Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

ŽENSKE V ARHITEKTURI 


Iz arhitekture v življenje

V večini evropskih, zlasti zahodnoevropskih držav so ženske v inženirskih poklicih še vedno v podrejenem položaju in pogosto kljub izobrazbi ne delujejo v poklicu. Slovenija je že v okviru nekdanje Jugoslavije naredila velik korak k enakopravnosti žensk v družbi. Enakopravnost spolov in organizacija družbene strukture podpirata žensko v njeni aktivni družbeni vlogi. Še vedno pa ostajata naša glavna izziva ekonomsko opolnomočenje ter iskanje ravnovesja med poklicnim delovanjem in družino. Raziskava s spletno anketo Enakopravnost med spoloma je pokazala, da nekatere razlike med arhitekti in arhitektkami vendarle obstajajo, a so večinoma potenciran izraz problematike celotne stroke.

Delovna skupina Ženske v arhitekturi je bila v okviru ZAPS ustanovljena na pobudo kolegic iz Kammer der ZiviltechnikerInnen f. Steiermark und Kärnten iz Avstrije, s katerimi smo že v letu 2017 pripravile potujočo razstavo »Inženirke oblikujejo prihodnost«. Na njej je petdeset avstrijskih in trideset slovenskih arhitektk predstavilo svoj prispevek k razvoju arhitekturne stroke. Od leta 2018 je skupina Ženske v arhitekturi vključena v delovno skupino Women in Architecture v okviru ACE (Architects' Council of Europe), od novembra 2019 pa kot partnerska organizacija tudi v projekt Erasmus+ z naslovom Yes, we plan!

Osnovni namen delovanja skupine ni zgolj podpora ženskam v stroki, temveč podpora arhitekturnemu poklicu kot celoti, ki vključuje prostorske, arhitekturne in druge sorodne poklice. Posvečamo se izzivom, povezanim z izboljšanjem pogojev za poklicno delovanje na arhitekturnem področju, ter ozaveščanju širše javnosti o pomenu arhitekturnega delovanja za kakovost bivanja. Arhitekturno oblikovani prostor ima moč, da izboljša naše pogoje bivanja in delovanja, kar je eno od ključnih dejstev, ki prispevajo k vzpostavitvi prave vrednosti arhitekturnega poklica v družbi. 

Cilj delovne skupine je tako sprožiti spremembe z:
- raziskavo trenutnega stanja v stroki (vprašanja vodenja, zaslužka, spolnih stereotipov),
- ozaveščanjem in vzpostavitvijo dialoga v strokovni in širši javnosti,
- pripravo predlogov za usposabljanja v sklopu ZAPS, s katerimi bi pridobivali nova in potrebna znanja za uspešno strokovno, osebnostno in poslovno delovanje. 

Delovna skupina Ženske v arhitekturi, ZAPS 
september 2018 – avgust 2021
Skupino vodi Špela Nardoni Kovač
Članice: Mika Cimolini, Polona Filipič, Irena Kirn, Špela Kuhar, Urška Kranjc, Špela Nardoni Kovač, Mojca Ravnikar Turk 

Razstave "Arhitektke oblikujejo sedanjost" so bile v letu 2017 v Celovcu, Bad Radkesburgu in na Dunaju.
Razstava "Arhitektke oblikujejo sedanjost", na kateri so bila prvič predstavljena tudi dela 30-ih slovenskih arhitekt, pa je bila januarja 2017 v ZRC SAZU.

 

women in architecture/ eng >> 

program delovne skupine >> 
članki in sorodne vsebine >> 


na vrh
 

Iz arhitekture v življenje