Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Pojasnilo Ministrstva za okolje in prostor

28.02.2019 12:37

Ministrstvo za okolje in prostor obvešča, da je na svoji spletni strani objavilo obširno pojasnilo: »Proizvodi, dani kot celota na trg (proizvodi-objekti)«, v katerem je natančneje pojasnjen pojem proizvod-objekt, pravila za klasifikacijo in razvrščanje teh objektov, na kaj mora biti pozoren investitor, ko se odloča o investiciji v tak proizvod-objekt, kaj se ugotavlja v upravnem postopku izdaje gradbenega dovoljenja, kaj je pomembno pri postavljanju proizvodov-objektov ter kaj in kako proizvajalec jamči, da proizvod ustreza zahtevanim predpisom ter s tem zagotavlja ustrezno varnost objekta. Dokument si lahko pogledate tukaj.
Na povezavi >> si lahko preberete tudi prenovljeno zbirko odgovorov na vprašanja v zvezi z uporabo Uredbe o razvrščanju objektov.
Posvet na temo Lokacijske preveritve

28.02.2019 11:47

Ministrstvo za okolje in prostor (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) in Zbornica za arhitekturo in prostor (v nadaljnjem besedilu: ZAPS) sta pristopila k organizaciji posvetov za člane ZAPS in predstavnike občin, ki bodo namenjeni obravnavi različnih aktualnih tem, povezanih z uporabo in izvajanjem nove prostorske in gradbene zakonodaje.
Namen posvetov bo izmenjava praktičnih izkušenj treh bistvenih udeležencev v postopkih prostorskega načrtovanja: ministrstva, prostorskih načrtovalcev in občin. Cilj posvetov je oblikovanje in krepitev dobrih praks.
Prvi tak posvet je bil izveden v četrtek, 14. 2. 2019 ob 13. uri, v prostorih Biotehniške fakultete, v Ljubljani.

Tema posveta je bila lokacijska preveritev.
V Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/2017; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-2), ki se je začel uporabljati dne 1. 6. 2018, je bila lokacijska preveritev vpeljana kot novost v naboru instrumentov občinskega prostorskega načrtovanja
Ker gre za nov in še nepreizkušen instrument v aktualni praksi prostorskega načrtovanja, je za njegovo lažje razumevanje in uporabo ministrstvo pripravilo »Priporočila za izvajanje lokacijske preveritve« in jih objavilo na spletni strani -


Priporočila za izvajanje lokacijske preveritve so bila pripravljena predvsem z namenom, da občinam olajšajo pričetek izvajanja lokacijskih preveritev in da se tega lotevajo na poenoten način.
Glavni zaključki posveta so dostopni na spletni strani ministrstva:

 
BIM izobraževanja

14.02.2019 13:50

ZAPS bo v sodelovanju s Pilon.d.o.o., organiziral sklop BIM izobraževanj, ki bodo v prvem polletju 2019, v prostorih ZAPS. Pripravljenih je 9 sklopov celo in večdnevnih delavnic o uporabi BIM orodij, ki so primerna za vse, ki jih zanima uvajanje BIM procesa pri načrtovanju. V primeru zadostnega števila zainteresiranih članov, bodo izobraževanja organizirana tudi po regijah.

Opis tematik sklopov, komu je izobraževanje namenjeno in kaj lahko udeleženci od izobraževanja pričakujejo je dostopno tukaj>>. Datumi izobraževanj posameznih sklopov so dostopni tukaj>>. Prvi sklop izobraževanja je predviden v marcu. Prijavite se tukaj>>.

Kotizacija za izobraževanje znaša 146,40€ (z DDV) /dan. 

