Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

KLUB ARHITEKTOV ZAPS

30.01.2018 14:24

Vabimo vas na izpolnjevanje ankete za vzpostavitev Kluba ZAPS, ki jo najdete tukaj.
 
 
 

Spoštovani kolegi,

 
 
Novo vodstvo Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije si je za enega od ciljev zadalo večjo prisotnost stroke in Zbornice v javnosti. Ta v tem trenutku ni na zadovoljivi ravni in potreben bo niz ukrepov, ki bi arhitekturno stroko postavili na mesto, ki ji po našem prepričanju pripada. Ob ustaljenih vzvodih Zbornice, ki so na voljo (zakonodaja, obveščenost, natečaji itd.) in na področju katerih je že bilo opravljeno veliko dela (čeprav se morda ne zdi tako), predlagamo ponoven zagon razstavnega prostora. Torej razstavišče kot »analogen medij« predstavitve našega dela, tokrat razširjen v poslovni in družabni klub. Poslovni klub ZAPS.
 
Arhitekti, prostorski načrtovalci in krajinski arhitekti smo sicer vpeti v obstoječ sistem razstav(išč), ki pa komajda spremljajo tekočo produkcijo. Prepričani smo, da obstajata tako interes kot potreba po razstavljanju, saj je produkcija dobila izjemen razmah pa tudi nesporno kvaliteto, ki jo je treba pokazati. Samim sebi in širši javnosti.
 
Razlogi za vzpostavitev Kluba:
 
1.
Izpostavljenost stroke in ZAPS je potrebno povečati na vse možne načine - in redne razstave z otvoritvami bi sčasoma lahko delovale povezovalno navznoter in informativno navzven.
 
2.
Arhitekti potrebujemo razstave - nekateri za dodatne reference pri urejanju statusa ali habilitacije, nekateri kot orodje lastne promocije, nekateri kot povod za razpravo ali pa kot priložnost za obračun z lastno ustvarjalnostjo. 
 
3.
Razstavni prostor (ki se trenutno oddaja) je neizkoriščen kapital Zbornice, ki ima z vidika upravljanja nepremičnin izjemen potencial in za strokovnjake s tega področja je prav sramotno, da tega ne zmoremo unovčiti. Ta speči kapital je nujno treba aktivirati na način, ki bo v največji meri koristil članom ZAPS. 
 
 
Programski cilji Kluba ZAPS:
 
1.
Razstavni prostor za člane Zbornice (izjemoma tudi nečlane) z namenom ažurnega predstavljanja dela članov ZAPS v obliki »blitz« (hitrih, nepretencioznih) samostojnih razstav;
 
2.
Prostor bi nudil možnosti/infrastrukturo za poslovna srečanja, sestanke in predstavitve članov ZAPS, kar bi bilo v veliko pomoč predvsem kolegom, ki nimajo reprezentančnih prostorov ali niso iz Ljubljane;
 
3.
Od začetka bi spodbujali družabni vidik - vzpostavili bi prostor za druženje, izmenjavo mnenj, strokovne debate. Seveda z gostinsko ponudbo in atmosfero kluba, ki bi članom na novo priljubila vedno manj simpatičen Center Ljubljane.
 
 
Koncept razstav: 
 
1. pregledne razstave članov ZAPS - predvidoma do 6x letno 
2. razstava »z mize«, tekoča produkcija članov ZAPS - 1x letno
3. razstava »legende« - 1x letno - hommage mejnikom v ustvarjalnosti
4. razstava »mlade sile« - 1x letno 
 
Izbor sodelujočih
 
- kurator + programski svet;
- sodelovanje na podlagi javnega razpisa in vabila kuratorja.
 
 
Aleš Vrhovec, član UO ZAPSMnenje Strokovnega sveta ZAPS o nujnosti povečanja poklicne in etične kompetence članov ZAPS

26.01.2018 10:30

Arhitektura, krajinska arhitektura in prostorsko načrtovanje so multidisciplinarne stroke, ki povezujejo znanja številnih ved in jih združujejo v kreativno sintezo kultiviranih in funkcionalnih oblik, ki ob varovanju naravnega okolja najbolje služijo človekovemu bivanju. Poklici arhitekt/arhitektka, krajinski arhitekt/krajinska arhitektka in prostorski načrtovalec/prostorska načrtovalka (v nadaljevanju arhitekt, krajinski arhitekt, prostorski načrtovalec) zahtevajo visoko intelektualno znanje in etično držo.
Vsak arhitekt, krajinski arhitekt in prostorski načrtovalec je individualno odgovoren za kakovost in etičnost svojega dela.
ZAPS skrbi za uresničevanje Kodeksa poklicne etike arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev z namenom vzpostaviti in spodbujati najvišje standarde etičnega vedenja in odličnosti v poklicni praksi.

Mnenje Strokovnega sveta ZAPS o nujnosti povečanja poklicne in etične kompetence članov ZAPS si lahko v celoti preberete tukaj.
VILA SAMASSA - RAZPRODAJA

24.01.2018 12:56

VILA SAMASSA - RAZPRODAJA

Spoštovane kolegice in kolegi.

