Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dan arhitektov 2011

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana

6. oktober 2011

Osrednji dogodki Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije: mednarodna konferenca Dan arhitektov, večerna podelitev nagrad Zlati svinčnik, Platinasti svinčnik, naziv častni član ZAPS ter otvoritev letne pregledne razstave ZAPS Slovenska arhitektura in prostor 2011 bodo letos potekali v četrtek 6. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Naslov letošnje konference je »Arhitektura za jutri«.
Za boljšo kvaliteto gradnje in bolj zdravo okolje, na letošnjem Dnevu arhitektov iščemo odgovore na vprašanje, kako danes graditi boljšo arhitekturo za jutri?
Upoštevanje interdisciplinarnih vidikov spreminja samo načrtovanje v izjemno zahtevno dejavnost. Ta sili vse udeležence pri načrtovanju in gradnji, projektante, investitorje, proizvajalce in izvajalce, k vzpostavitvi učinkovitega sodelovanja, neprestanega raziskovanja in izobraževanja. Pri celovitem in trajnostnem načrtovanju mest, stavb in krajinskih ureditev, je potrebno upoštevati celo vrsto vidikov, ki izhajajo iz znanosti. Varovanje okolja, energijska učinkovitost, družbena odgovornost, navade uporabnikov, novi materiali in rešitve,... so postali samoumevni vidiki načrtovanja.
Kaj trajnostno načrtovanje pomeni s stališča družbene in okoljske učinkovitosti ter učinkovitosti uporabe naravnih virov? Na podlagi česa definirati nizkoenergetsko, zeleno, ekološko,.. gradnjo? Kako vidike trajnosti in interdiscplinarnosti upoštevati že pri idejni zasnovi naselij, objektov, krajinskih ureditev? Kaj pomeni interdiciplinarni pristop pri upoštevanju strukturnih, energijskih, družbenih,... vidikov pri zasnovi naselij in objektov?

Dopoldanski del predavanj bo v slovenskem jeziku, popoldanski pa v angleškem.
Koferenco bodo moderirali arhitekti Mika Cimolini, Rober Smodiš, Jure Grohar.

Med odmori se bodo predvajali filmi "Majhno in pametno - ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROGRAM KONFERENCE DAN ARHITEKTOV

9.00 Registracija udeležencev
9.30 Uvodni nagovor
Merila za skoraj nič energijsko in trajnostno gradnjo I Marjana Šijanec Zavrl I Gradbeni inštitut ZRMK
Načela zelene gradnje I Štefan Piškur
Problem nekritičnega prenosa tehnologij iz severnoevropskega v naše klimatsko področje pri gradnji hiš I Stane Tomc I Remty
Vloga in vpliv prezračevanja v pasivnih stavbah I Bojko Jerman
odmor

12.00
Pomen transparentnega ovoja v trajnostni arhitekturi I Neža Močnik I VELUX 
Inteligentni ovoji stavb I Christof Müller, Bojan Lebar I Weissenseer
Energetsko učinkovita gradnja z opeko I Irena Hošpel I Winerberger Opekarna Ormož
Gradnja z naravnimi materiali  I Miro Škvorc I Eko-produkt
diskusija

14.00 kosilo

15.00
Interdiscpliplinarnost in arhitektura  I Marko Studen I Scapelab
Hammarby Sjöstad, nov del mesta s poudarkom na vodi in ekologiji I Erik Freudenthal I Hammarby Sjöstad
Več geografije, manj arhitekture I Ginés Garrido I burgos&garrido arquitectos asociados
16.30 odmor

17.00
Mesto, soseska, stavba - trajnostne strategije 
I Thomas Lechner I Transsolarr
Znanost v postopkih gradbenega oblikovanja I Hugo Mulder I Arup
Odpiranje oči, umov in vrat I Victoria Thornton I Open House
Diskusija

20.00  Podelitev nagrad Zlati svinčnik  I Otvoritev razstave Arhitektura in prostor 2011
in druženje ob zvokih komorne jazzovske skupine Bossa De Novo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOTIZACIJA IN PRIJAVE NA KONFERENCO:
- za člane ZAPS ni kotizacije. Prijave pošljite na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si
- za nečlane ZAPS je kotizacija za konferenco 40 eur. Prijave pošljite z izpolnjeno prijavnico in potrdilom o plačilu na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si
- za študente je kotizacija 15 eur. Prijave pošljite z izpolnjeno prijavnico, potrdilom o plačilu in potrdilom o šolanju na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si

