Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

DSI: Zaščita pred hrupom v stavbah

20.05.2014 (Tor)


V torek, 20. maja 2014, ob 15:00 uri na ZAPS, Vegova 8, Ljubljana organiziramo drugo predavanje v ciklu DOBRA PRAKSA 2014: ZAŠČITA PRED HRUPOM V STAVBAH.

Program izobraževanja:
15:00 - Predstavitev programa SONITUS 1 in PRIROČNIKA SONITUS 1 – ZAŠČITA PRED ZUNANJIM HRUPOM V STAVBAH
16:00 - Predstavitev programa SONITUS PROJEKT - ZAŠČITA PRED HRUPOM CELOSTNO

Prijava:
Prijave z navedbo zadeve "Dobra Praksa 2" sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu izobrazevanje@zaps.si. Prednost imajo člani in članice ZAPS Matične sekcije arhitektov z aktivnim članstvom.

 MAO: Apolonija Šušteršič: Pre-misliti arhitekturo & Tomo Stanič: Razglednice

20.05.2014


Torek, 20. 5. 2014, ob 19.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Grad Fužine, Pot na Fužine 2, Ljubljana

V prvem predavanju iz serije arhitektura ≠ umetnost, v kateri obravnavamo razmerje med arhitekturo in umetnostjo, bosta svoji mnenji soočila Apolonija Šušteršič in Tomo Stanič. Po predavanjih sledi pogovor z avtorjema, ki ga bosta moderirali Urška Jurman (Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo) in Maja Vardjan (MAO).

Apolonija Šušteršič: Pre-misliti arhitekturo
Mar ne bi morali ponovno premislili arhitekturo, njeno vlogo v sodobni družbi in njeno mesto v našem vsakdanjem življenju? Zakaj ne razmišljati o arhitekturi kot o procesu, ne samo kot o končnem izdelku – tj. objektu? Ali bi lahko potem ponovno oblikovati postopek, ki bi ustvaril prostor za konstruktivno spremembo? Predlagam, da se artikulirajo obstoječe teorije in metodologije za kritično interpretacijo in artikulacijo arhitekture v odnosu do aktualnih družbeno-političnih izzivov in vprašanj. V tem primeru moramo preučiti socialne vidike življenjskega okolja, ki se kažejo tako v umetnostnem kot tudi arhitekturnem kontekstu. Interdisciplinarni pristop k ustvarjanju prostora, ki oblikuje družbenoangažirano prakso naj združuje umetnost, arhitekturo in druge prostorske discipline.

Tomo Stanič: Razglednice
Predavanje predstavlja kratek prelet/razgled čez nekatera presečišča tako vizualnih umetnosti kot arhitekture. Teme kakršne so: forma, podoba, genius-loci/site-specific, ekonomija, arhitekturni/performativni dispozitiv, ravno kot presečišča največ povedo o odnosu arhitektura – umetnost. Bistveno vprašanje, ki tvori rdečo nit primerjav/razlikovanj, tako ni: Ali je arhitektura umetnost? oziroma: Kakšna je relacija arhitekture do sveta umetnosti?, ampak tem vprašanjem predhodna postavka: Kakšni mehanizmi sploh delujejo tako v eni kot v drugi, da sploh lahko vzpostavijo razmerje/razliko.

Apolonija Šušteršič, umetnica in arhitektka, je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (1992) in zaključila podiplomski študij umetnosti na amsterdamski Rijksakademie (1996). Med leti 2003–08 je bila profesorica umetnosti na Kolidžu za likovne umetnosti Kraljeve univerze v Stockholmu. V študijskem letu 2012/13 je bila nosilka oddelka za kiparstvo na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. Leta 2013 je zaključila doktorski študij na Univerzi v Lundu (Likovna akademija Malmö) na Švedskem. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, mdr. na Manifesti 2 (Luksemburg, 1998); 2. berlinskem bienalu (2001); Kiparskem bienalu v Muensterlandu; Arhitekturnem bienalu v Benetkah (nordijski pavilijon, 2010). Razvija umetniške, arhitekturne in participatorne projekte za javni prostor: Home Design Service (Casco Projects, Utrecht, 2001); Garden Service (z Meike Schalk, Edinburgh International Festival, 2007); SUNSETCINEMA (z Bik van der Pol, Luxembourg, 2007); Community Pavilion Hustadt (Bochum, 2011).

Tomo Stanič je leta 2010 zaključil študij na Fakulteti za arhitekturo, trenutno je študent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter doktorski študent filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2011 je izšla njegova monografija Arhitekturni gledalec (Studia humanitatis), od leta 2010 sodeluje kot urednik pri reviji Praznine (Glasilo za arhitekturo in umetnost).

Program organizira Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Moderno galerijo + Muzejem za sodobno umetnost Metelkova. Program podpira ERSTE sklad.
Več o dogodku...pro:holz WOODBOX

08.05.2014 do 21.05.2014 (Ned, Pon, Tor, Sre, Čet, Pet, Sob)


 

V mesecu maju avstrijsko združenje za promocijo lesa PRO.HOLZ v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira potujočo razstavo, katere glavni akter je woodbox, leseni paviljon v obliki ladijskega zabojnika, ki bo v Ljubljani na Mestnem trgu postavljen od 8.-21. maja. 13. maja proHolz Austria organizira arhitekturno konferenco o napredni gradnji z lesom in njeni uporabi v arhitekturi javnih zgradb. Les bo predstavljen v osrčju srednje-evropskih glavnih mest kot material prihodnosti.

WOODBOX je kompaktna in mobilna razstava, ki prikazuje tehnološki, oblikovalski in okoljski potencial gradnje z lesom. Razvoj v zadnjih letih je povzročil precejšnjo revolucijo pri gradnji z lesom. Eden izmed najstarejših materialov za gradnjo, ki jih pozna človeštvo, izkazuje popolnoma nove možnosti, kar se tiče planiranja mest in arhitekture - saj je trajnosten, učinkovit pri izrabi virov pa tudi urban material. Več o razstavi in njenem konceptu.

WOODDAYS - dnevi lesa bodo potekali deset dni v vsaki izmed izbranih evropskih prestolnic. Imeli bomo dialoge, predavanja in prezentacije najboljših praks na temo gradnje mesta, pametne uporabe zgoščenega prostora, energetski učinkovitosti in prenovi ter ustvarjanju pametnih bivalnih okolij. Les nedvomno prispeva k novi, čistejši in bolj zdravi praksi gradnje in je v očišču zelenih mest jutrišnjega dne.  Program konference je v priponki.

Več o projektu WOODBOX si lahko v angleškem, italijanskem ali nemškem jeziku preberete na naslednji povezavi