Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dan arhitektov 2018 : javna arhitektura, javni prostor

Tema letošnjega dneva arhitektov je »javna arhitektura, javni prostor«. Arhitektura, krajinska arhitektura in urbanizem so stroke, ki gradijo ozadje naših življenj. Oblikujejo prostor, ki ga uporabljamo vsi, in so stroke, ki imajo med vsemi inženirskimi in umetniškimi zvrstmi najdaljnosežnejše posledice. Javna stavba ali trg, ki ju zgradimo danes, bosta na tem mestu stala mnogo dlje, kot trajajo življenja tistih, ki so odgovorni za njuno izgradnjo. Tudi zato je ta odgovornost še toliko večja. Na to dejstvo je treba opozoriti zlasti sedaj, ko se število investicij ponovno povečuje in obstaja nevarnost, da bodo sredstva, namenjena arhitekturi in prostoru, porabljena prehitro in nepremišljeno.

Javne stavbe in javni prostori so ogledalo družbe in države. Institucije, ki porabljajo javna sredstva, bi morale biti zgled tega, kako izbrati najboljšo arhitekturno rešitev in kako skrbeti za njeno kvalitetno izvedbo. Arhitektura mora zajeti in posredovati interese različnih vpletenih akterjev, zaradi česar pogosto nastaja v zapletenem in včasih celo bolečem procesu. Njen nastanek in obstoj lahko dolgotrajno vplivata na skupnost, v kateri obstaja, in globoko posežeta v vprašanja osebne ali skupinske identitete; njena otvoritev ali njeno uničenje sta lahko pomemben simbolni dogodek. Takšna arhitektura je lahko (tudi stoletja) aktiven del življenjskih praks skupnosti, lahko je vključena v vsakdan ali praznik, v oblikovanje kolektivnega spomina ali pozabe, v razpravo o vrednotah, o tem, kaj je prav in kaj je narobe.

Dan arhitektov 2018 bo v petek, 12. oktobra 2018, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana.

PROGRAM DOGODKA

9.00-14.00
Ogled nagrajenih objektov v Veliki Loki pri Čatežu (Tem Čatež) in Ljubljani (Vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo, Ljubljana in hiša na Celovški).
Odpeljali se bomo s Trga francoske revolucije v Ljubljani ob 9.00 uri, predviden prihod nazaj je ob 14:00 uri.

Za ogled so potrebne prijave in plačilo kotizacije. Kotizacija za ogled znaša 10€ z davkom. Znesek nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Prijave sprejemamo do 4.10.2018 na povezavi.
Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli celotno vračilo že plačane kotizacije, je možna do 4.10. 2018 na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si. Vračilo kotizacije ob odjavi po tem datumu ne bo več možno. V primeru nezadostnega števila prijav, bo ogled odpadel.

16.30
Nagovor:
Aleš Prijon, arhitekt

Posnetek

Predavanja:
Ana Kreč, arhitektka Posnetek
Matija Bevk, arhitekt Posnetek
Matej Vozlič, arhitekt Posnetek
prof. dr. Ana Kučan, krajinska arhitektka Posnetek
Predavanja se bodo snemala.

19.30
Slavnostna podelitev priznanj ZAPS in otvoritev razstave Slovenska arhitektura in prostor 2018

Dogodek bo odprl minister za okolje in prostor RS Jure Leben. Posnetek

Povezovala bo Vesna Milek. Za glasbo bo skrbel Trije violinski trii.

Vabljeni!

Objave v medijih_kliping


na vrh

NAROČILO KATALOGA

Ob razstavi bo izšel katalog razstave Slovenska arhitektura in prostor 2018. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta. Razstavljalci prejmejo en brezplačni izvod kataloga na projekt. Prevzem je možen samo na dogodku Dan arhitektov!!

Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 11. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov ali osebni prevzem na ZAPS). Redna cena kataloga od petka 12. oktobra bo 17,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 20,00EUR z DDV za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 12.10.2018.
Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

 


na vrh
 

RAZPIS 2018

DOGODEK SO OMOGOČILI

Ministrstvo za okolje in prostor
MAO


Glavni pokrovitelj
Soltec
Kingspan

Sika
Bramac

Pokrovitelj 
Interlux
Pilon AEC
Trimo

Roltek
Kolpa
Velux
Re:Floor

Mali pokrovitelj 
KnaufInsulation
Wienerberger 
Wicona
Jub
iProstor


PROGRAM DOGODKA

NAROČILO KATALOGA