Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

DAN ARHITEKTOV 2010

31.10.2010 12:55

DAN ARHITEKTOV 2010
11. november 2010
Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba

Dogodek je organiziran pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka.

Letošnja konferenca z naslovom Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba bo potekala v konferenčnih prostorih TR3 v Ljubljani. Podelitev nagrad zlati svinčnik in platinasti svinčnik ter priznanja za častne člane in odprtje razstave Slovenska arhitektura 2010 pa bodo potekali v galeriji Hiše arhitekture na Vegovi 8 v Ljubljani.

Podrobnosti
 
Razpisan natečaj za Pasivne hiše širšega območja Posočja

25.10.2010 15:18

Posoški razvojni center je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisal javni, idejni, odprti, anonimni, enostopenjski, arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za PASIVNE HIŠE ŠIRŠEGA OBMOČJA POSOČJA.

Podrobnosti na strani Natečaji – aktualni.
SIBBESBORG - natečaj za razvoj trajnostne soseske

25.10.2010 13:34

Občina Sipoo na Finskem napoveduje organizacijo zanimivega mednarodnega natečaja za razvoj trajnostne soseske, ki ga bo v letu 2011 organizirala skupaj z Oddelkom za arhitekturo Univerze Alvarja Aalta, Finskim združenjem arhitektov, podjetjem RYM in OSKE ekspertnim centrom. Lokacija kraja Sipoo v predmestju Helskinkov ponuja odlične možnost za ustvarjanje novih trajnostnih urbanih struktur. Namen natečaja je priti do praktičnih rešitev, kako v območju Soederkulla in Sipoonlahkti načrtovati mesto za 70.000 do 100.000 prebivalcev.  Pred razpisom natečaja bodo organizatorji organizirali več delavnic. Natečaj bo predvidoma razpisan februarja oz. marca 2011, rezultati pa bodo znani konec leta 2011.

Več o napovedi natečaja najdete v pdf dokumentu

.

 
Predstavitev novega Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor (ZUPUDPP)

22.10.2010 08:47

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije organizira predstavitev novega Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor (ZUPUDPP), ki bo v četrtek, 4.11.2010, ob 13.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, 1000 Ljubljana.
Predstavitev je namenjena članom ZAPS, izdelovalcem državnih prostorskih načrtov in izdelovalcem okoljskih poročil za celovito presojo vplivov na okolje.
Na internetni strani Ministrstva za okolje in prostor (http://www.mop.gov.si/si/drzavni_prostorski_nacrti/) so poleg besedila zakona na voljo še nekatera druga gradiva, ki bodo predstavljena na predstavitvi. Po predstavitvi bo priložnost za razpravo o problematiki izdelave državnih prostorskih načrtov.
Rok za oddajo prijav: torek, 2.11.2010 na e-naslov: izobrazevanje@zaps.si.
Vljudno vabljeni.
VOLITVE ZAPS 2010

15.10.2010 14:16

V skladu s 18., 31. in 43. členom Statuta Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije dne 14.9.2010 sprejel
 

SKLEP O RAZPISU VOLITEV za predsednika ZAPS, člane skupščine, člane disciplinskih organov in člane Volilne komisije.

1. S tem sklepom se razpisujejo volitve za predsednika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZAPS), člane skupščine ZAPS, člane disciplinskih organov ter člane volilne komisije.

2. Vse postopke v zvezi s kandidiranjem in volitvami vodi volilna komisija v sestavi: Branka Arnautovič, univ.dipl.inž.arh., Breda Bonač Arko, univ.dipl.inž.arh. in Maja Vodnik, univ.dipl.inž.kraj.arh..

3. Volilna komisija do začetka kandidacijskega postopka pripravi volilne imenike, obrazce za kandidiranje in na podlagi števila članov po regijah določi število predstavnikov posameznih regij v skupščini.

4. Kandidacijski postopek za vse funkcije iz prve točke se opravi istočasno.

5. Kandidacijski postopek traja od 27. septembra do 27. oktobra 2010. Volilna komisija najpozneje prvi dan kandidacijskega postopka pošlje članom zbornice pozive za kandidaturo na volitvah z obrazcem ter objavi volilne imenike.

6. Veljavne so kandidature, ki so prispele oziroma so bile oddane priporočeno na naslov ZAPS najpozneje 27. oktobra 2010.

7. Rok za volitve predsednika zbornice, članov skupščine, disciplinskih organov ter volilne komisije je od 18. novembra do 14. decembra 2010. Volilna komisija mora najpozneje do 18. novembra 2010 objaviti kandidatne liste ter poslati članom vabila za volitve z glasovnicami.

