Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Petek, 16. maj 2014, odhod ob 7.30 uri, Trg francoske revolucije, Ljubljana, predviden prihod ob 20.30 uri.

Ideja za izlet v Goriška Brda v maju se je porodila na vabilo g. Božiča, ki bo za nas pripravil kratko predavanje o pomenu ohranjanja starih sort sadja za kmetijstvo, gostinstvo in kulturno krajino. Polega tega nam bo razkazal vzorčni sadovnjak Pod skalco v Kojskem v Goriških Brdih, kjer je zasajenih okoli 150 dreves češenj, marelic, fig, hrušk, breskev, sliv in jablan z več kot sto različnimi sortami (drevesa so označena z lesenimi tablicami). Dozorele bodo češnje hrustavke. Ob tej priložnosti nam bodo predstavili tudi pravkar izdano knjigo Sadje sonca (Bogastvo starih briških sadnih sort) in knjižici Stare sadne sorte na Goriškem I in II.

Kotizacija znaša 33 € z davkom za člane ZAPS in 37 € za ostale udeležence. V ceno je vključen prevoz, organizacija, vodenje in kosilo. Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do 12.5.2014 na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si Znesek kotizacije (s pripisom Goriška Brda) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli celotno vračilo že plačane kotizacije, je možna do 12.5. 2014. Vračilo kotizacije ob odjavi po 12.5.2014 ne bo več možno. Če bo prijavljenih udeležencev premalo, bo ekskurzija odpadla.

Program:
- ogled stavbe Intralighting d.o.o. Nova Gorica, www.intra-lighting.com
  arhitektura: Jan Trošt, Nejc Trošt, Peter Krapež
- daljši ogled s predavanjem v sadovnjaku Kojsko,  www.zgodbasadeza.eu
- grad Vipolže, ki naj bi po dvajsetih letih zopet zaživel v vsej svoji veličastnosti in z novo vsebino
-sprehod po vasici Šmartno v Brdih
- restavracija in penzion Gredič,
Ceglo, www.gredic.si
REAL ENGINEERING, Rok KlanjščeKk, Aljaž Lavrič, Nina Polajnar, Raketa, Katjuša Kranjc, Rok Kuhar / 2011
- skladiščni objekt v Medani,
STUDIO UR.A.D., Boštjan Kikelj, Klemen Pavlin / 2011
-Mladinski center in hotel Ajdovščina, www.hostel-ajdovščina.si
Arhitektura: Janko Rožič, Gašper Drašler, Matjaž Suhadolc
Več o objektih Gredič in skladiščni objekt v Medani tudi na http://www.odprtehiseslovenije.org/index.php?m_id=program&w_l_id=22

V Restavraciji Gredič bomo imeli kosilo, vključno s kozarčkom vina iz njihove vinske kleti.

Vabimo vas, da se nam pridružite na tej zanimivi ekskurziji, saj se v zadnjem času Goriška regija postavlja na zemljevid dobre arhitekture. Brici se zavedajo, da le-ta pripomore k razvoju in prepoznavnosti regije kot turistične destinacije.

Vabljeni!