Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

31. Piranski dnevi arhitekture

23.11.2013


ETIKA ARHITEKTURE
 _ 23. november 2013, 10h_21h, Gledališče Tartini, Piran, Slovenija
_ mednarodna arhitekturna konferenca in razstave ter podelitev mednarodne nagrade Piranesi
_ častni pokrovitelj predsednik RS Borut Pahor
_ Gledališče Tartini, Piran in razstavišče Monfort, Portorož
_ www.pida.si

Predzadnjo soboto v novembru bo v gledališču Tartini v Piranu pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja potekala že 31. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture. Spremljala jo bodo odprtja štirih spremljevalnih arhitekturnih razstav, med njimi najpomembnejša razstava za nagrado Piranesi 2013. Odprtja razstav bodo ob 19h v razstavišču Monfort. Konferenca se bo ob 20h zaključila s tradicionalno podelitvijo priznane mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi.

Tema
Etika arhitekture
Lanskoletni 30. PDA so se spraševali o brezčasnosti Vitruvijanskih paradigm – utilitas, firmitas, venustas. Etika arhitekture, ki sloni na teh temeljih in obravnava arhitekturo kot umetnostni in trajnostni princip, je samoumevno nadaljevanje. Zadnji dve desetletji se je arhitektura, podobno kot ostali segmenti umetnosti, ukvarjala predvsem z estetiko in sama s seboj. Polarizirala je svoj umetniški in inženirski princip ter zato postajala vse bolj bahava, samozadostna, neuporabna. Šele globalna kriza je ponovno prebudila njeno socialno občutljivost, angažiranost in ekološko odgovornost. Kakšno družbeno vlogo in pomen ima arhitektura? Kateri so njeni potenciali, da postane vitalno družbeno in komunikacijsko orodje? Kakšno odgovornost nosi pri tem arhitekt? O tem bodo razpravljali 31. Piranski dnevi arhitekture.

Program
6 predavanj_ 10 predavateljev
Taisto H. Mäkelä_Denver
Francisco Cifuentes_Palma de Mallorca
Špela Videčnik, Rok Oman_ofis_Ljubljana
Stefano Gri, Piero Zucchi_GEZA_Videm
Kevin Carmody, Andrew Groarke_CARMODY GROARKE_London
Josep Camps, Olga Felip_ARQUITECTURIA_Girona

2 študentski predstavitvi
Žiga Rošer_ Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
Sara Hočevar_ Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo & Daniel Mikolashek_ University of Florida, School of Architecture_ Vicenza Institute of Architecture

4 arhitekturne razstave
Piranesi 2013
Brainpark Litostroj 2012_2013
Potniški terminal Koper in navezava na staro mesto
Opeka je lepa

1 podelitev mednarodne nagrade Piranesi
Nagrado bo izročil akad. dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

1 PDA večerno druženje
S hladno toplim bifejem in glasbo Informacije in prijava www.pida.si 

Informacije in prijava
www.pida.si