Prijave sprejemamo do 3. oktobra 2011 oziroma do zapolnitve mest. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije, je možna do 3.oktobra 2011.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJI NA KONFERENCI DAN ARHITEKTOV
in povzetki predavanj


 
 

dr. Marjana Šijanec Zavrl
univ. dipl. inž. grad., je zaposlena na Gradbenem inštitutu ZRMK, zdaj kot pomočnica člana uprave za raziskovalno dejavnost in vodja Centra za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo. Ukvarja se z gradbeno fiziko, energijsko prenovo obstoječih stavb ter nizkoenergijskimi novogradnjami, z uvajanjem načel zelene in trajnostne gradnje v prakso (na podlagi LCC in LCA analize), z razvojem energetske izkaznice stavbe (po EPBD), s pripravo strokovnih podlag za nacionalne strateške dokumente in pravilnike s področja gradbene fizike in učinkovite rabe energije (PTZURES 2002 in PURES 2 2010). V zadnjih letih je na omenjenih področjih vodila vrsto domačih in mednarodnih raziskovalno-razvojnih projektov (FP7, EIE, COST, EUREKA). Od leta 1997 je tudi znanstvena sodelavka na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Je članica SLOSE, ICOMOS, IZS, Slovenskega E-foruma, GBS Slovenia, SGTP in aktivna v evropski industrijski iniciativi E2B.
Povzetek predavanja
 


 

  Štefan Piškur
je podjetnik. Po izobrazbi je gradbinec in ekonomski tehnik. Ima 20 letne izkušnje pri vodenju in komuniciranju s kupci različnih storitev in upravljanju z nepremičninami ter servisiranju kupcev nepremičnin, od vodenja gradbišč do vodenja investicijskih projektov za gradnjo nepremičnin za prodajo na prostem trgu, trženje in prodaja lastnih investicijskih nepremičnin, do razvoja in vodenja nepremičninske agencije. V zadnjem času se je specializiral za razvoj in vodenje nizkoenergijske in pasivne opečne gradnje hiš v Sloveniji, predvsem stanovanjskih stavb. Organizira tudi izobraževanja o pasivni gradnji v Sloveniji.
Povzetek predavanja
 
 

Stane Tomc
diplomirani inženir inženirske geologije s sedemletnimi delovnimi izkušnjami na ZRMK, nato pa že od leta 1985 podjetnik na področju inženiringa za strojne instalacije. V 25 letih si je nabral izjemne izkušnje predvsem pa občutek za optimalne tehnične rešitve. S pojavom nizkoenergijske in pasivne gradnje je s sodelavci zaznal, da na trgu ni kvalificirane ponudbe rešitev in ustrezne strojne opreme oziroma, da na trgu vlada zmeda zaradi nestrokovne in nekritične ponudbe različnih sistemov. S sodelavci je zato pred leti pričel uvajati sisteme, ki so temeljili na strokovnih inženirskih principih z upoštevanjem naših klimatskih razmer. Danes opozarja na »nekritičen prenos tehnologij iz severnoevropskega klimatskega področja v slovensko klimatsko cono«. V ta okvir spadajo tudi nekatera izhodišča v PHPP 2007, kar je še vedno podlaga za mnoge neustrezne rešitve v nizkoenergijski in pasivni gradnji v Sloveniji. Okoli sebe je zbral odlično skupino visokoizobraženih in izkušenih strokovnjakov, ki na tem področju vidijo in udejanjajo nove razvojne možnosti.
Povzetek predavanja
 

   

