Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

26.02.2020 13:43

Vabljeni na predavanje Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike

Predavanje se bo odvilo v ponedeljek 9. marca 2020 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana, med 16.00 in 19.00 uro. Izobraževanje organizira Društvo krajinskih arhitektov Slovenije – DKAS s partnerjema, IPOP – Inštitutom za politike prostora in Društvom za varstvo Alp CIPRA Slovenija

Govorci bodo
- mag. Jelka Hudoklin,
- dr. Aleš Mlakar in
- dr. Maja Simoneti

Predstavljen bo projekt »Varstvo in razvoj slovenske krajine« s katerim DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo izhodišča za Krajinsko politiko. Projekt je namenjen prepoznavanju problemov in oblikovanju rešitev za izboljšanje razmer v varstvu, načrtovanju in upravljanju krajine v Sloveniji. Program predstavlja priložnost zato, da se prostorski načrtovalci in urbanisti seznanijo z aktualnimi razmerami na področju urejanja krajine in z ukrepi, ki lahko, na osnovi primerjalne analize dobrih praks, prispevajo k izboljšanju razmer. Program je zasnovan odprto, vključuje predstavitev metodološkega pristopa k analizi razmer problema in predstavlja mednarodne in interdisciplinarne razsežnosti varstva in urejanja krajine ter ponuja priložnost tudi priložnost za razpravo o izzivih krajinskega načrtovanja v praksi.

Kotizacije ni.

prijava >>

Člani ZAPS za udeležbo na izobraževanju prejmejo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.
strokovna konferenca ARHIKULT

25.02.2020 15:04

Zavod za promocijo arhitekture ZPAR vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 26. marca 2020 od 8h -19h v dvorani Splendens, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodo Kulturni objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in s publiko delili svoja strokovna prepričanja. V sklopu dogodka bo predstavljen pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu objektov za kulturo, njihovih prenovah, notranjih ter zunanjih ureditvah.
program konference  >>

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in bo akreditirana v skladu s s stalnim poklicnim izobraževanjem članov ZAPS in IZS. Člani ZAPS so upravičeni do 2 kreditnih točk - sklop B za dopoldanski in 2 za popoldanski del konference. Člani ZAPS in IZS bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo izpolnite v spletnem obrazcu dogodka.
vstopnice >>

Svoje predloge realiziranih objektov s področja kulturnih objektov iz obdobja zadnjih 7 let lahko prijavite za nagrado ARHIKULT 2020. Izbor bo opravila strokovna komisija. Projekti bodo objavljeni na spletni strani dogodka. Člani komisije bodo izbrani izmed predavateljev na konferenci.
prijava projekta za nagrado Arhikult 2020  >>
Konferenca SHARE Ljubljana 2020

24.02.2020 14:11

Druga izdaja mednarodnega Foruma za arhitekturo in gradbeništvo, SHARE Ljubljana 2020, bo v Ljubljano pripeljala direktorje in partnerje birojev Witherford Watson Mann Architects, MVDRV, Zaha Hadid Architects, Stefano Boeri Architetti in druge.

Konferenca se bo odvijala 12. marca 2020 od 9.30 - 18.00 v hotelu InterContinental Ljubljana. Organizira jo kulturno društvo ProEvent v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. 

Osrednji predavatelji:
- Stephen WITHERFORD, direktor Witherford Watson Mann Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo "Mesto in soba - delo z zrnom"
- Maurizio MEOSSI, partner pri Zaha Hadid Architects (Velika Britanija), s predstavitvijo ‘Zaha Hadid Arhitekti – stanovanjski projekti’.
- Sven THORISSEN, direktor MVRDV (Nizozemska), Sven Thorissen s predstavitvijo 'Jezik MVRDV'.
- Pepe GASCON, vodilni arhitekt pri Pepe Gascon Arquitectura (Španija), s predstavitvijo 'Urbani kontekst'.
- Paolo RUSSO, vodja ekipe pri Stefano Boeri Architetti (Italija), s predstavitvijo 'Vertikalni gozd: oblikovanje in perspektiva'.

