Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

DAN ARHITEKTOV 2010

11. november 2010
Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba

Dogodek je organiziran pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka.

Letošnja konferenca z naslovom Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba bo potekala v konferenčnih prostorih TR3 v Ljubljani. Podelitev nagrad zlati svinčnik in platinasti svinčnik ter priznanja za častne člane in odprtje razstave Slovenska arhitektura 2010 pa bodo potekali v galeriji Hiše arhitekture na Vegovi 8 v Ljubljani.

Na konferenci bomo s predavatelji skušali odgovoriti na vprašanja o ekonomski učinkovitosti arhitekture:
• Ali se splača investirati v dober urbanizem, arhitekturo in krajinsko arhitekturo? Ali lahko dober urbanizem, arhitektura in krajinska arhitektura zagotovijo večjo vrednost objektov?
• Kakšno kakovost projektov pričakujejo naročniki? Kako se lahko izboljša kakovost življenja in dela z dobro oblikovanim prostorom? Ali sta kakovostno oblikovana bivalni in delovni prostor naša osnovna pravica? Kako zagotoviti, da kakovostno oblikovan objekt ali prostor ne bo le dodana vrednost, temveč minimalni osnovni standard?
• Kako učinkovito voditi projekte od kakovostne ideje do vsestransko uspešne izvedbe?
• Kako zagotoviti javno obveščanje, spodbujanje in usmerjanje ljudi o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora, da bodo ti zahtevali več od arhitekture in urbanizma? Kako postati arhitekturno izobražen narod, ki bo dvignil standarde in kakovost grajenega prostora?
• Kako z dobro oblikovanim grajenim okoljem zmanjšati negativne okoljske vplive oziroma zagotoviti trajnostno načrtovanje in trajnostno gradnjo? Kakšni so načini, da se urbanizem, arhitektura in krajinska arhitektura učinkovito odzivajo na klimatske razmere?

PROGRAM KONFERENCE
Konferenca bo v konferenčnih prostorih TR3, v stolpnici TR3 na Trgu republike v Ljubljani. Predavanja bodo v angleškem jeziku. Konferenco bo moderirala Mateja Medvedič.

9.30–10.00 Registracija
10.00–10.15 Uvodni govori
                        mag. Andrej Goljar, predsednik ZAPS
                        dr. Mitja Pavliha, generalni direktor Direktorata za prostor, MOP
                        Jos Douma, veleposlanik kraljevine Nizozemske
10.15–11.00 Biljana Savic, CABE, Velika Britanija
11.00–11.45 Toine van Goethem, urbanist, Nizozemska
11.45–12.00 Pavza
12.00–12.45 Michael Tomasik, Axioma plus, Slovenija
12.45–13.30 Helmut Krapmeier, Energieinstitut Vorarlberg, Avstrija
13.30–14.30 Kosilo
14.30–15.30 Okrogla miza: Šmartinka partnerstvo, moderator: Boštjan Vuga
                        Markus Schaefer, Hosoya & Scaefer Architects, Švica
                        Miran Gajsek, Mestna občina Ljubljana, Slovenija
                        Igor Lah, Ceeref, Slovenija
15.30–16.00 Razprava
16.00–16.15 Odmor
16.15–17.15 Projekcija filma: A Constructive Madness

PODELITEV NAGRAD IN ODPRTJE RAZSTAVE
Podelitev nagrad in otvoritev razstave bo v galeriji Hiše arhitekture na Vegovi 8 v Ljubljani.

19.00 Podelitev nagrad in odprtje razstave.
Razstavo bo otvoril gospod Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana 

RAZSTAVA 
je odprta do srede 1. decembra 2010 vsak delovni dan od 8.00-16.00 ure.
        
Sledi družabno srečanje.

