Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Brezplačno delo arhitektov

26.11.2014 19:10

V zadnjem času je v medijih sovpadlo več prispevkov, ki jih posredno povezuje tema brezplačnega dela arhitektov/tk. Nekateri med njimi so: »Arhitekturni dialog« rubrika v prilogi »Delo in dom« z naslovom »Brezplačni arhitekturni načrti«, drugi je projekt »Arhitekturni nasvet« v sklopu spletnega natečaja za sofinanciranje inovativnih podjetniških idej »Vse je mogoče«, ter več prispevkov na temo neplačanega pripravništva, kot sta članka »Vzgajajo v zameno za malico in prevoz« in »Vlada in poslanci naj delo opravljajo volontersko«. Vprašanja novinarjev in kritični odzivi članov so spodbudili ZAPS k oblikovanju slednjega stališča:

I. »Arhitekturni dialog«

Marketinška akcija »Veluxa«, vodilnega proizvajalca strešnih oken v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, zainteresiranim bralcem ponuja brezplačno arhitekturno rešitev za rekonstrukcijo neizkoriščenih mansardnih prostorov. Novi bivalni prostori naj bodo namenjeni mladim družinam, »arhitekturni načrt« bodo izdelali študentje višjih letnikov Fakultete za arhitekturo pod vodstvom mentorice.

ZAPS podpira v članku deklarirane cilje akcije: pridobivanje praktičnih izkušenj študentov arhitekture, promocijo smotrnosti angažmaja arhitekta/ke pri projektih prenove ter omenjeni socialni in trajnostni vidik - kako obstoječe neizkoriščene prostore prilagoditi potrebam mladih družin, ki jih potrebujejo.

Po drugi strani se sprašujemo, kakšna so pričakovanja bralcev na podlagi navedenih informacij in ali so bili deležni celovite informacije, saj bi na podlagi zapisanega lahko sklepali, da bodo z "brezplačnim arhitekturnim načrtom" lahko pristopili neposredno k izvedbi posega. Ali bo, in kdo bo udeležencem v akciji zagotovil izvedljivost posega skozi celoviti strokovni pristop, v katerem bodo preverjeni prostorski akti, določen ustrezni postopek in vsebina projektne dokumentacije ter ugotovljen vpliv drugih tehničnih značilnosti stavbe? Kdo bo odgovoren in s čim bo jamčil za ustreznost strokovnega nasveta in tehnične rešitve?

Zato menimo, da bi bralci morali biti opozorjeni, da ima na ta način pridobljena rešitev status idejne oz. variantne rešitve in da je za izvedbo posega potrebna celovita strokovna storitev, podkrepljena z odgovornostjo in jamstvi. Prav tako stojimo na stališču, da je svetovanje študentov naročnikom neprimerno, ker ne zagotavlja zaščite potrošnikov. Obstaja možnost posredovanja pomanjkljive informacije, na podlagi katere bo stranka sprejela investicijsko odločitev, pri čemer ne bo zagotovljena odgovornost in jamstvo za svetovanje in ostalo strokovno delo.

II. »Arhitekturni nasvet«

Inovativni podjetniški projekt »Arhitekturni nasvet« temelji na pobudi približanja stroke uporabnikom na način, da se jim v polurnem brezplačnem svetovanju nakažejo možne poti reševanja problema in se odpre pot nadaljnjem sodelovanju med naročnikom in arhitektom.

Ideja mladih arhitektov, kako strokovno znanje in veščine približati tistim, ki jih potrebujejo za reševanje stvarnih, vsakdanjih problemov, poudarja družbeni vidik in odgovornost arhitekturne stroke in nakazuje način, kako se lahko arhitekti odzovejo na izzive sodobnega časa. Zato ZAPS podpira omenjeno idejo, pod pogojem, da je naročnikom zagotovljena celovita informacija in izvedljivost posega, strokovna storitev vključno z odgovornostjo in jamstvi za opravljeno storitev ter da so vsa dejanja skladna s kodeksom arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev.

III. Brezplačno delo

Tema člankov »Vzgajajo v zameno za malico in prevoz« in »Vlada in poslanci naj delo opravljajo volontersko« je volontersko pripravništvo in brezplačno delo mladih v podjetjih in v državnih inštitucijah. Pojav je nedvomno odraz globoke gospodarske in moralne krize. V ZAPS načelno in ostro nasprotujemo brezplačnemu delu in pozivamo državo, naj bo zgled z lastnim ravnanjem in se otrese tovrstne dvoličnosti: medtem ko na eni strani razglaša načela socialne kohezije, istočasno na drugi izvaja prakso socialnega dumpinga. Slovenija namreč ne more ubežati odgovornosti sprejetih zavez pri doseganju trajnostnih ciljev EU. Zagotovitev ustreznega plačila za opravljeno delo sodi celo med merila nekaterih sistemov vrednotenja trajnostnih vidikov v poglavju socialno-kulturna kakovost (DGNB).

