Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

DAN ARHITEKTOV 2014

10.10.2014


 

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v letu 2014 obeležuje desetletnico svojega samostojnega delovanja. Temu jubileju bomo posvetili Dan arhitektov, ki bo raziskal pomen in vlogo ZAPS pri zagotavljanju standardov arhitekturne stroke ter pri vzpodbujanju in uveljavitvi dobre projektantske prakse. Dan arhitektov je tradicionalni praznik arhitekture in prostora, je praznovanje ustvarjalcev, naročnikov in odločevalcev, ki se zavedajo pomena arhitekture in njene dodane vrednosti k urejanju prostora in potenciala pri graditvi narodne identitete. Pričeli bomo s predstavitvijo novega spletnega portala za sodobno arhitekturno produkcijo, nadaljevali s predavanjem arhitekturnega kritika in publicista Jeffa Bickerta ter okroglo mizo. Podelili bomo strokovne nagrade ZAPS za najboljše arhitekturne dosežke in otvorili razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2014. Dogodek bo spremljala publikacija, ki bo prikazala produkcijo članov ZAPS zadnjega leta, podkrepljena s teksti, ki bodo osvetlili desetletje delovanja ZAPS.

Dan arhitektov bo v petek, 10. oktobra 2014, v bivših prostorih Tiskarne Mladinska knjiga, delo arhitekta Savina Severja, na Dunajski cesti 123 v Ljubljani.

Program dogodka


Dogodek so omogočili:Zbor arhitektov Ljubljanske regije: Kako urediti arhitekturno dejavnost?

10.10.2014


V okviru Dneva arhitektov dne 10.oktobra, 2014 ob 15h organiziramo tudi prvi zbor arhitektov ljubljanske regije v bivši tiskarni Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123 v Ljubljani.

Tema zbora bo ureditev dejavnosti in predlogi za spremembo zakona o ureditvi objektov.
1. Kako doseči ureditev trga za opravljanje projektantske dejavnosti? Predstavili bomo analizo poslovnih subjektov, ki delujejo na področju projektiranja in možnosti za ureditev dejavnosti in poklica.

Gradivo: Regulacija poklica in dejavnosti

2. Predstavili bomo tudi predlog postopka pridobivanja dovoljenj v postopku graditve, ki temelji na izhodišču, da je zakonodajne spremembe možno zagotoviti zgolj s celovito rešitvijo, ki vključuje ukrepe v vseh fazah postopka in se dotika vseh udeležencev postopka od zasnove gradnje, do dovoljevanja, načrtovanja, nadzora in potrjevanja pravilnosti gradnje.
Cilji:
• pridobitev gradbenega dovoljenja v čim bolj zgodnji fazi projektiranja,
• znižanje in prerazporeditev finančnih bremen investitorja,
• jasna razmejitev in povečanje odgovornosti udeležencev pri graditvi.

Gradivo:
Predstavitev predloga za spremembo Zakona o graditvi objektov: ZGO-dba
ZGO-dba: 9 temeljnih novosti /zloženka/
SPodoben Prostor_diagram

Oba predloga bo predstavil arhitekt Slavko Gabrovšek. Sledil bo moderiran pogovor.
Vabljeni vsi, ne samo ljubljanski arhitekti!Nagrada Jožeta Mraka za inovativnost

10.10.2014


Inženirska zbornica Slovenije (IZS) je podelila nagrado Jožefa Mraka za inovativnost na področju graditve objektov. Nagrado je prejela AKTIVNA HIŠA LUMAR podjetja LUMAR IG d.o.o. za najbolj inovativen način stanovanjske gradnje.
Inženirska zbornica Slovenije je nagrado Jožefa Mraka podelila prvič. Z njo želi spodbujati svoje člane inženirje k inovativnem razmišljanju, ki poganja gospodarski razvoj in ustvarja dodano vrednost ter javnost seznanjati z najboljšimi inženirskimi rešitvami. Več>>