Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Mesečni novičnik - januar 2012

27.01.2012 13:39

Naročene uporabnike spletne strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije bomo po novem mesečno obveščali o vseh novostih in dejavnostih ZAPS. Še posebej vas želimo opozoriti na naslednje nove vsebine na spletni stran www.zaps.si

STROKOVNA POMOČ
V rubriki Vprašanja in odgovori se je nabralo že veliko odgovorov na vprašanja. Posebej so razvrščena vprašanja, ki se nanašajo na Zakon o graditvi objektov (ZGO-1), vprašanja, ki jih ureja Zakon o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) in vprašanja, ki jih urejajo ostali predpisi. Odgovorjena vprašanja se nanašajo na konkretne težave, ki jih imajo člani pri svojih projektih.
Zadnje vprašanjese je  nanašalo na razlago definicije osnovnega volumna objekt, etažnosti in vkopanosti objektov ter skladnost objektov s PUP.
V rubriki Splošni pogoji, si lahko preberete Splošne pogoje ZAPS, ki urejajo pogodbeni odnos projektanta in naročnika. Tukaj so tudi vzorčne pogodbe za projektiranje, opomnik za izdelavo projektne naloge ter vzorec podrobnejše obrazložitve ponujenih del.
V rubriki Projektna dokumentacija najdete vzorec tehničnega poročila za PGD in PZI fazo načrta arhitekture, vzorec tabele kataloga prostorov, seznam standardov, vzorec revizijskega poročila za vodilno mapo ter vzorec poročila o reviziji za načrt arhitekture.
V pripravi je vzorec Vodilne mape ter popisnih tekstov za načrt arhitekture.

PREDPISI
Seznam novo sprejetih predpisov s področja projektiranja in prostorskega načrtovanja, objavljenih v Uradnem listu RS v letu 2011 je objavljen v rubriki Predpisi. Zadnji objavljen predpis je Uredba o klasifikacijah vrst objektov in objektih državnega pomena (Uradni list RS, št. 109/2011)

DODATNO STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE
Vabimo vas na dve predavanji:
- Interjer v arhitekturi, ki bo 1.2.2012 ob 19:00 uri v prostorih ZAPS. O stvareh, o katerih se pri oblikovanju interierjev v Sloveniji ne pogovarjamo, bo predaval Aleš Vrhovec.
- Vizija gradnje trajnostnih objektov od stanovanjske do gorske arhitekture, ki bo 9.2.2012 ob 17:00 uri v Gledališki dvorani v Vetrinjskem dvorcu, Vetrinsjka ulica 30, Maribor
Predavanje se bo nadaljevalo z ogledom razstave Gorska koča Monte Rosa do 19.00 ure.

NATEČAJI
Objavljeni so odgovori na vprašanja na natečaju za NUK II. O dogajanju na natečaju za športno-rekreacijaki park Bonifika z večnamensko športno dvorano, si lahko preberete v izjavi za javnost.

AKTIVNOSTI ZAPS
Sestal se je Upravni odbor in Skupščinski svet ZAPS in obravnaval program aktivnosti ZAPS in finančni načrt za leto 2012, predlog za spremembe in dopolnitve aktov ZAPS, pravilnik o članarini in drugih prispevkih za leto 2012, mandat članov Strokovnega sveta ZAPS ter druge aktualne teme.
Med drugim je ugotovil, da je vodenje ZAPS učinkovito, saj je kljub povečanim aktivnostim ter zmanjšanju prihodkov, ZAPS zaključila leto pozitivno. Izpostavljamo delovanje Hiše arhitekture, ki se finančno v celoti pokriva iz sponzorskih sredstev.
V letu 2012 je pričel z delovanjem tudi pevski zbor arhitektov. Člane vabimo, da se udeležijo avdicij. Pevski zbor bo deloval pod okriljem ZAPS.

HIŠA ARHITEKTURE
SPAS 2012 - Že 5. Smučarsko prvenstvo in konferenca, sta se zgodila 27. in 28. januarja 2012 na Rogli. O energetski učinkovitosti objektov so predavali domači in tuji strokovnjaki.
Razstava Hi konjiček! - Otvoritev razstave bo sredo 1.2.2012, ob 18.00 v galeriji Hiše arhitekture, Vegova 8, 1000 Ljubljana.