Trg dela arhitektov je izpostavljen velikim neravnovesjem in izzivom. Vzroki za razkorak med ponudbo in povpraševanjem dela so gospodarska kriza in (pre)veliko število diplomantov. Nekateri arhitekturni biroji, izpostavljeni pritiskom na cene izkoriščajo pripravljenost študentov in mladih arhitektov, da delajo tudi brez plačila zato, da si zagotovijo prakso in znanje. Brez praktičnih izkušenj in strokovnega razvoja se bo znanje porazgubilo in stroka bo usahnila. Krog je sklenjen in vrtinec negativnih vplivov sistematično razgrajuje arhitekturno stroko.

Ne glede na večplastnost problematike smo prepričani, da brezplačno delo ni rešitev. Zato moramo vsi deležniki ukrepati. ZAPS lahko poišče in predlaga alternativne načine pridobivanja strokovne prakse, kot pogoja za opravljanje strokovnega izpita in posledično dostopa do poklica. Naloga države je zagotoviti ugodnejše gospodarsko okolje ter spodbujati investicijski cikel, ki v največji meri kroji usodo stroke. Za vzpodbujanje zaposlovanja mladih strokovnjakov bi lahko razvili programe, pri katerih bi država za obdobje pripravništva subvencionirala prispevke delodajalcem, ki bi zaposlili pripravnike in jim zagotovili ustrezno plačilo za delo. S tem bi se mladim arhitektom omogočilo pridobivanje prakse in odprla možnost opravljanja strokovnega izpita in s tem izboljšala zaposljivost mladih arhitektov. Med ostalim bo potrebno premisliti število vpisanih na fakultete in ga uskladiti z dejanskimi potrebami na trgu, sicer se bodo pritiski in anomalije na trgu le še povečevali.

ZAPS poziva svoje člane, lastnike projektantskih podjetij naj ne prakticirajo brezplačnega dela. S tem dodatno prispevajo k razvrednotenju lastne stroke in lastnega dela.
32. Piranski dnevi arhitekture

14.11.2014 13:27

Vizija arhitekture


_ 22. november 2014, 10:00, Gledališče Tartini, Piran, Slovenija
_ mednarodna arhitekturna konferenca, razstave ter podelitev mednarodne nagrade Piranesi
_ častni pokrovitelj predsednik RS Borut Pahor
_ lokacija_Gledališče Tartini, Piran in razstavišče Monfort, Portorož

Predzadnjo soboto v novembru bo v gledališču Tartini v Piranu pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja potekala že 32. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture, tokrat z naslovom Vizija arhitekture. Konferenca se bo zaključila ob 20h v razstavišču Monfort v Portorožu s slovesno podelitvijo priznane mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi in z odprtjem šestih spremljevalnih arhitekturnih razstav, med katerimi je najpomembnejša prav razstava za nagrado Piranesi 2014.

Tema
VIZIJE ARHITEKTURE

Tema Piranskih dnevov arhitekture 2014 raziskuje zapletenost (in morda nasprotje) sodobne vizije. Bežna definicija vizije, ki izhaja iz latinske besede videre (videti), odstira mnogoterost pomenov – 1. zmožnost videti: vid, zaznavanje, dojemanje, pogled, perspektiva; 2. zmožnost razmišljati ali načrtovati prihodnost z domišljijo ali modrostjo: ustvarjalnost, inventivnost, intuicija, zavedanje, inovacija. Profesija je odgovorna za nenehno naraščanje tehnoloških, sociopolitičnih, sociokulturnih in okoljskih zahtev. Kakšna je vloga arhitekta – vizionarja? Lahko oziroma mora arhitekt prevzeti vlogo socialnega in urbanega dirigenta? Lahko prisotnost arhitekture v tehnokraciji oblikuje širše vizije? Vsaka arhitektova vizija, pa naj gre za hišo ali mesto, se razlikuje glede na kontekst, izobrazbo, mentorstvo in izkušnje. Predavatelji in program Piranskih dnevov arhitekture 2014 ponuja sodobne in raznolike interpretacije arhitekturnih vizij. prof. Paul Robinson

Program
7 predavanj_10 predavateljev

Bernardo Bader Architekten, Avstrija
Rok Jereb, Blaž Budja, Jereb in Budja arhitekti, Slovenija
Toma Plejić, Lea Pelivan, Studio UP, Hrvaška
Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos, Portugalska
Gabriel Kogan, studio mk27, Brazilija
Tom Frantzen, Frantzen et al architecten, Nizozemska
Lisa Huang, Office dA, University of Florida School of Architecture, ZDA

2 predstavitvi
Miloš Kosec, Ljubljana
Maja Cindrić, Tin Čop, Fakulteta za arhitekturo Zagreb

6 arhitekturnih razstav
Piranesi 2014
Dom za odskok : stanovanja za mlade, študentska razstava, Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani
Drobci namišljene realnosti - IAT študijski projekti, študentska razstava, Technische Universität Graz/Gradec
Opeka je lepa II, Wienerberger Opekarna Ormož
Trg, ACO
Skandinavske arhitekturne impresije, Virginia Vrecl, fotografska razstava

1 podelitev mednarodne nagrade Piranesi
Nagrado bo izročil akad. dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

1 PDA večerno druženje
S hladno toplim bifejem in glasbo

Informacije in prijava
www.pida.si
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000