Mag. Bojko Jerman
je univerzitetni diplomiran arhitekt. Po diplomi o solarni hiši na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo se je zaposlil v sistemu Gorenje, kjer je vodil razvoj solarnih naprav. V tem obdobju je patentiral več tehničnih rešitev, napisal osnovno poljudno knjigo o izkoriščanju sončne energije v stavbah in magistriral na temo pasivne solarne arhitekture. Kot dolgoletni vodilni funkcionar Slovenskega društva za sončno energijo in kot član sorodnega mednarodnega društva (ISES) se je aktivno udeležil več svetovnih srečanj na to tematiko, bil je tudi glavni tehnični organizator več domačih ter solarnega evropskega kongresa na Bledu. Kot svetovalec in organizator izobraževanja je navezal veliko stikov s projektivo in prakso, bil je med ustanovitelji in vodja Gradbenega centra Slovenije, napisal je še knjigo Sonce v vašem domu ter veliko strokovnih in poljudnih člankov in tiskanih publikacij. Po vodenju izvedbe prvih dveh domačih masivnih pasivnih hiš, se je s svojim podjetjem vključil v domače in mednarodne svetovalne projekte ter v določenem segmentu v izvajalsko prakso pasivnih in nizkoenergijskih stavb.
Povzetek predavanja
 

   

Neža Močnik
univerzitetna diplomirana arhitekta je zaposlena v podjetju VELUX Slovenija od leta 2003. Podjetje je del skupine VELUX, svetovno priznanega proizvajalca strešnih oken, ki je že skoraj 70 let usmerjeno v izboljšavo bivalnih pogojev pod streho, kjer igrata dnevna svetloba in svež zrak pomembno vlogo. Njeno dinamično delo v podjetju je usmerjeno v komunikacijo z različnimi strokovnimi skupinami o pomenu dnevne svetlobe v energijsko učinkoviti gradnji. Obsega sodelovanje na domačih in mednarodnih posvetih, osveščanje in izobraževanje stroke o pomenu dnevne svetlobe za kvaliteto bivanja ter prizadevanje za dvig kvalitete arhitekturnih projektov.
Povzetek predavanja
  
 

Christof Müller
je gradbeni tehnolog za visoko gradnjo in univerzitetni poslovni menedžer. Zaposlen je bil v družinskem podjetju, ki se ukvarja z leseno gradnjo. Izkušnje na področju gradnje z lesom je nabiral v Severni Ameriki, Kanadi in Švici. Leta 2000 je ustanovil podjetje Weissenseer  Holz-System-Bau GmbH. Od leta 2004 je ustanovitelj in član upravnega odbora IG-Passivhaus Kärnten in Österreich. Od leta 2005 do 2011 je pobudnik raziskovalnih projektov „Novi visoko toplotno izolirani načini gradnje iz lahkih lesenih gradbenih materialov“, „Plovci iz lesa “ in sodelavec pri najrazličnejših raziskovalnih projektih, med drugim pri projektu „Razvoj in izvajanje virtualne organizacije verige dobaviteljev, ki ga organizira celovška Univerza. Od leta 2006 je član odbora v deželnem obrtniškem združenju za gradnjo z lesom, pristojen za področje inovacij. Od leta 2009 do leta 2011 je predsednik upravnega odbora IG-Österreich.
Povzetek predavanja
 

  Bojan Lebar
je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V letih od 1992 do 1993 je kot arhitekt zaposlen v arhitekturnem biroju Neumann + Partner na Dunaju. Izkušnjo s področja arhitekturnega projektiranja prenese v svojo prakso in od leta 1994 deluje v okviru lastnega arhitekturnega biroja. Področje projektiranja zajema poslovne objekte, industrijske zgradbe, individualne stanovanjske objekte in notranjo opremo prostorov. Leta 2000 ustanovi podjetje Moderna d.o.o. z namenom dopolniti področje projektiranja z dejavnostjo zastopanja tujih podjetij. Od leta 2010 aktivno sodeluje s podjetjem Weissenseer in prenaša v arhitekturno prakso znanja s področja pasivne in nizgoenergijske gradnje. Bojan Lebar je ustanovni član Društva za sonaravno gradnjo Slovenije. Leta 2006 je prejel Zlati svinčnik za realizacijo poslovnega objekta Kema v Puconcih.
Povzetek predavanja
 

 

 

