Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Obvestilo obiskovalcem spletnih strani ZAPS

30.04.2010 07:07

Skupščina zbornice je zaradi velikega zanimanja različnih skupin obiskovalcev določila pogoje za dostop do posameznih vrst spletnih vsebin.
Tako lahko študentje dostopajo do zbirke predpisov, strokovne pomoči in klipingov na podlagi predloženega potrdila o šolanju in plačila letne pristojbine v višini 15,00 EUR.
Ostali uporabniki/naročniki lahko dostopajo do zbirke predpisov, strokovne pomoči in klipingov na podlagi predloženega potrdila o plačilu letne pristojbine v višini 30,00 EUR.
 
Naročilo za pridobitev gesla za dostopanje do določenih vsebin pošljite na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si. Navesti morate ime in priimek in veljaven e-naslov. Slednji vam bo služil kot uporabniško ime za dostop do vsebin in nanj vam bomo poslali še geslo. Naročilu OBVEZNO predložite dokazilo o plačilu pristojbine za dostop do določenih spletnih vsebin ZAPS za tekoče leto, študenti pa predložite še tekoče potrdilo o šolanju. Pristojbino nakažete na TRR zbornice SI 56 0310-0100-1291-427, odprt pri SKB d.d., Ljubljana. Pristojbino lahko poravna fizična ali pravna oseba, račun vam bomo izdali skladno s podatki na vašem potrdilu o plačilu.
 
S poravnano letno pristojbino za dostop do določenih vsebin ZAPS boste do določenih spletnih vsebin lahko dostopali do 31.12. tekočega leta.
 stanovanjske ne/politike

22.04.2010 12:01

22.april – 14.maj, 2010 Hiša Arhitekture, Vegova 8, 1000 Ljubljana
Vabimo vas na otvoritev razstave, ki bo v četrtek 22.aprila, 2010 ob 20h v Hiši Arhitekture. Razstavo bosta otvorila gospa Majda Širca, ministrica za kulturo in
mag. Andrej Goljar, predsednik ZAPS

Gradnja stanovanj je v Sloveniji dve desetletji od pričetka delovanja nepremičninskega trga predmet kritik in nezadovoljstva. Ponudba možnosti za državljane, uporabnike, ki želijo rešiti svoj stanovanjski problem, je praktično omejena zgolj na nakup. Pri tem ostajajo sami, soočeni z izdelki, ki jih ponuja stanovanjski trg, ponudniki, ki se izogibajo odgovornosti za kakovost in cenami, ki so visoke celo v primerjavi z državami z višjim standardom. Država, ki se je v post-socialističnem obdobju skoraj povsem umaknila iz stanovanjskega sektorja, pred stanovanjsko politiko še tišči glavo v pesek. Razstava »Stanovanjske ne/politike« želi predvsem ponovno postaviti vprašanja, ki so na področju gradnje stanovanj v Sloveniji že dolgo odprta.

Ali sprememba identitete stanovanjskih okolij še vedno zagotavlja zdrav razvoj družbe, dobro življenje in učinkovito delo in vključenost v skupnost? Kako zagotoviti posamezniku temeljno ustavno pravico – pravico do stanovanja? Ali so prevladujoče tipologije kompatibilne s sodobnim življenjskim stilom, primerne za sodobno družino? Ali je zakonodaja, ki določa minimalne zahteve za projektiranje stanovanj, zadostno in ustrezno orodje za reguliranje stanovanjske gradnje? Kako omogočiti razvoj bolj inovativnih stanovanjskih projektov, v katerih bodo inteligentno izrabljene prednosti lokacij omogočile razvoj slovenskih krajev in mest v privlačna in uspešna bivalna okolja? In konec koncev, kakšne spremembe povzročata finančna in energetska kriza na področju stanovanjsjke politike ? Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo?

Današnje razmere lahko kritično ocenjujemo tudi skozi poglavja še vedno veljavnega Nacionalnega stanovanjskega programa iz leta 2000 (NPSta, UL RS, št. 43/2000). Ugotavljamo, da cilji, ki si jih je v njem zadala vlada, ostajajo aktualni, saj v desetletnem obdobju ni uresničila skoraj nobenega.

