Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Razstava:Oblikovanje republike

30.06.2011 do 23.10.2011


Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011

30.6.-23.10.2011

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Grad Fužine
Pot na Fužine 2
SI-1000 Ljubljana

Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo dvajseti rojstni dan Slovenije praznoval s projektom Oblikovanje republike. Razstava, katalog in kratki arhitekturni filmi, ki bodo predstavljeni zadnji dan v juniju, predstavljajo ustvarjalen in v prihodnost zazrt prispevek k praznovanju dvajsetletnice slovenske samostojnosti. Namen razstave je na izbranih delih s primerjavo izvirnih idej ter današnjega stanja preveriti učinkovitost arhitekturnih in oblikovalskih odgovorov na nove pogoje in jih pospremiti s fotografskimi pristopi tega časa. Hitra bilanca arhitekture, oblikovanja in fotografije bo prikazala presežke in dobre naložbe, pa tudi opozorila na minuse in primanjkljaje preteklih dveh desetletij ter obenem odprla vprašanja za prihodnost.

Oblikovanje republike
Preobrazba, ki se je pred dvajsetimi leti pričela s političnimi, družbenimi in gospodarskimi spremembami, je bila velika in je posegla v skoraj vse sfere našega življenja. Osamosvojitev Slovenije danes vidimo kot kontroverzno prelomnico, ob kateri se je po eni strani sprostila ustvarjalna energija in so se odprle nove ustvarjalne možnosti za arhitekturo, oblikovanje in druge kreativne prakse. Po drugi strani sta se obe disciplini znašli v novih razmerah, ki terjajo proaktiven odnos do sredstev, naročnikov, praktičnih potreb, razpoložljivega znanja in naključnih okoliščin.
Na prvi pogled se zdi, da so bile naloge arhitekture in oblikovanja v tem času usmerjene zgolj v povečevanje življenjskega udobja, ki je bilo ljudem nedostopno v obdobju socializma. Arhitekti in oblikovalci so poudarjeno postavljeni v vlogo ponudnikov storitev, ki morajo biti poceni, hitre in imeti takojšnje učinke. V razmerah, ko je vse odprto, ko so skupni cilji minimalizirani in kratkoročni, ustvarjalni posamezniki inovacije in nove pristope skušajo uveljaviti skozi vsak majhen projekt. Če pogledamo dvajset let nazaj se morda zdi, da Slovenija v tem času ni proizvedla ničesar zares velikega in prebojnega. Naših prvih 20 let pa je kljub temu zanimiva kompilacija projektov, s katerimi se je povečala mnogovrstnost pristopov in izdelkov, v katerih je opazno posamezniku prilagojeno oblikovanje in kjer prostor ter predmeti poudarjeno nastopajo kot generator človeških izkušenj in doživetij.
Razstavo je pod vodstvom Matevža Čelika postavila interdisciplinarna skupina kustosov. Arhitekturna dela na razstavi so izbrali Jeff Bickert, Petra Čeferin, Matevž Čelik, Tadej Glažar in Bogo Zupančič, oblikovalski del izbora so opravile Cvetka Požar, Špela Šubic, Maja Vardjan, za izbor fotografskih del pa je poskrbel Primož Lampič.

VečRazstava: Utopični seminar

30.06.2011 do 04.09.2011


Utopični seminar

30.6.-4.9.2011

Utopija niso (le) sanje, temveč predvsem kritika obstoječega, ki je izrazito povezana s sodobnostjo, z njenim zaznavanjem in zavzemanjem lastne pozicije. V Utopičnem seminarju so študentje z mentorji preverili, kako sodobni smo, kako globoka je tema našega časa in ali se v svetu, v katerem se zdi, da je vse mogoče, še da najti nemogoče. Povedano drugače: študentje ALUO so si skupaj z mentorji zastavili vprašanje, ali smo danes še zmožni misliti alternativo. Svoje ugotovitve bodo predstaviti na razstavi in v zborniku predavanj, ki vključuje tudi predstavitev (izbora) študentskih utopij.
Vsak, ki gradi utopijo, se znajde pred ključnim vprašanjem: kaj želim spremeniti? Hkrati pa ne sme pozabiti, da s tem, ko stremi k izgradnji novega sveta, hkrati uničuje starega (obstoječega). Utopijo prepoznamo po dogajanju, oddaljenem v prostoru ali/in času, ter napotkih, kako naj bi živeli (slednji element je ključen).
Danes, ko v medijih beremo in poslušamo o generaciji 0 – to je generacija, ki naj ne bi ničesar več dobila, ampak samo izgubljala – se zdi, da je prav ta generacija tista, ki lahko snuje alternativo. S tem ko nima več kaj izgubiti, padejo elementi odvisnosti, tradicije in spoštovanja, hkrati pa se odpre polje, ki omogoča gradnjo drugačne prihodnosti.
Utopični seminar je spodbudil iskanje različnih pristopov k utopiji. Poleg »klasičnih« rešitev (besedilo ali npr. maketa mesta) je lahko vizija tudi povsem grafična, vizualna, lahko je pesem, govor, lahko je kip, objekt ali zamisel na papirnatem robčku ... Jedro naloge je, da se zavedamo, zakaj nekaj počnemo, kaj spreminjamo, kaj je tisto, kar je v naši ideji utopičnega, novega, drugačnega, in ne nazadnje, da znamo zastavljeno argumentirati.
Na razstavi se s študentskimi utopijami predstavljajo: Uroš Bajt, Boris Beja, Jakob Bekš, Žiga Čakš, Matija Čuk, Anja Đurđević, Katja Felle, Jure Fingušt Prebil, Nataša Fink, Tina Kavčič, Tjaša Kermavnar, Amanda Kladnik, Nika Kovačič, Gal Košnik, Tea Kralj, Janko Mandić, Martin Mejak, Alen Mencej, Kaja Mihajlovič, Sara Mušič, Darja Osojnik, Ajda Purger, Špela Rihar, Krispin Stock, Dora Šabec, Marin Šantić, Nina Štajner, Živa Šuhel, Tea Tadej, Jan Tomažin, Katja Turk, Aljaž Vesel, Sebastian Žetko.
Mentorji seminarja so bili Jože Barši, Petra Černe Oven, Alen Ožbolt in Barbara Predan. Razstava in knjiga nastajata v produkciji Društva Pekinpah, knjigo pa je uredila Barbara Predan.

Več

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Grad Fužine
Pot na Fužine 2
SI-1000 Ljubljana