Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Ekskurzija na Beneški arhitekturni bienale 2018 (petek 9.11. in sobota 10.11.2018)

 
Foto A.O.

Dve leti sta naokoli in spet je čas za ogled največje arhitekturne prireditve na svetu, Beneškega arhitekturnega bienala! Že tradicionalno se bomo tja odpravili tudi člani Zaps in sicer za dva dni, saj si je prireditev, ki se vztrajno širi (s pavilijoni v mestu in kolateralnimi dogodki vred) v enem dnevu praktično nemogoče natančneje ogledati. Zato bomo en dan preživeli v zelenih Giardinih, drugega pa v »ladjedelniškem« Arsenalu. Poleg tega se bomo odpravili še vsaj na otoček San Giorgio Maggiore, kjer se bomo sprehodili še skozi park, v katerem je postavljenih deset manjših kapelic svetovno priznanih arhitektov!


Foto A.O.

Zato vas vabimo, da se nam 9. in 10.11.2018 pridružite na dvodnevni ekskurziji v Benetke, s katere se vedno vračamo polni vtisov, tako navdušujočih, kot tudi kritičnih. Arhitekture sveta se skozi različne interpretacije in reprezentacije, od fotografij, načrtov, maket ali filmov za pol leta preselijo v »najlepše mesto na svetu«, ki nam je Slovencem privilegirano blizu...

Po enciklopedični, raziskovalni »Fundamentals« iz leta 2014, ki jo je kuriral Rem Koolhaas ter po svetu odprtem in kritično naravnanem »Reporting from the front« iz leta 2016, za katerega je izbiral angažirani Alejandro Aravena iz Čila, sta bili za letošnji bienale kot kuratorki izbrani arhitektki iz mednarodno priznane irske skupine Grafton architects, Yvonne Farell in Shelley McNamara.


Foto A.O.

Njuna izbrana tema je široka in sta jo poimenovali »Freespace« oz. svobodni prostor (“Freespace celebrates architecture’s capacity to find additional and unexpected generosity in each project.”), skoznjo pa verjameta, da mora dobra arhitektura vedno prispevati tudi h kulturi mesta samega. Zato se bienale  ne ukvarja le z objekti, temveč tudi s prostori med njimi. Njuni izbranci so večinoma zelo kakovostni arhitekti oz. arhitekturne skupine, ki so globalnem trgu večkrat manj poznani (med njimi je tudi Maruša Zorec s svojim timom iz biroja Arrea), seveda pa sta posebej naklonjeni tudi aktivnim arhitektkam.


Foto A.O.

Kuratorki sta za Zlatega leva po letih izbora slavnih arhitektov predlagali arhitekturnega zgodovinarja in erudita Kennetha Framptona, gotovo enega od zadnjih relevantnih kritikov sodobne svetovne arhitekturne produkcije. S to gesto sta posredno tudi ilustrirali resnost svojega pristopa.


Foto A.O.

Hkrati pa v nacionalnih pavilijonih naletimo na kopico zanimivih tem, ki so jih izbirali nacionalni kustosi (letošnja slovenska tema v Arsenalih se imenuje »Živeti z vodo; Living with water«, postavila pa jo je interdisciplinarna skupina, koordinirana s strani MAO). Prvič je na Bienalu prisoten tudi Vatikan, za katerega je naš stari znanec Francesco dal Co (dolgoletni predavatelj na Piranskih dnevih arhitekture) izbral deset priznanih arhitektov oz. arhitekturnih skupin, ki so v gozdiču na San Giorgio Maggiore postavili 10 avtorskih kapelic.

Kdor si bo zaželel, se bo seveda lahko sprehodil tudi v vedno čarobne Benetke ali na kakšno od posebnih razstav, razpršenih po razstaviščih in palačah vodnega mesta.

Kotizacija znaša 155 € z davkom za člane ZAPS in 165 € z davkom za ostale udeležence v kolikor bo prijavljenih 30 udeležencev.
V primeru, ko bo prijavljenih manj kot 30 udeležencev, se bo cena povišala za 30€ na osebo.

Kotizacija vključuje:
- nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi, Hotel Mestre-Hotel Venezia 3***
- prevoz,
- vožnje z vaporettom (2xdan za dva dni),
- organizacijo ekskurzije,
- enodnevno vstopnico za Biennale,
- citytax,
- DDV.

Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do 30.10.2018 na povezavi
Znesek kotizacije (Benetke) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki.
Vračilo kotizacije ob odjavi po 30.10.2018 ne bo več možno.

Ekskurzijo organizira MSA ZAPS (matična sekcija arhitektov ZAPS), vodi pa jo arhitekt Aleksander Ostan.