EU že dve leti pripravlja in usklajuje zakonodajo na temo vpeljave BIM procesa pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju. Pri projektih sofinanciranih s strani EU, naj bi ta dosegla občutne prihranke in večjo konkurenčnost. Tudi pri nas se že pojavljajo prvi razpisi, kjer se pri načrtovanju in oddaji zahteva uporaba BIM procesa. Ta omogoča sodelovanje različnih strok, ki sodelujejo pri projektu in si izmenjujejo informacije s pomočjo BIM modela. Opažamo, da obstaja velik interes in potrebe po novih kompetencah, ki jih zahteva nov način načrtovanja. Že dalj časa se pripravljajo krajša eno, dvo in trodnevna BIM izobraževanja namenjena predvsem arhitektom. V prvi fazi bo organiziranih devet izobraževanj, ki bodo predstavila ključna področja uporabe BIM orodja pri arhitekturnem načrtovanju. V odvisnosti od interesa pa bodo organizirana tudi nova. Vsi udeleženci izobraževanj bodo dobili brezplačni dostop do testne verzije uporabljene programske opreme in e-knjigo z vsemi predstavljenimi informacijami za lastno uporabo.

Pri razširjenosti uporabe BIM procesa so vodilne skandinavske države in Velika Britanija, ki si je zadala štiri dolgoročne cilje. Do leta 2025 želijo znižati stroške investicij in predvsem vseživljenske stroške uporabe (the whole life cost) za 33%, čas od ideje do realizacije novogradenj in adaptacij za 50%, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v sektorju za 50% in predvsem povečanje izvoza teh storitev za 50% (BIM Construction Industrial Strategy Policy 2025). To zadnje je zelo pomembno, ker sektor že danes v VB zaposluje 10% vseh in ustvari 7% BDP ali 140 miljard eurov.
 
 
BIM proces omogoča manjše število napak pri načrtovanju zaradi možnosti 2D/3D kontrole; vsa dokumentacija je vedno usklajena tudi pri spremembah v zadnjem trenutku; spremembe v kateremkoli pogledu, prerezu, popisu, itd. se samodejno upoštevajo na celotni dokumentaciji; podpira timsko delo več projektantov na istem projektu; hitrejše načrtovanje s pomočjo knjižnic proizvajalcev; izdelavo popisov količin in površin, shem oken in vrat, sončnih študij, prerezov, 2D in 3D pogledov; možnost oblikovanja zahtevnejših organskih oblik in uporabo algoritmičnega načrtovanja; izdelava hitrih vizualizacij kot pomoč pri projektiranju in predstavitvah naročniku; izdelavo različnih simulacij za energetsko varčen in ekološko bolj prijazen projekt. 

Ker je BIM proces in ne programsko orodje, je ključna odprtost na ISO standarde. Ti omogočajo tisočim programskim rešitvam, ki se danes uporabljajo pri projektiranju, da niso samo povezljivi ampak, da lahko med seboj inteligentno komunicirajo na osnovi referenčnega modela. Prijava na elektronske volitve ZAPS

14.02.2019 10:00

Spoštovani člani ZAPS,

v kratkem bodo razpisane nove volitve za predsednika in člane skupščine ZAPS. V skladu s sklepom 50. skupščine ZAPS boste lahko glasovali po pošti ali elektronsko.
V kolikor želite glasovati elektronsko, prosimo, da nam to potrdite z vnosom podatkov v spletni vprašalnik na tej povezavi > do najkasneje 18.2.2019.
Konferenca SHARE Ljubljana 2019

13.02.2019 14:01

Napovedujemo arhitekturno konferenco SHARE, ki bo 14.marca v hotelu InterContinental v Ljubljani. Konferenca nudi priložnost spoznati velike arhitekturne mislece na globalni arhitekturni sceni. Konferenca bo organizirana v obliki treh tematskih sklopov:

- Ljubljana jutri - veliki projekti,
- Arhitektura in fasade 
- s posebnim gostom, finskim arhitektom Rainerjem Mahlamäkijem,

Govorci bodo arhitekti iz osmih držav: Finske, Turčije, Romunije, Nizozemske, Slovenije, Hrvaške, Makedonije in Francije. 
Preverite program konference, ki jo organizirata kulturno društvo PROEVENT in ZAPS.

Program konference.

