Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

PRIZNANJA ZAPS 2015

PLATINASTI SVINČNIK

Priznanje Platinasti svinčnik se podeli članu za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Komisija v sestavi: magistra krajinska arhitekta Ina Šuklje Erjavec, arhitekt Matej Blenkuš, arhitektka in magistra krajinske arhitekture Alenka Polutnik, se je odločila, da priznanja ne podeli.

Platinasta komisija je na podlagi ocenjevanja prejetih predlogov soglasno sklenila, da nagrade platinasti svinčnik 2015 letos ne podeli. Komisija je v predpisanem roku prejela tri predloge ter jih je postopkovno in vsebinsko preverila v skladu z uvodoma zastavljenimi strokovnimi in etičnimi merili ZAPS. Skladno s poslanstvom nagrade, ki je namenjena prepoznavanju kakovostnega in širokega ustvarjalnega opusa arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, se komisija tudi zavzema za to, da je nagrado primerno ohranjati v zastavljenih okvirih, ki s Pravilnikom o podeljevanju nagrad opredeljujejo, da se nagrada podeljuje za največje ustvarjalne dosežke. Zato je presodila, da nagrada ni namenjena nagrajevanju funkcije arhitekta, ki ni neposredno ustvarjalna, ampak je odločevalska, organizacijska in/ali upravljavska. Glede na to, da je platinasti svinčnik najvišja nagrada ZAPS, komisija ocenjuje, da kandidat za nagrado ne sme biti v disciplinskem postopku ZAPS. Komisija ocenjuje, da mora celotni predlagani nagrajenčev opus izkazovati arhitekturno prepoznavnost, usklajenost ali presežek v urbanem ali krajinskem prostoru ter prispevati k večji bivalni in prostorski kakovosti.

Pri postopkovni presoji kandidatov za nagrade je komisija ugotovila, da je bil eden od kandidatov med presojo komisije v disciplinskem postopku zbornice, kar bi ga lahko postavilo v sporen moralno-etični položaj. Zato je komisija presodila, da ga ni primerno obravnavati za nagrado. Glede na zgoraj navedena načela je komisija po večstopenjski presoji ugotovila, da tudi preostala prispela predloga nista v skladu z namenom nagrade oziroma ne izpolnjujeta vseh zastavljenih pogojev, zato se je odločila, da nagrade platinasti svinčnik 2015 ne podeli.

Člani komisije tudi ugotavljajo, da veljavni postopek kandidiranja za platinasti svinčnik ni v celoti učinkovit, hkrati pa glede na majhnost slovenskega strokovnega prostora te nagrade ob upoštevanju enakovrednih meril ni nujno podeljevati vsako leto. Komisija pa obenem predlaga, naj se členi pravilnika preverijo in dopolnijo, da bodo merila, povezana z možnostjo prijave in vsebino dela kandidatov za podelitev nagrad ZAPS, jasneje opredeljena.


na vrh

ZELENI SVINČNIK

Zeleni svinčnik je priznanje za inovativno trajnostno gradnjo. Podeljuje se za arhitekturno ali urbanistično izvedbo, ki jo zaznamuje odgovornost do okolja in družbe, njen namen pa je trajno izboljšati družbene in okoljske razsežnosti bivanja. Dobitnike strokovnih priznanj zeleni svinčnik na področju trajnostne gradnje je izbrala Zelena komisija, sestavljena iz štirih članov: dveh arhitektov in dveh strokovnjakov s področja trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije.

Komisijo so sestavljali: arhitektka Petra Ostanek, lanska dobitnica nagrade Zeleni svinčnik, arhitekta dr. Martina Zbačnik Senegačnik nosilka predmetov  tehnologija gradnje in gradivo, ekološka načela gradnje, modeliranje fasadnega ovoja in projektiranje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, strojni inženir Mitja Lenassi, predsednik matične sekcija strojnih inženirjev pri IZS, gradbeni inženir Stojan Habjanič, predsednik Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo.

Zeleni svinčnik prejme projekt:
Gregor Vreš, Tina Demšar Vreš, Borut Kokelj, Barbara Kokelj, Miloš Jeftič : Garden Village Bled

Utemeljitev Zelene komisijeIdeja in zasnova: Borut Kokelj, Barbara Kokelj, Tina Demšar Vreš, Gregor Vreš
Odgovorni projektant krajinske arhitekture: Gregor Vreš
Projektant krajinske arhitekture: Landscape d.o.o.
Projektant: Arhitektura MJ d.o.o.
Odgovorni vodja projekta: Miloš Jeftič
Odgovorni projektant arhitekture: Miloš Jeftič
naročnik: Borut Kelih

 


na vrh

ZLATI SVINČNIK ZA ODLIČNO REALIZACIJO

Odločitev za podelitev nagrad Zlati svinčnik za odlično realizacijo je bila v rokah štiričlanske žirije, ki so jo sestavljali: arhitekt Robin Walker, arhitekt Chris Bearman iz londonskega biroja Allies and Morrison, arhitekt AleksanderSaša Ostan in krajinski arhitekt Christopher Bradley Hole.