8. Veljavne so glasovnice, ki so prispele oziroma so bile priporočeno oddane na naslov ZAPS najpozneje 14. decembra 2010.

9. Volilna komisija razglasi volilno udeležbo, rezultate volitev ter pripravi volilno poročilo najpozneje do 5. januarja 2011. Volilna komisija bo volilno poročilo predložila v potrditev skupščini zbornice.

10. Skupščina zbornice na podlagi rezultatov volitev potrdi mandate izvoljenih kandidatov za predsednika zbornice in člane skupščine, izvoli člane disciplinskih organov ter imenuje člane volilne komisije.

  
Volilni imeniki so dostopni na povezavi:
http://www.zaps.si/index.php?m_id=ZAPS_Volilni_imeniki_2010
 
 
 

 
Napovednik dogodkov DSI in HA

15.10.2010 11:26

V okviru programa Dodatnega strokovnega izobraževanja in Hiše arhitekture vas vabimo na naslednje dogodke:

V sredo, 20.10.2010 ob 17.00 uri
strokovno vodenje za člane ZAPS po razstavi BIO.22
v Fužinskem gradu. www.bio.si
Po razstravi bo vodila mag. Urša Kosmač Marc, um. zg..

V sredo, 3.11.2010 ob 18.00 uri
v prostorih ZAPS, Vegova 8, v okviru razstave Duet Kljuk, ki je spremljevalni dogodek BIO.22 bosta dve predavanji:
- predavanje o industrijskem oblikovanju kljuk, Enikö Bucs, FSB
Predavanje bo osredotočeno na konkretne primere in materiale, ki jih podjetje FSB uporablja pri izdelavi. Predstavljeni bodo konkretni primeri, tehnični detajli, in pomembna dejstva za vsakodnevno porabo in delovanje stavb. predavanje bo tako združevalo oblikovanje in funkcionalnost izdelkov. Predstavljene bodo tudi knjige, ki jih podjetje FSB piše o rokah, prijemu, geometirji.
- predavanje "Sestavljanka svetil v arhitekturi", oblikovalec svetlobe Mitja Prelovšek, Enlighter

V četrtek, 4.11.2010 ob 13.00 uri
v prostorih ZAPS, Vegova 8, v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor:
- predstavitev Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor

Napovedujemo:
- 10.11.2010: Elektrika iz sonca - fotovoltaika
- 17.11.2010: Izolacije
- 8.12.2010: Feng shui v arhitekturi

 
3. kongres hrvaških arhitektov

14.10.2010 09:36

Letošnji kongres hrvaških arhitektov bo potekal pod naslovom ApolitikA kot skupni imenovalec skupine tem, ki se ukvarjajo s prostorskim razvojem in so v tem trenutku odločujoče za prihodnost arhitekture in urbanizma na našem področju. Teme v razponu od urbanizma preko sistemov javnih investicij do kriterijev arhitekturne odličnosti bodo obdelane z vrsto krajših predstavitev in dinamičnih okroglih miz. Mednarodni kontekst programu bodo dale predstavitve na temo 'arhitekturnih politik' Avstrije, Irske in Slovenije ter predavanja uglednih evropskih arhitektov in teoretikov. Kako v pogojih investicijskega vakuuma in krize sistema sprožiti razvojne cikle v korist javnega interesa, z uveljavljanjem vrednosti naravne in urbane krajine – je skupno vprašanje deželam v regiji.
Kongres bo potekal v času od 25.11. - 27.11.2010 v Splitu.
Rok za zgodnjo prijavo za slovenske udeležence podaljšan do 8.11.2010.
Več o programu in prijavah najdete na povezavi: www.uha.hr
Vljudno vabljeni.

 
Stališče Strokovnega sveta ZAPS o ustreznosti referenduma o prostorskih aktih

14.10.2010 08:36

Strokovni svet ZAPS podaja stališče o ustreznosti referenduma o prostorskih aktih. Povod za opredelitev do vprašanja je predlog za izvedbo referenduma o občinskem prostorskem načrtu mestne občine Ljubljana. Več >>
 
Konferenca slovenskih arhitektov in gradbenikov

14.10.2010 08:35

Svetovni slovenski kongres vljudno vabi na IV. konferenco slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije,  ki bo potekala 20. in 21. oktobra 2010 v Bohinju (Bohinj Park Eko Hotel, Triglavska cesta 17, Bohinjska Bistrica) pod častnim pokroviteljstvom predsednik a Vlade Republike Slovenije, g. Boruta Pahorja. Več o programu in prijavi na konferenco >>
 