Razstava prikazuje analizo stanja skozi ekonomske, družbene in politične parametre. Predstavlja pa tudi najboljše primere stanovanjske arhitekture v Sloveniji in Evropi po izboru kuratorjev. Razstavo spremlja okrogla miza Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo? ter projekcije filmov »Koolhaas Houselife« in »The Perfect Home - Alain de Botton«.

kustosi: Matevž Čelik, Anja Planišček in Mika Cimolini

oblikovanje: Kabinet 01 in Hikikomori
izbor filmov: Ana Struna Bregar
Produkcija: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo
Informacije: www.zaps.si

Zahvaljujemo se sodelujočim arhitekturnim birojem:

Bevk Perović Arhitekti, Gregorc Vrhovec Arhitekti, Ofis, Reichenberg Arhitektura, Arhitektura Krušec, Scapelab, Aleš Vodopivec, Gašper Medvešek in Nena Gabrovec, Jože Peterkoč, David Mišič, Coloni arhitekti Sadar + Vuga ter MVRDV, kooperacija Boskop, Studio UP, Medusa, INNOCAD Lacaton & Vassal, RHMA, Lelli Associati

Časopis  Stanovanjske ne/politike v pdf verziji.

Popravek

V katalogu in na razstavi »Stanovanjske ne-politike«, ki je organizirala Zbornica za arhitekturo in prostor v Hiši arhitekture, se je avtorjem razstave pripetila neljuba napaka pri navajanju Abiro kot projektivnega podjetja objekta »Dunajski vogal«. Pravilno projektivno podjetje je Scapelab d.o.o. Za neljubo napako se avtorji razstave Mika Cimolini, Matevž Čelik in Anja Planišček ter Zbornica za arhitekturo in prostor, vsem vpletenim opravičujemo.
V nadaljevanju so pravilni podatki avtorjev projekta:
Dunajski vogal - Scapelab
Soavtorji: Matej Blenkuš, Miloš Florijančič, Marko Studen
projektivno podjetje: Scapelab d.o.o.
sodelavci: Jernej Černe, Katarina Štok, Blaž Rupar
naročnik: Mreža JIT d.o.o.
lokacija / leto izgradnje: Dunajska cesta, Ljubljana / 2003-2006
velikost območja / objekta: 6.850 m2 / 38stanovanj
tip objekta: stanovanjsko poslovni objekt

Okrogla miza: Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo?

11.maj 2010 ob 17h v dvorani Mestnega Muzeja Ljubljana

Vabljeni:
dr. Srna Mandič, FDV
dr. Andreja Cirman, Ekonomska Fakulteta
Primož Pirc, Stanovanjski sklad RS
Dr. Richard Sendi, Urbanistični Inštitut Republike Slovenije
Jožka Hegler, Javni stanovanjski sklad MOL
Jože Novak, IMOS holding d.d.
prof. dr. Roko Žarnić, Minister za okolje in prostor
Jacqueline Stuart, Slovenia invest
Aleš Vrhovec, arhitekt
Matej Blenkuš, arhitekt
Metka Sitar, Fakulteta za gradbeništvo, Univerza v Mariboru

Projekcije filmov

Koolhaas Houselife
06.maj 2010 ob 18h v Hiši Arhitekture, Vegova 8, Ljubljana

Film je iz serije »Living Architectures«, v kateri avtorja Ilka Beka in Louise Lemoine iščeta pogled na arhitekturo. Odvrača se od običajnega trenda idealizirane reprezentacije. Kult perfekcije neizogibno vodi v razdor med arhitekturo in življenjskim prostorom, menita avtorja. V filmu avtorja predstavita hišo v Bordeaux-ju in njeno dnevno intimno življenje skozi pričevanja hišnika Guadalupeja Acede ter drugih ljudi, ki skrbijo za hišo. Spremljanje Guadalupeja pokaže nepredvidljiv vpogled v prostore in strukturo stavbe. (francoski film, 58minut, angleški podnapisi)

The Perfect Home - Alain de Botton
13.maj 2010 ob 18h v Hiši Arhitekture, Vegova 8, Ljubljana

