Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Ursula von der Leyen: Novi evropski Bauhaus

26.10.2020 11:53

"Če bomo trajnostnost znali združiti z dobrim oblikovanjem, bo evropski zeleni dogovor dobil zagon, tudi zunaj naših meja." "Evropski zeleni dogovor mora biti tudi – in še posebno – nov kulturni projekt za Evropo."

Po dovoljenju slovenskega predstavništva Evropske komisije objavljamo pismo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o novem evropskem zelenem dogovoru - gospodarskem in okoljskem projektu, v katerem poudarja pomen arhitekture in dobrega oblikovanja. 


novi evropski Bauhaus >>
Vizije SO-15: Univerza in mesto

25.10.2020 13:00

Društvo arhitektov Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani vabi na razstavo Vizije SO-15 z naslovom Univerza in mesto. Razstava bo odprta od 26. oktobra do 6. novembra 2020 na Kongresnem trgu v Ljubljani in od 17. novembra do 3. decembra 2020 v Galeriji Kresija ali virtualno >>.

Raziskovalni projekt študentov in mentorjev FA se osredotoča na prostorski in vsebinski potencial Univerze v Ljubljani na življenje v mestu. Namen razstave je razprava o prihodnosti prostorskega razvoja Univerze v Ljubljani. V času trajanja razstave na Kongresnem trgu, do 6.novembra 2020, se na e-poštnem naslovu urednistvo@drustvo-dal.si  zbirajo mnenja, komentarji, sugestije in prispevki, ki bodo objavljena na spletni strani in v katalogu razstave.


vizije SO:15 >>
Novi sveženj protikoronskih ukrepov PKP5

24.10.2020 17:12

S 24. oktobrom 2020 je stopil v veljavo tako imenovani peti protikoronski paket. 

Novi sveženj protikoronskih ukrepov PKP5 predvideva podaljšanje ukrepa čakanje na delo doma do konca leta 2020 za vse panoge, pogoj je upad prihodkov glede na leto 2019. Od 1. septembra dalje zakon prinaša možnost uveljavljanja 80-odstotnega nadomestila za odsotnost z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile, to je, če je bila zanj odrejena karantena. Za zaposlene je podaljšan ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Samozaposleni bodo upravičeni do povračila nadomestila v vrednosti 250 evrov, če jim je bila odrejena karantena.

Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka v vrednosti 700 evrov in povračila prispevkov v vrednosti 400 evrov mesečno. Temeljni dohodek lahko samozaposleni uveljavljajo za obdobje od 1. oktobra do 31. decembra 2020 v primeru upada prihodkov zaradi epidemije za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019. Mesečni temeljni dohodek je oproščen vseh davkov in prispevkov (glej 88 - 97.člen zakona na spodnji povezavi)

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št. 152/20) >>
Skupinski nakup programske opreme

24.10.2020 13:53

V dogovoru s proizvajalci in dobavitelji programske opreme ponovno organiziramo skupinske nakupe programov pod ugodnejšimi pogoji. Podjetje Arhinova objavlja izjemne BIM akcije.


podrobnosti >>
Zaključki 31. Sedlarjevega srečanja

22.10.2020 12:25

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije – DUPPS je izpeljalo že 31. Sedlarjevo srečanje z naslovom “Kako do boljše podobe slovenskih naselij in krajine – načrtovanje in ukrepi«. Potekalo je v petek, 2. oktobra 2020 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, tokrat kot spletna konferenca v živo.


zaključne ugotovitve >>
 

video posnetki dogodka in fotogalerija >>
Dan arhitektov in podelitev priznanj ZAPS 2020

13.10.2020 17:48

 

V petek 9. oktobra se je na Fužinskem gradu odvil Dan arhitektov z naslovom Mednarodna zgodba slovenske arhitekture. Dogodek je zaradi epidemije potekal v okrnjeni obliki, brez tradicionalnega stanovskega druženja. Simpozij in otvoritev razstave smo lahko spremljali virtualno, slavnostna podelitev priznanj ZAPS  pa je bila izpeljana v intimnem vzdušju jesensko obarvanega grajskega dvorišča, ob žlahtni glasbi in v družbi letošnjih nagrajenk in nagrajencev, ki so jih na oder pospremili slavnostni govorci, člani komisij in predstavniki Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Vsem prejemnikom priznanj ponovno čestitamo in se jim zahvaljujemo za njihove dosežke, ki dvigajo ugled celotni arhitekturni in krajinsko arhitekturni stroki!

posnetek simpozija >>
posnetek podelitve priznanj >>
nagovor predsednika ZAPS >>
fotogalerija >>
Dva nova prevoda smernic SZPV

12.10.2020 12:27

Obveščamo vas, da sta na spletni strani Slovenskega združenja za požarno varnost SZPV objavljena dva nova prevoda smernic CFPA-E (Confederation of Fire Protection Associations Europe):

CFPA-E 29:2019 F: Zaščita umetniških slik: transport, razstavljanje in deponiranje >> 
CFPA-E 5:2012 S: Varnostne smernice za muzeje in razstavne prostore >>  

Vse smernice CFPA-E najdete na spletni strani CFPA-E, slovenske prevode pa tudi na spletni strani SZPV. V zimskih mesecih SZPV načrtuje usposabljanja o temah, ki jih obravnavata smernici, predvidoma preko spleta.
DAN ARHITEKTOV: POMEMBNO OBVESTILO

10.10.2020 13:25

Glede na kritično rast okužb s Covid-19 v zadnjem tednu bomo prireditev Dneva arhitektov izvedli v okrnjeni obliki brez fizično prisotne publike in brez družabnega dela dogodka.

