Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

ŽENSKE V ARHITEKTURI 


Iz arhitekture v življenje

V večini evropskih, zlasti zahodnoevropskih držav so ženske v inženirskih poklicih še vedno v podrejenem položaju in pogosto kljub izobrazbi ne delujejo v poklicu. Slovenija je že v okviru nekdanje Jugoslavije naredila velik korak k enakopravnosti žensk v družbi. Enakopravnost spolov in organizacija družbene strukture podpirata žensko v njeni aktivni družbeni vlogi. Še vedno pa ostajata naša glavna izziva ekonomsko opolnomočenje ter iskanje ravnovesja med poklicnim delovanjem in družino. Raziskava s spletno anketo Enakopravnost med spoloma je pokazala, da nekatere razlike med arhitekti in arhitektkami vendarle obstajajo, a so večinoma potenciran izraz problematike celotne stroke.

Delovna skupina Ženske v arhitekturi je bila v okviru ZAPS ustanovljena na pobudo kolegic iz Kammer der ZiviltechnikerInnen f. Steiermark und Kärnten iz Avstrije, s katerimi smo že v letu 2017 pripravile potujočo razstavo »Inženirke oblikujejo prihodnost«. Na njej je petdeset avstrijskih in trideset slovenskih arhitektk predstavilo svoj prispevek k razvoju arhitekturne stroke. Od leta 2018 je skupina Ženske v arhitekturi vključena v delovno skupino Women in Architecture v okviru ACE (Architects' Council of Europe), od novembra 2019 pa kot partnerska organizacija tudi v projekt Erasmus+ z naslovom Yes, we plan!

Osnovni namen delovanja skupine ni zgolj podpora ženskam v stroki, temveč podpora arhitekturnemu poklicu kot celoti, ki vključuje prostorske, arhitekturne in druge sorodne poklice. Posvečamo se izzivom, povezanim z izboljšanjem pogojev za poklicno delovanje na arhitekturnem področju, ter ozaveščanju širše javnosti o pomenu arhitekturnega delovanja za kakovost bivanja. Arhitekturno oblikovani prostor ima moč, da izboljša naše pogoje bivanja in delovanja, kar je eno od ključnih dejstev, ki prispevajo k vzpostavitvi prave vrednosti arhitekturnega poklica v družbi. 

Cilj delovne skupine je tako sprožiti spremembe z:
- raziskavo trenutnega stanja v stroki (vprašanja vodenja, zaslužka, spolnih stereotipov),
- ozaveščanjem in vzpostavitvijo dialoga v strokovni in širši javnosti,
- pripravo predlogov za usposabljanja v sklopu ZAPS, s katerimi bi pridobivali nova in potrebna znanja za uspešno strokovno, osebnostno in poslovno delovanje. 

Delovna skupina Ženske v arhitekturi, ZAPS 
september 2018 – avgust 2021
Skupino vodi Špela Nardoni Kovač
Članice: Mika Cimolini, Polona Filipič, Irena Kirn, Špela Kuhar, Urška Kranjc, Špela Nardoni Kovač, Mojca Ravnikar Turk 

Razstave "Arhitektke oblikujejo sedanjost" so bile v letu 2017 v Celovcu, Bad Radkesburgu in na Dunaju.
Razstava "Arhitektke oblikujejo sedanjost", na kateri so bila prvič predstavljena tudi dela 30-ih slovenskih arhitekt, pa je bila januarja 2017 v ZRC SAZU.

 

women in architecture/ eng >> 

program delovne skupine >> 
članki in sorodne vsebine >> 

 


na vrh

"Prix des Femmes architects” 2020

Francoska organizacija ARVHA je letos organizirala že 8 nagrado "Prix des femmes architects", nagrado, katere namen je izpostaviti dela in kariere arhitektk v navdih mladim ženskam arhitektkam s ciljem prenosa znanj in obstoječih modelov ter spodbujanjem enakosti v poklicu, v katerem prevladujejo moški.

Leta 2020 se je za nagrade prijavilo 465 arhitektk in oddalo 1500 projektov. Podeljene so bile štiri nagrade in ena omemba v kategorijah: 
- Ženska arhitektka, nagrada za izvedene projekte (3 do 5 zgrajenih del), 
- Izvirno delo arhitektke 
- Posebno priznanje 
- Mlada ženska arhitektka (mlajša od 40 let), nagrada za 3 do 5 zaključenih projektov ali še neizvedenih del 
- Mednarodna nagrada (3 do 5 zgrajenih del).

