Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

vlada posega v prostorsko zakonodajo

25.06.2012 14:25

22. junija 2012 sta dve skupini organizirane civilne družbe s področja urejanja prostora, »Odgovorno do prostora!« in »Mreža za prostor«, na tiskovni konferenci v prostorih Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije predstavili stališče do napovedanih sprememb prostorske zakonodaje, konkretno do novel Zakona o graditvi objektov in Zakona o prostorskem načrtovanju.

Skupini spremembam zakonodaje načeloma ne nasprotujeta, ker tudi sami vztrajno pozivata k nujnim izboljšavam, vendar pa ocenjujeta, da jih predlagane spremembe ne prinašajo. Obe skupini se odzivata z namenom prekiniti prakso hitrega sprejemanja premalo domišljenih zakonskih rešitev, ki v praksi ne le, da ne dosežejo zastavljenih ciljev, temveč dosegajo celo nasprotne učinke.

Kako alarmantne so razmere kaže tudi to, da je povezane strokovne, stanovske, nevladne in izobraževalne organizacije tokrat podprlo kar 1700 udeležencev ankete, s katero sta Inženirska zbornica Slovenije in Zbornica za arhitekturo in prostor pozvali k izražanju mnenja do predlaganih spremembah zakonodaje.

 Organizacije civilne družbe  ugotavljajo, da najnovejši predlog Vlade predvideva tudi skrajno sporne rešitve, kot so legalizacije črnih gradenj ali ukinitev obvezne revizije projektov za zahtevne objekte, ki bi pogoje za gradnjo in prostorski razvoj Slovenije v celoti umaknile iz okvira evropske tradicije in kulture. Spremembe Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor in spremembe Zakona o kmetijskih zemljiščih, predlagane spremembe v glavnem sledijo kratkoročni in enostranski logiki ukinjanja različnih »ovir« za investitorje, brez premisleka o dolgoročnih posledicah zakonov.

 

V prilogi je povzetek konkretnih pripomb na posamezne zakone.

Medijsko sporočiloTiskovna konferenca ?Odgovorno do prostora!? in ?Mreže za prostor?

20.06.2012 11:31

V četrtek, 21, junija 2012 ob 12h bo v sejni sobi Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, na Vegovi 8 v Ljubljani tiskovna konferenca skupine Odgovorno do prostora! in Mreže za prostor, na kateri bodo predstavljeni odzivi na najnovejše predloge sprememb prostorske zakonodaje kot nekateri novi predlogi sprememb.

Vabilo na tiskovno konferenco.

 
Spletna anketa o noveli ključnih zakonov na področju graditve in prostora

18.06.2012 16:46

Tokrat gre zares in predaleč! Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je poslalo v proceduro za sprejem na Vladi RS novele treh najbolj ključnih zakonov na področju graditve in prostora:

Zakona o graditvi objektov – ZGO-1E
Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNacrt
Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor – ZUPUDPP

Obe strokovni zbornici ZAPS in IZS o namerah ministrstva nista bili obveščeni, niti nista prejeli gradiva v medresorsko obravnavo. Še več. Tudi na prošnjo, da nam predloge zakonov uradno pošljejo, nismo dobili odgovora. »Ignorirana« stroka se je zato zbrala v okviru iniciative Odgovorno do prostora!, pregledala predloge zakonov in napisala argumentirane pripombe, ki so bili usklajeni na nivoju vseh partnerjev. Predloge smo poslali ministru, ki pa jih na ministrstvu žal niso niti obravnavali, niti upoštevali. Iniciativa Odgovorno do prostora pripravlja tiskovno konferenco, kjer bo javnosti obelodanila način sprejemanja ključne zakonodaje in ji sporočila mnenje na predlagane spremembe.

Spoštovane članice in člani, vodstvo ZAPS in IZS vas prosita za vaše mnenje. Tistim, ki se na ZAPS in  IZS aktivno borimo za drugačen način sprejemanja zakonodaje in uveljavitev strokovnosti in kompetenc naših članov, vaša podpora pomeni izredno veliko, saj bo anketa pokazala v kakšni meri nas pri našem delu podpirate. Zato izpolnite spletno anketo in izrazite svoje mnenje!
Za to ne boste potrebovali več kot minuto vašega dragocenega časa, mnenje o tem kar se nam zadnje čase dogaja, pa verjamemo imate.

Spletna anketa

Prosimo, odgovorite TAKOJ! Hvala lepa za vaš odziv.

 Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije
Posebna ponudba za člane ZAPS

13.06.2012 09:46

Založba Didakta za člane ZAPS nudi posebni popust na literaturo:

Arhitekturni detektiv – knjiga ali hiška z delovnimi listi
Redna cena 19,99 EUR
Cena z 20% popustom 15,99 EUR

 

Sergej Pavlin
Redna cena 39,99 EUR
Cena z 20% popustom 31,99 EUR

 

Naročila sprejemamo na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si.

