Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Mestni plakat in oglaševanje v odprtem javnem prostoru

S to knjižico vas želimo spodbuditi k razmišljanju o urejanju oglaševanja v odprtem javnem prostoru. Prostorski načrtovalci in arhitekti ugotavljamo, da se zaradi oglaševanja na prostem pojavljajo prostorski konflikti. Pred vami so razmišljanja, ki govorijo o različnih pristopih k njihovemu razreševanju, vsem pa je skupna ugotovitev, da je treba o oglaševanju na prostem razmišljati skupaj z javnim prostorom. Javni prostor je javna dobrina. Je prostor srečevanja, druženja, kulture, izraza, igre. Če ga ustrezno upravljamo, prinaša koristi uporabnikom – prebivalcem in njegovim upravljavcem – občinski upravi, mestni oblasti, urbanistom in drugim. Žal pa se javni prostor ne upravlja vedno v javnem interesu. To je zlasti opazno ob razraščanju zunanjega oglaševanja, saj nekritično pomnoževanje plakatnih mest, nameščanje neustreznih panojev na gradbiščne ograje, izkoriščanje vsake proste vedute za plakatiranje in podobno povzročajo trajno degradacijo javnega prostora. Lahko bi bilo drugače. Zavedamo, da je »oglaševanje v javnem prostoru staro toliko kot javni prostor. Urejanje prometa in javnega prostora v mestih smo končno začeli vračati pešcem. Čas je, da jim vrnemo tudi oglaševanje in informiranje v javnem prostoru.«(Tadej Žaucer: Pešci in oglaševanje)

Zato smo v tej knjižici zbrali različne poglede, ki nakazujejo rešitve za trajno urejeno oglaševanje v najdragocenejšem delu javnega prostora, ki ga upravlja vaša občina, v krajevnih in mestnih središčih.

Knjižico si lahko v celoti prenesete v pdf obliki na tej povezavi.