Razpis za nagradi Zlata kocka in Golden Cube

07.10.2010 17:49

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za šolstvo in šport, Ministrstvom za okolje in prostor, Zavodom RS za šolstvo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteto za arhitekturo v okviru programa »Odgovorno do prostora« objavlja javni natečaj za pridobitev projektov za izobraževanje otrok in mladostnikov o arhitekturi in grajenem okolju. Natečaj je del mednarodnega natečaja, ki ga razpisuje Svetovna zveza arhitektov (UIA). Nagrade se podeljujejo tistim, ki za otroke in mladostnike pripravljajo programe in projekte s področja arhitekture in grajenega okolja. Za nagrade se lahko potegujejo vzgojno-izobraževalni zavodi, druge ustanove, posamezniki in mediji. Tako na nacionalni kot mednarodni ravni bodo podeljene štiri nagrade: za vzgojno-izobraževalne zavode, druge ustanove in tiskane ter avdiovizualne medije. Nacionalne nagrade se bodo potegovale za svetovne nagrade leta 2011 na Svetovnem kongresu arhitektov v Tokiu.
Rok za oddajo projektov je 20. januar 2011.

 

Razpisno dokumentacijo najdete na spletni strani
www.arhitekturainotroci.si

 
Nizkoogljične stavbe prihodnosti

07.10.2010 09:35

Služba Vlade RS za podnebne spremembe v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem in Slovensko gozdno-lesno tehnološko platformo organizira na sejmu Narava–zdravje 2010 Okoljsko konferenco
»Nizkoogljične stavbe prihodnosti« z okroglo mizo«Trajnostni razvoj vrednostne verige lesa«,
GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE, Zelena predavalnica - Marmorna dvorana, dne 8.10.2010 ob 10:00

Konferenca je zastavljena kot posvet relevantnih predstavnikov vlade s strokovno javnostjo, predstavniki poslovnega sektorja in drugimi deležniki, kako preko državnih politik, ukrepov in spodbud celovito uresničiti vizijo vrednostne verige lesa, s poudarkom na nizkoogljičnih stavbah prihodnosti. Med prioritetnimi temami in izzivi, ki jih bomo obravnavali na posvetu, so energetska sanacija stavb v naslednjih 40 letih v celoti, gradnja in prenova javnih stavb (tako zaradi velikega deleža v celotnem stavbnem fondu kot pomembne usmerjevalne vloge za zasebni sektor), ogljični odtis in ogljični proračun, davek na nepremičnine in CO2 dajatve, učinkovita raba energije v stavbah, energetska izkaznica in zelena javna naročila. Vljudno vabljeni!

Program konference je v priponki.
Kljuke v duetu

06.10.2010 15:03

Spremljevalni dogodek BIO.22


 

Otovoritev razstave bo v sredo, 13. oktobra 2010, ob 19. uri.
Razstavo bo otvoril prof. Saša Mächtig. Sodelovanje s podjetjem FSB, na projektu DuoHandles - HandleDuos, bosta predstavila arhitekta Tina Gregorič in Aljoša Dekleva.

13. oktober–4. november 2010
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Hiša arhitekture, Vegova 8, Ljubljana
Odprto od ponedeljka do petka od 10. do 19. ure,
ob sobotah in nedeljah od 9. do 12. ure.

Razstavo so pripravili:
FSB – Franz Schneider Brakel GmbH + Co KG,
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Hiša Arhitekture in
Muzej za arhitekturo in oblikovanje/Sekretariat BIO

Ob 125-letnici podjetja so proizvajalci kljuk iz vzhodne Vestfalije FSB, Franz Schneider Brakel, povabili 32 mednarodnih arhitektov in oblikovalcev v delavnico Stilwerk v Berlinu – in sicer v dvojicah. Udeležence so prosili, naj premislijo, ali bi morali imeti kljuke, ki ustrezajo tako desni kot levi roki. Ali z drugimi besedami: odpri/zapri, porini/potegni, navznoter/navzven, žensko/moško, toplo/hladno – kaj natanko je tisto, kar iz dveh kljuk naredi duet? Ustvarjalni umi iz Švice, Avstrije, Nizozemske, Francije, Španije, Slovenije in Japonske ter iz Münchna, Stuttgarta, Hamburga, Kölna in Berlina so pripravili osnutka za osupljivo število kljuk v dvojicah, od dragih skulptur iz inovativnih materialov do predmetov bolj tehnične narave. Nekatere od zamisli, ki so se porodile, FSB že vključuje v svoj proces razvoja izdelkov. Dvajset let po prvi delavnici »Vratne kljuke«, ki je sprožila sodelovanje z ljudmi, kot so Mario Botta, Hans Hollein in Dieter Rams, arhitekti in oblikovalci znova osredotočajo svoj um na kulturo vratnih kljuk.

