Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Beneški arhitekturni bienale 2014

V petek 21.11.2014, vas vabimo na Beneški arhitekturni Bienale 2014, ki ga je  kuriral Rem Koolhaas, naslov letošnje teme pa je »Fundamentals«.


 

Letos se v Benetkah odvija že 14. arhitekturni bienale, največji svetovni dogodek, razstava oz. manifestacija arhitekture nasploh. Čeprav se o bienalu da diskutirati in tudi polemizirati na različne načine, gotovo tudi tiste precej kritične, pa je kljub vsemu vedno znova vreden obiska; takšne arhitekturne gostote in raznolikosti (tako v smislu razstavljenih reči, kot v smislu obiskovalcev in nenazadnje tudi aure mesta samega, Benetk), ne moremo srečati nikjer drugje. Kljub vsemu se v usmeritvi medijsko tako odmevnega dogodka čuti tudi težnja po tem, da se preseže zgolj arhitekturni spektakel oz. da se bienale ponovno vrne k elementarnim temam arhitekture. To je sicer paradoksalna pozicija, saj organizatorji kuratorje še vedno izbirajo le med zvezdniškimi imeni, medtem ko so teme vse bolj »prizemljene«: Betsky pred šestimi leti z »Architecture beyond building«, Seijima pred štirimi z »Arhitecture meets people«, Chipperfield pred dvema s »Common ground« ter navsezadnje še Koolhaas letos s »Fundamentals«!

 

Razvpiti (in seveda diskutabilni) Koolhaas se torej po letih konjunkture globalistične arhitekture (ki jo je sam tako rad sprožal) vsaj navidez vrača k »temeljem« in noče več govoriti o arhitektih, temveč o arhitekturi. Z velikim teamom sodelavcev se je po eni strani lotil raziskave arhitekturnih elemetov, po drugi pa razvoja »nacionalnih« arhitektur v zadnjih stotih letih. Obe temi na treh glavnih prizoriščih (v centralnem pavilijonu, v nacionalnih pavilijonih v Giardinih ter v Arsenalu) pa skuša interpretirati na svež, sodoben način. V koliki meri mu je to uspelo, bomo presodili vsi skupaj in vsak zase na razstavi, ki prvič poteka (podobno kot likovni bienale) že od junija!Odpeljali se bomo s Trga francoske revolucije v Ljubljani ob 6.30 uri, predviden prihod nazaj pa bo ob 23.30 uri.
Tokrat bomo v Benetke vstopili z ladjico in sicer iz Punte Sabbioni, torej z vršička vzhodnega polotoka beneške lagune!

Prvi del dneva bomo preživeli v Giardinih, drugega v Arsenalu.

Kotizacija znaša 58€ z davkom za člane ZAPS in 64€ z davkom za ostale udeležence.
Kotizacija vključuje:
- prevoz
- organizacijo ekskurzije
- povratno vozovnico za prevoz z ladjico (iz Punte Sabbioni)
- vstopnico za Biennale
- za tiste, ki se po skupinskem vstopu (na oba prizorišča) na oglede pavilijonov in postavitev ne boste podali individualno, si boste izbrane vsebine Bienala lahko ogledali tudi skupaj z arhitektom Aleksandrom Ostanom (ki je v kontaktu z Lukom Skansijem, arhitekturnim zgodovinarjem iz beneške IUAV, udeleženim pri delu raziskave v Arsenalu).

Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do ponedeljka 17.11.2014 na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si .
Znesek kotizacije (Benetke) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki.
Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli celotno vračilo že plačane kotizacije, je možna do 17.11. 2014. Vračilo kotizacije ob odjavi po 17.11.2014 ne bo več možno.
Če bo prijavljenih udeležencev premalo, bo ekskurzija odpadla.

Organizacija izleta: ZAPS/MSA (Matična sekcija arhitektov; zanjo Aleksander Ostan)

Foto galerija