Gostujoči predavatelji:
- Sonja RADOVIC, ustanoviteljica Studia SYNTHESIS (Črna Gora)
- Dean LAH, soustanovitelj biroja ENOTA (Slovenija)
- Krzysztof INGARDEN, dekan Fakultete za arhitekturo in umetnost Andrzej Frycz Modrzewski, Univerza v Krakowu (Poljska)

Upravni odbor dogodka:
- Florin MINDIRIGIU, predsednik društva ProEvent
- Tomaž KRIŠTOF, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Na konferenci SHARE Ljubljana 2020 si obetamo povezovanje arhitektov, uradnikov, inženirjev, urbanistov in drugih strokovnjakov, povezanih s področjem arhitekture. Predstavljeni bodo večkrat nagrajeni projekti in se odvile razprave in delavnice o najrazličnejših z arhitekturo povezanih temah.

Glavni poudarki dogodka:
- Notranja arhitektura, oblikovanje in pohištvo, oblikovanje svetlobe, fasade, strehe, izolacija, krajina
- Mednarodna razprava "Preoblikovanje sveta skozi arhitekturo"
- Razstavna aleja polna inovativnih rešitev, izdelkov in storitev

 
Registracija za dogodek je odprta tukaj, do 2. marca pa je na voljo posebna ponudba za zgodnji nakup. Mladi arhitekti in študentje do 30 leta imajo možnost nakupa Mladih vstopnic. Za člane ZAPS je ob prijavi do 2.marca 2020 vstop brezplačen s kodo ZAPS20. Dogodek je akreditiran kot izobraževanje s tremi kreditnimi točkami v sklopu B. Več podrobnosti lahko najdete na uradni strani dogodka.
 
SHARE Forum je v preteklih 20 letih ustvaril pomembno povezovalno platformo strokovnjakov s področij arhitekture, gradbeništva in inženirstva iz osrednje in vzhodne Evrope, ki razumejo raznolikost sodobnega arhitekturnega fenomena. Trenutno se SHARE dogodki izvajajo v 10 državah osrednje in vzhodne Evrope, SHARE skupnost pa šteje več kot 50.000 članov po vsem svetu.
Pomoč uporabnikom, rezervacije in priložnosti za sponzorstvo >>
Sledite na Facebooku >>
Obiščite spletno stran >> 
 skupinski nakup BIM programske opreme

23.02.2020 14:30

ZAPS v sodelovanju s ponudnikom BIM programske opreme Allplan ponavlja akcijo skupinskega nakupa. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

ALLPLAN ARCHITECTURE 2020 Squared: akcijska cena 1.600 € + DDV (redna cena 3.996 € + DDV);
ALLPLAN ARCHITECTURE 2020 Cubed: akcijska cena 2.300 € + DDV (redna cena 5.196 € + DDV).
 Razpisan natečaj za HOTEL EUROPA BLED

19.02.2020 14:21

Družba HOTEL E.BLED d.o.o. je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala javni, projektni, dvostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za HOTEL EUROPA BLED.


podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
SKUPINSKI NAKUP BIM PROGRAMSKE OPREME ACAD-BAU IN REVIT

12.02.2020 16:41

ZAPS v sodelovanju s ponudnikom BIM programske opreme Acad – Bau in Revit ponavlja akcijo skupinskega nakupa. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

ACAD-BAU paket: akcijska cena 2.600€ + DDV (redna cena 3.622€ + DDV);
ACAD-BAU: akcijska cena 1.800€ + DDV (redna cena 2.822€ + DDV);
REVIT: akcijska cena 2.060€ + DDV (redna cena 2.515€ + DDV);
AEC Collection paket: akcijska cena 2.400€ + DDV (redna cena 3.075€ + DDV);
 Posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve

10.02.2020 18:29

V četrtek, 30.1.2020 smo na ZAPS v sodelovanju z MOP organizirali posvet na temo problematike različnega tolmačenja zakonodaje na področju graditve za območje osrednjeslovenske regije, na katerega smo povabili predstavnike MOP, MOL, MJU in predstavnike vseh upravnih enot te regije. Na posvetu smo iskali razloge za različne interpretacije zakonskih določil in zakasnitve pri delu upravnih enot ter skušali najti rešitve.
 