SPREMLJEVALNI PROGRAM DNEVA ARHITEKTOV
DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKE ARHITEKTURE
Sobota 13.11.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prijave na konferenco sprejemamo do zapolnitve mest na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POKROVITELJI DNEVA ARHITEKTOV 2010

       

       

       

       
   

 

 

  

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDIJSKI POKROVITELJ DOGODKA 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba - predstavitev predavateljev 2010

Biljana Savic je arhitektka in urbanistka, ki dela v Londonu, z več kot dvajsetimi leti strokovnih izkušenj v arhitekturnih in urbanističnih birojih, z gradbenim nadzorom, nepremičninskim svetovanjem in v javnih svetovalnih telesih v Veliki Britaniji in na tujem. Biljana je trenutno zaposlena kot višja svetovalka pri komisiji CABE (Commission for Architecture and the Built Environment, svetovalnem telesu britanske vlade glede arhitekture, urbanizma in javnega prostora). Njena vloga vključuje koordinacijo dveh obsežnih programov podpore strank iz javnega sektorja na področju urbanizma, stanovanj in izvajanja lokalizacije. Biljana je vodila delo komisije CABE na področju metodologije urbanizma in pri pilotnih projektih. Preden se je pridružila CABE je bila Biljana direktorica Space Syntax Limited, londonskega podjetja, ki se je ukvarjalo z načrtovanjem. Biljana je sodelovala pri več izobraževalnih programih s področja urbanizma v Veliki Britaniji in s svojimi prispevki sodelovala na številnih britanskih in mednarodnih konferencah. Je članica združenja RIBA (Kraljevo združenje britanskih arhitektov) in Urbanistične akademije.
Biljana Savic is an architect and urban designer based in London, with over 20 years of professional experience in architectural and urban design practices, construction management and property consultancies, and in public sector advisory bodies in the UK and abroad. Biljana currently holds the post of Senior Advisor at CABE (Commission for Architecture and the Built Environment, the UK government’s advisor on architecture, urban design and public space). Her role includes coordination of two major public sector client support programmes in the fields of urban design, housing and the implementation of local agendas. Biljana has led CABE’s work on large-scale urban design methodology and pilot projects. Prior to joining CABE, she was Director of Space Syntax Limited, a master planning consultancy based in London. Biljana has lectured on several urban design courses in the UK and presented at a number of national and international conferences. She is a member of RIBA and the Academy of Urbanism.

