Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Priznanja ZAPS 2016

Častni član ZAPS

Fotografija Sandi Fišer

profesor Janez Koželj

Priznanje častni član zbornica podeljuje posameznikom, ki so s svojim delom prispevali k razvoju in uveljavitvi stroke. Upravni odbor zbornice podeljuje naziv častni član ZAPS profesorju Janezu Koželju za pomemben prispevek razvoja stroke na področju poučevanja arhitekture,dosežke pri procesu urbane prenove mesta Ljubljana in vzorih gradnje v lesu.

Profesor Janez Koželj je arhitekt, ki je pomembno zaznamoval cele generacije arhitektov s svojim znanjem, pedagoškim delom, entuziazmom in poslanstvom, ki ga razširja kot profesor na Fakulteti za arhitekturo, z vodenjem procesa urbane prenove Ljubljane ter z vzorčnimi inovativnimi gradnjami v lesu, s katerimi spodbuja premislek o trajnostni gradnji, pomenu in zmožnostih tega naravnega gradnika. Koželj je uspel Ljubljani vrniti vlogo, ki jo je mesto nekoč že imelo – postala je prostor druženja, izmenjave dobrin in informacij, znova je postala živo mesto. Trgi so postali sobe, ulice so polne življenja, reka je mestna promenada. Janeza Koželja cenimo predvsem zato, ker zna videti in delovati širše; ustvarjalni potencial kolegov solistov uspeva kot dirigent povezati v ubrano urbano zgodbo.

Celotna obrazložitev


na vrh

Zlati svinčnik za odlično izvedbo

Za nagrado zlati svinčnik za odlično izvedbo na področju arhitekture in krajinske arhitekture je kandidiralo 58 projektov, od tega 15 stanovanjskih hiš, ena večstanovanjska stavba, tri poslovne stavbe, 18 javnih stavb, 13 projektov notranje opreme, štiri ureditve urbanih prostorov in štiri krajinske ureditve.
Odločitev za podelitev nagrad Zlati svinčnik za odlično realizacijo je bila v rokah štiričlanske žirije, ki so jo sestavljali: Arhitektka in urednica revije Outsider Nina Granda, arhitekt iz biroja Enota : Dean Lah, krajinski arhitekt in gostujoči profesor na Biotehniški fakulteti: Brad Collett, ter urednik revije Oris, arhitekturni kritik Maroje Mrduljaš.
Poročilo Zlate komisije

fotografija Miran Kambič

objekti stanovanjske soseske Brdo F5, 2. Etapa : Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah, Vesna Vraničar / MultiPlan Arhitekti

Čeprav obseg socialne stanovanjske gradnje v Sloveniji ne zadošča dejanskim potrebam, pa v zadnjih dveh desetletjih kar nekaj projektov izstopa s kakovostnim združevanjem projektiranja, urbanistične in krajinske ureditve ter arhitekture. Mednje spada tudi stanovanjska soseska Brdo, kjer so stanovanjski bloki primernega merila in raznolikih zasnov umeščeni v smotrno oblikovano okolje. Stanovanjske biroja MultiPlan Arhitekti odlikuje določena igrivost, ki jo ustvarjajo ritmično postavljene pokrite lože in izstopajoči balkoni. Stanovanja odlikujeta dvostranska orientacija in odprtost prostora, v katerem sednevna soba združuje s kuhinjo. Žirija je še posebej pohvalila racionalen pristop, ki s preprostimi in cenovno dostopnimi arhitekturnimi elementi omogoča veliko prostora znotraj omejitev, ki opredeljujejo socialna stanovanja.

fotografija Miran Kambič

Hiša na Golem: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič / Arhitektura Krušec

Stanovanjska hiša na Golem združuje vse lastnosti odlične arhitekture. Z inovativno, nivojsko razgibano tlorisno zasnovo, izpolnjuje bivalne potrebe naročnika. Z umestitvijo na lokacijo v obliki treh različno visokih volumnov, ki sledijo poteku terena, hiša odgovarja naravnim danostim. S premišljeno umestitvijo okenskih odprtin, ki usmerjajo poglede proti alpskim vrhovom, in obenem skupaj z zenitalno osvetlitvijo, arhitekti lucidno oblikujejo prostor s svetlobo. Izjemna je tudi struktura pročelja hiše, ki sledi tektonskemu plastenju terena, v katerega so posegli ob izkopu gradbene jame. S skrbnim ulivanjem betona v barvi avtohtone kamnine in izvedenega v ločenih plasteh, hiša s svojo arhitekturo naravi vrača tisto, kar ji je gradnja odvzela. Hiša na Golem je primer izjemno skladne arhitekture, ki brezkompromisno sledi idejam etike in estetike, zato ji podeljujemo nagrado Zlati svinčnik 2016.

