Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Izjava za javnost: Prenovitveni val kot kulturni projekt

30.11.2020 11:52

Skupno stališče o Novem evropskem Bauhausu so v izjavi za javnost 19.11.2020 podale ključne evropske organizacije arhitektov, prostorskih načrtovalcev, krajinskih arhitektov, interieristov, inženirjev, oblikovalcev, umetnikov, pedagogov in raziskovalcev grajenega okolja. Vse enotno pozdravljajo novo evropsko pobudo Bauhaus, ki jo je Evropska komisija sprejela kot del strategije Prenovitvenega vala.

Predsednik ACE, Georg Pendl: "Veseli smo bili, ko je predsednica Evropske komisije izjavila: "Toda ta - Prenovitveni val - ni le okoljski ali gospodarski projekt: to mora biti nov kulturni projekt za Evropo“. To je lahko začetek politike, ki spreminja igro, saj prenova ni več razumljena kot tehnična ovira, ampak spodbuja celostni pristop, ki ne samo vključuje kvaliteto oblikovanja, ampak ga postavlja v samo jedro in izhodišče pobude."

izjava >>
spletni dogodek Program projektov e-Prostor in Inspire dan

30.11.2020 11:00

Vabljeni, da se udeležite 4. konference »Program projektov eProstor« in 6. slovenskega INSPIRE dneva. Dogodka bosta potekala v virtualnem formatu, preko prenosa iz prostorov Geodetske uprave Republike Slovenije, 9. decembra 2020. Za spremljanje dogodkov je potrebna prijava.

vabilo >>
program >>
prijava >>
PROSTORSKO NAČRTOVANJE V PROTIKORONSKEM PAKETU PKP6

30.11.2020 10:46

Prostorske načrtovalce opozarjamo na spremembi postopkov sprejemanja OPN, ki jih je državni zbor potrdil v okviru 6. protikoronskega paketa (PKP 6). Prva sprememba (103. člen PKP6), se nanaša na obvezo določitve ureditvenih območjih naselij in območij za dolgoročni razvoj naselij, v uporabi bo še dve leti, do 31.12.2022. Druga sprememba (104. člen PKP6) pa se nanaša na javno razgrnitev prostorskih aktov in bo veljala v času epidemije.

103. in 104. člen PKP6 >> 
celoten PKP6 >>
20 X 20 DNEVI ORISA

26.11.2020 12:22

Ker je leto 2020 v mnogih pogledih posebno, je takšna tudi jubilejna 20. izdaja festivala Oris: 20 x 20 Days of Oris. Festival je predviden kot 20 20-minutnih predavanj in vključuje prenos v živo iz arhitekturne hiše Oris, pa tudi interakcijo med govorci, občinstvom in partnerji. Dnevi orisa so na sporedu od 10. do 12. decembra 2020.

Dnevi orisa 20 x 20 >>
BAUKULTUR = GRADNJA + KULTURA GRADNJA + KULTURA = ARHITEKTURA

26.11.2020 11:12

Ob sprejemanju popravkov gradbene zakonodaje ponovno objavljamo Davoško deklaracijo, ki so jo sprejeli ministri za kulturo držav EU, predstavniki Unesca, Sveta Evrope, Evropske komisije in drugih mednarodnih organizacij na konferenci v Davosu leta 2018.

Deklaracija, ki vpeljuje pojem 'Baukultur' (ta se ne prevaja v nacionalne jezike), opozarja na zmanjševanje kakovosti grajenega okolja in odprte krajine, ki se kaže v trivializaciji gradnje, pomanjkanju oblikovalskih vrednost in izgubi regionalnih identitet. Nasproti temu je poudarjen pomen kulturne dimenzije gradnje in njenega načrtovanja.