 
Toine van Goethem
je urbanist pri mestni občini Amsterdam. Študiral je na Academie van Bouwkunst v Rotterdamu, na Rijksuniversiteit v Groningenu in na Univerzi IUAV v Benetkah. Ima dva magisterija, iz urbanizma in arhitekturne zgodovine. V svoji trinajstletni karieri urbanista pri mestni občini Amsterdam, je delal na mnogih pomembnih projektih kot na primer za otok Westerdokseiland, otok Oosterdokseiland, Oostelijke Handelskade in za otok Java-eiland. Specializiral se je za oblikovanje obrežij in zaščito pred onesnaževanjem s hrupom. Na mednarodnem natečaju »Create a Barrier of Silence« (Ustvarimo pregrado tišine), ki ga je razpisalo amsterdamsko letališče Schipol, je prejel prvo nagrado. Skupaj z Lehnerjem van Luxemburgom in van Driestom je leta 2005 objavil knjigo »Decibel City«.
Toine van Goethem is an urban designer at the City of Amsterdam. He studied at the Academie van Bouwkunst in Rotterdam, at the Rijksuniversiteit in Groningen and at the Università IUAV di Venezia. He holds two Master's degrees in Urban Design and Architectural History. In his 13 years as urban designer at the City of Amsterdam he has worked on many important projects, including Westerdokseiland, Oosterdokseiland, Oostelijke Handelskade and Java-eiland, and is a specialist in waterfront design and solutions related to noise pollution. He won first prize in the international design competition 'Create a barrier of silence' sponsored by Schiphol Airport, Amsterdam; and in 2005, published “Decibel City” together with Lehner van Luxemburg and van Driest.Michael S. Tomasik je manager in arhitekt z izkušnjami pri vodenju obsežnih in zapletenih projekov, kakovostnega oblikovanja, projektnih skupin, podjetij, in sodelovanj med podjetji. Ima vidne uspehe z mednarodnimi projekti, izpeljanimi v ZDA, Evropi, Srednji Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Poleg tega se je Michael ukvarjal z zaposlovanjem, mentorstvom in izboljševanjem v kolaborativnih okoljih. Ima izkušnje z različnimi projekti na področju objektov za mešano rabo, zdravstva, letalskega prometa, izobraževanja, nastanitve, korporativne, športa, trgovine za zasebne naročnike, podjetja ter lokalne in državne oblasti. Michael je delal za ameriška arhitekturna podjetja /inženiringe Jacobs, Leo A Daly, Hillier, Rossetti Associates Architects in za The Smith Group. Poleg tega ima izkušnje s poučevanjem managementa na podiplomski ravni na univerzi Lawrence Technological University, je član ameriškega inštituta American Institute of Architects, inštituta Project Management Institute, mednarodne zveze International Project Management Association in Slovenskega združenja za projektni management. Michael biva v Sloveniji in je soustanovitelj slovenskega podjetja Axioma plus d.o.o., ki se ukvarja s projektnim vodenjem, usposabljanjem podjetij in mentorstvom.
Michael S. Tomasik is an executive-level manager and architect with experience leading large complex projects, high quality designs, project teams, offices, and multi-office operations with demonstrated success on international projects including projects located within the USA, Europe, Central America and the Middle East. In addition, Michael has a track record of recruiting, mentoring and improving operations in collaborative environments. He is experienced in mixed use, healthcare, aviation, hospitality, education, corporate and sports facilities and retail projects for private, corporate, federal and local governments. Michael has worked for the U.S. architectural/engineering firms of Jacobs, Leo A Daly, Hillier, Rossetti Associates Architects and The Smith Group. Additionally, Michael has graduate level teaching experience in project management at Lawrence Technological University and is a member of the American Institute of Architects, the Project Management Institute, International Project Management Association and Slovensko Zdrženje Za Projektni Management. Michael, a full time resident of Slovenia, is also a co-founder of Axioma plus d.o.o., a Slovene company specializing in project management, corporate training and leadership mentoring.Helmut Krapmeier je arhitekt, ki se ukvarja s cenovno ugodno in energetsko učinkovito gradnjo. Diplomiral je na Tehniški univerzi na Dunaju (TU), svoj študij pa je nadaljeval na programu Upravljanje z energijo in okoljem na Tehniški univerzi v Berlinu. Preden je bil leta 1985 v Muenchnu ustanovljen ITEM (Ingenieurteam für Energie- und Umwelttechnik) je več let delal v arhitekturnih birojih. Med drugim ITEM vodi projekt »Öko-Solar-Haus«, javnosti odprto demonstracijsko hišo. Kot vodja projektov je sodeloval pri več razvojnih projektih za nizkoenergijske in pasivne hiše. Helmut Krapmeier poučuje solarno arhitekturo in energetsko učinkovito gradnjo na Univerzi v Kremsu in na Akademiji za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu. Za svoje delo je leta 2000 dobil nagrado European Solar Prize for Architecture and Urban Building (Evropska nagrada za solarno arhitekturo in urbano gradnjo), leta 2001 pa Österreichischer Umweltpreis, ki jo podeljuje OGUT (avstrijsko združenje za okolje in tehnologijo). Od leta 1990 je član Energieinstitut Vorarlberg (Energijskega inštituta Vorarelberg).
