŽIVLJAJSKI MOST MUSTE


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
enakopravnost spolov v stroki

04.07.2019 19:10

Vprašanje enakopravnosti spolov je v svetu zelo aktualna tema. Zato smo pri ZAPS na pobudo kolegic iz drugih držav Evrope (ACE) ustanovili delovno skupino Ženske v arhitekturi z namenom, da raziščemo in na začetku 21. stoletja opozorimo na morebitne še prisotne anomalije na področju razlik med spoloma. Anketa, ki je pred vami, je namenjena vsem, ki se ukvarjate z urejanjem prostora. Z njo si želimo ustvariti sliko dejanskega stanja na arhitekturnem področju v Sloveniji, zato vas VSE, MOŠKE IN ŽENSKE, VABIMO, da jo izpolnite v čim večjem številu. Z anketo pridobljeni podatki bodo uporabljeni za izboljšanje pogojev delovanja v našem poklicu, arhitektov in arhitektk. Anketa je anonimna in ne razkriva identitete vprašanih.
 
Vabimo vas, da izpolnite anketo na spodnji povezavi in da k sodelovanju povabite tudi sodelavce, kolege in znance,
ki delujejo na področju arhitekture, oblikovanja in urejanja prostora, pa jih z anketo morda nismo dosegli.
Če ste anketo izpolnili že v predhodni objavi, vas prosimo, da je ne izpolnjujete ponovno.


ženske v arhitekturi - anketa >>
 arhiv novic:

marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009