Knjiga The Architecture of Happiness, sodobnega angleškega filozofa Alain de Bottona, je bila podlaga za snemanje tri delne serije, ki jo je posnela televizijska družba Channel 4. Serija je bila prvič predvajana leta 2006. Pridobili smo eksluzivno pravico enkratnega predvajanja, zato priložnosti ogleda ne zamudite. V seriji Alain de Botton raziskuje pomembnost inovativne arhitekture doma. Kritizira moderne soseske, zgrajene v idealiziranem potvorjenem tradicionalnem slogu, ki jih imenuje “grotesken pastiš”. Prvi del serije prikaže nastanek gradnje v arhitekturnih slogih, ki posnemajo obdobje Tudorjev, kraljice Viktorije, kralja Georga in podeželjskega sloga. V drugem delu serije se sprašuje, kaj definira lepoto zgradbe, išče vzporednice med katoliškim in protestantskim idealom ter pripadajočimi prostori čaščenja ter namigne, da je primerjava kompromis med dekoracijo in funkcijo. Tretji del serije pa išče odgovore, kako bi bilo moč obstoječo situacijo izboljšati. Pri tem Botton meni, da bi morale stavbe odslikavati obdobje, v katerem so nastale. (angleški film, 3 x 42minut, brez podnapisov)

Časopis  Stanovanjske ne/politike v pdf verziji.
PLEČNIKOVA ODLIČJA 2010

21.04.2010 17:47

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, ki deluje pod okriljem Društva arhitektov Ljubljana, je včeraj podelil letošnja Plečnikova odličja. Žirija v sestavi: predsednica: Maruša Zorec, člani: Aljoša Dekleva, Maja Vardjan, Tatjana Adamič in Matjaž Dev je pregledala 27 predlogov za dosežke s področja oblikovanja okolja – arhitekture, 4 predloge za dosežke na področju arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ter 4 predloge za študentska priznanja in podelila naslednja odličja:

Plečnikova nagrada
za uspešno realizacijo se podeli za Novo stavbo Biotehniške fakultete v Ljubljani
avtorji: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič

Plečnikovo medaljo
za uspešno realizacijo prejme projekt Treh hiš na Jurčkovi
avtor: Jože Peterkoč

Plečnikovo medaljo
za uspešno realizacijo prejme projekt Prenova arheološke kleti Knežjega dvorca v Celju
avtorji: Jernej Gartner, Tanja Gobov, Brigita Babnik, Matija Lenaršič

Plečnikovo medaljo
za doprinos na področju arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike prejme
monografija Edvard Ravnikar: Architect and teacher avtorja: prof. dr. Aleš Vodopivec in Rok Žnidaršič ter oblikovalec prof. Peter Skalar

Plečnikovo medaljo
za doprinos na področju arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike prejmeta knjigi
Vitruvij: O arhitekturi in Fedja Košir: O antičnem inženirstvu
avtor: prof. dr. Fedja Košir

Študentsko Plečnikovo priznanje
se podeli za diplomsko delo: Hiša literature
avtorica: Jana Kocjan, mentor prof. Miloš Florijančič

Končno poročilo žirije

Obrazložitve

Uvodnik Mihe Dešmana
knjiga TIPOLOGIJA VEČSTANOVANJSKIH STAVB

19.04.2010 13:38

Ob odprtju razstave Stanovanjske ne/politike bodo avtorji predstavili  priročnik TIPOLOGIJA VEČSTANOVANJSKIH STAVB , ki jo bo mogoče kupiti po promocijski ceni 25 €
Skupina petih absolventov Fakultete za arhitekturo: David Azinović, Petra Kregar, Tanja Marn, Petra Sajovic in Aleksander Vujović; je priročnik pripravila pod mentorstvom in uredništvom profesorja Janeza Koželja. Cilj priročnika je predstaviti pregleden nabor možnosti pri preučevanju, projektiranju in gradnji stanovanjskih poslopij.

več v priponki
APRIL, MESEC KRAJINSKE ARHITEKTURE

14.04.2010 19:20

Mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA) je leta 2007 april razglasila za mesec krajinske arhitekture. Od takrat Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vsako leto v mesecu aprilu pripravi niz dogodkov za strokovno in širšo javnost, povezanih z vlogo krajinske arhitekture v urejanju prostora. Letošnji mesec krajinske arhitekture je posvečen krajini, vprašanjem njenega stanja, razvoja in oblikovanja ter pomena, ki jo ima za družbo in posameznika. Ob odstiranjih teh vprašanj se bomo dotaknili tudi Evropske krajinske konvencije, ki Slovenijo zavezuje, da se krajini prizna vlogo nosilke identitete, da se jo ustrezno vrednoti, se o krajini in krajinskih vrednotah izobražuje strokovnjake in ozavešča posameznike, da se skrbi za načrtovanje, upravljanje in varstvo krajine ter s tem za dolgoročno zagotavljanje krajinske raznovrstnosti in kakovosti. Organizirani bodo trije dogodki, okrogla miza, razstava in voden ogled krajinskega območja na pragu Ljubljane.
Z aktivnostmi v Mesecu krajinske arhitekture se Društvo krajinskih arhitektov Slovenije tako pridružuje projektu Odgovorno do prostora v okviru katerega Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in drugi partnerji opozarjajo na skrb zbujajoče stanje v prostoru in pozivajo odgovorne k ukrepom za spremembe v urejanju prostora.

