Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

Cene storitev projektiranja in izdelovanja prostorskih aktov

Cene storitev projektiranja

Cene projektantskih storitev se na podlagi zakonodaje Evropske unije oblikujejo na tržni način. Za zaščito investitorjev, projektantov in javnega interesa je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v sodelovanju z Inženirsko zbornico Slovenije pripravila Poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev - Arhigram 2. Z njimi izračunamo priporočeno število normiranih projektantskih oziroma inženirskih ur, potrebnih za kakovostno izvedbo ponujenih storitev, pri čemer izračun vrednosti storitev ni več vezan le na vrednost investicije.

Član ZAPS je ponudbo dolžan oblikovati tako, da sta iz nje razvidna potrebno število normiranih ur (v nadaljevanju: NU) in vrednost normirane ure v evrih. Ponudbo, ki od priporočenega števila NU odstopa navzdol za več kot 30 %, je treba obravnavati kot neobičajno nizko ponudbo, pri kateri se ne upoštevajo pravila stroke in ki ne zagotavlja izdelave projektne dokumentacije v skladu z dobro projektantsko prakso. ZAPS uporablja ta pripomoček za izračun cene projektantskih storitev, kadar je zaprošen za strokovno mnenje.

Vrednost normirane ure si izračuna vsak ponudnik glede na značilnosti svojega poslovanja. Vrednost normirane ure si lahko izračunate s pomočjo tabele Kalkulacija stroškov za določitev vrednosti projektantske obračunske ure. Na določanje normiranih ur, potrebnih za izdelavo projektne dokumentacije, vpliva ocena investicijskih stroškov, ki se nanašajo na samo gradnjo, ter zahtevnost projektiranja oziroma kompleksnost obravnavanega objekta.


na vrh

Cena izdelovanja prostorskih aktov

Cene izdelovanja prostorskih aktov se oblikuje na osnovi pripomočka Urbigram.

 


na vrh
 
Cene storitev projektiranja

Cena izdelovanja prostorskih aktov