ODGOVORNO DO PROSTORA
Skupina Odgovorno do prostora je posredovala ministru za okolje in prostor in generalni direktorici direktorata za okolje sporočilo v katerem ju opozarja, da zahteva odgovore na stališča, ki jima jih je posredovala že septembra. Skupina je pristojnim posredovala stališče do predloga Nacionalnega stanovanjskega programa za obdobje 2012-2021 (NSP).

REGIJA NOVO MESTO
Ivanka Kraljič, predsednica regije Novo Mesto je vodila akcijo na UE Brežice in KOP Brežice glede ne/potrebe določevanja koordinat zakoličbenih točk za MKČN do 5 populacijskih enot (pri navadni stanovanjski hiši) v PGD dokumentaciji. Člani regije so bili pisno opozorjeni, da imajo soglasodajalci in uradniki UE možnost disciplinskega postopka pri ZAPS proti projektantu, ki je izdelal slab projekt ali je v projektu navedel lažne podatke. Članu ZAPS e je zgodilo, da je moral na sodišču zagovarjat projekt, ki ga je le podpisal in ga ni izdelal. Na podlagi tega so člani opozorjeni, da se izogibajo prodaji žigov.
HI, KONJIČEK! razstava

26.01.2012 09:17

V sredo 1. februarja 2012 ob 18.00 vas vljudno vabimo v Hišo arhitekture, Vegova 8 v Ljubljani,
na otvoritev razstave na temo gugalnika Hi konjiček, ki so jo sooblikovali otroci.
Razstavo bo otvoril prof. Janez Suhadolc.

Razstava je postavljena tri-nivojsko: Prvi nivo je postavljen na višini otroških oči in je slikovno zasnovan. Dopolnjuje ga drugi nivo s tekstualno vsebino in je namenjen odraslim. Tretji nivo obsega prostor pod stropom galerije in predstavlja materializirano idejo Hi konjička. Med "lebdeče" modele gugalnikov Hi konjiček je umeščen tudi konjiček, ki so ga v celoti poslikali otroci na delavnici, ki je januarja letos potekala v ljubljanskem Mestnem muzeju.

Razstava v Hiši arhitekture bo odprta do 17. februarja 2012 v času uradnih ur ZAPS, po razstavi pa bo konjiček, ki so ga pobarvali otroci, razveseljeval otroke v Ciciklubu Mladinske knjige na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Oblikovanje HI KONJIČKA, izvedba delavnice in koncept postavitve: Mateja Panter in Jožica Curk

Vljudno vabljeni!

 

Obvestilo za medije
Vabilo
Pel bom.

19.01.2012 07:28

Veselje do petja in naša skupna ambicija za sodelovanje na kakšni od spomladanskih revij pevskih zborov nas spodbujata, da čimprej pričnemo izpolnjevati našo novoletno zaobljubo!
Hvala vsem prijavljenim za dober odziv in podporo ideji pevskega zbora. Pa toplo vabilo novim članom.
Lepo vabljeni na avdicije, kjer nas bo zborovodja Michele na podlagi zapete pesmi po lastnem izboru razvrstil po glasovih, preizkusil naš glasbeni spomin, občutek za ritem in intonacijo.
Avdicije bodo potekale individualno v naslednjih terminih v prostorih ZAPS na Vegovi 8 v Ljubljani:
- ponedeljek, 23.01.2012 18.00 - 20.00h
- četrtek, 26.01.2012 18.00 - 20.00h
- torek, 31.01.2012 18.00 - 20.00h
- četrtek, 02.02.2012 18.00 - 20.00h

Izberite termin, ki vam najbolj ustreza, in nam ga pošljite na mail pevski.zbor.arhitektov@gmail.com, da bomo lahko napravili okvirni razpored.

Prva vaja zbora bo predvidoma v ponedeljek, 06.02.2012 od 19-22h v prostorih ZAPS.
Po vaji vas bomo skušali zadržati na ustanovitvenem žurčku, kjer bomo ob rujni kapljici, kakšni dobrotici in fini glasbi tkali ideje o prihodnjih nastopih, gostovanjih v večnem mestu, sodelovanjih z uglednimi mednarodnimi skladatelji...