 Okrogla miza na temo Prihodnost slovenske krajine
13. april 2010, od 13.30 – 18.00,
Center Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: dr. Mojca Golobič, Biotehniška fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitekturo,  Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo, dr. Emil Erjavec, Biotehniška fakulteta, dr. Bogomir Kovač, Ekonomska fakulteta, Marko Slapnik, Park Logarska dolina, Izidor Jerala, Občina Novo mesto, Tanja Lesničar Pučko, DNEVNIK, Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora in
moderatorka: mag. Maja Simoneti, Inštitut za politike prostora in LUZ d.d.
(Izvedbo dogodka v Centru Evropa sta omogočila Urad vlade za komuniciranje in Predstavništvo Evropske komisije v RS.)

Razstava Krajine - projekti in realizacije
14. april 2010, otvoritev ob 19:00 uri,
Kavarna Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), Metelkova 2, Ljubljana;

Ljubljansko Barje – krajina na pragu Ljubljane
Predstavitev in ogled krajinskega parka
22. april 2010, od 14.00 – 18.00 ure,
zbirališče Zadružni dom, Podpeška cesta 380, Notranje Gorice (minimalno 15 udeležencev);
razstava Krajine - projekti in realizacije

14.04.2010 15:21

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vabi na otvoritev razstave Krajine – projekti in realizacije, ki bo danes, 14. aprila 2010 ob 19.00 uri v Kavarni SEM, na Metelkovi 2 v Ljubljani.
Ob odprtju razstave bodo predstavljena tudi dela prof. Dušana Ogrina z naslovom
»Dušan Ogrin: Katalog del 1955 – 2009 – načrtovanje, raziskave, pedagogika, publikacije«.
Vabljeni.

 
Razpisan natečaj za Športni park Velenje

09.04.2010 10:04

Mestna občina Velenje je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski, arhitekturni in krajinsko arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Športni park v Velenju.
Podrobnosti na strani Natečaji-Aktualni.
Strokovna ekskurzija na Primorsko

07.04.2010 15:48

V Hiši arhitekture v letu 2010 pripravljamo kratke popoldanske strokovne ekskurzije po Sloveniji in bližnji okolici.
Ogledali si bomo zanimive sodobne izvedene arhitekturne in krajinske projekte. Vse ekskurzije so predvidene ob petkih popoldne z avtobusom za 50 oseb, z odhodom iz Ljubljane.

Prva ekskurzija je na programu 23.4.2010 v smeri Primorske. 
Konferenca

02.04.2010 13:24

Obveščamo vas, da bo dne 22. aprila 2010 v kulturnem domu Španski borci v Ljubljani potekala konferenca z naslovom Vrednotenje objektov - potencial prihodnosti.

Podrobnosti najdete v priponkah:
Eko KLIK_povzetek konference_april 2010
Konferenca Vrednotenje objektov - potencial prihodnosti
 

 
Razstava natečajnih rešitev za Šolsko športni center OŠ Dobrepolje

02.04.2010 11:25

Občina Dobrepolje v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na otvoritev razstave natečajnih rešitev za ŠOLSKI ŠPORTNI CENTER OŠ DOBREPOLJE, ki bo v sreda, 14.4.2010, ob 19:00 uri v prostorih Jakičevega doma, Videm 34, Videm-Dobrepolje. Razstava bo odprta do vključno 23.4.2010, vsak delovni dan med 8:00 in 15:00, ob sredah do 18:00, v soboto od 9:00 do 11:00.
Vabljeni!
Razstava natečajnih rešitev za UNIVERZITETNI KAMPUS SONCE

01.04.2010 11:23

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na otvoritev razstave natečajnih rešitev za UNIVERZITETNI KAMPUS SONCE, ki bo v četrtek, 8.4.2010, ob 17:00 uri v Hiši arhitekture v Ljubljani.

Razstava bo odprta do vključno 16.4.2010, vsak delovni dan med 8:00 in 16:00 uro.
Vabljeni!
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000