Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

POZIV K SODELOVANJU : ŽENSKE V ARHITEKTURI

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) v sodelovanju z Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsulenten (BAIK) - avstrijsko zbornico inženirjev in arhitektov ter Kammer der ZiviltechnikerInnen für Steiermark und Kärnten - zbornico inženirjev avstrijske Štajerske in Koroške, pripravlja razstavo "Ženske v arhitekturi".

Otvoritev razstave bo 1. septembra v Haus der Arhitektur v Napoleonstadel v Celovcu ter 25. septembra, 2016 v Pavel Haus v avstrijski Radgoni (Bad Radkesburg). Načrtujemo pa so tudi selitev na dodatne lokacije. Trenutno razstava že obsega 40 panojev, ki prikazujejo dela avstrijskih arhitektk in inženirk. Tem bi priključili 20 plakatov slovenskih arhitektk, kasneje pa tudi 20 del madžarskih arhitektk. Na ta način bi prikazali obseg aktivnosti arhitektk ali inženirk, ki vidno prispevajo k razvoju stroke. V Sloveniji je bilo leta 2014 kar 56% arhitektov ženskega spola oz. 13% več kot dve leti pred tem. V Avstriji je ženskih arhitektk le 18%, na Madžarskem pa okoli 33%.

Tema razstave je arhitekturno oblikovanje in gradnja v historičnem kontekstu, predvsem inovativni pristopi do prenove ali obravnave historičnega okolja. Razstava je odprta za vse ženske-avtorice arhitekture, krajinske arhitekture, pa tudi gradbene inženirke,.. ki imajo izvedena dela s področja prenove ali gradnje v historičnih okoljih in za katere menijo, da sodijo na razstavo. Ker je razpis odprt ni nujno, da so arhitektke oz. inženirke članice katere od zbornic, pomembno pa je, da so avtorice ali soavtorice izvedenih del. Razstavljena dela naj bi pokazala na različna področja znotraj inženirskega poklica, od ohranjanja in revitalizacije pomembnih kulturnih spomenikov do tehnično zahtevnih rekonstrukcij, modernih konstrukcijskih in arhitekturnih prvin, dela s spomeniki ter ohranjanja spomeniško zaščitenih objektov, pa tudi inovativne pristope k ohranjanju dediščine.

Ker je plakatnih mest na razstavi le 20, bosta končni izbor na razstavo uvrščenih del naredili članici žirije za izbor:

dr. Petra Čeferin, arhitektka in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, kjer predava arhitekturno teorijo.
Maja Vardjan, arhitektka in kustosinja za oblikovanje in arhitekturo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani.

Kandidirajo lahko:
- ženske arhitektke, krajinske arhitektke, oblikovalke, avtorice izvedenih del
- članstvo v zbornici ni potrebno
- izvedena dela morajo obravnavati tematiko gradnje v historičnem okolju
- prijavite lahko največ 3 dela, vendar bo na razstavo uvrščeno največ eno delo po izboru kustosinj

NAČIN ODDAJE MATERIALOV ZA RAZSTAVO

Plakat

Svoja dela pošljite na plakatu velikosti A0 (841 x 1189mm), ki je oblikovan po priloženi grafični predlogi. Na razpis pošljite plakat v pdf obliki. V kolikor bo vaše delo uvrščeno na razstavo, vas bomo prosili, da plakat natisnete in kaširate na kapa fiks plošči, debeline 5 mm. Na plakatu je lahko samo en projekt. Dela, ki ne bodo oblikovana in oddana v skladu s pravili, ne bodo prispela pravočasno, bodo izločena. V pomoč pri oblikovanju teksta in podatkov o projektu vam je priložen formular. Tekst naj bo v slovenskem in angleškem jeziku.Na plakatu ne pozabite navesti avtorja uporabljenih fotografij.

Plakat pošljite na mail barbara.pungercar@zaps.si s pomočjo ftp storitev kot so https://www.hightail.com/ ali https://www.wetransfer.com/ ali podobne oziroma na CD-ju. V primeru nejasnosti, nas kontaktirajte.

Rok oddaje

Rok za oddajo plakata v elektronski obliki je 15. april, 2016 
Rok za oddajo je podaljšan do 22.aprila, 2016
Obvestilo o izboru del za razstavo bo do 15. maja, 2016


na vrh

Grafična predloga


na vrh
 
NAČIN ODDAJE MATERIALOV ZA RAZSTAVO

Grafična predloga