Več o zboru si lahko preberete na tej povezavi . Za vse dodatne informacije in vprašanja pišite na zgornji mail ali pokličite na 031 666 876 (Tomaž, po 18h).

Pridite, ne bo vam žal!

Ustanovni odbor pevskega zbora Andreja, Marjeta, Tina, Janez, Miha, Tomaž
Plečnikove nagrade 2012

16.01.2012 08:48

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika razpisuje za leto 2012 osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini. Poleg nagrade razpisuje Sklad tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih in pa za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma nasploh za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.
Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije. Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta.
Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 20. februarja 2012 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I.
Razpisu je potrebno priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.
Plečnikova odličja za leto 2012 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.
5. Smučarsko prvenstvo arhitektov Slovenije in konferenca

09.01.2012 13:17

27. in 28. januar 2012, Hotel Rogla, Rogla

Direktiva 2010/31/EU Evropskega parlamenta in sveta iz leta 2010 o energetski učinkovitosti stavb je bila povzeta v osnutku predloga Nacionalnega energetskega programa Republike Slovenije za obdobje do leta 2030: »aktivno ravnanje z energijo«. Predvideva, da morajo biti vse nove in obnovljene stavbe od leta 2020 naprej grajene kot skoraj nič energijske, v javnem sektorju pa od leta 2018 naprej. Prav tako bo obvezno od leta 2014 naprej vsako leto, kot skoraj nič energijske, prenoviti tri odstotke javnih stavb.
- Kako v Sloveniji uveljaviti evropska merila pri varčevanju z energijo, kot to zahteva nova direktiva in Nacionalni energetski program,
- kakšne ukrepe za lažje doseganje teh ciljev bo zagotovila država,
- kako tehnično doseči zahteve pri različnih tipih stavb, zlasti tistih z lastnim arhitekturnim izrazom,
- kako nove zahteve vplivajo na arhitekturno načrtovanje…
bodo izhodišča za konferenco »Energetske sanacije v arhitekturi«.

Petkovemu strokovnemu dogodku bo sledilo tradicionalno sobotno smučarsko prvenstvo arhitektov. Organizirano bo v štirih kategorijah: ženske do 40 let in nad 40 let ter moški do 45 let in nad 45 let. Za vse ki ne bodo smučali bo organiziran pohod v neznano s krpljami.

Program in prijave
Razstava igriva arhitektura in priročnik arhitekturni detektiv

07.01.2012 16:08

Vabimo vas na odprtje razstave IGRIVA ARHITEKTURA
v petek, 13. januarja 2012, ob 18. uri
v Galerijo Šivčeva hiša v Radovljici (Linhartov trg 22).


Na razstavi bodo predstavljene arhitekturne delavnice za otroke, ki so potekale med leti 2009 in 2011 po vsej Sloveniji, v okviru programa Arhitektura in otroci pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije.

Ob tem bo prvič predstavljena tudi slovenska izdaja priročnika za pedagoge in starše ARHITEKTURNI DETEKTIV, založbe Didakta.

Vljudno vabljeni!

Več o priročniku
Vabilo

 

 

 
Za vašo novoletno zaobljubo vam predlagamo:

06.01.2012 09:37

Vabimo vas, da se nam pridružite v mešanem pevskem zboru arhitektov, ki bo začel z delovanjem v drugi polovici januarja. Naš namen je oblikovanje kvalitetnega pevskega zbora, ki bo ponos nas vseh. K sodelovanju vabimo vse arhitekte, krajinske arhitekte in študente teh smeri. Želimo, da se nam pridružite v čim večjem številu izbranih glasov.

Zbor bo vodil priznani zborovodja Michele Josia. Vaje bodo enkrat tedensko v večernih urah v prostorih naše zbornice.

Več o zboru si lahko preberete na tej povezavi . Zainteresirani nam svojo udeležbo prosimo potrdite na mail pevski.zbor.arhitektov@gmail.com. Za vse dodatne informacije in vprašanja pišite na zgornji mail ali pokličite na 031 666 876 (Tomaž).

Pridite, ne bo vam žal!

Ustanovni odbor pevskega zbora Andreja, Marjeta, Tina, Janez, Miha, Tomaž
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000