Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

OTVORITEV STALNE RAZSTAVE O ŽIVLJENJU IN DELU DOMAČINA, ARHITEKTA MAKSA FABIANIJA

25.10.2011 13:02

Grad Štanjel, dne 28. oktober 2011 ob 17. uri

Stalna razstava, postavljena v Kvadratnem stolpu v Štanjelu, je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku. Razstava o kraškem arhitektu Maksu Fabianiju ter ureditev arhiva Ustanove Maks Fabiani predstavljata temelnji kamen in zavezujočo popotnico za delovanje Centra za arhitekturo Krasa. Delovanje Centra je usmerjeno predvsem v širitev znanj za kakovostni razvoj in varovanje prostora in arhitekture Krasa. Zasnovan je kot stičišče formalnega in neformalnega delovanja raznih akterjev, ki se tako ali drugače ukvarjajo s tem bogatim izročilom. Arhiv Ustanove Maks Fabiani v Štanjelu predstavlja prvi poskus sistematičnega zbiranja in celovite predstavitve gradiva, povezanega z življenjem in delom velikega arhitekta. Otvoritev stalne razstave velikemu Kraševcu bo pospremila tudi otvoritev novih prostorov Turistično informacijskega centra Štanjel v Gradu Štanjel. S selitvijo Turistično informacijskega centra v osrčje gradu, bodo tako informacije bliže dostopne obiskovalcem in popotnikom, ki si želijo spoznati ta arhitekturni biser ter se za tem odpraviti na raziskovanje celotnega Krasa. Z novo lokacijo, bliže obiskovalcem, pa je želja obstoječe še nadgraditi in vedno stremeti k boljšemu.

TIC ŠTANJEL / Štanjel 42c, 6222 Štanjel tel.: +386 (0)5 769 00 56 gsm.: +386 (0)41 383 986 e-mail: tic.stanjel@komen.si www.kras-carso.com

Vabilo

dnevi pasivnih hiš

20.10.2011 12:50

Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij Pasivna hiša, Eko sklad j.s. in Posoški razvojni center vabijo od 11. in 13. novembra 2011 na DNEVE PASIVNIH HIŠ. V okviru Dnevov pasivnih hiš bodo v Ljubljani in Mariboru organizirana predavanja in predstavitve.

Možno pa si bo tudi individualno ogledati 17 pasivnih hiš po vsej Sloveniji.

Program.

Seznam pasivnih hiš
Trajnostna arhitektura po vsej Evropi - razstava v Hiši arhitekture

17.10.2011 12:11

Vabljeni na ogled razstave »Trajnostna arhitektura po vsej Evropi«. Razstava bo na ogled do petka 21.10.2011 med 14.00 in 19.00 uro v Hiši arhitekture, Vegova 8, 1000 Ljubljana.

Razstavo "Trajnostna arhitektura po vsej Evropi!" je pripravil Svet arhitektov Evrope (ACE) ob svoji 20. obletnici v sodelovanju z evropskim poslancem Frieda Brepoels in Fakulteto za arhitekturo in urbanizem, katoliške univerze v Louvain-la-Neuve. Razstava je bila jeseni 2010 na ogled v Evropskem parlamentu. Predstavlja 32 najboljših primerov trajnostne arhitekture v osmih različnih temah, s čimer se poudarja njihova kakovost in značilnosti trajnostne arhitekture v Evropi. Razstavo je na Svetovni dan Habitata v slovenskem Državnem zboru otovoril predsednik RS dr. Danilo Türk.

Izvajalec: Svet arhitektov Evrope, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Inštitut za politike prostora, Ministrstvo za okolje in prostor, Državni zbor Republike Slovenije
Osnutek Uredbe o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena in Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

17.10.2011 09:03

Na pobudo Ministrstva za okolje in prostor je ZAPS pripravila pripombe in predloge na naslednji uredbi:

  • Osnutek Uredbe o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena in
  • Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje.

Poslano gradivo si lahko ogledate pod zavihkom Strokovna pomoč/Novi predpisi/Aktualno.
brezplačna konferenca o energetsko učinkoviti gradnji

07.10.2011 13:39

V sredo, 19. oktobra, ob 8. uri pripravlja Kolektor Koling v Hotelu Mons brezplačno poslovno konferenco z naslovom »Energetsko učinkovita gradnja«, na kateri bodo ugledni strokovnjaki predstavili sodobne pristope k učinkovitemu načrtovanju in izgradnji nizkoenergijskih stavb z uporabo naprednih tehnologij. Dotaknili pa se bodo tudi trenutnih razmer na trgu, prihodnjih izzivov in priložnosti, ki jih prinaša energetsko učinkovita gradnja.