Za nagrado zlati svinčnik za odlično izvedbo na področju arhitekture in krajinske arhitekture je kandidiralo skupaj 66 projektov, od tega 11 stanovanjskih hiš, tri večstanovanjske stavbe, štiri poslovne stavbe, 29 javnih stavb, deset projektov notranje opreme, šest ureditev urbanih prostorov in tri krajinske ureditve. V kategoriji vrt letos ni bilo prijav.

Utemeljitev Zlate komisije

 

deklevagregorič arhitekti: Kompaktna hiša na Krasu


foto: Janez Marolt

Odgovorni projektant: Aljoša Dekleva
Projektivno podjetje: dekleva gregorič arhitekti
Soavtorji: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Vid Zabel
Naročnik: Borut Pertot


Mojca Gregorski, Miha Kajzelj: Skandinavska hiša


foto:MIran Kambič

Odgovorni projektant: Miha Kajzelj
Projektivno podjetje: Arhe d.o.o.
Avtorja: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj
Naročnik: Janez Bajt

Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič : Vrtec Poljčane


foto:MIran Kambič

Odgovorni projektant arhitekture: Mojca Gregorski
Projektivno podjetje: MODULAR arhitekti
Avtorji: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič
Naročnik: Občina Poljčane

 

studio UR.A.D. : osnovna šola Alojzija Šuštarja


foto: Boštjan Kikelj

Projektivno podjetje: Studio UR. A. D. d.o.o.
Odgovorni projektant: Klemen Pavlin
Soavtorji: Boštjan Kikelj, Mojca Magajne, Tomaž Faganeli, Robert Dolinar (avtor kapele)
Naročnik: Zavod sv. Stanislava

Ravnikar Potokar arhitekturni biro:
Ureditev Cankarjevega trga in Blaževe ulice v Škofji Loki


foto: Andrej Blatnik

Odgovorni projektant: Robert Potokar
Projektivno podjetje: Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.
Soavtorji: Primož Žitnik, Ajdin Bajrović, Andrej Blatnik, Špela Kuhar
Avtorica krajinske ureditve: dr. Tanja Simonič Korošak
Avtorji urbane opreme: Studio Miklavc; Jure Miklavc, Jaka Verbič, Jože Carli, Silva Cimperman
Naročnik: Občina Škofja Loka

 


na vrh

ZLATI SVINČNIK NA PODROČJU PROSTORSKEGA NAČRTOVANJA

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja je podelila štiričlanska interdisciplinarna Zlata žirija, ki so jo sestavljali krajinski arhitekt in strokovnjaki s področja prostorskega načrtovanja. Zlato žirijo na področju prostorskega načrtovanja so sestavljali: magister arhitekture Peter Bassin, doktorica krajinske arhitekture in prodekanja Mojca Golobič, urbanistka in arhitektka v občini Črnomelj Marija Prašin Kolbezen, arhitekt in urbanist v mestni občini Ljubljana Ivan Stanič.

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja prejme:

LUZ d.d., IPoP, Skupina Maja Farol : Študija lokacij P+R

Utemeljitev Zlate komisije

Odgovorni projektant: Karolina Jankovič
Projektivno podjetje: LUZ d.d., IPoP in Društvo Maja Farol
Sodelavci:
LUZ d.d.: Bernarda Bevc Šekoranja, Tomaž Blaž, Simona Čeh, Marko Fatur, Matej Hašaj, Sergej Hiti, Karolina Jankovič, Uršula Longar, Miha Miklavčič, Ines Rot, Tilen Smolnikar, Janja Solomun, Ernest Sotlar, Martin Starc, Jana Škerbina
IPoP, Društvo za prostorska vprašanja Maja Farol: Urban Jeriha, Marko Peterlin, JernejPrijon, MimaSuhadolc,Tadej Žaucer
Naročnik: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRALUR)


na vrh

Za medije

 


na vrh
 
PLATINASTI SVINČNIK

ZELENI SVINČNIK

ZLATI SVINČNIK ZA ODLIČNO REALIZACIJO

ZLATI SVINČNIK NA PODROČJU PROSTORSKEGA NAČRTOVANJA

Za medije