Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Ugo Rivolta - evropska nagrada za arhitekturo 2011

13.05.2011


Namen evropske arhitekturne nagrade Ugo Rivolta 2011 je opozoriti širšo javnost na najboljše zgrajene stavbe v obdobju zadnjih petih let v Evropi ter tako poudariti pomen kakovostnega trajnostnega in okolju prirjaznega arhitekturnega projektiranja.
Prijave na razpis morajo prispeti na naslov organizatorja do 19.5.2011.Big Architecture Conference 11, Ljubljana

13.05.2011 (Pet)


Big Architecture Conference 11
‘New Rules, New Responses’

13. maja 2011 se bo na Gospodarskem razstavišču odvijal največji arhitekturni dogodek v Sloveniji - mednarodna arhitekturna konferenca, na kateri bo sedem uveljavljenih arhitektov iz Španije, Danske in Belgije spregovorilo o novih pravilih in odgovorih v arhitekturi. Letošnja tema raziskuje razmerje med kakovostnim oblikovanjem, inovacijami, novimi zahtevami in inteligentnimi odzivi.

Sprašuje se, kako ta spreminjajoča se razmerja vplivajo na arhitekturno prakso danes in v prihodnosti.
Predavatelji prihajajo iz arhitekturnih birojev:
CEBRA a/s, arkitekter (DNK)
estudio.entresitio (ESP)
Ensamble Studio (ESP)
Francisco Mangado (ESP)
Arkitektfirmaet C.F. Moller (DNK)
Robbrecht en Daem Architecten (BEL)

Tudi tokrat bo poleg zanimivih predavanj dovolj časa za prijetno druženje ob prigrizku in pijači ter za navezovanje stikov z več kot tisoč arhitekti, gradbeniki, podjetniki in investitorji. 

Dan pred tem, v četrtek 12. maja 2011 pa pripravljamo Oder 180°, serijo 50-ih kratkih in izzivalnih razprav priznanih domačih pa tudi tujih strokovnjakov iz zelo različnih panog in profesij, ki se v 180 sekundah soočijo z vprašanjem: "Kako do dobre hiše?" Med nastopajočimi bodo tako poleg arhitektov (Kje začeti?) še strojni in gradbeni inženirji (Katera napeljava je prihranek in katera je potrata? Kateri materiali se najbolj nosijo?), projektanti, sociologi (Kako si ukrojiti hišo po meri svojega načina življenja?), izumitelji, ekonomisti (Kako z nepremičninami, po nepremičninskem kolapsu?), ustvarjalci in misleci.

Poslušalci boste ponovno imeli možnost sodelovati v sproščenem dialogu, kar je tudi eden glavnih namenov Odra 180°. Odru bo sledil večerni dogodek, na katerem bomo predstavili najboljše dosežke na področju gradnje hiš in podelili nagrade Hiše sveta (nagrade Big Arhitektura 2011) za trajnostno in inovativno odličnost. Vse projekte, ki smo jih med najboljše uvrstili v uredništvu revije Hiše, si boste lahko v Ljubljani ogledali tudi na razstavi na prostem, ki bo spremljala letošnji festival arhitekture vse do sredine meseca junija.

 

več o dogodku >>

prijave >>Voden ogled Ljubljane s kolesom

13.05.2011 (Pet)


Arhitekturni kolesarski krog

Kolesarski ogled Ljubljane se začne v petek, 13. maja 2011, ob 16. uri na Prešernovem trgu

Voden kolesarski ogled po ljubljanskih arhitekturni dediščini Fabianija, Plečnika, Šubica in Vurnika bo vodil podžupan, prof. Janez Koželj.

Kolesarje pa bo pot vodila po naslednjih ulicah in cestah: Prešernov trg – Wolfova - Turjaška (NUK) - Vegova – Trg francoske revolucije – Aškerčeva - Trg MDB – Prešernova – Tivolska – Celovška – Černetova - Verovškova (katedrala) – Drenikova – Parmova – Bežigrad – Linhartova – Žale – Šmartinska – Vojkova – Njegoševa – Trubarjeva – Rozmanova - Ciril Metodov trg.

Arhitekturni kolesarski krog so v okviru akcije Slovenija kolesari 2011 pripravili člani Ljubljanske kolesarske mreže. Pri akciji sodelujejo tudi Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije, Športna zveza Ljubljane, Kolesarska zveza Slovenije, Civitas Elan in Turistična zveza Slovenije.
Udeležence kolesarskega ogleda bo uvodoma pozdravil župan Zoran Janković.

Več