Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Urbani razvoj obalnih območij na Švedskem

20.01.2016


Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom "Preobrazba obvodnih območij v Stockholmu, Malmu in Gothenburgu", ki bo v sredo, 20.1.2016 ob 17.00 uri v Knjižnici Urbanističnega inštituta RS /Trnovski pristan 2, Ljubljana/.
Globalizacija je spremenila proizvodne procese in oskrbne verige, kar je povsod po svetu močno vplivalo na urbani razvoj. Tako so npr. v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nekatere ladjedelnice, območja za pretovor in industrijska območja ob vodah izgubila svoje prvotne vloge in pomen. Mesta kot npr. Barcelona so prevzela pobudo za drugačno rabo obalnih območij. Na Švedskem je Gothenburg med prvimi preoblikoval obsežno območje nekdanje ladjedelnice ob reki Gota alv, Stockholm je v prizadevanjih za pridobitev olimpijskih iger začel razvijati novo eko-sosesko Hammarby Sjostad, v Malmu pa so ob spremembi na lokalnem politične prizorišču veliko ladjedelnico spremenili v stanovanjsko razstavno območje.
Predavatelj Olov Schultz je arhitekt, ki je delal kot samostojni konzultant in mestni arhitekt, zadnjih dvanajst let pa dela z vladno komisijo na področjih trajnostnega urbanega razvoja in mednarodnega sodelovanja. Na primerih treh velikih švedskih mest bo prikazal, kako so iz nekdanjih degradiranih območij razvili privlačne mestne četrti.