Helmut Krapmeier is an architect specialised in cost- and energy-efficient buildings. He graduated at the Vienna Technical University (TU), and continued his postgraduate studies with a course on Energy and Environmental Management at Berlin Technical University. After working several years at various architectural offices ITEM – Ingenieurteam für Energie- und Umwelttechnik was established in 1985 in Munich. Among several other projects, the “Öko-Solar-Haus” - a demonstration house open to the public - is supervised by ITEM, and he has worked as project manager on several low-energy and passive house development projects. Helmut Krapmeier teaches solar architecture and energy efficient building at University of Krems and at the University of Art and Industrial design in Linz. He was awarded the European Solar Prize for Architecture and Urban Building in 2000 and the Österreichischer Umweltpreis awarded by OGUT (Austrian Society for Environment and Technology) in 2001. He has been a faculty member at the Energieinstitut Vorarlberg (Energy Institute of Vorarlberg) since 1990
Markus Schaefer je partner pri Hosoya Schaefer Architects. Ima magisterij iz Univerze Harvard, poleg tega pa tudi magisterij iz nevrobiologije Univerze v Zurichu. Preden je leta 2003 ustanovil Hosoya Schaefer, je bil direktor AMO v Rotterdamu (AMO je raziskovalni inštitut pri OMA). Hosoya Schaefer Architects je arhitekturni biro iz Zuricha, ki se ukvarja za arhitekturnim oblikovanjem, strategijami in raziskavami. Leta 2008 so s svojim prvim uresničenim projektom za restavracijo za Autostadt (tematski park in komunikacijska platforma skupine Volkswagen v Wolfsburgu) dobili nagrado Contract World Award. Dobili so tudi prve nagrade za projekt novega zasebnega letališča v St. Moritz – Samedan, Švica in za načrte za razvoj 230 ha velikega območja v Ljubljani - Partnerstvo Šmartinka. Kombinacija akademskega dela, projektov in raziskav za naročnike, kot je Volkswagen, je biroju omogočila, da je razvil izčrpno, sistematično in inovativno razumevanje naše urbane prihodnosti. Markus Schaefer je dobil več mednarodnih nagrad tako pri delu z OMA, kot tudi pri Hoyosa Schaefer Architects. Redno tudi predava in objavlja.
Markus Schaefer is a partner at Hosoya Schaefer Architects. He holds a Masters of Architecture degree from Harvard University, and also has a Masters in Neurobiology from the University of Zürich. Prior to founding Hosoya Schaefer in 2003, Markus Schaefer served as director of AMO in Rotterdam (the think tank of OMA). Hosoya Schaefer Architects AG is a Zürich-based studio for architectural design, strategy and research. In 2008, they won a Contract World Award for their first realized project, a restaurant built for Autostadt, the theme park and communications platform for the Volkswagen Group in Wolfsburg. The firm also won 1st prizes for their design of a new private airport in St. Moritz–Samedan in Switzerland, and a masterplan for the redevelopment of 230 ha in Ljubljana, Slovenia. A combination of academic work, project practice and research work for clients such as Volkswagen allows the firm to develop a solid, systemic and innovative understanding of our urban future. Schaefer has won several international awards with his work at both OMA and at Hosoya Schaefer,. He lectures and publishes regularly.Miran Gajšek je načelnik Oddelka za urejanje prostora pri Mestni občini Ljubljana. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani leta 1987 in magistriral na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo leta 1995. Tekom svoje kariere je deloval na Ministrstvu za okolje in prostor in na Mestni občini Celje na oddelkih za prostorsko načrtovanje. Sodeloval je v več mednarodnih in evropskih projektih prostorskega načrtovanja, kot na primer GILDA, CESTA in drugih. Je član stanovskih organizacij, član izvršnega odbora Evropskega sveta urbanistov in predsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije.
Miran Gajšek is the head of the Department of City Planning at the City Council of Ljubljana. He graduated at the Faculty of Architecture in Ljubljana in 1987 and received his Master's degree at the Faculty of Civil Engineering and Geodesy in 1995. During his career he has worked in both the Ministry of Environment and Spatial Planning and in the City Council of Celje in the planning departments. He has participated in several international and European city planning projects, such as Glida, CESTA and other. He is a member of a number of professional associations, is a member of the Executive Committee of the European Council of Town Planners, and Chairman of the Committee on Infrastructure, Environment and Space of The Regional Development Board of the Ljubljana Urban region.


FILM "A CONSTRUCTIVE MADNESS
"
www.aconstructivemadness.com
Scenarij: Jeffery Kipnis

Film A constructive Madness je zanimiv dokumentarni film, ki priča o tem, kako je arhitekt Frank Ghery desetletje načrtoval hišo za multimiljonarja Petra B. Lewisa, ki je bil nad Gheryem navdušen. Stroški projekta so se nekajkrat povečali, čez 82 mio USD, projekt pa nikoli ni bil realiziran. Med procesom neomejenega kreativnega načrtovanja je Ghery razvil koncept "vas oblik", ki ga je nato uporabil pri načrtovanju muzeja Guggenheim v Bilbau.
Documentary film A constructive Madness is giving us a view, how architect Frank Ghery spent a decade planning a house for multimillionaire Peter B. Lewis, who admired Ghery. The costs of the project went over 82 mio USD and the project was never realized. But during the complete creative freedom Ghery develop a concept of “village of forms”, which he subsequently used for his famously surreal Guggenheim Museum in Bilbao.

 materiali