Davoška deklaracija >>
Program projektov eProstor - eNovice št. 13

25.11.2020 11:22

Izšla je nova številka eNovice projekta Program projektov eProstor. Do vsebine lahko dostopate na spodnji povezavi.

eNovice št.13 >>
Zaključen natečaj urbanizem Roška

20.11.2020 09:59

Natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za urbanistično zasnovo območja med Poljansko in Roško cesto, Strupijevim nabrežjem in Mesarsko cesto - območje »Roška« - je zaključen. Prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: Matija Bevk, univ. dipl. inž. arh., Vasa J. Perović, MA BiA, Tine Tribušon, mag. inž. arh., Samo Bojnec, mag. inž. arh., Antonia Rubić, abs. arh.


Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >> 

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!

 
Vizije SO - 15 : Univerza in mesto

19.11.2020 11:59

Društvo arhitektov Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani vabi na razstavo Vizije SO-15 z naslovom Univerza in mesto. Razstava se je iz eksteriera na Kongresnem trgu v Ljubljani preselila v interier Galeriji Kresija. Na ogled bo od 17. novembra do 3. decembra 2020 skozi izložbeno okno ali virtualno. Izšel bo tudi katalog razstave.

Raziskovalni projekt študentov in mentorjev FA se osredotoča na prostorski in vsebinski potencial Univerze v Ljubljani na življenje v mestu. Namen razstave je razprava o prihodnosti prostorskega razvoja Univerze v Ljubljani. V času trajanja razstave na Kongresnem trgu, do 6.novembra 2020, se na e-poštnem naslovu urednistvo@drustvo-dal.si  zbirajo mnenja, komentarji, sugestije in prispevki, ki bodo objavljena na spletni strani in v katalogu razstave.


vizije SO:15 >>
Zgodbe slovenske arhitekture in V ospredje

19.11.2020 11:47

Izšle so Zgodbe slovenske arhitekture, petdeset zgodb o slovenski arhitekturi skozi čas, prostor in ustvarjalce. Avtorja nove knjige, ki je izšla pri Beletrini, sta kolega arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar.

več >>

Iz ozadja V ospredje - Pionirke v slovenski arhitekturi in oblikovanju. V monografiji je predstavljenih štirideset ustvarjalk, od prvih predvojnih diplomantk do povojnih generacij, ki so s svojimi deli in dosežki na različnih področjih arhitekture, gradbeništva in oblikovanja orale ledino za mlajše rodove stanovskih kolegic. Posvečena je torej pionirkam, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa.

več >>
zaključen natečaj za rešitev prostora in opreme šolske učilnice

19.11.2020 10:52

Zavod za šolstvo RS je septembra organiziral in izpeljal idejni natečaj za rešitev prostora in opreme šolske učilnice. Šestčlanska komisija, v kateri so prevladovali arhitekti, je izmed petih prispelih predlogov izbrala zmagovalno rešitev studia Svet Vmes, ki se osredotoča na raziskovanje in oblikovanje programskega in prostorskega potenciala izobraževalnih stavb. Kraj in čas razstave vseh natečajnih rešitev bosta objavljena na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.
Čestitamo!

nagrajenci >>

Prvo nagrado je prejela ekipa avtorjev iz studia Svet Vmes.
izobraževanje Dnevna svetloba ?od zgoraj?

18.11.2020 11:51

Velux in OHS vabita na 60 minutno izobraževanje o dnevni svetlobi »od zgoraj«. Na webinar, ki bo potekal 27.11.2020 ob 10. uri se je potrebno prijaviti. Kotizacije ni. Za udeležbo prejmete 1 KT/ sklop B.

več >>
SMERNICE ZA IZDELAVO PROJEKTNE DOKUMENTACIJE PZI ZA PRIDOBITEV NEPOVRATNE FINANČNE SPODBUDE EKO SKLADA

17.11.2020 10:03

Eko sklad je v sodelovanju z ZAPS pripravil Smernice za izdelavo projektne dokumentacije PZI za pridobitev nepovratne finančne spodbude na javnem pozivu 67SUB-OBPO19 >> za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti v starejših stavbah.