Irena Hošpel
je gradbena inženirka, ki je od leta 2000 zaposlena na podjetju Wienerberger Opekarna Ormož d.d. Od leta 1999 je lastnik podjetja koncern Wienerberger, ki je največji proizvajalec zidne opeke na svetu z jasnim ciljem: ustvariti trajne vrednote s pomočjo naravnih izdelkov in zagotoviti kvalitetno in varno bivanje. Aktivno sodelovanje pri razvoju novih opečnih produktov, ki zagotavljajo energetsko učinkovito, hitro in kvalitetno gradnjo, ji omogočajo bogate izkušnje iz gradbene operative in dolgoletno sodelovanje s številnimi strokovnjaki s področja zidanih konstrukcij, pri mednarodnih raziskovalnih projektih. V sodelovanju s stroko organizira in izvaja izobraževanja na področju energetske učinkovitosti, trajnosti in potresne odpornosti zidanih objektov.
Povzetek predavanja

 

 

 

 

 

 

 

 

Miro Škvorc
se od leta 1998 ukvarja z ekološko gradnjo in je pionir na tem področju. V letih 1998 -2006 je bil prisoten pri večini projektov, vezanih na ekološko in pasivno gradnjo. Sodeloval je pri gradnji prve hiše v Sloveniji, ki se ogreva izključno z energijo sonca, kjer je bil razvit tudi nov patent na področju slojenja temperature vode v hranilniku toplote. Leta 2005 je ustanovil podjetje Eko produkt d.o.o. , ki se ukvarja s prodajo naravnih izolacijskih materialov, predvsem na osnovi lesa. Bil je eden prvih, ki so v Sloveniji začeli promovirati gradnjo pasivnih hiš. Je soustanovitelj konzorcija Pasivna hiša, ki deluje v okviru Fakultete za arhitekturo. S svojim znanjem in izkušnjami sodeluje pri različnih projektih, med drugim tudi pri podiplomskem raziskovalnem usposabljanju mladih raziskovalcev skupaj z Institutom Jožef Stefan.
Povzetek predavanja
 

 

 

Mag. Marko Studen
je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter magistriral na Columbia University v New Yorku. Nekaj let je vodil mednarodni projekt Europan Slovenija, bil je asistent na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter predavatelj na University of California. Od leta 2001 vodi arhitekturni biro  Scapelab, ki deluje na področju arhitekture, urbanizma in planiranja s poudarkom na integralnem pristopu k načrtovanju. Za prenovo Čufarjevega trga na Jesenicah je prejel Piranesijevo priznanje, ter bil pri projektu Dunajski vogal kot soavtor nominiran za Plečnikovo nagrado in nagrado Mies van der Rohe. Kot avtor je najvišjo nagrado prejel na mednarodnem natečaju za stavbe novih akademij v Ljubljani ter prvi nagradi na natečajih za projekt prenove Cukrarne z novim upravnim središčem države in mesta Ljubljane ter novo poslovno stavbo podjetja ELES.
Povzetek predavanja
 

 

Erik Freudenthal
je vodja oddelka za odnose z javnostmi v ekološkem informacijskem centru GlashusEtt, ki ima sedež v središču predmestja Hammarby Sjöstad. Prej je delal na različnih vodstvenih položajih v javnih in zasebnih organizacijah, kot sta švedski mornarski misijon in družba American Express, bil pa je tudi vodja oddelka IT v majhnem podjetju in projektni vodja v podjetju za računalniško izobraževanje. Delal je tudi v kadrovskem oddelku podjetja za oskrbo z vodo Stockholm Vatten (Stockholm Water Company).
Povzetek predavanja

     
 

Ginés Garrido
Je študiral arhitekturo na Šoli za arhitekturo (UPM) v Madridu in diplomiral leta 1989 z odliko. Leta 2005 je doktoriral. Francisco Burgos and Ginés Garrido  sodelujeta od leta 2002, ko sta ustanovila burgos&garridoarquitectos. Francisco in Ginés sta v Španiji in v tujini uveljavljena arhitekta, ki sta prejela vrsto nagrad na urbanističnih in arhitekturnih natečajih. Na področju arhitekture, se osredotočata na socialna stanovanja, na nivoju urbanizma pa izvajata velike krajinske posege, ki so jima prenesli repoznavnost v svetovnem merilu. Delovne izkušnje obsegajo delo v interdisciplinarnih teamih v Španiji in v tujini. Povezana sta z Šolo za arhitektuo v Madridu (Universidad Politécnica de Madrid), bila pa sta tudi gostujoča profesorja na drugih univerzah kot je Harvard, Univerza v Arizoni ali EAAL Lausanne.
Povzetek predavanja