Država, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namerava prodati prostore v vili Samassa v Ljubljani. V vili deluje Slovenska inženirska zveza, v njenem okviru pa inženirska društva. V prostorih, ki jih nameravajo prodati, delujejo Društvo arhitektov Ljubljana, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, ter Zveza društev arhitektov Slovenije.

Prodaja je problematična iz več razlogov:
Država ne razpoznava izjemne arhiekturne kvalitete vile in se obnaša, kot da gre zgolj za breme, ki se ga je potrebno znebiti. Prodajajo zasebniku, sosedu, ki je tudi pobudnik prodaje, po smešni ceni približno 1300 eur/m2, brez javnega razpisa ali zbiranja ponudb, z direktno prodajo. Tržna cena je približno trojna.
V vili delujoča društva so društva v javnem interesu, ki širijo tehnično in prostorsko kulturo in bi jih morala država zato posebej ščititi.

Na ministrstvu so na sestanku predstavnikom društev tudi »duhovito« predlagali, naj kar sama kupijo prostore, vedoč da nimajo denarja. Na moje protivprašanje, če so po isti ceni pripravljeni prodati tudi zbornicama, ki delujeta v javnem interesu, so pritrdili.

Za nakup ponujenih prostorov med člani skuščine naše zbornice, ki sem jih o tem povprašal, ni bilo večinske podpore, zato sem ministrstvo obvestil, da ZAPS ne bo poslala uradne ponudbe.

Seveda bi bila dobra rešitev, če bi prostore odkupili zbornici, ZAPS in IZS, saj bi v tem primeru društva v njih lahko ostala. Prostori bi tudi ostali v javni lasti (zbornici sta osebi javnega prava). Vendar pa je tudi potrebno razumeti naše člane, da temu niso najbolj naklonjeni. Zbornica se namreč financira večinoma s članarinami, država pa nam postavlja velike finančne zahteve preko obveze javnih pooblastil (imenik, strokovni izpiti, diciplinski postopki itd.). Nenavadno zato je, da bi naši člani reševali še kvalitetne objekte v državni lasti, do katerih se država mačehovsko vede.

Ker sedaj še vedno grozi, da bo država prostore prodala zasebniku, in bodo morali arhitekti in urbanisti prostore v kratkem izprazniti, so društva in SIZ poslali ministrici protestno javno pismo. Pismo prilagam v priponki. Javni pritisk je zalegel v toliko, da ministrstvo v tem trenutku išče tudi druge rešitve, da bi vila ostala v javni lasti. Skrbi pa nas, da v tem iskanju ni pretirano iskreno.

Podpori apelu društev sta se pridružili tudi obe fakulteti za arhitekturo, v Ljubljani in v Mariboru, ter ZAPS.

Osebno sem o problemu komuniciral tudi z več medijskimi hišami (Delo, Dnevnik, RTV SLO) in jih o problematiki informiral.

Od ministrice torej pričakujemo, da prevzame svojo odgovornost, ohrani najkvalitetnejšo arhitekturo v javni lasti, ter omogoči nadaljno delovanje društvom v javnem interesu.

Aleš Prijon, predsednik ZAPS

Apel ministrici
EU Mies Award 2017

23.01.2018 06:27

V teh dneh je po evropskih mestih na ogled razstava EU Mies Award 2017, namenjena promociji kakovostne arhitekture. Po obisku v Barceloni in Bruslju je na ogled v SCHUNCK * Glaspaleis v mestu Heerlen, Nizozemska. Razstava predstavlja najboljša arhitekturna dela, zgrajena v zadnjih dveh letih.

Na Fundaciji Mies van der Rohe so pripravili tudi brezplačno mobilno aplikacijo EUMiesAward App, vodnik po nominiranih stavbah za leto 2017 ter vseh nagrajenih stavbah od leta 1988 v nekaterih mestih. 
 
Na voljo je tudi katalog k razstavi, ki ga je mogoče naročiti na shopmies.com.

 
Plečnikova odličja 2018

16.01.2018 08:42

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika razpisuje Plečnikovo nagrado za leto 2018 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.
Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.
Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.
Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 15. februarja 2018 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si.
Navodila za pripravo predlogov so objavljena na www.drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2018.

 

 

 

 
Priročnik Univerzalna stanovanjska graditev

10.01.2018 08:42

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je izdalo priročnik "Univerzalna stanovanjska graditev", s katerim nagovarja vse posameznike in organizacije, ki lahko kakorkoli pripomorejo k izboljševanju dostopnosti objektov in prostorskih ureditev.
Gradivo je namenjeno ozaveščanju in pomenu dostopnosti za kakovost bivanja in zagotavljanje dolgotrajne vrednosti grajenega okolja ter izobraževanju projektantov, lastnikov, investitorjev ter drugih javnih in zasebnih udeležencev na področju graditve in urejanja prostora, da bodo lahko univerzalno dostopnost učinkovito, pravočasno in kakovostno vključevali v svoje rešitve in ravnanja.

Več>>

Priročnik Univerzalna stanovanjska graditev
Razstava natečajnih rešitev za zapore

05.01.2018 15:36

Otvoritev razstave bo v sredo 17.1.2018 ob 17:00 uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, MAO, Grad Fužine, Ljubljana. Razstava bo na ogled vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 18.1.2018 do vključno 5.2.2018, med 10:00 in 18:00 uro.
Vljudno vabljeni.
vabilo

 
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000