 

fotografija Andraž Keršič

Mestni park Rakova Jelša: Klara Bohinc, Andraž Keršič, Martin Kruh, Aljoša Lipolt, Samo Mlakar, Dino Mujić, Tamara Németh, Rok Žnidaršič

Na obrobju mesta, kjer se Ljubljana stika z barjem, stoji Park Rakova Jelša, drzen, a nepretenciozen dosežek sodobne krajinske arhitekture. Kot se spodobi za park 21. stoletja, tudi ta projekt izziva tradicionalno statično estetiko svojega žanra ter materiale, vzdrževanje in vrtičkarsko okorelost, ki spadajo zraven. Lokacijo, ki je bila v preteklosti odlagališče azbesta in gradbenega materiala ter kraj za nedovoljene dejavnosti, prerasel z invazivnimi vrstami, so projektanti temeljito preuredili kot potezo prehoda, dinamično krajino za pasivno rekreacijo, interpretacijo in krepitev skupnosti. Uspeh projekta bi prej kot z njegovo neposredno uporabnostjo za predvidene uporabnike morali meriti glede na to, kako umešča park za plodno in nedoločeno prihodnost, kako s časom in naravnimi procesi ustvarja berljivo platno za prihodnjo rabo in razvoj, kot ga zahtevajo tisti, ki so že, in tisti, ki še bodo pozdravili Park Rakova Jelša kot park 21. stoletja.

 

fotografija Miran Kambič

Obnova Slovenske ceste v Ljubljani: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Jana Kocbek, Davor Katušić, Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Marko Studen, Boris Matić, Miha Dobrin, Tomaž Krištof

Zaprtje prometa za osebna vozila na eni od najprometnejših ljubljanskih cest, je prej recept za politične in socialne nemire kot povod za nacionalno priznanje za projektiranje in načrtovanje. Uspeh Slovenske ceste kot urbanega prostora in urbane strategije kljubuje pričakovanjem motorizirane družbe o vrednosti in vplivu projekta ter sporoča, da gre za pomemben premik in zavezanost za varnost peščev in učinkovitost javnega prevoza. Kot urbani prostor projekt zajema bistven, a skromen, celo predvidljiv sklop izboljšav ulične krajine in urbane opreme. Drevored, viseča ulična razsvetljava in odprto nebo ustvarjajo strop, dekorativni tlakovci, granitni robniki in beton so tla, oživljene fasade poslovnih stavb so stene, otoki za posedanje pa pohištvo te družabno-živahne dnevne sobe v središču Ljubljane. Prenova Slovenske ceste v osrednjo točko za pešce in javni prevoz, utrjuje vizijo mesta za urbano vzdržnost in njegovo zavezo ustvarjanju življenju prijazne urbane krajine.


na vrh

Zeleni svinčnik

Zeleni svinčnik se podeli za izvedbo, ki je nastala z zavestno odgovornostjo do okolja in družbe ter z namenom trajno izboljšati družbeno in okoljsko kakovost bivanja. Nagrajena gradnja sledi merilom za trajnostno gradnjo, učinkovito rabo energije ter naravnih virov in materiala skozi celotno življenjsko dobo. Za nagrado zeleni svinčnik je kandidiralo pet projektov, od tega dve individualni hiši, ena energetska prenova poslovne stavbe, ena krajinska ureditev in en javni objekt. 
Strokovna priznanja Zeleni svinčnik na področju trajnostne gradnje je podelila »Zelena komisija«, ki so jo sestavljali dva arhitekta in dva strokovnjaka s področja trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije. arhitektka iz biroja Element+: Marjeta Fendre, arhitekt in član upravnega odbora ZAPS: Rok Benda, arhitekt in strokovnjak za trajnostno gradnjo: Robert Smodiš, strojni inženir in član Lokalne energijske agencije Gorenjske: Bojan Mehle. 
Poročilo Zelene komisije

fotografija Miran Kambič

Hiša Vrhe : David Mišič Sašo Žolek, Brigita Čas, Kaja Kotnik, Aleš Koprivšek / Styria arhitektura

Komisija je izoblikovala stališče, da so za nagrado zeleni svinčnik primernejši projekti z višjo stopnjo kompleksnosti in tisti, kjer so trajnostni vidiki najjasneje izraženi. Odločila je, da sta sporočilna vrednost, ki jo izžareva Hiša Vrhe v odnosu do stavbne dediščine in trajnostne gradnje, ter doslednost izvedbe nanjo naredili največji vtis, zato si izbrana arhitekturna realizacija zasluži priznanje zeleni svinčnik 2016 za inovativno trajnostno gradnjo.

Voden ogled z Zlatim svinčnikom 2016 nagrajenih projektov:
Hiša na Golem, Obnova Slovenske ceste v Ljubljani, objekti stanovanjske soseske Brdo F5, 2. Etapa, Mestni park Rakova Jelša
Ogled bodo vodili nagrajenci.
Za ogled so potrebne prijave in plačilo kotizacije na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si


na vrh

Za medije

 


na vrh
 
Častni član ZAPS

Zlati svinčnik za odlično izvedbo

Zeleni svinčnik

Za medije