Podelitev je potekala preko videokonference 9. decembra 2020, prisostvovalo je preko 1500 udeležencev. Možnost za prijave je bila od 1. junija do 30. septembra. Žirija se je za končno odločitev sestala 30. oktobra 2020 pod vodstvom predsedsednice Catherine GUYOT, generalne sekretarke ARVHA in predsednice organizacije žensk arhitektk Francije ter Špele KUHAR, podpredsednice žirije in predstavnice slovenske Zbornice za arhitekturo in prostor. Žirijo so sestavljale: Agnès SAAL, predstavnica francoskega Ministrstva za kulturo; Elisabeth GOSSART, predstavnica Nacionalnega reda arhitektov; Béatrice AUXENT predsednica ARCHITECTUELLES; dobitnice nagrade leta 2019 Dominique JAKOB, Marie PERIN, Fabienne BULLE in Marie-France CHATENET; Bettina DREIR-FIOLA predstavnica avstrijske zbornice arhitektov in vodja projekta "Yes we plan!" za enakost spolov v arhitekturnih poklicih; Špela KUHAR, podpredsednica žirije in predstavnica slovenske Zbornice za arhitekturo in prostor; Iris WEX, predstavnica nemške zbornice arhitektov in članica CEA; Catherine PAPILLON, direktorica komunikacij BNP PARIBAS REAL ESTATE in Catherine GUYOT direktorica ARVHA in predsednica organizacije žensk arhitektk.

Letošnje nagrajenke so:

Ženska arhitektka: Nagrada je bila podeljena Florence LIPSKY (Atelje LIPSKY ROLLET) 
Izvirno delo arhitektke: Nagrada je bila podeljena Cathrin TREBELJAHR za projekt prenove in razširitve nekdanje prefekture Versoix 
Posebno priznanje je bilo podeljeno Sophie DENISSOF za projekt “Habiter le ciel” in profesionalno kariero (Atelje CASTRO-DENISSOF). 
Mlada ženska arhitektka: Nagrada je bila podeljena arhitektkam Stéphanie Franceschi, Marie Fade, Caroline Mangin iz ateljeja OH ! SOM architects 
Mednarodna nagrada: Enakovredna nagrada je bila podeljena Anni HERINGER (Nemčija) in Benedetti TAGLIABUE (Španija)

več >> 

 


na vrh

"Prix des Femmes architects” 2021

Francoska organizacija ARVHA, Združenje za raziskovanje mesta in stanovanj, s podporo Ministrstva za kulturo, Pavillon de l'Arsenal, razpisuje deveto generacijo francoske nagrade za arhitektke Ile de France in mesto Pariz.

Namen te nagrade je poudariti delo in kariero arhitektk in spodbuditi enakost v poklicu, v katerem prevladujejo moški. Edini pogoj za sodelovanje pri nagradi je, da ste članica zbornice za arhitekturo in avtorica projektov.

Za leto 2021 bodo podeljene štiri nagrade:
- Mlada ženska arhitektka (mlajša od 40 let), nagrada za 3 do 5 zaključenih projektov ali še neizvedenih del
- Izvirno delo arhitektke
- Ženska arhitektka, nagrada za izvedene projekte (3 do 5 zgrajenih del),
- Mednarodna nagrada (3 do 5 zgrajenih del), ki jih je zgradila arhitektka članica zbornice za arhitekturo

Razpis je odprt od 17. maja in se bo zaključil 31. julija 2021. Podelitev bo 6. decembra 2021 v »Pavillon de l'Arsenal« v Parizu med 17. in 20. uro. Informacije in prijave na spletni strani >> 

 


na vrh

"Ostati ženska v poklicu, izzivi arhitektk in inženirk"

Delovna skupina ZAPS »Ženske v arhitekturi« vabi na okroglo mizo »Ostati ženska v poklicu, Izzivi arhitektk in inženirk«, ki bo v sredo, 8. septembra ob 17 uri na vrtu Plečnikove hiše, Karunova 4 v Ljubljani.

Z vabljenimi vizionarkami želijo arhitektke in inženirke osvetliti svoje poklicne in življenjske izzive, predvsem v luči izkušenj in spodbud cenjenih strokovnjakinj, dr. Eve Boštjančič, mag. Violete Bulc, dr. Renate Salecl, dr. Alenke Rebula in mag. Špele Videčnik. Okroglo mizo bo povezovala arhitektka Maja Vardjan.

Okrogla miza je del mednarodnega projekta Yes, we plan! >> pod okriljem Erasmus, del evropske mreže Women in Architecture >> in sestavni del posebne številke revije AB – Arhitektov Bilten >>

program >>


na vrh
 

Iz arhitekture v življenje


"Prix des Femmes architects” 2020

"Prix des Femmes architects” 2021

"Ostati ženska v poklicu, izzivi arhitektk in inženirk"