Katalog FSB DuoHandleS - HandleDuos (pdf)

 

  
Strokovna ekskurzija Celje, Plečnikova odličja 2010

03.10.2010 19:22

Ekskurzijo organizirata Hiša arhitekture in Sklad arhiteka Jožeta Plečnika.

Petek, 15. oktober 2010
Odhod iz Ljubljane: 8:30 iz Trga Francoske revolucije


Program

8.30                  Odhod
8:45-9:15         Dekanat Biotehniške fakultete, Arhitektura Krušec,
                          Ljubljana, 2010 - Plečnikova nagrada 2010
9:30-9:50         Stanovanjski blok Jurčkova, Enota,
                           Ljubljana, 2007 - Zlati svinčnik 2007
10:00-10:20     Tri hiše na Jurčkovi, Jože Peterkoč,
                           Ljubljana, 2009 - Plečnikova medalja 2010, Zlati svinčnik 2009
11:00-11:30     Paviljon AMZS, Sonja Kunčič, Martina Tepina,
                           Vransko, 2008
12:00-13:30     Celjska koča, Arhitektura Krušec,
                           Celje, 2007 - Plečnikova medalja 2007, Zlati svinčnik 2007
                           Kosilo
14:00-14:30     Prenova arheološke kleti Knežjega dvorca,
                           Jernej Gartner, Tanja Gobov, Brigita Babnik in Matija Lenaršič,
                           Celje, 2010 - Plečnikova medalja 2010
15:00-16:45     Ogled mesta Celje z arhitektom Nandetom Korpnikom
                           Maksimiljan, Nande Korpnik, Celje, 2005
                           Tržnica Celje, Arhitektura Krušec, Celje, 2010
                           Tribuna (L), Bogdan Reichenberg, Celje, 2007
17:00-19:00     MIK Celje, ogled in predstavitev podjetja, pogostitev

Podjetje MIK je ponudnik celostnih IE2 rešitev, ki zagotavljajo kakovostne investicijske, energetsko varčne in estetske rešitve zasteklitve objektov ter izboljšujejo kakovost bivanja. Svojo energijo in znanje v podjetju so v zadnjem času usmerjali v razvoj dveh novih produktov - MIKrovent in Energijska okna, za katere so prepričani, da postavljajo nove standarde na področju zasteklitve objektov, kar potrjujejo tudi že prve prejete nagrade za inovativnost, katere so za nove rešitve prejeli na letošnjem sejmu MOS - SREBRNI CEH in ZLATA NAGRADA Celjskega sejma. Ena ključnih prednosti njihovega podjetja je tudi popolnoma avtomatizirana in računalniško vodena proizvodnja, zato bodo goste ekskurzije ZAPSa po uvodnih predstavitvah o podjetju in o novih rešitvah MIKrovent in Energijska okna, peljali tudi na voden ogled proizvodnje in jim natančneje razložili posamezne tehnološke postopke proizvodnje PVC stavbnega pohištva.
Potek srečanja v podjetju MIK:
- Uvodni pozdrav in nagovor: Franci Pliberšek, lastnik in generalni direktor podjetja MIK
- Energijska okna, Modre rešitve: dr. Yuri Yatsko (zunanji strokovni sodelavec na področju razvoja za projekt Energijska okna) 
- MIKrovent – svetovna inovacija na področju okenskih prezračevalnih sistemov: prof. dr. Peter Novak
  (zunanji strokovni sodelavec na področju razvoja za projekt MIKrovent)
20:30 Povratek v Ljubljano
 

Cena za ekskurzijo znaša 35 Eur z davkom.
V ceno je vključen prevoz, organizacija, vodenje, kosilo in večerna pogostitev.
Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do 13.10. oziroma do zapolnitve mest na elektronski naslov:
andreja.divjak@zaps.si
Znesek kotizacije (s pripisom Celje) ob prijavi nakažite na
TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki.
Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije,
je možna do 13.10.2010.
Objekte si bomo ogledali tudi odznotraj, zgode in nezgode zgradb pa bodo predstavili avtorji.
Delni sponzor ekskurzije je podjetje MIK CELJE.

 

 
Pripombe ZAPS k osnutku Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-C)

02.10.2010 15:57

Na podlagi poziva k oddaji pripomb in predlogov na osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-C) je zbornica oblikovala pripombe na zakonski osnutek in jih poleg resornemu ministrstvu poslala tudi na Ministrstvo za okolje in prostor.  
Več >> 
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000