Poldnevno konferenco bo z vizionarskim nagovorom o perspektivah v gradbeništvu otvoril predsednik uprave koncerna Kolektor Stojan Petrič. Svojo strokovna znanja pa bodo na konferenci delili še prof. dr. Peter Novak (VITES), ki bo predstavil trende v energetsko učinkoviti gradnji ter vlogo inženiringa pri uspešnem uresničevanju projektov, mag. Igor Kulašić (Siemens) in Brane Brelih (Kolektor Koling), ki bosta predstavila študijo primera Razvojno-tržnega centra Kolektor in uporabo centralnega nadzornega sistema, Branko Gabrič (Kolektor Koling), ki bo predstavil primere energetsko učinkovitih klimatskih naprav ter Mitja Lenassi (Lenassi), ki bo predstavil nekonvencionalni, visoko zmogljiv klimatizacijski sistem s spremenljivo količino zraka. Prijavnico za udeležbo na konferenci izpolnite na spletni strani http://www.kolektor.com/index.php?t=events&l=sl&id=102
dan arhitektov 2011

06.10.2011 13:15

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana

6. oktober 2011

Osrednji dogodki Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije: mednarodna konferenca Dan arhitektov, večerna podelitev nagrad Zlati svinčnik, Platinasti svinčnik, naziv častni član ZAPS ter otvoritev letne pregledne razstave ZAPS Slovenska arhitektura in prostor 2011 bodo letos potekali v četrtek 6. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Naslov letošnje konference je »Arhitektura za jutri«.
Za boljšo kvaliteto gradnje in bolj zdravo okolje, na letošnjem Dnevu arhitektov iščemo odgovore na vprašanje, kako danes graditi boljšo arhitekturo za jutri?
Upoštevanje interdisciplinarnih vidikov spreminja samo načrtovanje v izjemno zahtevno dejavnost. Ta sili vse udeležence pri načrtovanju in gradnji, projektante, investitorje, proizvajalce in izvajalce, k vzpostavitvi učinkovitega sodelovanja, neprestanega raziskovanja in izobraževanja. Pri celovitem in trajnostnem načrtovanju mest, stavb in krajinskih ureditev, je potrebno upoštevati celo vrsto vidikov, ki izhajajo iz znanosti. Varovanje okolja, energijska učinkovitost, družbena odgovornost, navade uporabnikov, novi materiali in rešitve,... so postali samoumevni vidiki načrtovanja.
Kaj trajnostno načrtovanje pomeni s stališča družbene in okoljske učinkovitosti ter učinkovitosti uporabe naravnih virov? Na podlagi česa definirati nizkoenergetsko, zeleno, ekološko,.. gradnjo? Kako vidike trajnosti in interdiscplinarnosti upoštevati že pri idejni zasnovi naselij, objektov, krajinskih ureditev? Kaj pomeni interdiciplinarni pristop pri upoštevanju strukturnih, energijskih, družbenih,... vidikov pri zasnovi naselij in objektov?

Dopoldanski del predavanj bo v slovenskem jeziku, popoldanski pa v angleškem.
Koferenco bodo moderirali arhitekti Mika Cimolini, Rober Smodiš, Jure Grohar.

Med odmori se bodo predvajali filmi "Majhno in pametno - ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu".

Program
priznanja zaps 2011

05.10.2011 23:20

Nagrajenci >>
teden arhitekture in prostora 2011

05.10.2011 15:21

 

Program >>

 

 

 

 
Dnevi Orisa 2011

04.10.2011 15:40

22. in 23. oktober 2011
KD Vatroslav Lisinski

Člani in članice ZAPS bodo na konferenci Dnevi Orisa 2011 imeli 2 EUR popusta. Ob prijavi na oris@oris.hr  navedite, da ste član ali članica ZAPS.

Program

 
ESPON-INTERSTRAT Delavnica v Ljubljani

04.10.2011 13:25

4. oktober 2011, Mestni muzej Ljubljana

Je prostor za pametno, trajnostno in vključujočo rasti?

Naciopnalni ESPON INTERSTAT dogodek, ki se bo ukvarjal z vprašanjem, kako je lahko ESPOn znanje uporabno pri oblikovanju nacionalnih, regionalnih politik? Na dogodek se prijavite na zgornji povezavi.

Okvirni program in več o dogodku.
Poziv k oddaji pripomb na osnutke uredb

04.10.2011 09:30

Spoštovani kolegi,

V postopku sprejemanja sta dve uredbi – Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki bo nadomestila Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost, in Uredba o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena, ki bo nadomestila sedanjo uredbo.
V prilogi vam posredujemo izvleček osnutka Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki smo ga pripravili za hiter pregled, ter originalne dokumente osnutkov obeh uredb z navodili uporabe, ki so dostopni tudi na spletni strani MOP (http://www.mop.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/predpisi_v_pripravi_splosno/). Če vas uredbi zanimata in bi radi posredovali pripombe, vas vljudno prosimo, če lahko poslane priponke pregledate ter vaše pripombe posredujete do vključno ponedeljka, 10.10.2011. Na podlagi prejetih pripomb bomo izdelali kompendij ter čistopis s pripombami posredovali do roka (14.10.2011) na MOP.

Za vaše sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujejmo.

Priloge:
- Osnutek Uredbe o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena
- Osnutek Uredbe o klasifikaciji - navodila za razvrščanje objektov
- Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje
- Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov - kratek izvleček osnutka
- Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov - navodila za razvrščanje objektov
- Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov - obrazložitev k členom
- Osnutek Uredbe o razvrščanju objektov - obrazložitev prilog
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000