Vsi prisotni smo se strinjali, da je glavni razlog različnih interpretacij nedorečena zakonodaja in dodatno še z zakonodajo neusklajeni OPN-ji. Skupna je bila tudi ugotovitev, da je nujno potreben Pojmovnik, ki bi za celotno državo opredelil osnovne pojme, kakor tudi, da je do uskladitve OPN-jev z novo zakonodajo, popravka GZ in sprejetja Pojmovnika potrebno določiti vsaj skupna načelna »pravila igre«, ki bi veljala v vseh upravnih enotah.
 
Predstavnikom UE smo na posvetu zastavili več vprašanj kako bi se odločali glede konkretnih situacij, pri čemer se je takoj pokazalo, da se resnično vsak odloča po svoje. To projektantom povzroča velike težave, saj je nemogoče vnaprej vedeti, kako se bo o določenem vprašanju odločalo. Izpostavili smo vprašanja glede odločanja o skladnosti s prostorskimi akti, glede funkcionalne povezanosti in posledično glede odmikov objektov, glede določanja etažnosti, izračunavanja faktorja zazidanosti, obveznosti uporabe obrazcev iz Uradnega lista, poleg tega pa tudi več sistemskih vprašanj glede ponovnega preverjanja (kljub pozitivnemu mnenju) skladnosti s prostorskimi akti in področnimi predpisi na upravnih enotah, možnosti združevanja legalizacije in rekonstrukcije, glede smiselnosti predodločb in glede upoštevanja mnenj, pojasnil in odgovorov, ki jih pripravlja MOP.
 
Predstavniki upravnih enot so se strinjali, da prihaja do odstopanj, saj ni enotnih navodil. Poudarili pa so, da se v vseh primerih odločajo tako, da kar se da zmanjšajo možnost pritožb stranskih udeležencev. Po njihovih besedah se pritožbe na drugi stopnji MOP največkrat rešijo v prid pritožnika. Omenili so tudi grožnje, ki jih referenti prejemajo s strani stranskih udeležencev, ter žalitve s strani arhitektov. 
 
Izvedeli smo tudi, da upravne enote prejemajo 90 % vsebinsko in formalno nepopolnih vlog, ki pa so mnogokrat tudi tehnično slabo pripravljene, zato je po njihovem mnenju toliko dopolnitev. Menijo, da projektanti nalašč oddajajo nepopolne vloge, zato da si »držijo vrsto«, s tem pa povzročijo še več dela.
 
Glede ponovnega preverjanja izpolnjevanja pogojev mnenjedajalcev pa si na upravnih enotah želijo, da se mnenja spet spremenijo v soglasja, saj so le ta zavezujoča, medtem ko so vsebino mnenj dolžni ponovno preverjati. Mnenja bi ohranili le glede preverjanja skladnosti s prostorskimi akti, saj menijo, da so za to najbolj usposobljeni prav referenti na upravnih enotah. 
 
V zaključku posveta je bilo dogovorjeno, da se zberejo že izdana mnenja, pojasnila in odgovori MOP, pripravi se tudi dodatne odgovore še nedorečenih tem ter vse skupaj posreduje na vse upravne enote po državi. Vendar pa, kot so pojasnili predstavniki MOP, mnenja, pojasnila in odgovore pišejo ves čas, a žal za upravne enote niso zavezujoča, saj so uradne osebe na upravnih enotah pri vodenju in odločanju v upravnem postopku samostojne in niso vezane na njihovo mnenje. Na to so predstavniki večine upravnih enot, ne pa vseh, zagotovili, da bodo takšna navodila vseeno upoštevali, predstavniki ZAPS pa smo poudarili da se bomo še naprej trudili za ohranjanje dialoga med vsemi udeleženci, k temu pa bo, kot vse kaže, potrebno pozvati tudi predstavnike druge stopnje MOP.
 
Kaj nam torej preostane? 
 
