Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Mednarodna razstava sonaravne arhitekture v Ljubljani

01.09.2010 do 15.10.2010


1. septembra 2010 ob 19.00 uri bo v parku Tivoli v Ljubljani otvoritev razstave: Svetovna nagrada za sonaravno arhitekturo (Global Award for Sustainable Architecture), ene izmed najprestižnejših svetovnih arhitekturnih nagrad za dosežke na področju sonaravne arhitekture. Nagrada predstavlja priznanje za svetovno znane arhitekte, ki se skozi svojo dolgoletno kariero z inovativnimi pristopi ukvarjajo z okoljsko problematiko. Razstavo bosta otvorila ministrica za kulturo Majda Širca in župan mesta Ljubljane, Zoran Jankovič. 

Svetovna nagrada za sonaravno arhitekturo (Global Award for Sustainable Architecture) je bila ustvarjena leta 2006 v želji po globalni debati o družbenih problemih. Avtorica ideje je arhitektka in profesorica Jane Revedin, ki je nato tudi združila še ostale soustanovitelje. Global Award tako vsako leto nagradi 5 arhitektov, ki na različnih koncih sveta in s svojim etičnim in ekološkim pristopom rešujejo problematiko globalne družbe, tako na Zahodu, v razvijajočih državah, v razvitih mestih kot v imenu najbolj ranljive populacije sveta.

Razstava bo odprta do 15. oktobra 2010, predstavila pa projekte 15-ih svetovno znanih arhitektov, ki so z inovativnimi pristopi dali nov pomen estetiki, funkcionalnosti in družbeni odgovornosti. Razstava je sestavljena iz 120-ih avtorskih fotografij predstavljenih na panojih v Jakopičevem drevoredu in 15-ih filmov s portreti posameznih arhitektov predstavljenih v MGLCju. Poslanstvo razstave je senzibilizacija scaron;irše in strokovne javnosti za udejanjanje projektov, ki so sodobni, inovativni in hkrati usmerjeni k odgovornemu odnosu do družbenega okolja in narave. Razstava ima ambicijo, da izpostavi najbolj zanimive primere dobre prakse sonaravne arhitekture, da spodbudi slovensko stroko in jo na svoj način inspirira, da se loti več tovrstnih pionirskih projektov.Nagrade in priznanja ZAPS

07.07.2010 do 10.09.2010 (Ned, Pon, Tor, Sre, Čet, Pet, Sob)


Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto organizira pregledno razstavo in podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Namen pregledne razstave članov in podelitve priznanj je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja.
Letošnja razstava in podelitev priznanj bo 11.novembra 2010 v Hiši Arhitekture.  Priznanja Zlati svinčnik bodo prejeli projekti, ki ustvarjajo kvalitetni prispevek h grajenju lokalnega okolja. Priznanja so častna (ne finančna), zanje pa lahko kandidirajo le člani ZAPS. Razpisna navodila za kandidaturo se nahajajo tukaj. Projekte lahko prijavite do 10.septembra.