 
Odziv na predlog sprememb prostorske zakonodaje

12.06.2012 12:30

Seznanjamo vas s pripombami na načrtovane spremembe Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt-1) in Zakona o graditvi objektov (ZGO-1E), ki jih je skupina OdP posredovala ministru za infrastrukturo in prostor, Vladi in občinam.
Skupina Odgovorno do prostora! je po neformalni seznanitvi z načrtovanimi spremembami resorne zakonodaje ministru za infrastrukturo in prostor posredovala prošnjo za seznanitev s predlogi in vključitev stroke v pripravo novih rešitev. Po prepričanju stroke so slovenske izkušnje s spremembami zakonodaje, ki posega v sistem urejanja prostora, dosledno slabe in rešitve ne dosežejo ciljev tudi zato, ker niso pravočasno in celostno preverjene. Skupina Odgovorno do prostora! združuje strokovnjake iz različnih področij, organizacij in ustanov, ki v različnih vlogah sodelujejo v sistemu urejanja prostora in se zavedajo potrebe po spremembah ter hkrati verjamejo, da je učinkovitost novih rešitev odvisna tudi od upoštevanja izkušenj iz prakse.
Vladno gradivo sprememb je skupino ponovno doseglo pretekli teden, ko so bile za mnenje o rešitvah naprošene občine, konkretno Združenje in Skupnost občin Sloveniji. Dozorelo je prepričanje, da je čas, da OdP ministra in druge pristojne seznani s pripombami na rešitve, ki jih tokrat podpirajo: ZAPS, IZS, IPoP, Oddelek za krajinsko arhitekturo BF, Fakulteta za gradbeništvo, Oddelek za geografijo FF, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Zavod Trajekt.
V svojem odzivu skupina ministru tako posreduje i.) pripombe na predlog sprememb obeh resornih zakonov in ii.) predlog nujnih sprememb predpisov o graditvi objektov, ki je dozorel v skupini letos spomladi s ciljem, da se:
1. bistveno skrajša čas potreben za pridobitev dovoljenja za gradnjo
2. zmanjša in prerazporedi finančne obremenitve investitorja gradnje
3. zagotovi večja gotovost investitorja gradnje v zgodnejših fazah investicije
4. zmanjša administrativne ovire in obremenitev javne uprave pri dovoljevanju gradnje ter
5. bolj neposredno opredeli odgovornosti pri dovoljevanju gradnje in s tem pomen znanja in strokovnosti pri gradnji.
Več o pripombah na spremembe zakonov in pismo ministru v priponkah tega sporočila.
Odziv na ukinitev obveznega revidiranja zahtevnih objektov v noveli ZGO

12.06.2012 10:56

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije odločno nasprotuje ukinitvi obveznosti revidiranja projektne dokumentacije, ki je predvidena v 53. členu novele ZGO, in opozarja na nevarnost življenjskih in materialnih posledic tega določila za uporabnike in lastnike zahtevnih objektov.
Vlada je 13.6.2012 na svojem spletnem portalu objavila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov, s katerim ukinja obveznost revidiranja projektne dokumentacije, in odločitev o reviziji prepušča investitorjem. Predlog je nevaren, kajti riziki prenosa odgovornosti za posledice napak v projektih na investitorje so lahko za družbo, posameznike in okolje preprosto previsoki.
Odziv na predlog sprememb zakonodaje v zvezi z javnimi natečaji

11.06.2012 11:18

Člane ZAPS obveščamo, da predlog sprememb Zakona o graditvi objektov ureja tudi področje javnih natečajev. Predlog spremembe zakona nevarno ogroža inštitut natečaja, saj naj bi bilo v njem navedeno le, da lahko minister, pristojen za prostorske in gradbene zadeve, določi podrobnejši postopek priprave in izvedbe javnih natečajev.

ZAPS je ministru Černaču nemudoma poslala dopis, v katerem izpostavlja pomen dobre prakse in uveljavljenost javnega natečaja na mednarodnem nivoju. ZAPS se s predlogom sprememb v zvezi z javnimi natečaji ne strinja in ministra poziva, da javne natečaje še naprej v večji meri določa zakon in da širša delovna skupina, v kateri morajo biti tudi predstavniki ZAPS in IZS, v najkrajšem možnem času pristopi k pripravi utemeljenih sprememb Pravilnika o javnih natečajih.
Opozorilo o oddaji natečajnih elaboratov_Polje III

11.06.2012 10:41

Ker je natečaj prvi, pri katerem se upošteva nova določila glede pogojev oddaje natečajnih del, natečajnike opozarjamo na določila v poglavju 4.5 Oddaja elaboratov v natečajnih pogojih:

"Natečajni elaborati morajo biti predani na ZAPS do roka za oddajo ne glede na način dostave (osebno, dostavne službe, pošta) Natečajne elaborate sprejema tajništvo ZAPS v času uradnih ur. Natečajni elaborati, ki ne bodo predani do roka oddaje, ne bodo pripuščeni v ocenjevanje, natečajniki pa jih bodo lahko po zaključku natečaja prevzeli neodprte na sedežu ZAPS."

Velja torej, da je rok oddaje ob točni uri, ne glede na način dostave. To pomeni, da bodo morali natečajni elaborati prispeti na ZAPS 15. 6. 2012 najkasneje do 12:00, ne glede na način dostave. V kolikor bodo natečajniki dostavljali natečajne elaborate po pošti, bodo morali pakete na pošto oddati toliko prej, da bodo ti še lahko pravočasno prispeli na ZAPS. Poštni žig ni več merodajen!
Razstava Igriva arhitektura v Murski Soboti

10.06.2012 09:32

V ponedeljek 18.6.2012 ob 18.00 bo v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Zvezna ulica 10, Murska Sobota, otvoritev razstave IGRIVA ARHITEKTURA.

Razstava bo na ogled do 31.7.2012.

Vabilo
Emiel Lamers Architectures

09.06.2012 14:46

Predstavitev del Emiela Lamersa, bo v četrtek, 14. junija 2012 ob 18.00 uri, na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije, Vegova 8, Ljubljana. Sledila bo otvoritev razstave razstave ob 19.00 uri, v galeriji Hiše arhitekture, Vegova 8, Ljubljana. Razstavo bo odprla gospa Nelleke Linssen, namestnica veleposlanika Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Na otvoritvi razstave bomo prvič gostili tudi pevski zbor arhitektov Slovenije.

Razstava bo na ogled vsak delovnik med 8.00 in 16.00 uro od 14.6. do 13.7. 2012.

Vljudno vabljeni!

Vabilo

 
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000