smernice >>
Smernice za prezračevanje v luči Covid-19

16.11.2020 12:39

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je objavil smernice za prezračevanje zaprtih prostorov v luči epidemije Covid 19. Pomanjkljivo urejeno prezračevanje zaprtih prostorov, še posebej v domovih za ostarele, zdravstvenih ustanovah, na delovnih mestih in v javnih prostorih, po nekaterih študijah lahko pomembno prispeva k širjenju bolezni. Arhitektom, ki se pri svojem delu srečujejo s tovrstnimi prostori, zato predlagamo, da se s problematiko seznanijo. Besedilo je v angleškem jeziku.

HVAC in the context of Covid-19 >>
ECDC >> 
Delavnica Integrirani postopki za seizmično ojačitev in energetsko učinkovitost stavb

13.11.2020 11:06

Evropska komisija v okviru Skupnega raziskovalnega središča (JRC) organizira delavnico o Evropskem pilotnem projektu Integrirani postopki za seizmično ojačitev in energetsko učinkovitost stavb. Delavnica bo potekala od 16. do 19.11.2020 v virtualnem okolju in bo obravnavala smiselnost in potencial sočasne energetske in protipotresne sanacije stavb.

Energetska sanacija potresno neodpornih objektov, ki jih preko Eko sklada pri nas nekritično prakticiramo, ni smiselna, zato tudi na evropski ravni prihaja do zavedanja o izzivih in priložnostih na področju celovitih prenov.

Z udeležbo na delavnici se boste seznanili z namenom projekta in možnostmi sodelovanja z zainteresirano skupnostjo, izmenjali informacije in izkušnje ter začrtali morebitne skupne cilje. Vabljeni!

več >>
program >>
prijava na delavnico >>
Javni razpis MOL za oddajo umetniških ateljejev in prostorov v brezplačno uporabo za kulturne dejavnosti.

11.11.2020 13:08

Predmet razpisa so trije umetniški ateljeji in 14 prostorov za izvajanje kulturne dejavnosti.Rok za prijavo je 7.12.2020. Za proste umetniške ateljeje se lahko prijavijo posamezniki, ki opravljajo dejavnost na področju likovne/vizualne umetnosti in nimajo zagotovljenih primernih prostorov za opravljanje svoje dejavnosti. Za brezplačno uporabo prostorov za kulturne dejavnosti se lahko prijavijo pravne osebe zasebnega prava, registrirane za opravljanje kulturno umetniških dejavnosti in posredovanja kulturnih vrednot, javni skladi s področja kulture in posamezniki, ki opravljajo kulturno dejavnost in nimajo zagotovljenih primernih prostorov za opravljanje svoje dejavnosti.


Edu.arh: prakse arhitekturnega izobraževanja

05.11.2020 13:04

V MAO je od 29.10. do 4.4.2021 odprta nova razstava edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja. Razstava se uvršča v serijo razstav in dogodkov ob 100 letnici Univerze v Ljubljani in tematizira alternative arhitekturnega izobraževanja pri nas. Edu.arh. se ukvarja z vprašanji, kakšen naj bo profil bodočega arhitekta, da bo sledil spremembam sodobnega okolja, ga aktivno oblikoval in ustvarjal pogoje za nove realnosti. Kakšna naj bo institucija, ki ga izobražuje? Katere bodo prakse te nove institucije arhitekturnega izobraževanja, ki bodo porajale spremembe v sodobni družbi? Retrospektivno in projektivno, vizualno, zasnovano s kritičnimi kustosi in sugestivnimi oblikovalci. Vabljeni.

več >>
Pripombe in predlogi ZAPS za ZUREP-3

05.11.2020 10:07

V okviru javne razprave je ZAPS na Ministrstvo za okolje in prostor poslala pripombe in predloge za spremembe Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3)


pripombe in predlogi ZAPS za ZUreP-3 >>
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000