     
  Prof. Dr-Ing. Thomas Lechner
Prof. dr. Thomas Lechner, ing. str., je doktorat iz strojništva opravil na Univerzi v Stuttgartu. Je partner v podjetju Transsolarr, ki je bilo ustanovljeno leta 1992 v Stuttgartu in je vodilno svetovno podjetje za svetovanje na področju nizkoenergijske gradnje. Od leta 1997 je profesor za gradbeno fiziko, gradbene materiale in načrtovanje zgradb, prilagojeno podnebju, na oddelku za arhitekturo Univerze za uporabne vede v Kaiserslauternu v Nemčiji. Leta 2007 je ustanovil raziskovalni inštitut INBG, ki se ukvarja s svetovalnimi in raziskovalnimi projekti, osredotočenimi na trajnost in načrtovanje. Predaval je o načrtovanju, prilagojenem vročemu podnebju (Univerza Harvard, Cambridge). Od leta 2008 je član žirije za podelitev nagrade Energy Performance + Architecture Award. Je tudi eden od ustanoviteljev nemške trajnostne oznake DGNB. Objavil je več člankov o nizkoenergijskem načrtovanju in je soavtor dela Büroatlas (Birkhauser Verlag, 2006). Pri svetovanju in raziskovanju se osredotoča na obnavljanje in spremljanje šol, urbano načrtovanje, pri katerem se upošteva podnebje, in CFD (prisiljeni in prosti vzgonski tok v zgradbah in njihovi okolici).
Povzetek predavanja
     
 

Hugo Mulder
je višji inženir v skupini za napredno tehnologijo in raziskave družbe Arup v Londonu. Znanstveni magisterij iz gradbeništva je opravil na Tehnološki univerzi v Delftu, družbi Arup pa se je pridružil leta 2001 z zaposlitvijo v multidisciplinarni pisarni v Amsterdamu. Leta 2006 se je preselil v London in sodeloval pri številnih projektih, med katerimi so bili načrtovanje observatorija za evropski izredno veliki teleskop (European Extremely Large Telescope – E-ELT), športnega središča v Singapurju (Singapore Sports Hub) in narodnega muzeja v Katarju. Specializiral se je za kinetične sisteme in gibljive strukture ter sodeloval pri projektih na svetovni ravni, ki segajo od pomičnih streh stadionov do spreminjajočih se fasadnih sistemov in dinamičnih umetniških skulptur.
Povzetek predavanja

     
   

Victoria Thornton, Hon FRIBA
Victoria Thornton, Hon FRIBA, je ustanoviteljica in direktorica organizacije Open-City, ki se je prej imenovala Open House. To je vodilna arhitekturna organizacija v Londonu, ukvarja pa se s tremi posebnimi področji – zastopanjem interesov, izobraževanjem in javnim udejstvovanjem. Organizacija Open-City je začela sodelovati z nosilci odločanja v glavnem mestu, da bi gojila ideje ter spodbujala odgovorno skrb za sedanjo in prihodnjo arhitekturo v Londonu. Bila je direktorica in kustosinja številnih pomembnih razstav/pobud, poleg tega pa je ustanovila arhitekturno središče RIBA (1994–98), bila arhitekturna svetovalka britanskega sveta VAD (1998–2000) in članica žirije za podelitev nagrad RIBA (2003); je tudi članica sveta irske arhitekturne fundacije (Irish Architecture Foundation) in omrežja arhitekturnih središč (Architecture Centre Network). Med njene pomembnejše publikacije spada delo London’s Contemporary Architecture: A Visitor’s Guide (njen soavtor je Ken Allinson). Leta 2003 je središče RIBA Victorii Thornton podelilo častno članstvo kot priznanje za njen prispevek k arhitekturi in izobraževanju prihodnjih generacij, leta 2005 pa ji je univerza London Metropolitan University podelila častni magisterij za izobraževanje na področju arhitekture.
Povzetek predavanja

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PARTNER DNEVA ARHITEKTOV 2011


   


POKROVITELJI DNEVA ARHITEKTOV 2011 IN ODPRTIH HIŠ SLOVENIJE 2011