Pred pričetkom projektiranja vsekakor velja podrobno preučiti OPN, pri tem pa ne smemo pozabiti na podrobne prostorske izvedbene pogoje (PPIP) za posamezne enote urejanja prostora, in predlagane rešitve pri opisovanju skladnosti čim bolje obrazložiti. Za pripravo projektne dokumentacije so lahko v pomoč vzorčni primeri, ki smo jih pripravili na ZAPS v okviru strokovne pomoči. Če kljub skrbno pripravljeni in po našem mnenju s prostorskimi akti in zakonskimi določili skladni projektni dokumentaciji iz upravne enote prejmemo zahtevo za dopolnitev, skušajmo zahteve najprej razrešiti s pristojno uradno osebo. Če kljub vsem naporom pride do zavrnitve zahtevka, nam preostane pritožba. Ravno reševanje pritožb na drugi stopnji ali celo upravni spor namreč lahko postane osnova zavezujočega načina odločanja glede nekega vprašanja. Vprašanje pa je, ali nam bo razumevanje arhitekture in umeščanja v prostor, kot ga razumejo pravniki druge stopnje MOP in upravnega sodišča tudi všeč.
 Vabilo k podaji pripomb na osnutek SPRS 2050

10.02.2020 10:51

Kot smo že poročali, je Ministrstvo za okolje in prostor objavilo Osnutek Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050 (SPRS). V teku je javna razprava, ki bo trajala do 15. marca 2020. Ker gre za strateško izjemno pomemben dokument, je zaželeno, da se stroka v čim večji meri vključi v njegovo pripravo.
Gradivo je dostopno na spletni strani >>

 
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bo sodelovala v javni razpravi s podajanjem svojih pripomb in predlogov. Člane ZAPS pozivamo, da se seznanite z gradivom in nam pošljete pripombe na elektronski naslov  zakonodaja@zaps.si.STROKOVNI IZPITI ZAPS - 2020

03.02.2020 19:03

Bliža se zadnji rok za prijavo na pomladne roke ustnih izpitov po ZAID:
Dopolnilni izpit za vodenje izdelave OPPN - ustni del:
 - sreda 25.3.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 3. 2. 2020
Osnovni izpiti za pooblaščenega arhitekta / krajinskega arhitekta / prostorskega načrtovalca - ustni del:
- sreda, 15.4.2020, zadnji dan za popolno prijavo je 17. 2. 2020

Obenem ne spreglejte, da bo že naslednji teden potekal prvi del pripravljalnega seminarja (prilagojen PA, a namenjen tudi kandidatom za PKA in PPN) in sicer v ponedeljek in torek, 10. in 11.2. 2020 med 9. in 15.00 uro (Zbornični sistem, PPK, EU Direktive, ZAID, Upravni postopek - ZUP, Gradbeni zakon - GZ, Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in Uredba o razvrščanju objektov, Projektna dokumentacija)
Drugi del seminarja (OPPN: ZUreP-2, PRS, Teorija urbanistične analize prostora, Primer urbanistične analize prostora iz prakse, Sestavine OPPN, Izvedbena regulacija v OPPN) bo potekal v sredo 4.3.2020 prav tako med 9.00 in 15.00 uro.
Strokovni izpiti in seminar potekajo na ZAPS, Vegova 8, Ljubljana.Skupinski nakup BIM programa Archicad

03.02.2020 09:25

Zaradi izjemnega zanimanja bomo ponovili akcijo skupinskega nakupa BIM programa za arhitekturno načrtovanje ARCHICAD. Skupinski nakup omogoča cenovno bistveno ugodnejši prehod na BIM in osvajanje novih kompetenc pri načrtovanju.

Akcija se bo zaključila 2. marca 2020, ko bo tudi izvedeno naročilo in tako kasnejših prijav ne bodo mogli upoštevati. V akcijo je vključena trajna licenca programa ARCHICAD 23, osnovno izobraževanje, slovenska predloga in katalog materialov po PURES in program za izdelavo vizualizacij in animacij v realnem času Twinmotion 2020. Vključeno osnovno izobraževanje bo trajalo štiri dni po šest ur. Potekalo bo na ZAPS (Vegova 8, Ljubljana) in sicer 26. in 30. marca ter 1. in 3. aprila z začetkom ob 9:00 in zaključkom ob 15:00 uri. Več informacij in prijava na povezavi.
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000