Vstopnice naročite na spletni strani SHARE LJUBLJANA 2019.
Cena standardne vstopnice je 49 eur/osebo.
Cena za študente je 15 eur/osebo.
Cena poslovne vstopnice (za podjetje) je 499 eur/podjetje.
Cena vstopnice za člane ZAPS je 29 eur/osebo.

Člani ZAPS lahko izkorstite poseben popust do 8.marca, 2019.
Članom je na voljo 100 brezplačnih vstopnic, do katerih lahko dostopate s kodo SHARESL2019.
e_PROSTOR

11.02.2019 16:20

»Program projektov eProstor« ima za dolgoročni cilj pospešiti in izboljšati procese na področju prostorskega načrtovanja, graditve objektov in upravljanja z nepremičninami, kar je možno doseči s povezljivimi, prosto dostopnimi in zanesljivimi zbirkami prostorskih podatkov. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več informacij je dostopnih na spletni strani projekta: http://www.projekt.e-prostor.gov.si/

Povezava do eNovic, ki izidejo vsaka dva meseca.
 
Sektorska študija ACE 2018

11.02.2019 16:00

Architects’ Council of Europe je objavil šesto izdajo sektorske študije, bienalne raziskave, s katero zbira in analizira statistične, sociološke in ekonomske podatke o evropskih arhitektih, poslovnih subjektih in trgu arhitekturnih storitev. Sektorska študija temelji na odgovorih več kot 30.000 arhitektov iz 30 držav članic EU, zato predstavlja ključno referenco za vse zainteresirane s področju arhitekturne stroke, graditve in urejanja okolja.

Sektorska študija ACE 2018>
Raziskava Evropske komisije o dejavnostih arhitektov na področju energetske prenove in skoraj ničenergijskih stavb

11.02.2019 14:59

Arhitekti imamo pomembno vlogo pri ustvarjanju trajnostnega grajenega okolja. Energetsko učinkovitost zgradb vodijo rešitve, ki jih razvijajo arhitekt v fazi načrtovanja. Za obveščanje o prihodnjem oblikovanju politike Evropska komisija trenutno pripravlja raziskavo po vsej Evropi o dejavnostih arhitektov v zvezi z energetsko obnovo in skoraj nič energijskimi stavbami (sNES). Raziskava bo omogočila boljše razumevanje rešitev, ki so jih razvili arhitekti, ovir za njihovo izvajanje in glavnih dejavnikov, ki vplivajo na izbire arhitektov in strank. Več podrobnosti je na voljo v pismu podpore Evropske komisije. Svet arhitektov Evrope (ACE) vas vabi, da sodelujete v tej raziskavi in delite svoja mnenja ter strokovno znanje.

Do vprašalnika lahko dostopate na naslednji povezavi. Raziskava je na voljo v vseh jezikih EU in traja približno 10 do 15 minut.

Prosimo vas, da se ne poglabljate v projektno dokumentacijo, temveč odgovarjate po najboljših močeh. Bolj kot natančnost vsakega odgovora je pomembno veliko število odgovorov.

Upoštevajte, da je trenutna raziskava prenovljena različica prejšnje raziskave, ki je bila izvedena septembra in oktobra 2018. Zato vas prosimo, da ne sodelujte v tej raziskavi, če ste že opravili prejšnjo raziskavo. Svetovalec, ki je odgovoren za raziskavo (GfK), bo vaše odgovore obravnaval popolnoma anonimno. Rezultati bodo analizirani na skupni ravni in vaše ime/ime vašega podjetja ne bo omenjeno v nobenem poročilu. Za več podrobnosti o tem, kako GfK zagotavlja zaupnost vaših odgovorov, kliknite tukaj. ACE bo posredovala rezultate te raziskave leta 2019. Vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje v tej raziskavi.
Natečaj za Ureditev Ankaranskega Pokopališča - vabilo na javni posvet

04.02.2019 21:02

Občina Ankaran vabi zainterisirano javnost, da se vključi v začetno fazo izvedbe javnega natečaja in sicer z javnim posvetom, ki bo potekal v četrtek 7.2.2019 v telovadnici OŠ Ankaran s pričetkom ob 18.uri.
Vabilo
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000