Predavanja bomo prenašali v živo preko internetnih servisov v obliki webinarja, podelitev nagrad zbornice pa bo potekala v MAO, vendar brez publike. Vse člane, z izjemo nekaterih predavateljev, nagrajencev in organizatorjev obveščamo, da vstop na dogodek v MAO odpade!

Vsi na dogodek prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli povezavo na webinar, ki bo potekal 9.10.2020 od 15.00 do 18.00 preko spletne platforme ZOOM.
Po končanih predavanjih bo ob 18.00 slavnostna podelitev priznanj in ogled razstave, ki bosta na voljo javnosti kot posnetek na kanalu youtube v prihodnjih dneh.

prijava na dogodek >>

ZAPS ima sicer pridobljeno dovoljenje in vsa navodila NIJZ za izvedbo dogodka v polnem obsegu, vendar pa odgovorno vedenje v času epidemije pomeni tudi, da se sami odpovemo druženjem, ki za naše delovanje niso nujno potrebna. Člane prosimo za razumevanje.
Dan arhitektov 2020

09.10.2020 22:16

 

Dan arhitektov 2020 bo potekal 9.oktobra 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Kljub pridobljenemu pozitivnemu mnenju NIJZ za izvedbo dogodka, bo zaradi epidemije Dan arhitektov letos izpeljan brez publike. Ob 15.uri bomo začeli z virtualnim simpozijem na temo Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, ki ga bodo udeleženci lahko spremljali preko spletne platforme. Po uvodnem nagovoru Mihe Dešmana bodo letošnjo temo osvetlili vabljeni predavatelji:

 

Miha Dešman

Boris Bežan, Studio BAX

Tina Javornik, sodelavka biroja V+

     

Tomaž Krušec. Lena Krušec
Krušec arhitektura
 

Špela Videčnik, OFIS arhitekti


Boštjan Vuga, Sadar+VugaČlani ZAPS za udeležbo na popoldanskem sklopu predavanj prejmejo 3 kreditne točke / Sklop B (Teorija in referenčna praksa).

Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletne prijave >>
Vsi na dogodek prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli povezavo na webinar, ki bo potekal v živo 9.10.2020 od 15 do 18 ure preko spletne platforme ZOOM, kasneje pa bo na razpolago javnosti kot posnetek na kanalu Youtube.

Ob 18 uri se z nagovorom predsednika ZAPS Tomažem Krištofom začne slovesna podelitev nagrad za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja v letu 2020. Podelili bomo nagrade Platinasti svinčnik, Zlati svinčnik ter Častni član. Tudi podelitev priznanj bo potekala brez publike.
Slavnostni govornik bo dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongre

 

Ob razstavi bo izšel zbornik Slovenska arhitektura in prostor 2020, ki prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta ter letos prvič tudi prispevke vabljenih predavateljev.

 

 

Razstavljalci prejmejo en brezplačni izvod kataloga na projekt. Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 8. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine). Redna cena kataloga od petka 9. oktobra bo 17,00 EUR za člane ZAPS ter 20,00 EUR za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 9.10.2020.

naročilnica  >>

Želimo vam, da ohranite vedrino, zdravje in optimizem in se nam pridružite na osrednjem dogodku ZAPSa.
Vabljeni!
Javna obravnava osnutka 2. izdaje smernic SZPV

06.10.2020 12:02

Obveščamo vas, da do 12.10.2020 do 15. ure lahko na elektronski naslov info@szpv.si podate morebitne pripombe na osnutek 2. izdaje smernic SZPV 408, Požarnovarnostne zahteve za električne in cevne napeljave v stavbah.


gradivo >>
Svetovni Dan arhitekture

05.10.2020 21:51

Drage kolegice arhitektke in kolegi arhitekti, 5. oktobra praznujemo svetovni Dan arhitekture!

Dan arhitekture je leta 2005 ustanovilo Mednarodno združenje Arhitektov (UIA) z namenom, da se javnost pokloni naši stroki in našemu delu v širšem družbenem in kulturnem kontekstu. Arhitektura izraža naš pogled na svet in tudi na to, kako vidimo sebe. Je disciplina, ki oscilira med znanostjo in umetnostjo in s svojim likovnim jezikom nagovarja tako poznavalsko kot širšo javnost. Govori analogno in je hkrati tehnološko napredna, tematizira večna vprašanja na nov način. Arhitektura je tisti del umetnosti in kulture, ki se ji ni moč izogniti ali je spregledati. Vpliva na posameznika in na družbo. Prepleta se s politiko, ekonomijo, psihologijo, sociologijo, zato, da bi bil svet boljši in lepši.

Dan arhitekture je namenjen našemu delu in vlogi v družbi.
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000